Trolí palec 2022 – Finále

Autor: Wolfsen | 19.2.2023 | 24

V neděli 19. 2. ve 12:00 skončilo nominační kolo Trolího palce za rok 2022. A jak to tedy dopadlo?

Hlavní kategorie

Na hlavní ocenění bylo nominováno celkem 20 titulů. To, které hry dostaly kolik nominačních hlasů, si jako obvykle necháme zatím pro sebe a nominované hry uvádíme v abecedním pořadí.

Rodinná hra

V kategorii rodinných her bylo nominováno 20 titulů. Potřebný počet hlasů získaly ještě Istanbul: Big Box a Vinohrad, které jsme z nominace vyřadili. Istanbul jsme vyřadili, protože základní hra vyšla česky již před rokem 2022. Vinohrad potom proto, že svou komplexitou a tématem podle nás již příliš vybočuje z kategorie Rodinná hra, přestože chápeme, že někdo ji tak vnímat může.

Party hra

V kategorii party her bylo nominováno 21 titulů. Potřebný počet hlasů získalo ještě 12 dalších titulů (tím, jak jsme hry postupně vyřazovali), ale ty byly z různých důvodů vyřazeny. Tituly Armádní generál: Velitel zásobování, Heat, Libertalia: Piráti vzduchomoří, Splašené obvody, Vampire: The Masquerade – Vendeta a Věc jsme vyřadili z důvodu přílišného vybočení z kategorie. Tituly Desítka: Harry Potter, Labilní jednorožci: Přisprostlá edice, Port Royal: Big Box, Similo: Harry Potter, Taco, kočka, koza, sýr, pizza na odvrácené straně a Time's Up! Party jsme vyřadili z důvodu malé odlišnosti od dříve vydaných variant.

Kooperativní hra

V kategorii kooperativních her bylo nominováno 21 titulů. Potřebný počet hlasů získaly ještě 3 další tituly, ale ty jsme z nominace vyřadili. Tituly MikroMakro: Město zločinu 3 a Pán prstenů: Karetní hra (revidovaná edice) jsme vyřadili z důvodu příliš malé odlišnosti od předchozích variant. Tainted Grail: Věky minulé a budoucí jsme vyřadili, protože se nejedná o samostatně hratelnou hru.

Hra pro dva

V kategorii her pro dva bylo nominováno 24 titulů. Potřebný počet hlasů získal ještě titul Unmatched: Souboj v mlze, ale ten jsme vyřadili z důvodu příliš malé odlišnosti od dříve vydaného Unmatched: Souboj legend.

Hra pro jednoho

V kategorii her pro jednoho bylo nominováno celkem 21 titulů. Potřebný počet hlasů získaly ještě 3 další tituly, ale ty jsme z nominace vyřadili. Tituly MikroMakro: Město zločinu 3 a Pán prstenů: Karetní hra (revidovaná edice) jsme vyřadili z důvodu příliš malé odlišnosti od předchozích variant. Velkoměsto: Rozšířené vydání česky vyšlo až na začátku roku 2023.

Rozšíření hry

V kategorii rozšíření bylo nominováno 21 titulů. Potřebný počet hlasů získal ještě titul Kartografové: Hrdinové, ale ten jsme z nominace vyřadili, protože je samostatně hratelný.

Cizojazyčná hra

V kategorii cizojazyčných her bylo nominováno 15 titulů. Na potřebný počet hlasů dosáhlo ještě 18 dalších titulů, z nichž jsme nejprve 5 vyřadili pro porušení pravidel nominace (viz níže) a dalších 13 mělo shodný počet nominací, čímž by počet nominovaných her překročil limit 25 titulů, takže byly vyřazeny také. Výše zmíněných 5 titulů bylo: Caper: Europe, John Company (2nd edition), Marvel Dice Throne a Unmatched: Dr. Sattler vs. T-Rex, které byly vyřazeny z důvodu příliš malé odlišnosti od předchozích verzí, a Heat, který byl vyřazen, protože v roce 2022 vyšel také česky.

Sloučení titulů

Kromě výše zmíněných vyřazení jsme se rozhodli v celé anketě sloučit hlasy pro Impérium: Dějiny a Impérium: Legendy. Oba tituly jsou si navzájem samostatně hratelnými rozšířeními a rozdíl spočívá „pouze“ v obsažených národech, které podle nás nejsou rozhodující pro samotný zážitek ze hry v porovnání s jinými tituly.

Počty hlasujících

V letošním ročníku své favority do hlavní kategorie nominovalo celkem 247 uživatelů, což je o 1 uživatele méně než v předchozím roce. V dalších kategoriích se hlasů také sešlo o něco méně nebo stejně. Dlouhodobě nejméně nominací se schází v kategorii cizojazyčná, kde jsme letos obdrželi pouhých 76 hlasů. Je proto možné, že příští rok ji již nevyhlásíme.

A jak hlasovat ve finále?

  1. Hlasování poběží od 20. 2. 2023 od 00:00 do čtvrtku 9. 3. 2023 do 24:00.
  2. Hlasovat mohou, jako obvykle, registrovaní uživatelé, kteří mají pokročilý účet (tj. ověřenou e-mailovou adresu).
  3. Hlasovat nesmí autoři hry, její vydavatelé, distributoři či osoby s nimi úzce spjatí (např. zaměstnanci). Porušení tohoto pravidla může vést až k vyloučení hry z hlasování.
  4. Hlasovat se bude pomocí jednoduchého formuláře (odkaz níže), v němž můžete vybrat až 3 hry v každé kategorii, jedné můžete udělit 2 body, dalším dvěma 1.
  5. Trolí palec získá hra, která obdrží nejvíce bodů. V případě remízy rozhoduje počet hlasů získaných v nominačním kole a pokud remíza trvá, může být oceněno více her.

Slavnostní vyhlášení

Slavnostní vyhlášení proběhne i letos online na našem YouTubovém kanále v sobotu 11. 3. 2023 od 14 hodin.

Finálové hlasování →

Profil Slavnostního vyhlášení

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Vzhledem k tomu, že jsme všechno stihli připravit dříve (každý rok se zlepšujeme :-), tak jsme finálové hodnocení otevřel již nyní (od 20:00). Nemusíte tedy čekat a rovnou se můžete vrhnout na udělování bodů.

19.2.2023 20:05:23

Jen oprava: opakovaně píšete Skálověží, ale rozšíření nese název Skalověží.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

19.2.2023 20:15:20

@Jonash Díky za upozornění. Opraveno. Toho jsem si fakt nevšiml. Ono to dává smysl tak i tak.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

19.2.2023 20:32:24

V poho. Mám odhlasováno, jen v cizojazyčné kategorii jsem nedal nic. Jinak bylo za 2022 co vybírat, a to jsem hrál jen zlomek her.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

19.2.2023 21:38:33

Mini Express rodinná hra.. noo, ok, tedy.

19.2.2023 21:49:38

Za mě je škoda vyřazení Heatu z párty her. Když se hraje základ bez modulů tak je to po všech stránkách ukázková párty hra - jednoduchá pravidla, rychlý setup, svižná hratelnost, pro hodně hráčů a navíc se u hry nemusí všichni hráči stoprocentně po celou dobu na hru soustředit. Za mě párty hra roku… jen pro ni nemůžu hlasovat…

19.2.2023 22:31:43

Perfektní práce pánové! :) Nepřekvapila mě ani jedna nominace, vlastně asi jen to, že se Smlouva s ďáblem ani nenominovala :-D Ale nejspíš se projevilo přesně to co jsem zmiňoval.. hra je tu strašně krátce a nejde hráčům úplně naproti :) (možná i to, že jich zatím vydali strašně málo) Nicméně, opět to potvrzuje, jak skvělé by bylo, umět tu filtrovat hry dle roku vydání a seřadit si je dle hodnocení… protože ani Trolí palec vše nepokryje :)

 

Na výsledky jsem hodně zvědavý!

20.2.2023 09:58:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Škoda Armádního generála, příště tedy rozšířit kategorie o párty wargame :-D

20.2.2023 13:47:00

Díky za anketu i všechny nominované hry. Těším se na výsledky. Jediné, co mi vůbec nesedí, je zařazení Cest osudu do kooperativních her. Ta hra je jednoznačně kompetitivní.

20.2.2023 14:43:08

Tomoko, souhlas, taky nerozumím omuhle zařazení :-)

Dungeon Master v REXhry a Planetaher.cz

20.2.2023 15:08:12

Elnie, taky jsem zmaten Armádní generál party není, ale Vítejte na měsíci jo :-)

Dungeon Master v REXhry a Planetaher.cz

20.2.2023 15:08:58

Ankh je dvojkovka? 

20.2.2023 15:13:20

@foxthetox Ankh je ve dvou naprosto dokonalý! Za mě určitě nejlepší dvojkovka letos :)

20.2.2023 15:32:08 | Upraveno autorem (porovnej)

@Tomoko Díky za upozornění.

Nevím proč, ale tohle mě fakt nenapadlo zkontrolovat. Asi jsem se nechal zmást příběhovostí. Dodatečně #Cesty osudu vyřazujeme a hlasujícím napíšeme SZ, aby svůj hlas změnili.

P.S.: aniž bych se chtěl vyvinit, tak spolehlivý recept je více nominujících. Cesty osudu měly 3 nominační hlasy, což byl v případě kooperativek ten nejmenší možný počet hlasů. Stačilo pár hlasů navíc a hlas lidu by tuto hru, která do kategorie nepatří, do nominace nepustil.

Jak na trhu přibývá titulů je obtížnější udržet si přehled a ruční kontrola (téměř) každé hry jedním člověkem je bohužel chybová. A opravdu chybovější než hlas lidu (v dostatečném počtu).

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

20.2.2023 16:36:50

Mě trochu mate (jako ale ne že by mi to vadilo) že LoTR LCG (revidovaná) byla vyřazena, ale AH LCG (revidovaná) ne. Asi mi něco uniklo, ale ta situace je stejná ne?

20.2.2023 17:47:08

@Wolfsen Rádo se stalo. Jen těžko se to v té záplavě nových her dá uhlídat. ;-) Pokud bych mohl v příštím roce u této ankety užitečně a aktivně pomoci, rád se zapojím a vypomůžu.

20.2.2023 19:54:39

@jofner AH na rozdíl od PP nevyšel v původní edici česky.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

20.2.2023 20:36:48

@Wolfsen ajo vlastně, pravda, jsem jetel, míchají se mi dohromady 😁👍

20.2.2023 22:01:59

@Wolfsen ještě bych ty Cesty osudu odstranil i z nominovaných kooperativních her v článku výše. 😉

Jinak mě docela překvapuje nominace Zhouby z pustin, která podle mne nesplňuje váš důraz na zohlednění vlivu rozšíření na základní hru. Osobně se domnívám, že lidé, kteří ji nominovali, měli ve skutečnosti na mysli DLC kampaň “Jedovatý příslib”. To je však samostatně prodejný produkt, který i na BGG má svůj vlastní záznam.
Asi netřeba nějak řešit, jen mi přišla úsměvná představa, kdyby "Rozšíření roku" vyhrál balíček tří figurek a jedenácti karet. 🙃

23.2.2023 08:34:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Ankh dvojkovka? Hmmm fakt?…A je to funkčná dvojkovka, alebo zase nejaká blbosť ala AI a podobné blbosti.

24.2.2023 20:02:21

@QuinterX #Ankh: Bohové Egypta  je hra která má speciální scénáře pro různé počty hráčů (i pro dva) a i když jsem jí já osobně nenominoval dokážu si ji zde představit… ;-) 

A například podle BGG je hra nejlepší právě ve dvou… 

______________________
admin česky vydaných her ZH
hráč a drobný sběratel
tvůrce FB, Insta. a YouTube stránek POD VÍKEM

25.2.2023 08:59:36 | Upraveno autorem (porovnej)

@1a2a3a4 Ak je tomu naozaj tak a hra má skutočne pravidlá pre 2-3-4 hráčov, a hra skutočne funguje vo dvojici bez tých automat/ai blbostí :) Tak je to insta buy, nakoľko po nej pozerám už X týždňov. Veľmi ti ďakujem 1234.

Jasné, BGG ale treba brať s rezervou :)

26.2.2023 09:14:28

ač jsem Ankh nenominoval, ani pro něj nehlasoval (ve hrách vhodných pro 2 jsem kvůli účasti Dvou bratrů, kterých jsem spoluautorem, jsem nehlasoval vůbec), tak potvrziji že je Ankh za mě ve dvou opravdu dobrý.

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Kartago

26.2.2023 15:14:31

Až teď jsem si všiml, že se neprokousala ani Bestie… je to vážně hodně her, které zapadnou… :)

26.2.2023 20:51:31

@Tharr ˇĎakujem :) Tak si ho hodím do wishlistu a kúpim. Som zvedavý, ako nám to vo dvojici pôjde

3.3.2023 15:13:07

Velmi mne zklamalo, ze jsem nenašla v posledním hlasování dvě hry od Foxíků a to především Detective city of angels a Legendy Dávnozemě. Dvě hry na které si letos brousím zoubky :)

5.3.2023 17:42:31

@Mitsuki Jestli ono to nebude tím, že ani #Detective: City of Angels ani #Legendy Dávnozemě ještě česky nevyšly.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

5.3.2023 18:09:12

Proto jsem je také očekávala pouze v sekci "Cizojazyčná hra" ;)

6.3.2023 08:41:13

Vybíráme z Bazaru

Armádní generál
Armádní generál
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas