Za výstavbou italských měst v druhém vydání oblíbené eurohry

Autor: Lucies | 27.11.2022 | 5

Šest severoitalských městeček, ve kterých je potřeba vystavět nové paláce, hrady, katedrály, ale také třeba knihovny nebo obytné vilky. To vše za použití toho nejkvalitnějšího kararského mramoru z místních lomů. V roli italského šlechtického rodu dostanete za úkol se právě na tomto rozvoji měst podílet, a tak na vás čeká skupování bloků co nejkvalitnějšího mramoru, výstavba nových budov a také pečlivé plánování, abyste ve výstavbě předběhli své soupeře. Podaří se vám vybudovat slavná města, jejichž mramorové památky budou obdivovány ještě po mnoho dalších generací?

 

Nedávno se na český trh dostalo druhé vydání slavné hry Paláce Carrary z roku 2012. Novou verzi oblíbené klasiky přináší vydavatelství TLAMA games. Paláce Carrary, obzvláště jejich složitější varianta, se řadí už mezi komplexnější eura. Mělo by se tedy toto nové vydání starší hry stát součástí vašich herních poliček, nebo není o co stát? Odpověď na tuto otázku se vám pokusím zodpovědět na následujících řádcích.

Pro začátek bychom si určitě měli o hře říct něco obecně. Je určena pro 2–4 hráče, což se může zdát jako poměrně omezující počet, na druhou stranu právě tak hra výborně funguje a nesnaží se na sebe napasovat méně funkční verze pro větší, či menší počet hráčů. Jedna partie hry vám zabere přibližně 90 minut času, ale velmi záleží na tom, jestli hrajete pokročilou nebo základní hru a také na tom, jaký počet hráčů se partie účastní. Obecně ale hra patří spíše mezi ty časově náročnější. Podle vydavatele je hra vhodná pro všechny hráče od deseti let, jednoduchou verzi možná zvládnou i mladší děti, otázkou zůstává, jestli pro ně toto téma bude dostatečně zábavné.

 

Privátní: Hráčská deska v průběhu hry.jpg
 Hráčská deska v průběhu hry

 

Komponenty a obsah krabice

Při prvním rozbalení deskoherní krabice o klasické velikosti možná budete překvapení, co všechno se uvnitř kartonu skrývá. Najdete tam toho totiž poměrně hodně, přičemž velká část komponentů je potřeba pouze při pokročilejší hře. Při koupi Paláců Carrary máte navíc možnost vybrat si z běžné a deluxe verze. V případě, že se rozhodnete investovat do deluxe verze, místo kartonových mincí dostanete mince kovové. Hlavní výhodou deluxe setu potom pro některé bude ilustrovaný insert uvnitř krabice. Ten se totiž na takové množství komponentů bude bezpochyby hodit a v běžné verzi hry žádný nenajdete. Zbude vám tak jenom používat spoustu plastových pytlíčků, aby se vám z komponentů nestala jedna velká hromada, ve které už nikdy nic nenajdete.

 

Privátní: Bodovací sloupky na jedné z desek.jpg
Bodovací sloupky na jedné z desek

 

S kvalitou samotných komponentů jsem ale opravdu spokojená. Mají sice trochu retro design, ale to mě osobně nijak neuráží a vlastně se mi i docela líbí. Všechny bloky mramoru, ukazatele, žetony, sochy, bodovací sloupky a dekorace jsou vyrobené z nabarveného dřeva, což působí lépe a kvalitněji, než kdyby měly jen plastovou alternativu. Kromě toho v krabici najdete celou řadu kartonových komponentů. Začít bychom měli od herních plánů. Ve hře je jeden hlavní herní plán a potom oboustranná deska královského dvora, na které budete vyznačovat své bodování. Na hlavní herní plán se navíc připevňují dva oboustranné kotouče. Tady jsem se trochu obávala, aby vše pěkně sedělo a šlo aktivně používat během hry, ale mé obavy se ukázaly jako zcela liché. Vše je kvalitně vyrobeno a skvěle drží – ani po opakovaném vyndavání a nandavání se nám herní plán ani kotouče nijak nepoškodily.

Každý hráč navíc dostane svou vlastní desku hráče, ke které bude přikládat postavené budovy. Pro každého hráče je ve hře připravená také praktická zástěna, za níž si může uschovat své bloky mramoru a získané mince. Významnou součástí hry jsou potom destičky budov, stejně jako destičky vylepšení. Vše kvalitní, v krásných barvách… zkrátka hra, jež vám bude z hlediska komponentů dělat jenom radost.

 

Privátní: Nabídka destiček budov a monumentů.jpg
Nabídka destiček budov a monumentů

 

Obsah a srozumitelnost pravidel

Celá hra je jazykově nezávislá, takže to jediné, co bylo přeloženo do češtiny, jsou právě pravidla. Mají dvanáct stránek a autoři se v nich snažili stručně vysvětlit, jak přesně hru hrát. V první části najdete pravidla základní hry, která jsou z velké části podobná těm z původního vydání hry. Navíc jsou pravidla doplněna o složitější hru, jež nabízí celou řadu dalších možností, jak ve hře získat body. Pravidla jsou přehledně strukturovaná a nebyl nejmenší problém se podle nich hru naučit hrát. Před první partií stačí pravidla jednou až dvakrát přečíst a bude vše hned jasné. Na konci pravidel navíc najdete sekci s často opomíjenými pravidly, kde si můžete připomenout situace, ve kterých může dojít ke špatnému vyložení pravidel.

Jak se hra hraje?

Hra obsahuje dvě varianty her: tu základní a také pokročilejší verzi. Za mě je pokročilá verze mnohem lepší a po několika partiích základní hry už hrajeme jenom tuto složitější verzi. Na druhou stranu ale musíte počítat s tím, že vám tato varianta zabere více času. Zde představím základní pravidla a mechanismy jednoduché hry, pro detailnější nastudování nebo složitější variantu hry doporučuji projít samotná pravidla.

 

Privátní: Připravená hra pro dva hráče.jpg
Připravená hra pro dva hráče

 

Do začátku hry získá každý hráč svou hráčkou desku, kde je vyznačeno všech šest dostupných měst, kde může stavět a také pole pro obodování jednotlivých typů památek. Vaším počátečním vybavením je také dvacet mincí a dva mramorové bloky. Hráči se střídají v jednotlivých tazích a v každém tahu mohou provést právě jednu akci. Na výběr mají ze čtyř následujících akcí:

  • Nákup stavebních bloků
  • Stavba budovy či monumentu
  • Bodování
  • Vynechání tahu a zisk dvou mincí

Nejčastěji budou hráči využívat právě dvě první akce. Stavební bloky mohou nakupovat z otočného kotouče, který zároveň mohou před koupí o jedno pole otočit a přidat nové bloky. Postupně, jak se kotoučem otáčí, jednotlivé typy bloků zlevňují, ale zároveň jich ubývá, protože je odkoupí další hráči. Musíte si tak důkladně promyslet, za jakou cenu vám stojí za to bloky koupit.

Privátní: Otočný kotouč s bloky mramoru.jpg
Otočný kotouč s bloky mramoru

Pokud se rozhodnete stavět budovu či monument, vyberete si jednu z devíti vyložených destiček na herním plánu a postavíte ji do jednoho z měst na vaší hráčské desce. Každá budova stojí určitý počet bloků a podle toho, do jakého města chcete budovu umístit, musíte si vybrat různě drahou barvu bloků. V případě, že navíc postavíte monument (tedy budovu, jejíž cena je osm bloků), můžete si vzít také destičku vylepšení a ovlivnit tak body a mince, jež získáte.

Nejzajímavější akcí ve hře je bezpochyby bodování. Je totiž třeba opravdu pečlivě promyslet, kdy budete bodovat a co konkrétně si pro bodování vyberete. K dispozici máte šest bodovacích sloupků a jako svůj tah můžete jeden z bodovacích sloupků vzít a umístit ho na nějaké bodovací pole. Body nebo peníze získáváte vždy za hodnotu jednotlivých budov v blocích mramoru vynásobenou hodnotou města, ve kterém leží (až na výjimky). Obodovat můžete budovy podle jednotlivých měst, podle typů budov a také podle toho, jestli patří na venkov nebo do města.

Hra končí ve chvíli, kdy dojdou kartičky budov v doplňovací zásobě a alespoň jeden z hráčů použil svůj poslední bodovací sloupek. Body získáváte v průběhu celé hry, a tak na konci partie získáte body pouze za zbývající mince a také za spuštění konce hry.

Privátní: Hráčská deska v průběhu hry.jpg
Hráčská deska v průběhu hry

 

Pokročilá varianta hry se od té základní liší ve zkratce tím, že existuje mnohem více různých bodovacích polí. Získat body můžete i za různé typy dekorací na svých budovách, nebo za určité rozestavění soch ve vašich městech. Jeden bodovací sloupek můžete také použít pro to, abyste na konci získali větší množství bodů za zbylé mince.

 

Dojmy z odehraných partií

Pro začátek je důležité si připomenout, že Paláce Carrary nejsou nijak novou hrou, ale pouze novým vydáním staré, ověřené klasiky. To samozřejmě znamená, že hra byla velmi oblíbená a množství hráčů už otestovalo její kvalitu v minulosti. Mě velmi zaujala unikátním spojením toho, že hráč musí pečlivě rozmýšlet nad tím, kdy ještě stavět a rozšiřovat své město a kdy už bodovat. Jedině vybalancováním stavby a bodování se totiž můžete stát vítězem celé hry. A právě to nepostrádá ani základní hra, ani pokročilejší verze a vnímám to jako hlavní výhodu celé hry. Cest k velkému množství bodů je ve hře hned několik (a všechny mohou vést k vítězství), nikdy ale nesmíte zapomenout na rovnováhu mezi bodováním a dalšími akcemi.

 

Privátní: Hráčská deska na konci hry.jpg
Hráčská deska na konci hry

 

Základní hru si oblíbí mnoho hráčů i proto, že je velmi jednoduchá a rychlá na naučení, ale zároveň si musíte opravdu důkladně promyslet jednotlivé tahy a celou svou strategii. Ve výsledku máte po odehrání pocit, že jste hráli velmi komplexní hru, při níž jste museli hodně počítat, promýšlet a také trochu riskovat.

Pokročilejší varianta už je pro mě o dost zajímavější, protože hráči musí promyslet mnohem více věcí a při koupi mramorových bloků zvažovat i další faktory než jen dostupné finance. Spolu s pokročilou variantou vám ale do hry nepřichází mnoho nových pravidel, takže se ji naučíte hrát za chvilku. Otevře se vám spousta dalších možností, jak získat body, ale hlavní podstata hry – stihnout vše rychleji a lépe obodovat než soupeř – zůstává stejná.

 

Privátní: Plán hry po dohrátí partie.jpg
Plán hry po dohrání partie

 

Pravidla hry se nijak nemění ani s vyšším počtem hráčů, ale celá hra začíná být ještě více vyhrocená. Je potřeba si ještě více hlídat, aby vás v bodování nikdo nepředběhl a rychle si koupit potřebné bloky, dokud jsou v nabídce. Ve všech počtech hráčů ale hra funguje dobře a je zábavná, ve dvou bude více budovatelská, ve čtyřech budete zase více soupeřit mezi sebou.

Paláce Carrary jsou zkrátka klasickým eurem, které nezklame a budete z něj mít radost hlavně v případě, kdy vás baví trocha toho závodění ve hře. Na druhou stranu na vás nečeká nic překotně nového a unikátního, to ale asi od druhého vydání starší hry ani nelze očekávat. Já mohu říct, že Paláce Carrary u nás určitě zůstanou a rádi si je znovu vyndáme na stůl, až budeme chtít trochu té poctivé strategie.

 

Privátní: Obodovaná pole na desce hráče.jpg
Obodovaná pole na desce hráče

 

Celkové zhodnocení

Paláce Carrary mě příjemně překvapily. Nové vydání tisíci hráčů ověřené hry přináší i novou, složitější variantu hry, která mě moc bavila. Komponenty jsou krásné a kvalitní, i když jejich styl nemusí sednout každému. Hra funguje ve všech počtech hráčů a pobaví se u ní všichni milovníci klasických euro her. Nepřináší sice v dnešní době nic až tak novátorského, ale po odehrání mnoha partií jsem si uvědomila, že mi to vlastně nevadí. Hra je to zkrátka příjemná, dobře fungující, zábavná a s přiměřenou náročností.

 

Když se nechce číst celou recenzi…

+ Efekt spuštění bodování včas

+ Kvalitní dřevěné a kartonové komponenty

+ Druhé vydání oblíbené hry

+ Dobrá ve všech počtech hráčů

+ Základní i pokročilejší varianta

+ Několik cest k vítězství

+ Přehledná a srozumitelná pravidla

 

- Bez insertu

 

- Trochu delší herní doba

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač: Starý svět - KS verze
Zaklínač: Starý svět - KS verze
Akt. cena: 4000 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas