Zabil jsem Hitlera, pánové…

Autor: Hypnogenak | 3.1.2022 | 6

Karetní hra, kde můžete zastavit Hitlera, než se dostane k moci? Tím pádem můžete zabránit druhé světové válce? Tady není o čem. Nejenže můžete, vy musíte!

Secret Hitler je jednoduchá, ale velmi chytrá a zábavná karetní hra s tajnými rolemi pro 5–10 hráčů. Na jednu partii si vyčleňte několik desítek minut (záleží na počtu a zkušenostech hráčů).

Doufám, že následující informací víc lidí potěším, než zklamu, ale žádné hajlování či hákové kříže ve hře nenajdete. Místo ukřičeného pána s knírkem a jeho pohlavárů jsou na kartách vyobrazeny ještěři v uniformách (což jim neubírá na děsivosti, ale zároveň to připomíná, že nemáte hru brát zas až tak vážně). Hra se ale přesto snaží simulovat situaci v předválečném Německu, kdy Hitler a jeho politická strana neměla většinu, a proto bylo třeba uchýlit se k blafování a činům zákeřným či ještě zákeřnějším. A v této situaci, byť velmi zjednodušené, se nachází samotní hráči. Těm jsou tajně a náhodně přiděleny role. Liberálfašista či přímo fašista nejvyšší – Hitler. Liberálové mají tu výhodu, že jich je víc. Fašistů je sice méně, ale za to o sobě vědí, a mohou tedy do řad liberálů zasévat nedůvěru, pochyby, nejistotu a v těch nejvydařenějších partiích i skepsi a beznaděj.

Každý hráč dostane obálku se svou tajnou rolí (fašista/liberál) a hlasovací kartičky (ja/nein).

 

Systém hry je jednoduchý a hned po pár kolech už budete vědět, jak to celé funguje. Základem je balíček zákonů, který obsahuje 6 modrých karet (liberálních) a 11 červených karet (fašistických). V každém kole je jeden z hráčů prezident (tato role se posouvá dle hodinových ručiček) a jeden z hráčů se chopí role kancléře (volený hráči). Prezident si z balíčku zákonů vylosuje tři náhodné karty, jednu z nich tajně odhodí a zbylé dvě předá kancléři. Kancléř se na karty podívá, taktéž jednu odhodí a zbývající kartu ukáže ostatním – tento zákon je schválen. Jakmile je schválené předem určené množství liberálních či fašistických zákonů, daná strana vyhrává.

Pevná deluxe deska pro liberály
Herní deska liberálů. Pokud se zde nachází pět modrých (liberálních) karet, tato strana vítězí. Alternativně lze vyhrát zastřelením Hitlera.

 

Celé kouzlo tkví v tajném odhazování karet. Prezident například může dostat dvě červené karty a jednu modrou, ale jelikož je jeho tajná role fašista, zahodí modrou kartu a zbylé červené s předstíraným smutným výrazem pošle (liberálnímu) kancléři. Tomu nezbývá než schválit fašistický červený zákon. A pokud si prezident věří, může zároveň nahlas začít před ostatními hráči obviňovat kancléře, že mu poslal kartu modrou a červenou, a že kancléř modrou zahodil a že je tedy bezesporu fašista. A teď komu můžete věřit?

Později do hry ještě vstupuje možnost nechat někoho popravit (a pokud popravíte Hitlera, liberálové okamžitě vítězí), či možnost podívat se na příslušnost jednoho hráče a podobné drobnosti, které ale dokáží hru vyhrotit či nasměrovat jakýmkoli směrem. Záleží na vašich blafovacích a přesvědčovacích schopnostech.

Pevná deluxe deska pro fašisty (5-6 hráčů)
Herní deska fašistů. Pokud se zde nachází šest červených (fašistických) karet, tato strana vítězí. Alternativně lze zvítězit tím, že je hráč s tajnou rolí Hitlera zvolen kancléřem a zároveň jsou již na této desce tři fašistické zákony (karty).
Symboly na desce ukazují různé jednorázové bonusy, které získá aktuální hráč-prezident (například možnost zastřelit/vyřadit jednoho z hráčů).

 

Pokud máte herní skupinu, které tento styl hry sedne, čeká vás neuvěřitelné množství zábavy. V tu chvíli jde kamarádství stranou, nikomu se nedá věřit, kdokoli může být skrytý fašista. Najednou zjistíte, že uteklo mnoho hodin, mnoho partií a vy se smějete a překřikujete.

Hru jsme zkoušeli v různých počtech hráčů a ideální počet se zdál 7–8. Není problém hrát i v maximálním obsazení (10), jelikož každé kolo hlasujete o kancléři. Takže nehrozí, že byste dlouho seděli a nedělali zhola nic. Na druhou stranu však větší počet hráčů vyžaduje větší soustředěnost a občas se stane, že to hlavní se odehraje takřka bez vás. Naopak hra v pěti většinou odhalí fašisty poměrně brzy, což hře ubírá na napětí, ale ani to není pravidlem. Záleží jak se nalosují role a jak „chodí karty“. Vyváženost pro různé počty hráčů je velice dobrá (hra obsahuje odlišné herní desky podle množství hráčů). Bez ohledu na jejich počet však občas zaúřaduje náhoda a karty přijdou jedné straně natolik ideálně, že s tím protivníci jen těžko něco udělají. K tomu však dochází zřídka.

Největším negativem je paradoxně hra samotná. Prostě není pro každého. Zkoušeli jsme hru s různými lidmi a někomu jednoduše nevyhovuje, že mu druzí nevěří nebo ho v jednom kuse z něčeho obviňují. Došlo i na situaci, kdy jsme jednu naši (jindy klidnou) kamarádku zastřelili, protože jsme mysleli, že je fašista (což nebyla) a ona nám praštila kartami a odešla s tím, že tohle už nikdy hrát nebude. Tuto náturu hry je třeba brát v potaz.

Pokud se vám nelíbí téma, ale samotný systém hry ano, můžete zkusit třeba podobnou The Resistance: Avalon, která vás zavede mezi služebníky krále Artuše na hrad Kamelot.

 

Komponenty PNP verze - vytištěné a zalaminované
Print and play verze hry

 

Co říci závěrem? Secret Hitler je zábavná karetka, která vám dovede zařídit večer plný zábavy. Nic hlubšího v tom však nehledejte. Pokud vás baví blafování a skryté role, máte se nač těšit. Jako párty hra sklízí úspěch na všech frontách. V případě, že nemáte rádi přetvařování, náhodu nebo se vám příčí hrát za fašisty, asi se poohlédněte někde jinde. V Česku se hra shání trochu obtížně. Nejjednodušší je pořídit si print and play verzi přímo ze stránek www.secrethitler.com, případně objednat ze zahraničí.

Karty hlasování, zákonů a štítky pro prezidenta a kancléře
Karty hlasování, zákonů a štítky pro prezidenta a kancléře

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Výborná hra. Hráli jsme se skupinkou roleplayerů a ačkoliv nedošlo na hajlování, oblíbená část hry bylo u jinak nepopsaných kartiček zákonů vysvětlovat voličům, co za zákony že to jde ke schválení. Alsasko Lotrinsko měnilo hranice, různá forma cenzury nabývala moci za společných souhlasů liberálů i fašistů, jistým občanům byla upírána práva, odhalení  liberálové stylizovali se do rolí komunistů, intelektuálů, židovských továrníků, což mělo na jejich hlasování někdy větší vliv, než stranická pprislusnost… fašisté v půli hry česali patky a odvážně navrhovali zákon zavádějící povinný knír. S přibývajícím hladinou alkoholu se Ja! a Nein! rozléhalo krajinou a došlo i na citace České sody  na zpěv… lecjakých písní. Vylepšení s představováním zákonů vřele doporučuji všem, co se do toho nebojí trochu nekorektně opřít.

12.12.2023 21:41:18

Vybíráme z Bazaru

Švábí salát
Švábí salát
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas