ZATROLENĚ: Úpravy v inzerátech na bazaru

Autor: Wolfsen | 21.4.2020 | 12

Již nějakou dobu jsme cítili potřebu zlepšit možnost prodávajících ovlivňovat, kteří uživatelé mohou v jejich inzerátech přihazovat (případně nakupovat). Prvním naším krokem bylo vybudování VIP bazaru, ve kterém mohou působit pouze uživatelé (ať již jako prodávající nebo kupující), kteří si na Zatrolených hrách k účtu registrovali a ověřili telefonní číslo. Aktuálně je takových uživatelů 624 (zdánlivě možná nízké číslo, ale jsou to většinou nejaktivnější uživatelé webu).

Nicméně jsme na základě sledování různých zpětných vazeb právě spustili další způsob, jak ovlivnit, kdo může (resp. spíše nemúže) přihazovat/nakupovat v inzerátech. Každý prodávající může při vytváření inzerátu vytvořit seznam uživatelů, kteří se nesmí účastnit prodeje v daném inzerátu.

Toto pole blokovaných kupujících se předvyplňuje podle posledního inzerátu, takže není potřeba tento seznam zadávat vždy znovu. Stačí ho pouze upravit (přidat další uživatele nebo některé odstranit).

Zablokovaný uživatel inzerát nadále uvidí (a budou mu i chodit upozornění Hlídače), ale při pokusu přihodit na takovýto inzerát se mu zobrazí pouze následující upozornění:

Jsme si vědomi, že to nedokáže zabránit všem problémům (hlavně první špatné zkušenosti), ale i přesto jsme přesvědčeni, že má smysl tuto úpravu prodávajícím nabídnout.


 

Kromě toho jsme v rámci předcházení nedorozumnění mezi kupujícím a prodávajícím přidali do formuláře pro vytvoření inzerátu pole pro Možnosti předání.

Tím jednak připomínáme prodávajícím, aby tyto podmínky nezapomněli specifikovat a jednak jasně deklarujeme, že prodávájící má právo si tyto podmínky stanovit a následně si na nich trvat. Mimo jiné to může výrazně pomoci v řešení případných sporných situací, které jinak mohou vyústit v nepříjemnosti typu negativní hodnocení, o kterém se pak obtížně rozhoduje, zda je oprávněné či nikoli.

Proto velmi silně doporučujeme, dát si i na vyplnění tohoto pole záležet (do popisku pole jsme také přidali i nezávazný návrh šablony, jak by text mohl vypadat).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

kdo může (resp. spíše nemúže)
Moje zkušenost je taková, že si dost uživatelů udělá alerego a s tím přihazuje a mrší aukce. Tyhle nově vzniknuvší profily nejde nijak postihnout :( Kdyby se místo takového blacklistu, který už mám dávno sám, implementoval checkbox: Nově vytvořený uživatel s NULOVÝM hodnocením nemůže přihodit...
Apropos popsané fungování blacklistu bych mohl bez problému obejít tím, že si taky založím nový profil a bez problému přihodím.

Ad VIP - před časem tu napsal i jeden z adminů tady: https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/namety-a-pripominky-1/vip-bazar-18766/
CIT:
"VIP ne
Jsem VIP a nějak nevidím důvod jo používat. Jak bylo řečeno, omezuji si tím okruh nakupujících a na rovinu se přiznám - nejsem charita. Z prodávané deskovky chci vytřískat co nejvíc, abych si za utržené peníze mohl koupit co nejlepší novou deskovku."

Opravdu nevím, jak se může někdo z adminů rozhodovat a na základě čeho vyjadřovat k oprávněnosti hodnocení. Já tam mám už několik zářezů. Nevím od koho ani na základě čeho. Podivné také je, že některá moje udělená hodnocení se vůbec nezobrazují. Vrcholem všeho je, že mi tam visí nesmyslné negativy od člověka, který svůj původní profil zrušil, takže si tam nikdo přímo nepřečte, to jak hulvátsky se mnou jednal a jen nadále využívá možnost nových a nových registrací...

22.4.2020 00:12:28

problém s novým účtem
já bych uvítal, aby se dalo nastavit, že na mé inzeráty mohou přihazovat jen uživatelé např. s 10 a více (volitelně) kladnými hodnoceními - tím se profiltrují nově založené a nedůvěryhodné účty...

22.4.2020 06:45:14

Kladné hodnocení
Jsem tady jen pár měsíců, ale zajímalo by mě jak bych získal kladné hodnocení, když bych se žádné aukce nemohl zúčastnit. Je mi jasné, že se všude pohybuje spousta podvodníků, ale jsou i tací, kteří nemají žádné hodnocení, protože je bazar nezajímá do té doby než zjistí, že hru, kterou by moc chtěli jinde než v bazaru neseženou. Chtěl jsem jen říct, aby se nakonec nenastavila tak přísná pravidla, že bazar přestane fungovat.

22.4.2020 07:38:28

iwen
,,já bych uvítal, aby se dalo nastavit, že na mé inzeráty mohou přihazovat jen uživatelé např. s 10 a více (volitelně) kladnými hodnoceními ,,

Nevznikne potom situácia, že ľudia ktorí nakupujú cez bazár naozaj iba výnimočne (napríklad aj ja), ale poctivo, budú odstavení od akejkoľvek možnosti nákupu?
Za ten čas, čo som na ZH som bazár využil iba raz - netočím hry v takom rozsahu ako iný hráči.
Tým pádom by sa tu vytvorila uzavretá skupinka ľudí, ktorí by obchodovali len medzi sebou a nový užívateľ, prípadne niekto kto nakúpi z bazáru iba raz za čas, sa k takýmto aukciám ani nedostane. Veď aj ako - keď nebude mať kde získať tie kladné hodnotenia.
Novým užívateľom samozrejme nemyslím niekoho, kto si vytvoril profil napríklad pred jedným dňom a okamžite ide na aukciu. Tam by skôr stálo za zváženie blokovanie užívateľov, ktorí sú registrovaní iba pár dní...

22.4.2020 07:41:06

počet hodnotení
súhlas s tom_game. Miesto počet hodnotení skôr dať možnosť "registrovaní užívatelia min. X dní"

22.4.2020 08:26:09

Ad úprava...
Jsou 2 možnosti, jak se může prodávající "chránit":
1) VIP Bazar. Ano, za cenu, že si sníží okruh potenciálních kupujících. Na druhou stranu stejně by šlo argumentovat, proč mohou přihazovat pouze registrovaní uživatelé a ne všichni návštěvních ZH. Když má někdo o hru zájem, tak se prostě musí registrovat na ZH. A stejně pak ve VIP bazaru, když bude mít o hru zájem, tak si regne telefon.
2) Seznam uživatelů, kteří nemohou přihazovat. Je to další možnost, ne nutnost. Pokud někdo nepoužije, tak se pro něj nic nemění. Nechápu tedy úplně tu kritiku :-). Obejít se to dá novou registrací, to je pravda. Nicméně tím vystavuje člověk i svůj hlavní účet případnému zablokování, protože je to proti pravidlům Zatrolených her. A někdy minulý týden, třeba bez diskusí jeden takový uživatel dostal permanentní nálepku, že má duplicitní účty (to slouží pak hlavně jako varování pro kupující). A ano, stále může teoreticky škodit v aukcích falešnými příhozy. Nicméně nemáme moc pocit, že by toto byl nějaký významný fenomén na našem Bazaru. A pokud ten pocit někdo má, tak určitě potřebujeme tvrdá data (kdo, kde, kdy, ...)

22.4.2020 10:55:51

Viz ostatní příspěvky
Dovolím si přidat další možnost, která je dle mého veskrze neutrální a řeší problém na obě strany. Funguje to tak např. na Chronomagu (hodinkové fórum) a myslím, že se to osvědčilo.

Přihazovat v aukci, jakožto i vytvořit třeba prodejní inzerát, může pouze osoba, která má XX (např. 50) bodů aktivity, tj. různých příspěvků, komentářů, hodnocení, nahraných fotek ke hrám, překladů pravidel apod. Samozřejmě, že i tato aktivita se dá nahnat nesmyslnými a planými příspěvky a komentáři, ale je to už daleko větší práce a potenciální záškodníky s novými účty to do určité míry odradí. Uživatelé, kteří sem chodí primárně kvůli konzultaci pravidel, čtení a komentování článků apod. a nebudou mít XX provedených aukcí to tímto nevyřadí z aukcí, ve kterých se objeví ta jedna jediná hra, kterou by v daném roce třeba hodně chtěli. A pro ty co aktivní v rámci fóra nejsou (ale hodně nakupují/prodávají), může existovat klidně pravidlo 'buď xx příspěvků v aktivitě, nebo xx kladných hodnocení'.

22.4.2020 12:06:34

Ufff
Rychle odsud pryc....
Jeste ze sem uz prodal vse co sem chtel.

22.4.2020 12:31:21

Siki.PS
Co tě tak odrazuje?

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

22.4.2020 13:38:11

Souhlas s Wickedem
Mě se osobně se líbí varianta, kterou uvádí Wicked.

Před časem jsem si v aukci zakoupil Zeměplochu: Ankh-Morpork a i když byla hra drahá mám z aukce dobrý pocit, protože v ní přihazovali uživatelé s nějakou historií a bylo vidět, že mají o hru seriózní zájem. Následně jsem si ze zvědavosti začal dávat každý inzerát na tuto hru mezi sledované. Cca od října 2019 se tahle hra začíná dražit za 4000 až 5000 tisíc, v aukcích přihazují často většinou uživatelé bez jediného hodnocení. Tento pocit mám i u dalších her, které jsou vyprodané, ale lidé o ně mají zájem a i když těchto inzerátu není možná zas tak moc, kazí celkovou úroveň bazaru.

Když se pravidla, která navrhuje Wicked nastaví rozumně, dosáhne na ně každý a podobným situacím zabrání.

22.4.2020 21:15:49

Příhozy od nových účtů
Nemusí to být nutně nějaké fake accounty, jsem členem bazarové skupiny na FB a do nedávna (než to tam místní admini zakázali) lidé inzerovali hry v té skupině, ale odkazovali na aukce na ZH. Zrovna o tu Zeměplochu tam byl enormní zájem a ti lidé se zde registrovali čistě kvůli té jedné aukci (případně dalším Zeměplochám). To je jen příklad toho, že to nové účty nemusí být nutně fake.

23.4.2020 09:07:49

Nově registrovaní a VIP bazar
Zeměplocha: A.-M. je případ hry, která je opravdu velmi žádaná a obtížně sehnatelná. Právě taková položka na bazaru často přiměje uživatele, aby se po letech chození okolo a „koukání přes výlohu“ konečně registroval.
A právě takoví uživatelé ženou cenu nahoru a přináší prodávajícímu zisk. Takže pokud tady zaznívá, že VIP bazar omezuje počet zájemců, tak je nutno říct, že omezuje pouze počet vlažných zájemců, kteří nebudou přihazovat horentní sumy. Navrhované opatření o blokování možnosti příhozů nově registrovaným po několik dní / získání určitého počtu bodů / získání určité bazarové reputace jednak omezuje přístup na bazar právě uživatelům, kteří by mohli být ochotní přihodit nezvykle vysokou částku (a myslet to vážně). Navíc efektivně blokuje přístup na bazar novým uživatelům vůbec (zejména získání reputace, protože jak mám získat reputaci, když nemohu obchodovat, prostě Hlava XXII).

Co se VIP bazaru týče, tak i samotný požadavek na registraci je omezení. Například na Bazoši můžete obchodovat i bez registrace. A opět platí – pokud vystavím atraktivní hru ve VIP bazaru, tak to přiměje některé uživatele, aby konečně provedli to ověření čísla.
Ano, v době, kdy ověřování čísla nefungovalo, to byla validní námitka, ale dnes již frčí bez problémů. VIP uživatelů je 624, to už je celkem rozumný počet na to, aby se tam našli 2 nebo 3, kteří se budou přehazovat, a není problém, aby se uživatel z pokročilého (ověřený e-mail) stal VIP během několika minut.

VIP bazar neblokuje přístup novým uživatelům, ale zároveň prověřuje vážnost jejich zájmu a také efektivně kontroluje duplicitní účty, ze kterých má spousta uživatelů přehnanou obavu. Těch případů, kdy nově registrovaný uživatel přihazuje a myslí to vážně je řádově víc než těch, kdy si někdo založil duplicitní účet.

Takže ne, omezování možnosti přihodit na bazaru na základě počtu dní od registrace / počtu získaných bodů a už vůbec ne nízkého počtu pozitivních hodnocení. Ostatně je to i princip presumpce neviny. Naopak omezovat chceme ty uživatele, kteří prokázali svou neserióznost.

Bazar je jednou z výstavních skříní ZH a i proto stojí v našich prioritách vysoko a už nyní připravujeme i další změny, které zlepší jeho funkčnost. Jejich konkrétní podobu a termín však zatím zveřejnit nemůžeme.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

23.4.2020 09:34:25

@Artcore
Hodnocení uživatelů měníme ve vyjímečných případech, ve chvíli kdy dojde k porušování pravidel bazaru atp...
Těch případů je naprosté minimum, máme je zalogované pro kontrolu a kontaktujeme dotyčného uživatele. Pokud jsi si opravdu jistý, že nějaká tvá hodnocení zmizela, otevři prosím požadavek přes kontaktní formulář, případně mi napiš do pošty (první varianta je preferovaná). V každém případě nikdo tvé hodnocení neupravoval, maximálně by mohlo jít o technickou chybu. Pokud od tebe dostanu konkrétní informace, prověříme to.

Miner
Bazar admin

23.4.2020 10:00:11

Artcore
Když už mě cituješ, tak ideálně poprosím i se jménem. :)
Ano. Je pravdou, že jsem se takto vyjádřil o bazaru. Nikoliv jako admin, ale jako uživatel. To prosím nepleťme. Mě, jakožto uživateli-prodávajícímu, nenese VIP bazar ten efekt, který bych si přál. Třeba se situace časem změní a s ní i můj názor. Současně však nikomu ale nebráním v jeho užívání. Vím, že na sebe tak beru větší riziko, že narazím na lumpa, jsem ho však ochoten nést. Bez VIP bazaru mám větší okruh zájemců = potenciál prodat za víc. To je celé.

A k novým účtům. Taky jsem byl sám nový a plně jsem chápal, že aby mi bylo věřeno, musím svou spolehlivost nejdřív prokázat. Takže jsem bez keců posílal peníze předem a čekal na hru. Ano. Tahal jsem za kratší konec lana a abych se nespálil, sledoval jsem reputaci ostatních (body významnosti, jak dlouho jsou na ZH, později hodnocení na bazaru). Dnes mám reputaci slušnou a pokud ode mě kupuje někdo neznámý/bez reputace na bazaru, prostě peníze předem. Jasně, že si koušu nehty, když vidím, že mi na aukci přihazují 2 borci, co jsou na ZH 5 dní v součtu za oba. Nicméně málokdy šlo o fiktivní účet. Většinou je opravdu zaujala hra a kvůli ní se registrovali. Plus mám vlastní pravidlo, že kdo má 50 kladných hodnocení a žádné, či zanedbatelné, množství záporných, tak tomu klidně pošlu hru dřív, než mi dorazí peníze. A funguje mi to. Stačí zdravý selský rozum. A změny, které zde kluci z bazar teamu implementovali, mi život ještě usnadní. Neříkám to jako admin, který "musí táhnout za jeden provaz", ale jako uživatel. ;)

23.4.2020 23:04:50

Vybíráme z Bazaru

Masters od Renaissance: Lorenzo il Magnifico+obaly
Masters od Renaissance: Lorenzo il Magnifico+obaly
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas