TROLOGRAFICKY: Nošení kůží ve 41. miléniu je out

Autor: Wolfsen | 12.2.2017 | 10

Minulý týden vyvolal nemálo kontorverzí dopis organizace PETA (People for Ethical Treatment of Animals - Lidé pro etické zacházení se zvířaty) jednomu z legendárních herních vydavatelství Games Workshop.

PETA v něm vyslovuje pohoršení nad skutečností, že řada figurek ze hry Warhammer 40 000 (WH40k) nosí "něco, co vyhlíží jako zvířecí kůže" a žádá generálního ředitele Games Workshop Kevina Rountree, aby zakázal veškeré kožešinové doplňky všem postavém z univerza WH40k.

Podle PETA se krvavé bitvy WH40k ani zdaleka nevyrovnají utrpení, které si prožívají zvířata pěstovaná pro kožešinu. Tato zvířata prý žijí krátký život uvnitř špinavých drátěných klecí, než jsou usmrcena elektrickým proudem, utopena nebo dokonce stažena zaživa.


Games Workshop na tuto žádost PETA odpověděla obratem článkem v týdeníku The Regimental Standard určeném císařským vojskům. Přinášíme vám jeho překlad.

Gardisté, pozor!

Neuniklo naší pozornosti, že ti nejbezohlednější z vás užívají kožešiny a kůže padlých xeno-stvoření, abyste se zahřáli* více než jen plněním vaších bojových povinností. To je nepřijatelné.

Někteří z vás se mohou ptát, k čemu slouží takové omezení, ale je to naše disciplína na bojišti a schopnost udržet cenný klid tváří v tvář nejhrůznějším okolnostem, co nás dělí od těch špinavých orků, ubohých Eldarů a odporných sil Arcinepřítele.

Ale nezapomínejme na to, že žijeme ve 41. miléniu. Ze všech stran na nás doráží mutanti, kacíří a horší nebezpečí. Válka je to jediné, co nám galaxie nabízí.

V honbě za přežitím a vítězstvím ve jménu Svatého císaře lidstva budete se, přirozeně, muset zapojit do smrtonosných soubojů s děsivými nepřáteli, kteří mohou dost dobře chtít vás stáhnout zaživa. To vás ale neopravňuje klesat na jejich úroveň. Pokud čelíte takovým nepřátelům, povoluje se:

  • střílet do nepřátel bez omezení na jedinou laserovou dávku nebo kulku. Můžete se střelbou pokračovat dlouho poté, co nepřítel padl, roztrhat jeho tělo na kusy až nezůstane nic, co by ohrozilo svátost císařství;
  • řezat nepřátele včetně bodání a sekání. Můžete použít nože, meče i další zbraně a oddělit nepříteli od těla končetiny či jej jinak zmrzačit. Můžete dokonce tělo nepřítele narazit na kůl jako varování, jaké osud je čeká, když zkříží cestu císaři;
  • drtit nepřátele ať už železnou silou bojových tanků Leman Russ nebo ničivými odstřely skal. Můžete nepřátelům lámat kosti a udělat z nich krvavou kaši.

Co ale NEsmíte, je nosit jakoukoliv část nepřítele. Ani v případě nemilosrdných drápatých ďáblů (Clawed Fiends), smrtících Chymér (Khymerae), nebo divokých pokřivenců (Squigs).

Raný nástin dnešního oběžníku koloval mezi důstojníky a jeden z nich, k čemuž povzbuzujeme**, vznesl příhodný dotaz. Kapitána*** Dzybana zajímalo, jestli nejsme příliš upjatí. Nemůžem dovolit našim jednotkám odebrat kůže z padlých nepřátelských válečníků? Tyto kůže už byly znesvěceny, jak víc tím můžeme uškodit?

Ujišťujeme vás, že, ač se to zdá být právě naopak, může nošení takových kůží způsobit dalekosáhlé škody. Někdo to například může vnímat jako nedodržení stejnokroje. Nějakou módní volbu místo otázky holého přežití****. Abychom zajistili dodržování tohoto nařízení, nařizujeme stažení nepřátel a spálení jakýchkoli kůží.

Shrnutí - násilí je nezbytnou součástí války, ale je lépe umrznout než poskvrnit svou duši zahalením se do poskvrněných kůží.

Myšlenka dne: Udržujte si zdravý rozum, jinak je váš spor ztracen ještě dříve než začal.

* Míněno obrazné teplo. Všechny Munitorem schválené uniformy poskytují dostatečně teplé prostředí.

** Lež. Od vznášení dotazů se odrazuje.

*** Bývalá hodnost. Mrtví hodnosti nemají.

**** Nebo hůře, mohou si vás dokonce splést s xeno-stvořením.


 

PETA na četné výtky veřejnosti později reagovala sdělením, že je "odění" fiktivních postav, ani jejich figurek "o spánek nepřipravuje". O ten je prý připravuje právě utrpení zvířat na kožešinových farmách. A byť dostávají přehršle odmítavých reakcí na svůj dopis Games Workshopu, rekordně stoupá také návštěvnost webu PETA. A to je prý uspokojivý výsledek.

Oznámení požadavku na Games Workshop na webu PETA

Originál přeloženého článku v The Regimental Standard

Reakce PETA na ohlasy veřejnosti

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Prodám Etherfields + Harpy and She-Wolf Campaigns
Prodám Etherfields + Harpy and She-Wolf Campaigns
Akt. cena: 2400 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas