Trolí palec 2010 - užší nominace

Autor: Zeus | 14.2.2011 | 3

S jednodenním zpožděním vyhlašujeme další kolo volby Trolího palce. V prvním kole se nominací sešlo vcelku málo, z čehož je patrné, že v loňském roce toho v českých a slovenských luzích a hájích nevyšlo příliš mnoho.

I proto jsme zmírnili v tomto prvním kole nominací pravidlo o nominaci hry alespoň 2 hráči. Do nominací jsme zařadili i hry s jedinou nominací (ono se stejně v dalších kolech ukáže :-).

Z nominací nám vyšly následující hry:

  • Survive: Escape from Atlantis!
  • Fresco
  • Cyclades - doplněno na žádost mnoha z vás :-)
  • 7 Wonders
  • Bez hranic
  • Dixit
  • Bizzarie
  • Arkham Horror
  • Navegador
  • Troyes
  • Forbidden Island
  • Goal! Game
  • Fauna
  • Dominion: Intriky
  • Axis & Allies Europe 1940
  • Továrník
  • Umí prase létat (velká hra)

A protože her není opravdu příliš mnoho, rozhodli jsme se udělit ještě divokou kartu těmto 2 hrám:

  • 20. století
  • Mořeplavci (v CZ vyšly v roce 2010)

Necháváme jen na vás, zda se tyto divéké karty dostanou do užší nominace, kam rozhodně žádné divoké karty již udělovány nebudou...

 

Jak hlasovat v tomto kole?

  1. Z výše uvedených her vyberte maximálně 3 hry, které jsou vašimi favority.
  2. Tyto 3 hry pošlete uživatelům "Zeus" a "cauly" pomocí jedné soukromé zprávy (každou zprávu lze zaslat vícero uživatelům) a jako předmět zprávy uveďte "Hlasování (užší nominace) 2010" (bez uvozovek).

 

Jak určíme finalisty hlasování

Sečteme všechny hlasy, které hrám udělíte a do finálového kola se dostane 10 her, které získají nejvíce hlasů. Pokud 11. (případně další) hra v pořadí bude mít stejný počet bodů jako hra 10., může se v takovém případě do finálového kola dostat her více.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Theby
Theby prosim vyradit. Loni je vydal Piatnik, ale Corfix je lokalizoval plne do cestiny uz davno predtim...;)

14.2.2011 23:29:57

Cyclades
A osobne se mi fakt hodne nelibi vyrazeni Cyclades. Nominaci to melo fakt hodne a uz v minule diskuzi jsem vysvetloval, ze do prodeje to slo az v lednu 2010, pro Essen 2009 bylo jen par kusu na ukazku a prodej tam. To je pak system nominaci nastavny naprosto stupidne, jelikoz na jednu stranu se tu snazite vytvaret pravidla, aby to bylo pristupne i negeekum a na druhou pak vyrazujete hry, ktere si v danem roce mohlo privezt max par geeku z Essenu. Sam nejsem pritel velkych gest, ale pokud se Cyclady v nominaci neobjevi, hlasovat nebudu, protoze se neztotoznuju s klicem, podle ktereho se cena udeluje...

14.2.2011 23:35:56

ad Cyclades
Ač jsem z počátku byl taky proti Cyclades v nominaci, protože to je hra z roku 2009, tak jsou anekenovy argumenty natolik silné, že s ním souhlasím.

15.2.2011 01:00:39

PJ

aneken
Souhlas. Navíc hra v Essenu nebyla kompletní (chyběly plastové figurky).

15.2.2011 07:20:30

PJ

A ještě něco...
...nějak jsem neměl potřebu komentovat pravidla ankety v prvním kole, ale teď už se začínám ošívat i já. Najednou jsou to hry i s jednou nominací (přitom Gallyho Firenze nevidím; ne že by pro něj někdo jiný hlasoval) a ty divoké karty jsou malinko samožerské...

15.2.2011 07:25:52

Cyclades
Cyclades by mali byť v ankete, je to suverénny favorit roku 2010, bez nich ani nemám pre ktorú hru veľmi hlasovať... Spustiť rebéliu egyptského typu na Dia, boha jeho gréckeho :-)

15.2.2011 08:47:53

2009 - 2010
Již loni jsem psala, že ne 1. leden ale Essen by měl být zlomem v možnosti přihlásit hru. Vono ta hra, která se doveze z Essenu ještě není do února obecně známa, nebo se až o Vánocích udělaly pravidla... Prostě nemusí ji ani geeci mít "nahranou" (7 wonders je výjimka potvrzující pravidlo :) )
Názor nebyl dostatečně podpořen a hry, které vycházely před Vánoci podle mého adekvátně hodnoceny. Svoji účast zvažuju už od prvního kola. I kdybych se nakonec nezúčastnila, výběr budu akceptovat.

15.2.2011 08:53:38

dilli
Ano, to s tim Essenem mi prijde rozumne. Ja jsem tam treba Cyclady tehdy i koupit chtel, ale byly jen na preorder, takze jsem ostrouhal a hru jsem si zahrat nemohl, ani kdybych chtel;)

15.2.2011 08:59:13

Souhlasím s Dilli
A myslím, že jsem sní souhlasil i minule.. Mám pocit, že zvolená pravidla pro výběr hry nejsou šťastná. Přijde mi, že zvolit jen jednu hru, která je " nej " z toho množství nejde a o vítězství přicházejí hry, které ve své kategorii mají jasně navrh.

15.2.2011 10:03:55

klíč
Opravdu se mi také nelíbí klíč výběru her. Přijde mi to takové o ničem. To nemůžeme jako parta lidí na tomto serveru prostě volit hru roku, bez ohledu na jazykovou variantu? Důvodem prý je to, že negeek nechce dělat víc než max tisknout pravidla. V tom případě oprava 40 chyb v Arkhamu asi taky není úplně košer. Navíc se tak do úžšího výběru dostávají více méně jen eura a já osobně mám pocit, že tenhle server je víc AT.

15.2.2011 10:32:08

to sappho
Důležitější než diskuze o podmínkách nominace je diskuze o smyslu, účelu a cíli téhle ankety. Jestliže má být Trolí palec jen pro několik aktivních zanícených hráčů AT her co jsou tady dnes a denně, pak máš pravdu a prakticky není třeba nominovat a těch pár desítek nejaktivnějších může rovnou hlasovat. Jestliže má být Trolí palec informace o tom, která hra je dobrá a kterou si má pořídit člověk, který sem jednou za čas vleze pro informace a chce si pořídit jednou za rok nějakou hru, tak je tenhle způsob a podmínky nominace v pořádku (s menšími úpravami viz Aneken a Dilli) a z nominovaných her pak už vybírají všichni. Pokud jsem to loni od Caulyho a Dia pochopil, tak nominace je návrh jakoby "rady zkušenějších", kteří nominují hry, se kterými mají zkušenosti a mají je dostatečně vyzkoušené.

15.2.2011 10:50:20

kren
v tom pripade si myslim ze by klidne mohly byt dve kategorie, Pro pocestenou/ceskou hru tedy pro neanglictinare a Troli palec pro nej hru roku. Automaticky predpokladat, ze kazdy kdo sem zavita neumi anglicky a proto mu muze uniknout nejaka pecka je takove trosku predpojate...

nicmene to je na autorech ankety a ja ji nekrtizuju

15.2.2011 10:56:05

to Sappho - ještě dodatek
A já jsem třeba hlasoval jako pro jednu z těch tří her pro hru "Umí prase létat", protože ze svých předváděcích akcí pro širokou veřejnost vím, že tahle hra v předchozím menším vydání vyvolávala veliké nadšení zvlášť u rodičů s dětmi. Nemám problém pro tuhle hru hlasovat i když ji už nehraju. A hlasuju pro ni právě s ohledem na cíl asmysl téhle ankety. Pokud se cíl a smysl téhle ankety změní, pak budu samozřejmě hlasovat pro hru, která je pro mne nejlepší a neměl bych pak problém třeba hlasovat pro HIS (až bude počeštěný). Jestliže ale ctím nastavený smysl a cíl ankety, pak dám přednost před hrou HIS hře Umí prase létat. A třeba Axis and Alies není jednoduchá hra a do nominace jsem ji dal ne proto, že já osobně jsem z ní nadšený, ale proto, že jsem ji hrál asi dvakrát s celkem nehráči a byli z hry nadšeni a neměli problém s pravidly.

15.2.2011 11:05:26

v tom případě...
bych změnil název ceny z Trolí palec třeba na Trolí paloušek (vítěz bude hra pro sváteční hráče, spíše nehráče s jednoduchými pravidly, češtinou atd...prostě to bude spíše rodinná eurovka) a Trolí palec by byl pro nás závislé a posedlé hráče, kteří nemají problém strávit třeba 4+ hodiny u náročnější hry v anglickém jazyce :)

15.2.2011 11:13:47

to Beholder
Každá anketa o nejlepší hru je nedokonalá počínaje Spiel des jahres, přes International Gamers Awards, českou Hru roku až po ruzné webové ankety jako je Trolí palec. Protože absolutní kritérium "čím je hra lepší proti ostatním" neexistuje a vždy každé hodnocení vyvolá něčí kladné a něčí záporné reakce. Je na to jen jedno řešení: "Pokud se mi daná anketa nelíbí", tak se jí nebudu zúčastňovat a její výsledky budu ignorovat. Nicméně existuje velké množství lidí, pro které jsou různé ankety přínosné a proto by nebylo dobré organizátorům jakékoli ankety házet klacky pod nohy a šířit názory, že je něco nesmyslné ač se to může z mého pohledu jedince nesmyslné zdát.

15.2.2011 11:24:30

kren
já to myslel ze srandy. Až na ty Cyclades ta nastavená pravidla respektuju, odhlasoval jsem si svůj deckbuilding a dál to neřeším a je mi celkem fuk, jak to dopadne :)

15.2.2011 11:30:51

kren
Ja akceptuji to, jak jsou nastavene podminky s ohledem na miru lokalizace. Ale nechce se mi holt akceptovat to, ze nektere hry jsou ze souteze prakticky vylouceny na zaklade chybne nastavenych casovych kriterii nominace;)

15.2.2011 11:52:40

to Aneken
Jo to samozřejmě beru, to máš pravdu. Však jsem taky uvedl 15.2.2011 10:50:20 do závorky, že by se tvoje a Dilliny připomínky měly akceptovat.

15.2.2011 12:03:35

křen
Prostě mi to hlasování nepřijde plnohodnotné, když se to má považovat za Trolí palec. Když se podíváš na žebříček her tady, zatrolenci preferují spíše jiné hry. Tak udělejme příště třeba kategorie, česká hra, zahraniční. Chtěla bych prostě aby hlasování bylo pro všechny.

A ten žebříček nedělá určitě jen pár hráčů.

15.2.2011 12:41:31

kren
Ještě dodatek. Nikomu klacky pod nohy rozhodně neházím, ale když už má něco nést jméne serveru, který už tak dlouho navštěvuji, tak se zajímám a vyjadřuji své názory. Už tu nebudu spamovat.

15.2.2011 12:46:27

rbx

Souhlas se sappho
uz jsem to kritizoval predtim a budu to kritizovat i ted. Citim to stejne jako Sappho. Vytvorily se tu umela pravidla, znevyhodnujici skupinu her, ktere jsou tu popularni. Pokud mam chapat smysl ankety jako osvetovy, tak mi potom chybi anketa mezi zdejsimi hraci. A jako casovy termin bych dal datum, kdy sla hra do distribuce, coz neni problem zjistit.

Suma sumarum, jsem se Sappho a csf.Loserem. Tedy rozdeleni na ceskou a zahranicni hru roku a jako rozhodujici datum je datum distribuce.

15.2.2011 12:58:48

Nic nebrání založit další specializovanou anketu .
... třeba Trolí prostředníček :) zkušených anglicky vybavených hráčů s neomezujícími podmínkami, kde by byla jediná podmínka jak říká rbx datum distribuce. A klidně mohou tyhle dvě ankety koexistovat a každá bude o něčem jiném. Nedělil bych to ale na zahraniční a českou, ale trolí palec bych nechal s takovými kritérii jak je (přístupnost češtiny) a Trolí prostředníček bych definoval zvlášť. Dokonce si dovedu pro geekovský Trolí prostředníček představit docela vhodné logo :D.

15.2.2011 13:15:25

souhlas se sappho, loserem i rbxem
jinak mi ta anketa příjde děsně nevypovídající
přečetla jsem si názvy her a jen málo mě zaujalo na tolik, že bych o ní věděla něco víc (jenom Bizardie a goal)

15.2.2011 13:16:33

to Ella
Není důležité, jestli jednomu nebo čtyřem lidem uvedené hry něco říkají. Uvedené hry nominovalo pokud jsem dobře počítal 31 lidí a ne všichni využili možnosti nominovat až 3 hry. Jedinou spornou otázkou podle mne je, jestli pouhých 5 dnů nominace je dostačujících, protože přeci jen na Trolovi všichni nesedí každý den a kdyby byl časový úsek základní nominace delší jak 5 dní, tak by možná přibylo více nominací jak od 31 lidí. Jinak s kritériem jazykové dostupnosti naprosto souhlasím a nemám s tím problém. Většina aktivních a potenciálních hráčů v mém okolí není jazykově vybavena a hru kde by museli byť jedinou větu louskat z angličtiny by okamžitě zavrhli. Proto jsem za přidat ještě jednu geekovskou anktetu, kde by toto omezení nebylo (jak už jsem psal výše), ale vzhledem k tomu, že skupina negeeků je mnohem početnější než skupina geeků, tak kritérium stávající ankety bych neměnil.

15.2.2011 15:57:33

kren
Já bych trochu ubral s těmi "geeky". Respektive nevím, jaké hráče považuješ za geeky. Tím pádem bych ani s jistotou netvrdil že "těchto" hráčů je mnohem více než "těchto".

V čem s tebou určitě souhlasím je časový interval pro nominaci. Já osobně bych ho klidně prodloužil na měsíc a odkaz na tuto anketu bych oddělil od článků a umístil na úvodní stránku více viditelně.

Se vší úctou k autorovi těchto stránek, moc nechápu jeho záměr a smysl této bleskové omezené ankety. Pokud jsem to dobře pochopil, tak hybný motor tohoto webu byla AT hra Arkham Horror a tak nějak jsem z toho vydedukoval, že se chce Zeus separovat od euro webu hrajeme.cz a založit web (samozřejmě nejen) pro AT hráče, tak aby se to trochu vyrovnalo a lidi neměli na očích pořád jen Agricoly, Portorika, Doby kamenné atd...Proto nechápu proč je takový typ ankety na tomto webu pod názvem Trolí palec. Já myslel, že poslání tohoto webu je propagovat i jiné hry než eura, rodinné hry a party hry. A proto bych očekával i odpovídající anketu.

Ale jak jsem psal, pravidla respektuji, jen to prostě nechápu.

15.2.2011 16:19:35

prodloužení nominace
To s tím prodloužením nominací třeba na měsíc naprosto souhlasím.

15.2.2011 17:54:23

POZOR
Hybný motor tohoto webu nebyl vůbec Arkham a separování od Hrajeme je vpodstatě trošku dáno tím, že Hrajeme vlastní firma MindOK, což v rámci objektivity nemusí být košer.
A tím, že Arkham není střed vesmíru pro ZH jsou dána kritéria ankety. Tak, aby si hru mohl zahrát i ten, kdo zrovna nevládne cizím jazykem. ZH je také pro obyčejné hráče a ne jen pro hardcore. ZH by mělo propagovat hry všeobecně a ne jen nějakou sortu. Já si občas po přečtení diskuzí myslím, že eurovkáři jsou velmi v nevýhodě a občas jsou za své názory treshisty "kamenováni" (nadsázka).
Bohužel to tak cítí, a vpodstatě to potvrzují vaše debaty, i hráči na nižší úrovni (myslím hráčské, takoví, co se jim o deskovkách ještě nezdá - aspoň ne každou noc ;-)))
Ano, za zvážení stojí, zda neudělat i anketu "Trolí prostředníček" či "Trolí síň slávy" - tady by třeba šlo o hry starší než 1 rok, bez omezení. Ale nyní je anketa o hru pro veřejnost. Tato anketa měla ukázat veřejnosti, co stojí za zahrání a ne, jakou skvělou hru vydali GMT, ale obyčejné hráče to od hraní odradí.
Dalo by se polemizovat o Cyclades - ale vpodstatě vyšla v daném roce, že je firma "neschopná" je jiná věc. Takto by potřebovala výjimku. Pak bychom mohli dávat výjimku i jiným hrám... Dát jako hranici Essen je zajímavé, ale asi dost nepřehledné (co třeba s hrami, které vyšli v Essenu, ale už se prodávali předtím?)
Toliko k diskuzi. Nechtěl jsem se zapojovat, ale stalo se. A na závěr - nejsem jen eurovkář, mám rád všechny hry, které mě pobaví.

15.2.2011 20:06:23

PJ

cauly
V podstatě souhlasím až na jednu věc - Cyclades. Takhle ta hra v podstatě úplně vypadla z ankety vinou marketingových a výrobních čakrů. Na druhou stranu jiné hry - např Mořeplavci (Endeavor) nebo podivným způsobem dosazené Théby a již jednou česky vydané Théby se dostanou do nominací dvakrát - nehledě na to, že byly takto uměle vytvořeny hned DVĚ výjimky.

Chápu smysl ankety, že má být vodítkem pro veřejnost, chápu většinu Tvých argumentů, jsem také spíše eurař (a nebaví mě křičení trashistů, že s tím mám jít na hrajeme, které nemám rád z důvodu tzv. "mindokovatosti") a obecně jsem též příznivec zábavných a ujetých her... ale nelíbí se mi argumentace ohledně Cyclades a na druhou stranu obcházení vlastních pravidel pomocí výjimek a divokých karet a v neposlední řadě se mi nelíbí paličaté trvání na dle mého názoru ne zcela sofistikovaně nastavených pravidlech nominací (viz příklady výše).

Z těchto důvodů se letos nebudu ankety dál účastnit.

15.2.2011 20:21:56

cauly
No buď jsem měl, tak živý sen a nebo si moc dobře pamatuju, jak tady psal Zeus o nápadu vytvoření webu a že tento nápad podpořil právě AH (viz. třeba i to modré pozadí za nadpisem Zatrolené hry) :)

Ale vždyť jo...přece není nic jednoduššího než upozornit na to, že Runewars, Civka, Battles of Westeros, Earth Rebon, Puzzle Strike atd...jsou taky hry. Copak to jsou nějaké geekovské hry pro lidi z jiné planety? Uznávám že ty žetonkové GMT šílenosti (nic ve zlém) nebo třeby hry typu High Frontier nebo Origins nejsou pro každého, ale co ten zbytek? Jste proti nadřazování AT nad Eurem, ale naopak to je v pořádku? Proč neudělat kompromis, nastavit volnější pravidla pro nominace, dát tomu měsíc a nechat to na uživatelích ZH, co vyberou.

Copak výsledek této ankety se dostane k těm vašim "obyčejným nenáročným nehráčům" ?

15.2.2011 20:38:15

chapu caulyho
sice se s nim neztotoznuju ale chapu ho a myslim ze pokud to nekomu moc vadi tak ani Zeus ani Cauly nebude branit v tom pokud na podobnem systemu clanku udela nekdo druhou anketu s jinymi kriterii a za jinym ucelem (doporucena hra roku treba) aneb vlastni iniciative se meze nekladou ze?:)

15.2.2011 20:45:40

OK...
Díky všem za zpětnou vazbu, pochopil jsem, že názorů je převelice. Osobně si myslím, že dělat cenu o všech hrách je nošení dříví do lesa (takových cen je moře). A o to, v čem jsem chtěl tuto cenu udělat jinou, není moc zájem (nebo je proti tomu příliš velký odpor, který se zde bude objevovat každý rok).

Takže na rovinu říkám, že tento rok ještě udělení této ceny dotáhnu bez snahy o nějakou větší míru propagace a příští rok se soustředím na jiné věci.

Uznávám, že jsem tímto počinem šlápnul vedle, zkusím to s něčím jiným neopakovat :-)

15.2.2011 21:23:33

to Zeus
Odpor je jen u pár lidí, kteří nejsou sto pochopit, že anglická hra se 150 textovými kartami opravdu není pro příležitostné hráče běžné veřejnosti. Pokud by se pro příště udělala delší nominace, aby mohlo zareagovat víc lidí a tolerovaly by se navržené odůvodněné výjimky jako jsou třeba ty Kyklady, tak má anketa smysl i pro příští rok a nevzdával bych to. Trolí palec není jen pro zdejších pár zapálených ale je to opravdu pro veřejnost.

15.2.2011 22:26:37

Zdrzuju se hlasovani
Vzhledem k tomu, ze pro me suverenne nejlepsi hra lonskeho roku je z ankety vyrazena z duvodu, ktere porad nechapu a Theby z nabidky taky nezmizely a porad tam nesmyslne jsou (panstvo proste tentokrat pristupne objektivnim pripominkam nebylo;)), tak nevidim duvod hlasovat.

15.2.2011 23:38:13

křen
Každý si hold stojíme za svým názorem. A pokud se nemýlim, anketa se nejmenuje hra pro širokou veřejnost. Já se třeba jen ohradila, že když už tak ať tam jsou všechny hry a nebo jen české, ale že některé hry dostanou vyjímku protože mají málo textu mi prostě přijde zvláštní. Když chceme něco speciálního, tak hlasujme opravdu pro plně lokalizovanou českou hru. Přece laická veřejnost nebude někde tisknout pravidla. Když si někdo takový jde koupit hru, tak určitě někde v hračkářství nebo supermarketu a tam jsou hry vždy česky, pokud už půjde do nějaké speciálky a bude pátrat po pravidlech,...je to ještě laik?

16.2.2011 07:28:56

rbx

Kren
na ZH chodi mraky lidi, kteri se treba nezapoji do debat, ale v nejake ankete hlasovat budou. Aspon si to myslim. Nominace by mely mit jedine kriterium a to je datum. Jake to bude datum, to by melo byt urceno tak, aby id tohoto data meli lide ke hre pristup. Tedy aby byla v prodeji. Toto kriterium bude nezpochybnitelne, casu odporovat nelze. A pak at si uz kazdy nominuje co chce. A urcite z toho vzejdou zajimave vysledky a myslim, ze to bude lidi i bavit.

16.2.2011 08:35:19

taky nehlasuju
jediná hra, která mě zaujala, byť ji nemám ani jsem ji nehrála jsou Cyclady a tím, že tu nejsou nemám co vybrat
kren: celkem by mě zajímalo kolik lidí bude hlasovat a kolik se jich zdrží protože silně pochybuju, že budem jenom čtyři

16.2.2011 08:35:45

to Sappho
Zapomínáš možná na to, že dnes lidi ani moc nechodí do hračkářství nebo supermarketů bez předem zjištěných informací, ale hodně nakupují a hledají informace na internetu, kde má u nelokalizované hry drtivá většina e-shopů odkaz na pravidla v češtině. Veřejností nikdo samozřejmě nechápe maminku, která, jde svému dítěti koupit do Tesca Člověče nezlob se, ale veřejností chápu třeba rodinu, která hraje už 4 roky Carcassonne nebo Osadníky a chce si koupit další hru. Opravdu ti můžu říct, že mám s těmito lidmi z mých prodejních prezentací velice bohaté zkušenosti a vím jak uvažují a jak reagují. A je škoda přenechat toto neorané pole jen marketingovým oddělením Albi, Mindoku, Corfixu apod. Protože jestliže se povede aby se více lidí zajímalo o jim přístupné hry nejen těchhle vydavatelství, tak to bude mít v budoucnu i zpětnou vazbu právě na ta vydavatelství.

16.2.2011 09:46:49

PJ

kren 16.2.2011 09:46:49
Toto se líbí uživateli PJ.
(thumbs_up)

16.2.2011 10:35:52

Žádosti mnoha z vás vyhověno :-)
Na základě mnohých žádostí jsem Cyclades doplnil a Théby vyhodil. Doufám, že už to bude OK :-)

Jinak na smysluplnosti takto nastaveného ocenění (hra pro CZ a SK (ne)hráče v plné šíři) si trvám a nesmysluplnosti hlasování pro všechny hry také (to by mělo smysl, kdyby takových cen existovalo třeba 5, ale rozhodně ne několik desítek (a možná i stovek)).

16.2.2011 12:08:36

PJ

V tom případě...
...se zdržuju zdržování se :-)

16.2.2011 12:25:28

to Zeus
Jen bych pro příště prodloužil nominační fázi!
A to že jsi přidal Kyklady bych dal na vědomí výrazněji.

16.2.2011 12:49:25

Cyclades
Tak schválně jestli to ty Kyklády teď vyhrajou ;o)
Mě se osobně líbí přidání Mořeplavců a 20.století, jsou to obě skvělé hry a mají mé doporučení :)

16.2.2011 14:33:04

Anketa
Tak jsem si vše pročetl a po zařazení Cyclades i hlasoval. Nemyslím si, že by obdobná anketa neměla smysl, naopak mi přijde fajn, že se něco podobného objevilo a byla by jistě škoda, kdyby se to do příštích ročníků mělo změnit, pouze několik věcí stojí za úvahu:

1) Zařadit hru dle data prodeje, jednoduše proto, že jinak se k ní lidé prostě nedostanou. Essen je speciální akce, na kterou jede pár nadšenců a není reálně směrodatná pro prodej hry, jak bylo zmíněno - něco se prodává předem a něco až delší dobu po Essenu.

2) Delší čas na nominaci. Kvůli vytížení v práci a škole nemám teď čas sledovat pořád zatrolenky (fňuk :-) a zcela mě to minulo, takže příště bych považoval měsíc za ideální, kdy se sejde dost nominací od hráčů soft i hardcore. ;-)

3) Hra v ČJ x hra v jiném jazyce. Tady to asi je vcelku jedno, ne? Když hru kvůli jazykové bariéře, příliš dlouhé hrací době nebo pravidlům moc lidí nehraje, nebo jim nepřijde vhodná pro hlasování, nebude pro ní moc lidí hlasovat. Alespoň se mi to zdá logické.

16.2.2011 14:49:36

Ankety obecně a ta Trolí obzvlášť
Nechci příliš rozviřovat diskusi ohledně smyslu ankety, ale už jen protože jsem zpočátku figuroval v porotě české hry roku (odstoupil jsem, protože anketa podle mne neplnila svoji funkci), rád bych se podělil se svým názorem na ně.

Nejprve bych rád zdůraznil, že ocenění nejlepších her určitě má smysl. Spoustě lidí může pomoci zorientovat se v nabídce a vytipovat hru, která se jim bude líbit. I já jsem se například ve svých deskovkových počátcích často inspiroval Spiel des Jahres (to ještě nebyla tak zprofanovaná jako dnes :-().

Co vidím jako největší problém každé takové ankety? Dostatečně jasně definovat, jaké hry se snaží oceňovat nebo jinak řečeno, pro koho je anketa určena. Pokud se to nepodaří, nemá anketa téměř žádnou vypovídající hodnotu a ani smysl. Myslím, že se Diovi podařilo celkem rozumně definovat požadavek na přístupnost hry širšímu publiku (není nutné znát cizí jazyky). Přesto zůstává spektrum kandidátů ohromně široké. Od her typu Umí prase létat (mimochodem souhlasím s Křenem, je to fakt skvělá záležitost především pro děti), přes Geistesblitz (fakt povedená postřehovka), The Resistance (nečekaně dobrá a originální party hra typu Městečko Palermo), nějaké to euro (třeba 20.století nebo Navegador), výborné Cyclades, Arkham třeba až k nové Civilizaci od FF. Osobně si nemyslím, že by tyto hry šly navzájem srovnávat a vybírat z nich tu nejlepší.

Navíc (viz příspěvek Křena) je obrovský rozdíl, pokud má člověk hlasovat pro svoji oblíbenou hru nebo pro hru, o které si myslí, že je nejlepší pro určitou skupinu lidí. Nechci se nikoho dotknout, ale ta druhá varianta je jednoznačně náročnější. Pokud má anketa najít hru nejen pro geeky, je ale potřeba na nominované hry hledět spíše tímto způsobem.

Z momentálně ve světě fungujících herních cen si v současné době nejvíce považuji IGA, protože upřímně řečeno nemám důvěru v různá hlasování širší veřejnosti, kdy často vyhrávají hry s výraznější podporou vydavatele prostým vyšším počtem získaných hlasů nad těmi kvalitnějšími. Naopak IGA se nebojí ocenit i méně známé, ale kvalitní hry. Druhá věc, která se mi u nich líbí je rozdělení her do několika kategorií a poměrně jasná vyhraněnost každé z nich.

V systému volby tady na Zatrolených hrách jsem bohužel nenašel cíl, tj. pro koho je vlastně anketa určena ani přesnější specifikaci, jaké hry mají být voleny (už jen míchat v anketě euro a ameritrash mi nepořijde zcela ideální), případně udělat kategorie. Současnému stavu asi nejlépe odpovídá to, že se hledá hra, která baví nejvíce Trolů a mohou si ji bez problémů zahrát i Trolové (nebo budoucí Trolové), co neumí jazyky (tj. na Trolím setkání by asi měla být nejhranější :-)). Každopádně by to mělo být co možná nejjasněji specifikováno. Současně je potřeba uvědomit si, že takto definovaný Trolí palec automaticky neznamená, že je to také nejlepší rodinná hra a nejlepší hra pro méně zkušené hráče (může, ale nemusí to tak být).

16.2.2011 20:55:45

Dixit?
Jdu asi s křížkem po funuse, ale stále nesouhlasím s nominací Dixitu (viz mé příspěvky u článku o nominacích). Stejně tak, jako byly vyhozeny Théby, tak by měl být zmizen i Dixit. Schválně jsem se díval na nominační zprávy z ankety minulého roku a tam Dixit už vystupoval, tudíž zde nemá co dělat. Nebo se stane to, že bude moci jedna hra vyhrát tuto cenu dvakrát v různých letech, což je poněkud podivné.

17.2.2011 19:54:32

to Kadaver
Je to proto, že mezi nominačními podmínkami "a" a "b" je pouze vztah nebo. Měla by se doplnit ještě podmínka "c", která v případě splnění podmínky "a" v minulých letech vylučuje podmínku "b" :).

17.2.2011 20:15:46

to kren
Problém je, že Dixit nesplňuje ani jednu z těch podmínek 1a ani 1b.
Cituji: "1. Hra musela být vydána v roce 2010 buď jako:
a. cizojazyčná novinka, která splňuje podmínku 2 a 3 NEBO
b. hra vydaná v češtině nebo slovenštině poprvé v roce 2010, která by bez lokalizace podmínku 2 a 3 nesplňovala"
1a není splněno, neboť hra nevyšla v roce 2010, ale v roce 2009 (tedy v roce 2009 šla do distribuce, abychom byli přesní). V roce 2010 vyšla v lokalizované verzi, takže to vydání nepovažuji za cizojazyčnou novinku, o které je v 1a řeč.
1b také není splněno, neboť hra sice vyšla lokalizovaná v roce 2010, ALE bez lokalizace podmínku 2 a 3 splňovala (protože už v roce 2009 na ni PJ přeložil pravidla, čímž splnil podmínku 2 a podmínku 3 splňuje automaticky, neboť neobsahuje žádné texty na komponentách).
Ale jinak už jsem to psal ve vlákně u nominací, tak mě asi pánové sudí přehlasovali, což plně akceptuji. Jen by to opravdu chtělo nějak ta pravidla přizpůsobit, ať nemůžé tuto hru vyhrát jedna hra vícekrát, když se jedná vlastně o hru roku.

18.2.2011 11:05:25

Kadaver...
S myšlenou souhlasím, určitě by nemělo dojít k tomu, že jedna hra vyhraje cenu dvakrát. Ale zase bych rád volbu držel v mantinelech toho, aby to byla spíš zábava, než nějaké nípání se ve skulinkách v pravidlech nominací atd. :-)
Proto bych to řešil tak, že pokud hra cenu již získala, tak už nominována znovu nebude a spíš bych to držel tak nějak neformálně (fakt bych nerad, abych musel v pravidlech volby myslet na každou eventualitu a pravidla by pak byla v podobě 4 stránek A4 popsaných právnickou hantýrkou, jak to mají různé soutěže apod. :-)

18.2.2011 13:51:56

to Kadaver
Jen pro upřesnění podmínku 1b splňuje, protože podmínka 1b neřeší jestli byla někdy dříve hra lokalizovaná, ale řeší parametry původního čistého oficiálního cizojazyčného vydání. Proto je tam také to sovíčko BY.

18.2.2011 15:00:41

Vybíráme z Bazaru

Spire’s End Hildegard + 2 rozšíření + playmat
Spire’s End Hildegard + 2 rozšíření + playmat
Akt. cena: 1650 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas