Za dobrodružstvím na sopečný ostrov!

Autor: Lucies | 22.11.2021 | 2

POZOR! Fotografie v recenzi mohou obsahovat některé spoilery!

Na ostrově se děje něco podivného. Pašeráci chytají exotická zvířata a hledají artefakty, které by mohli výhodně prodat. K tomu všemu se blíží velká bouře a zdá se, že právě během ní proběhne další velká pašerácká akce. Spolu s dalšími studenty univerzity jste svým profesorem pověřeni, abyste se vydali po stopách této pašerácké bandy do nitra sopečného ostrova a odhalili, co se za jejich loupením skrývá…

V kooperativní hře Sopečný ostrov ze série Adventure games – Odhalte příběh se stanete skupinou studentů místní univerzity, kteří se snaží přijít na kloub podivnostem, jež se dějí na jejich domovském ostrově. Hra je křížencem mezi únikovkou a příběhovou hrou pro všechny, kteří si chtějí užít několik večerů plných zábavy při odhalování tajemství a kombinování různých karet. Oproti únikovým hrám je Sopečný ostrov méně zaměřený na logické úlohy a více vypráví příběh. Připravte se tedy na méně hraní a více čtení.

Dobrodružná hra Sopečný ostrov se hraje ve 4 dobrodružstvích, která na sebe navzájem navazují. První dvě a poslední dobrodružství vám zaberou 90 minut, zatímco třetí dobrodružství je o něco delší a trvá přibližně 150 minut. Mezi jednotlivými dobrodružstvími byste měli mít možnost si hru uložit, během testování jsme ale zjistili, že to není problém udělat prakticky kdykoliv, klidně i uprostřed jednotlivých dobrodružství. Hru si můžete zahrát maximálně ve 4 hráčích, pokud se rozhodnete pro hru 1 hráče, je potřeba ovládat najednou dvě postavy. To ale v této hře není nic složitého.

 

Privátní: Rozehraná partie 2 hráčů.jpg
Rozehraná partie 2 hráčů

Komponenty a jejich kvalita

V malé krabičce najdete překvapivě hodně hracího materiálu, zejména karet. Kromě přehledných pravidel a rozsáhlé Knihy dobrodružství, na vás čeká také 34 různých žetonů, které představují různé osoby a předměty, se kterými se během hry setkáte. Ve hře se pohybujete po mapě, která je sestavena z takzvaných velkých a malých karet lokací, které postupně odemykáte a prozkoumáváte. Dále ve hře najdete 90 karet dobrodružství, které tvoří nejrůznější situace, úkoly a předměty, jež můžete ve hře získat. Nechybí ani karty stavu, karty misí, postav a přehledová karta. Hru mohou hrát až čtyři hráči, a tak jsou součástí balení také 4 hrací figurky studentů se stojánky. Komponenty jsou opravdu kvalitní, a po odehrání tak hru budete moci bez problému předat dalším hráčům, kteří si budou chtít prožít stejná dobrodružství.

Privátní: Komponenty ve hře.jpg
Veškeré komponenty ve hře

Jak se hra hraje?

Hra je hrána na tahy jednotlivých hráčů. Každý tah sestává z pohybu hrací figurkou na nějakou lokalitu nebo místo, které budete chtít prozkoumat. Následuje odkrytí lokality, pokud je na stole neodkrytá lokalita. Potom nastává čas na akci hráče. Vybrat si můžete mezi prozkoumáním konkrétního místa, kombinováním dvou karet dobrodružství a kombinováním karty dobrodružství s místem, na kterém stojíte. Potom pokračuje další hráč. Takto se střídají v tazích jednotliví hráči, dokud jim Kniha dobrodružství neřekne, že mají udělat něco jinak. Většinu pokynů vám dává sama Kniha dobrodružství a ta vás také většinou navede k cestě za správným řešením zrovna platného úkolu.

Co většinu hráčů překvapí, je relativní složitost pravidel, která nebývá u jednorázových her příliš obvyklá. Připravte se tedy na to, že před prvním dobrodružstvím budete muset nastudovat pravidla, místo toho, abyste se rovnou pustili do hry. Pravidla jsou sice poměrně srozumitelně popsána, ale během hrání vyjdou najevo některé situace, které nejsou v pravidlech jasně popsány a může tak dojít k nejistotě ohledně toho, jak je řešit. Pokud navíc jednou uděláte chybu, například v umístění lokace, je již prakticky nemožné zpětně dohledat, jak by to mělo být správně. A tak se vám občas může velmi snadno stát, že na některých místech nebude příběh dávat 100% smysl.

Privátní: Karty dobrodružství.jpg
Karty dobrodružství během rozehrané partie

Gamebook na herním stole

Pravděpodobně dojde na to, že budete u hry překvapení, protože je asi trochu jiná, než většina běžných hráčů očekává. Připravte se na to, že nebudete zase tolik hrát, ale hlavně číst úryvky z Knihy dobrodružství a rozhodovat se, co se stane dál. Hra tak velmi připomíná gamebook, jen má navíc velké množství materiálu, a kromě čtení máte možnost i kombinovat předměty nebo prozkoumávat jednotlivé lokace. Připravte se tak na to, že ve hře můžete jen velmi málo ovlivnit vaši úspěšnost a ta se bude odvíjet spíše od náhod. Určitě totiž nestihnete prozkoumat všechny lokace a to, které si náhodně vyberete, vývoj celé hry velmi ovlivní.

Hra je určena pro všechny hráče od dvanácti let, ale za pomoci dospělého by ji bez problémů měly zvládnout i mnohem mladší děti. Velkou výhodou této hry je, že oproti jiným jednorázovým hrám za podobnou cenu z ní získáte mnohem větší počet hodin hraní. Po odehrání by již nedávalo smysl hrát celou kampaň znovu, dokonce ani za jiné postavy. To, jakou postavu ve hře představujete, není totiž pro vývoj herní partie příliš důležité. Opravdu je to tedy hra, kterou po dohrání již znovu na stůl nevyložíte, to ale nemusí být nevýhoda. Pokud vás totiž koncept bude bavit, můžete se pustit do dalších Adventure Games, vydavatelství Dino Toys na náš trh přivedlo ze stejné edice například hry Žalář nebo Monochrome.

Privátní: Figurka na hracím plánu.jpg
Figurka studenta, pohybující se po lokaci

Shrnutí

Tato kooperativní hra může být dobrou volbou pro dlouhé odpoledne a večer s přáteli, ale je potřeba si hraní naplánovat trochu dopředu. Kvůli pravidlům není možné hru vytáhnout až v den hraní jako se to dělá u klasických únikovek. Buďte také připravení na hodně listování v Knize dobrodružství a menší množství samotných akcí ve hře. Pokud se ale naladíte na tento styl hry, určitě si ji užijete a budete nadšení z příběhu a množství materiálu, který Sopečný ostrov nabízí.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Modrá Laguna
Modrá Laguna
Akt. cena: 1200 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas