Výborná blafovací hra

Autor: rešoun | 7.10.2021 | 0

Překvapuje mne, že tato skvělá hra zde nemá ohlasy, ani recenzi, žádnou diskusi.  

Tematický úvod do hry: Dražební a blafovací hra zasazena do prostředí koňského trhu.

Princip hry: Ve hře Kuhhandel představujete chovatele či farmáře, který se snaží získat na trhu hospodářská zvířata právě pomocí dražeb či handlování (blafování). Čím více zvířat s vyšší hodnotou hráč získá, tím vyšší má šanci na vítězství. Hra je plná napětí, soutěžení, hluku a komunikace, tedy je vhodná pro ty, co se nebojí větší živosti a komunikativnosti. Vhodná pro rodiny s dětmi, ale i pro dobrou partu hráčů. Prostě tahle hra žádnou lumpárnu nezkazí. 

Příprava hry: Hráči obdrží předepsané počty peněžních karet, včetně blafovacích, jež mají hodnotu 0. Uprostřed stolu se nachází balíček zamíchaných karet se zvířaty.  

Průběh hry: Hra má nedefinovaný počet kol. Začínající hráč má možnost provést dražbu zvířete z balíčku karet zvířat uprostřed stolu, nebo provést koňský trh s jiným hráčem. Poté je na řadě soused po jeho levici. Takto se střídají hráči až do chvíle, kdy je rozebrán balíček karet zvířat uprostřed stolu. Dále je možné provádět už jen koňské trhy s jiným hráčem a hra končí, jakmile má každý hráč od každého zvířete čtveřici karet. Pak dochází k závěrečnému sčítání.

To vypadá jednoduše, ale každá dražba karty zvířete z prostředka stolu má svůj čas trvání. Někdy chce dražící vydělat (zamýšlí kartu zvířete prodat) a tak dává spoluhráčům čas k přemýšlení; pokud chce kartu zvířete získat, pak pospíchá s vyvoláváním. Je však třeba se domluvit na formulaci vyvolávání. Nejlépe oznámit zvíře, kolo, cenu. Příklad: „Kohout za dvacet poprvé, kohout za dvacet podruhé, kohout za dvacet potřetí!“ A nikoliv superrychlé: „kohout za dvacet, kohout za třicet, kohout je můj…“

Velice vypečené jsou pak koňské trhy se spoluhráčem. Pokud spoluhráč vlastní totéž zvíře jako vy, můžete jej vyzvat ke koňskému trhu a nabídnete mu skrytě peníze včetně blafovacích karet s hodnotou nula. Hráč s vyšší nabídkou získává zvíře, oba hráči si ponechávají soupeřovu peněžní nabídku. Nebo lze nabídku automaticky přijmout a zvíře předat. Hráč tak může úplně přijít o všechny karty daného zvířete. Pokud nemáte kartu daného zvířete, nemůžete akci koňského trhu provádět.

Hru zpestřuje osel. Pokud je na dražbě obrácena karta osla, hra je okamžitě přerušena a hráči dostanou nový příděl peněz. Při prvním oslu každý obdrží 50 peněz, při druhém oslu 100, při třetím 200 a při čtvrtém 500.

Konec hry: Hra je velice živá a napínavá. Samozřejmě chcete získat co nejdražší zvířata, abyste měli více bodů. Ale i slepice, husa, nebo kočka mají i přes svou nízkou hodnotu cenu: Na konci hry každý hráč sečte čísla hodnot všech druhů zvířat a násobí je počtem druhů zvířat. Příklad výpočtu:

  • Pašíci: 650
  • Psi: 160
  • Kohouti: 10
  • Součet čísel hodnot všech druhů: 650 + 160 + 10 = 820

Počet druhů zvířat: pašíci + psi + kohouti = 3

Výsledek: 820 × 3 = 2460!

Hodnocení hry: Hra je to živá, napínavá, hlučná, neboť hráči se překřikují v dražbách svou nabídkou. Tedy skutečně to vypadá jako na trhu. My jsme si k odklepávání dražby vzali vařečku a tloukli jsme do stolu, na kterém byla poskládaná utěrka. Zvláště děti si takovou dražbu užijí. Výborné je překvapení při koňském trhu. Tam musíte přemýšlet – chce soupeř získat karty, nebo chce peníze? Kolik vám asi podstrčí? Chcete vy o svou kartu zvířete nepřijít? Kolik bude stačit peněz, abyste nepřeplatili? Tady se kolikrát i kouří z hlavy a úporně přemýšlí, zatímco ostatní se culí a jsou šťastni, že oni nemusí – alespoň pro teď bránit své zvíře, a tak v s napětím sledují, jak dražba mezi jinými hráči dopadne.

Jediné minus bych asi nalezl v ilustraci karet, mohla by být zdařilejší.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky za tip. Tohle by mohlo být pro naše adhd děti to pravé ořechové.  Milují Milostný dopis a Fazole. Tohle by mohla být hra že stejného těsta. 

7.10.2021 16:31:28

Vybíráme z Bazaru

Tajemství těla - Kvízová hra o lidském těle
Tajemství těla - Kvízová hra o lidském těle
Akt. cena: 175 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas