ÚTERNÍK č. 2 – Voidfall, The Halls of Montezuma a další

Autor: Miner | 11.5.2021 | 10

Máme tu další dávku úterních novinek. Tentokrát se budu věnovat čistě chystaným hrám a v rychlosti se mrkneme na několik kousků co mě zaujaly.

Voidfall

Novarchové, potomci královského rodu Novarchonů, po staletí vládnou železnou pěstí feudálnímu galaktickému impériu lidstva, Domineu. Během této doby přinesli do svého panství ohromující technologické inovace a vědecký pokrok. Tento zrychlený pokrok pomohl Domineu dosáhnout – a nakonec i osídlit – i nejvzdálenější segmenty známé galaxie, kde vznikly nové rody, které vládly vnějším sektorům říše. Jak rostla moc rodu Novarchon, rostl i náboženský kult, který je obklopoval a který hlásal chmurná proroctví o prastaré vesmírné bytosti z jiné dimenze: Voidbornovi.

Mnozí si mysleli, že jde pouze o mýtus, ale ve skutečnosti to byl právě temný vliv Voidborna, který Novarchonům poskytl samotné vědění, díky němuž mohli dosáhnout rychlého rozmachu říše. Zatímco kult Novarchů předpokládal věčný život prostřednictvím nadpozemské bytosti, jediným záměrem Voidborna bylo ukojit svůj věčný hlad. A tak když Domineum dosáhlo rozlohy odpovídající Voidbornově touze, otevřely se v srdci Dominea mezidimenzionální trhliny, které rozpoutaly vesmírnou zkázu. Jak Novarchon a jeho stoupenci Voidborna vítali a hledali falešnou spásu, entita nakazila a ovládla vnitřní světy. Nyní nastal čas, aby zbývající velké rody předešly úpadku galaxie, zabránily Voidbornovi plně se projevit v naší dimenzi a nakonec, jako noví vládci Dominea, překonaly chaos.

Tolik úvod k nové hře vydavatelství Mindclash, které si zopakuje spolupráci s Dávidem Turczim. Voidfall je hra z kategorie 4X (expand, explore, exploit, exterminate), která je koncipovaná jako euro. Spoluautorem hry je Nigel Buckle, který je podepsaný pod nepříliš známou hrou Omega Centauri, ilustrace pak obstará Ian O'Toole. O hře samotné toho není zatím moc známo. Bude využívat pohyb po hexové mapě, má mít kooperativní i kompetitivní mód a také, v dnešní době nezbytný, sólo mód. Jsem zvědavý jak toto 4X euro bude nakonec vypadat a fungovat, každopádně maďarské vydavatelství Mindclash je pro mě zárukou kvality, na euro silného propojení mechanik a tématu, produkční kvality a krásné grafiky. Hra by měla být na Kickstarteru někdy na podzim.

Voidfall

The Halls of Montezuma

Autor chválené válečné hry Shores of Tripoli Kevin Bertram pracuje na nové hře, tentokrát se spoluautorem Gilberto Lopezem, pro kterého je to první hra. Když si zazpíváte hymnu americké námořní pěchoty, zjistíte, kde Kevin Bertam čerpá inspiraci jak pro své hry, tak pro jejich jména, akorát je publikuje v opačném pořadí, než ve kterém je mariňáci zpívají.

V The Halls of Montezuma se hráči stanou protagonisty mexicko-americké války, která vypukla v roce 1846 poté, co USA v roce 1845 připojily ke svému území do té doby nezávislý Texas a skončila v roce 1848 porážkou Mexika a ohromnými územními zisky pro Spojené státy. Jde o pravidlově jednoduší, kartami řízenou hru pro dva hráče. Cílem Spojených států je ratifikace smlouvy z Guadalupe Hidalgo, k tomu potřebuje buď dobýt určitá území Mexika a/nebo protlačit kongresem legislativní dohody. Mexiko se snaží tomuto zabránit a vyhraje pokud se mu podaří dobýt v průběhu hry Texas anebo se hráči USA nepodaří získat potřebnou pozici pro podepsání smlouvy z Guadalupe Hidalgo. Pracovní verze pravidel je k dispozici na BGG (v anglickém jazyce) a výsledky her se dají poslat přes formulář autorům, pro účely balancování.

The Halls of Montezuma

Další rozšíření pro Ostrov koček

Frank West oznámil rozšíření jménem Don't Forget the Kittens (Nezapomeňte na koťata) pro hru Ostrov koček. Z dostupných informací budou v novém rozšíření nejen koťata, ale i prastaré šelmy a také nové lodě. Kampaň na Kickstarteru začne 25. května a už nyní si můžete na stránkách Kickstarteru zapnout upozornění. Ostrovu koček se u nás v ČR dařilo dobře, MindOK už dříve ohlásil dotisk základu i s rozšířením Pozdě, ale přede (Late Arrivals), které umožňuje hru až šesti hráčů, tak snad se jim bude dařit i nadále a třeba se dočkáme českého vydání i u tohoto rozšíření.

The Isle of Cats

Yokohama Roll and Write

Oceňovaná komplexní euro hra Yokohama se dočká své třetí verze, po klasické Yokohamě a dvojkovce Yokohama Duel je tu do třetice Yokohama Roll and Write. Žánr Roll and Write není můj oblíbený a vlastně jsem se všech těchto her, kromě Ganz Schön Clever, už zbavil, ale Yokohama mě přeci jen láká. A to jak kvůli původní verzi, tak i kvůli tomu, že autorem zůstává Hisashi Hayashi, takže by hra mohla být vyladěná a hodná jména Yokohama.

Trilogie Yokoham

Messina 1347

Nejnovější hra od Vládi Suchého. I zde se bude jednat o spolupráci a spoluautorem je španělský designer Raúl Fernández Aparicio. Vláďa Suchý potkal Raúla na herní akci v roce 2019 a při testování ho Raúlova hra velmi zaujala a hned ho napadlo několik vylepšení. Evidentně jeho návrhy padly na úrodnou půdu a Vláďa se stal spoluautorem a hru vydá rodinné nakladatelství Suchých Delicious Games. Nepřekvapivě se jedná o euro hru pro jednoho až čtyři hráče a tématem je morová epidemie, která vypukla v Itálii v roce 1347 poté, co do Messiny připluly janovské lodě, které se vracely z východu. Hráči ve hře představují bohaté Messinské rodiny, které se snaží před morem utéct na venkov a přitom zachraňovat co nejvíc obyvatel a pomáhat městu v boji s morem. V době vzniku autor nemohl tušit jak aktuální téma jeho hry bude a je otázkou, jestli téma nebude v současnosti pro některé hráče spíš odrazující. Pro odlehčení přidám malé historicky vzdělávací okénko: ve velkých obchodních centrech přijali, jako opatření proti šíření moru, čtyřicetidení lhůtu, po kterou musely lodě s nákladem čekat na moři, než byly vpuštěné do přístavu a z italské číslovky „quaranta“ (čtyřicet), vzniklo dnešní celosvětově známe slovo karanténa.

Pokud si hru chcete vyzkoušet, tak má hotový modul na Tabletopii a zájemci o testing se mohou hlásit na email: info(zavináč)deliciousgames.org

Tak to je pro dnešek vše. Doufám, že vás aspoň některá z her zaujala.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Voidfall z popisu hodně připomíná Eclipse, jsem zvědavý :) A Messina nezní taky špatně

11.5.2021 13:15:13

@Infidus - Já jsem taky zvědav, Mindclash mě zatím ještě nezklamal, nezaujala mě Preservance, ale Cerebria a Trickerion u mě zabodovaly. Anachrony jsem minul, ale rozhodně ji mám v plánu zahrát. Vlastně je pro mě asi větším lákadlem Mindclash než Turczi, ikdyž i on má za sebou povedené designy. Tak doufám, že to bude další povedený kus, který trumfne jejich předchozí spolupráci, pak budu velmi spokojen. :)

11.5.2021 13:36:35

Vybíráme z Bazaru

Tash Kalar
Tash Kalar
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas