Výprava do pravěku za nejlepší jeskynní malbou!

Autor: Lucies | 11.10.2021 | 6

V září se na pultech prodejen s deskovými hrami objevila novinka od vydavatelství Tlama Games v podobě menší rodinné hry Prehistories od francouzských návrhářů deskovek Alexandreho Emerita a Benoita Turpina. Hráči se ve hře podívají do pravěku, kde budou mít za úkol zajistit pro svůj kmen co nejlepší jeskynní malby podle zadání stařešinů. Povede se vám splnit úkoly od stařešinů jako první?

Tato krásná, bohatě ilustrovaná hra je určena pro dva až pět hráčů starších osmi let a herní doba by se podle Tlama Games měla pohybovat okolo třiceti minut. Z vlastní zkušenosti ale můžeme říct, že při hře dvou hráčů a znalosti pravidel je jedna partie hry ještě o dost kratší. Naopak s narůstajícím počtem hráčů se zvyšuje i doba trvání jednoho herního sezení. Každopádně se ale Prehistories skvěle hodí jako rychlá hra pro večery, kdy u deskovky nechcete strávit několik hodin, ale zase nehledáte něco úplně jednoduchého.

Privátní: DSC_0393.JPG
Rozehraná partie Prehistories dvou hráčů

Co obsahuje krabice?

Pokud vás zajímá detailní obsah krabice, určitě si níže pusťte video s jejím unboxingem, ve kterém uvidíte všechny jednotlivé komponenty ve hře. Největším prvkem v krabici je oboustranný herní plán, který má dvě strany určené pro různé aktuální počty hráčů. Dále v ní každý hráč najde jednu hráčskou desku neboli jeskyni, kam si bude později umisťovat ulovená zvířata, sadu karet lovců své barvy a osm totemů také ve své barvě. Dále v krabici samozřejmě najdete i mnoho destiček různých zvířat, karty zadání od stařešinů a přehledové karty.

Krásné a originálně ilustrované komponenty jsou určitě jednou z největších výhod této hry. Uvidíte, že zaujmout děti pro hru Prehistories s nimi vůbec nebude těžké. O ilustrace se postarala Camille Chaussy, jejíž kresby zdobí nejednu dětskou deskovou hru. Za zmínku stojí zejména sady karet lovců, které jsou opravdu krásně vyvedené. Jen u destiček zvířat může být pro některé z nás občas těžší určit, kde mají zvířata nožičky, což je důležité pro jejich umisťování.

Privátní: DSC_0399.JPG
Destičky zvířat, které si můžete umisťovat do své jeskyně

 

Všechny komponenty se zdají být kvalitní a ani po několika odehraných partiích to nevypadá, že by se nějak rychle opotřebovávaly. Před první partií hry si musíte sami dotvořit své desky hráčů, kam je potřeba nalepit několik čtvercových žetonů. V krabici najdete oboustranné samolepky, díky kterým by měly destičky na místě držet, ale nejsem si jistá, jestli budou dostatečně pevné, aby se destičky po delším hraní neulouply.

Zapomenout bychom neměli ani na pravidla, která jsou v krabici hned ve třech kopiích. Pravidla si tak můžete nastudovat česky, anglicky, a dokonce i francouzsky. Pravidla čítají celkem osm stran a jsou velmi srozumitelně a přehledně strukturovaná. Obsahují velké množství modelových situací, takže se nemusíte bát, že byste v nich nenašli odpovědi na své otázky ohledně herních mechanik.

Privátní: DSC_0406.JPG
Herní pravidla a přehledové karty pro jednotlivé hráče

Jak se Prehistories hraje?

Už víme, co v krabici Prehistories najdete, důležitou otázkou je ale také, co vlastně od hry očekávat. Jak již bylo zmíněno výše, hra nás zavádí do pravěku a budete v ní mít za úkol co nejdříve splnit zadané úkoly. Tyto úkoly jsou ve hře tři základní, které se plní každou hru, a osmnáct variabilních. Z těch si na každou partii budete losovat nové, takže se určitě nemusíte bát, že by hra byla pokaždé stejná. Úkolem může být například zaplnění prostředního čtverce na své desce hráče destičkami zvířat. Pokaždé, když splníte úkol, umístíte na něj určité množství svých totemů. Ten kmen, který se jako první všech totemů zbaví, se stává vítězem hry.

K tomu, abyste mohli jednotlivé úkoly úspěšně splnit, musíte získat destičky zvířat, která následně umístíte na svou hráčskou desku. Tyto destičky zvířat najdete na herním plánu. V každém herním kole si tak budete vybírat ze svých lovců na kartách ty, které vyšlete na herní plán, aby tam ulovili přesně ty destičky, které potřebujete. Ulovené destičky si poté za dodržení několika základních pravidel můžete libovolně umístit do své jeskyně.

 

Privátní: DSC_0394.JPG
Výběr z karet lovců

 

Má to ale malý háček! O destičky budete muset zabojovat i s ostatními hráči. To, v jakém pořadí vyrazíte na lov, určí vámi vybrané karty lovců, které ale zároveň stanoví, jaké množství zvířat můžete ulovit. Ten, kdo jde první, toho zároveň zvládně ulovit nejméně! Tak jak se rozhodnete? Je pro vás prioritou získání konkrétního zvířete, nebo klidně půjdete poslední, ale potřebujete destiček více?

Pravidla zní možná komplikovaně, ale nemusíte se bát, není to žádná věda. Hru si bez problémů zvládnou zahrát i starší děti. V principu jde zkrátka o to umístit na svou hráčskou desku destičky zvířat tak, abyste splnili co nejvíce úkolů.

Privátní: DSC_0397.JPG
Zadání jednotlivých úkolů

Zabaví malé i velké, ale není nejoriginálnější

A co jsme na hru Prehistories říkali my? Bavila nás a přišla nám zajímavá, ale je pravda, že zaujala spíše krásnými komponenty než herními mechanismy. Ty nám totiž velmi připomínaly některé jiné hry, které už na našem trhu máme. Na druhou stranu Prehistories toho kombinují víc a umožňují nám tak komplexnější herní zážitek. Co se určitě cení, je to, že hra je zábavná v jakémkoliv počtu hráčů, který jsme vyzkoušeli. Každý sice hraje tak trochu za sebe, takže interakce mezi hráči je minimum, ale to nemusí být na škodu.

Po několika prvních partiích se navíc zdálo, že u hry by nemusela být problémem znovuhratelnost. Díky většímu množství úkolových karet, které se dají různě nakombinovat, se nemusíte bát podobných herních partií. Pokaždé si navíc můžete vybrat jinou hráčskou desku, kterých je ve hře celkem pět.

Privátní: DSC_0396.JPG
Pět hráčských desek spolu s příslušenými balíčky karet lovců

Myslím si, že Prehistories asi nebudou ideální hrou pro čistě dospělou skupinu, tam bych raději uvažovala o jiné hře podobného typu. Rozhodně ale bude bavit mladší hráče, zkušené a šikovné děti si ji zvládnou zahrát i v mladším věku, než je uveden na krabici. Ideální ale bude pro děti okolo deseti let a jejich rodiče, kteří si chtějí hraní také užít. 

Závěrečné hodnocení

Prehistories je krásná hra plná tématických a originálních ilustrací, která zaujmou hned na první pohled. Její velkou výhodou je poměrně krátka herní partie při relativně komplexních mechanismech, kterých je v ní navíc zkombinováno hned několik. Skvěle se tak bude hodit do herních poliček rodin s dětmi a školních kolektivů. Hru si ale užijí i dospělí, kteří možná budou překvapení, že splnění zadaných úkolů není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát na první pohled.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Istanbul: Big Box + insert od Hermana
Istanbul: Big Box + insert od Hermana
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas