Vážený šerife, já bych Vám přeci nelhal

Autor: JArty | 14.12.2017 | 2

Šerif z Nottinghamu se dá dnes pořídit za částku něco malo přes 800,- Kč, ale vyplatí se to ?
 

Krabice:

Tato hra se schovává v poměrně velké krabici, která je nádherně ilustrována do anglického stylu za dob Richarda Lvího srdce a prince Jana. Uvitř krabice se nachází figurka šerifa, stánky, dostatek mincí různých nominálních hodnot, karty zboží a hlavně krásné sametové pytlíky pro převoz zboží a samozřejmě návod. „That's all folks.“

Styl a cíl hry:

Jedná se jednoduchou a vtipnou party hru pro 3-5 hráčů, kdy jedna partie Vám zabere něco okolo 60 minut. Všichni milovníci podvodů, blafování, podplácení a dalších zákeřností si jistě v této hře příjdou na své, neboť zde o nic jiného vlastně nejde. Vaším úkolem je dostat na svůj trh v několika kolech (2-3) co nejvíce zboží a to ať legálního jako jsou kuřata, chléb, jablka a sýr, tak ilegální kontraband v podobě medovin, kuší, zlatých jablek, vzácných sýrů apd. Veškeré zboží má určitou hodnotu a je samozřejmé, že ilegální zboží má hodnotu vyšší. Šerif se střídá každé kolo, takže každý si může vyzkoušet jaký má odhad na lidi kolem sebe a pokusit se odhalit ilegální kontraband. A teď přichází na řadu kouzlo celé hry. Máte několik možností, jak vyhrát. Můžete být celou hru čestný, čestný co se tváří jako prolhaný (aby nachytal šerifa), být prolhaný a podplácet, být prolhaný a přitom se tvářit jako čestný a nebo své chování prostě každé kolo střídat. Důležitý je tedy Váš „poker face“. Se šerifem se dá také smlouvat a vyjednávat, takže krom peněz mu smíte nabídnout něco ze svého zboží nebo protislužbu, až vy sami budete šerifem. Vše závisí na vašém obchodním duchu a charisma. Vydělat se dá dvojím způsobem. Buď sbíráním minicí za provezené zboží (ať legální nebo ilegální) a nebo úplným zmatením šerifa, který vás musí následně vyplatit ze svého měšce, neboť vás jakožto čestného obchodníka zbytečně zdržel. Za zmínku stojí, že i poctiví hráči, kteří obchodují převážně s legálním zbožím jsou ve finále bodově odměněni a to v podobě krále a královny daného produktu, podle toho, kdo jich má nejvíc. Hráč s největším počtem daného typu legální komodity se stává králem a hráč s druhým nejvyšším počtem se stává královnou. Takže ať už se rozhodnete být králém sýrů, královnou kuřat a nebo propašujete co nejvíce ilegálního zboží, vždy je každá hra trošku jiná.

Zhodnocení:

Ačkoliv se jedná o naprosto jednoduchou hru, u které trvá vysvětlení hry nováčkům jen pár minut, tak přinese spousty a spousty zábavy. Tato hra je velmi originální a neznám žádnou podobnou hru, ke které by se dal Šerif z Notinghamu přirovnat. Ačkoliv to není nezbytně nutné, tak díky krásnému prostředí a funkcí šerifa jsme se vždy nechali stáhnout a hráli ji trošku ve stylu roleplay, čímž této hře dáte správný šmrnc. Jednoduché principy hry jsou využity na jejich maximální hranici - lhaní a odhadování hráčů si užijete v plné míře. Herní fajnšmejkři si bohužel postesknou, neboť herních principů je tady minimum, pravidla jsou na pár stránek a krom blafování a pašování zboží o nic hlubšího nejde. Zas na druhou stranu, tato hra je spíše odpočinková, relaxační a určená jak zkušeným, tak i hráčům začínajícím. Za několik odehraných her jsem se ještě nesetkal s negativní reakcí na tuto hru a všichni hráči potvrdili, že si ji opět rádi zahrají. Hra se dá nyní pořídit s českou lokalizací okolo 800,- Kč, což mi za takto velkou krabici a krásný herní materiál přijde adekvátní. 

 

+ jednoduchá (vhodná i pro začínající hráče)
+ zábavná a originální
+ poměrně rychlá (45-60 min)
+ blafování, podplácení, přetvařování 

- delší doba závěrečného sčítání

A abych odpověděl na úplně první otázku, zdali se tato hra vyplatí...

Rozhodně ANO.


Ocenění:

Hra získala několik nominací na cenu Golden Geek 2014:

  • Best Card Game – nejlepší karetní hra
  • Best Family Board Game – nejlepší rodinná hra
  • Best Party Board Game – nejlepší párty hra
  • Board Game of the Year – hra roku
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Aplikace
Na závěrečné sčítání používáme aplikaci volně stažitelnou na Androida. Stačí pak zadat jména a počty karet, aplikace udělá vše za vás i s krásnou fanfárou pro vítěze.

14.12.2017 17:36:24

Vybíráme z Bazaru

Zámky Burgundy s vychytaným 3D insertem a češtinou
Zámky Burgundy s vychytaným 3D insertem a češtinou
Akt. cena: 780 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas