Vzhůru mezi trosky

Autor: Shark | 9.9.2015 | 2

Ve světě, který znovu povstává z popela, se na pozůstatky minulých věků naráží doslova na každém kroku. Ale ne každý dokáže využít jejich potenciálu a zdánlivě bezcenné vraky a trosky proměnit v nástroje, jež mu pomohou chopit se moci. Budete na tomto poli úspěšní i vy?

Ruins představují druhé samostatně nehratelné rozšíření her 51st State a The New Era. Na rozdíl od předchozího rozšíření Winter má podobu běžné krabičky na karty, v níž se kromě 39 nových karet a návodu nenachází žádné další komponenty. I přes tento poměrně skromný obsah je však koupě Ruins pro všechny příznivce uvedeného herního univerza takřka povinností.

Asi nejvýraznější novinku, kterou toto rozšíření přináší, představuje možnost získat odhozené karty (je znázorněna ikonou popelnice). Řada karet vám za rozličných okolností umožní vzít si z odhazovací hromádky karty, které jste použili vy či soupeř, a tak si jejich efekt zopakovat. Síla této schopnosti pochopitelně závisí na tom, jaké karty se nachází mezi posledními odhozenými. Někdy se proto dopracujete zajímavému posílení, jindy se prakticky neuplatní. To však už patří k aspektům tohoto typu karetních her.

Ruins obsahují rovněž řadu lokací se skladovacími schopnostmi. Na rozdíl od dříve zveřejněných však umožňují ve fázi produkce i další zisky, pokud do nich umístíte odpovídající zdroje či jiné komponenty. Oceníte to zejména tehdy, jestliže se vám nahromadilo velké množství zdrojů a není šance, že byste všechny do konce kola zužitkovali.

Dále zde nalezneme i dva nové vůdce, kteří ulehčují dobývání, resp. uzavírání dohod o spolupráci. A pokud vás někdy mrzelo, že nemůžete mít ve hře více vůdců, určitě vás potěší karta Parliament, jež umožňuje přidat si do svého státu dalšího vůdce a dopracovat se tak k zajímavým kombinacím.

Přestože jsem dosud ve svých recenzích na hry ze světa 51. státu neměl vůči žádné kartě výhrady, tentokrát musím učinit výjimku, kterou představuje podle mě příliš nevyvážená akční lokace Peacemaker. Když si ji totiž začleníte do svého státu, umožňuje vám za použití jednoho dělníka zlikvidovat jednu soupeřovu dohodu o spolupráci a ještě za to získat vítězný bod. Navíc její vzdálenost činí pouze 1, takže i samotné začlenění nepředstavuje větší problém. Uvedená nevyrovnanost vynikne o to víc ve srovnání s jinými lokacemi, jež také zasahují protihráče. Jejich působení většinou zahrnuje „nefatální“ efekty (Camino Real, Suppliers), a pokud už soupeři něco nenávratně berou, je to vykoupeno vynaložením vlastních zdrojů (Fallout Shelter) či většími nároky na dělníky (Barracks).

Pravidla jsou tentokrát relativně krátká, i přesto se však do nich vloudily chyby v popisech karet, které neodpovídají tomu, co na nich samotných najdete.

Přestože v porovnání s předchozím „velkým“ rozšířením zde najdeme relativně dost chyb na malém prostoru, i v tomto případě se podařilo udržet dobrý celkový dojem a celou hru výrazně obohatit. A tak s výjimkou výše zmíněného Peacemakera se vám ostatní karty určitě budou hodit. Jak moc, to už bude záležet na vás – takže neváhejte a vzhůru na průzkum trosek. Váš stát je sice na ruinách zbudovaný, ale určitě dokážete zabránit tomu, aby se v ruiny změnil.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

C&C:Samurai Battles od GMT + insert + obaly
C&C:Samurai Battles od GMT + insert + obaly
Akt. cena: 1999 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas