Vstávat! Máš hlídku! - první dojmy ze hry Set a Watch

Autor: enzo | 9.11.2019 | 8

Set a Watch je kooperativní tower-defense hra pro 1-4 hráče. Vlastně, když tak nad tím uvažuju, tak těch hráčů může být klidně víc. Ve hře budou sice vždy 4 postavy, ale zvláštností této hry je, že v ní moc nehrajete. Ale nebojte se, nudit se nebudete.

Hra, ve které nehrajete...

Ještě než jsem hru pořídil, říkal jsem si: Bude zajímavá pro sólo, ale ve více lidech? Vždyť tam není co dělat? Je to tak. Na začátku kola totiž hodíte za každou postavu třemi kostkami, a kromě toho, že je pak jednou/dvakrát přesunete nebo odklidíte, neděláte nic. Prostě už nehážete, nevynášíte karty. Nehrajete.

… zato řešíte skvělé puzzle

Ano, ruce sice odpočívají, zato váš mozek vám za tohle hru pěkně poděkuje. Mezi těmi výše zmíněnými přesuny kostek budete totiž přemýšlet, vymýšlet, kombinovat, schvalovat, zavrhovat a znovu kombinovat, ve více hráčích navíc intenzivně diskutovat možné varianty.  A abyste to mohli dělat, musíte brát v potaz nejen svoji postavu, ale všechny ostatní. A jelikože se svojí postavou v podstatě nejste nijak herně svázaní, můžete hrát teoreticky v libovolném počtu hráčů.


Pravidla

Nejsou složitá a jsou napsaná přehledně. Na každé desce postavy je z druhé strany uveden přehled kola. Nicméně texty na některým kartách jsou zavádějící a bez FAQ z internetu se neobejdete. Hra se dá ale i tak po prvním zahrání v pohodě rozchodit.


Komponenty (retail verze hry)

Ilustrace jsou záležitostí osobního vkusu. Ty, na kartách schopností a lokací se mi líbí, karty nepřátel už méně. Design karet obecně mi přijde nenápaditý a příliš nevykresluje atmosféru dark fantasy. Skvělý nápad byl naopak vytvořit herní mapu přímo z krabice (viz foto v Obrázcích). Se hrou dostanete ještě pěkný dřevěný žeton táborového ohně a sadu tří kostek pro každou postavu. Tmavé kostky mají černá čísla a nejsou moc dobře čitelné.


První herní dojmy

Jedná se opravdu o první dojmy. Mám za sebou dvě sólo hry a jednu ve dvou hráčích. V obou případech jsem si hru opravdu užil. Moje obavy, že ve více hráčích to bude divné, se nenaplnily.

Negativní dojmy

V každé hře mi přišlo, že některé schopnosti postav byly málo použitelné, nebo aspoň v dané hře se pro ně našlo minimum uplatnění. Po třech hrách si netroufnu říct, je-li to designem hry nebo průběhem konkrétní hry. Aspoň to zjednodušilo rozhodování, které schopnosti v případě potřeby vyčerpat. Při velké různorodosti postav je škoda, že kvůli povaze hry nejste s jednou z postav herně svázáni, zvláště hrajete-li v méně než ve čtyřech hráčích. Design karet příliš nepřispívá k atmosféře hry. Otázkou po prvních hrát zůstává obtížnost hry. Při nejnižším nastavené obtížnosti mi přišlo hodně těžké vyhrát. Nakolik rozhoduje náhoda nebo nakolik je to dáno designem hry nedovedu v této chvíli posoudit. Cože? Že by to mohlo být hráčem? No dobrá, vyřídím.

Pozitivní dojmy

Příprava i sklízení hry zaberou pár minut. Dvanáct kostek, kterými hodíte na začátku kola, můžete uplatnit mnoha způsoby. Ať už akcemi v kempu nebo aktivací schopností postav. Díky tomu si nevzpomínám na žádný vyloženě špatný hod, který pokazí celé dosavadní snažení. Postavy se svými schopnosti výrazně liší. Každá postava má celkem pět schopností. Aktivní jsou pouze tři z nich, ale lze je vyměnit akcí v kempu. Postavu to dělá zajímavější, než kdyby měla jen tři stálé schopnosti. Líbí se mi nápad s kempovým ohněm. Podle toho, jak dobře jej udržujete, tolik prvních nepřátel v útočící řadě odhalíte (1-3) a nerozhodujete se naslepo. Délka hry mi přijde tak akorát.


Celkové shrnutí

Nevím, jestli fakt, že ve hře musí být vždy 4 postavy, hodnotit pozitivně nebo negativně. Prostě to tak je. Pocit, že hrajete za všechny postavy a vlastně za žádnou může být můj subjektivní. Rozhodně tento pocit nemá vliv na celkově pozitivní dojmy ze hry Set a Watch a hlásím se dobrovolně na další hlídku. Chcete se přidat? Tak vstávat! Máme hlídku!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Frostpunk - insert
Frostpunk - insert
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 10 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas