Test zobrazování reklamy na Zatrolených hrách

Autor: Zeus | 20.9.2019 | 26

Je to již více než 12 let, kdy jsme spustili Zatrolené hry (původně ještě na adrese http://deskove-hry.myslivecek.net - dnes již nefunguje). Za tu dobu provoz narost o několik řádů (a s tím bohužel souvisí i stinná stránka nákladů na servery) a významnost webu také dost významně narostla. Kromě toho také přibylo něco funkcí a aktivit, které si věřím zaslouží významnější podporu.

Proto jsme se rozhodli OTESTOVAT (v tuto chvíli jde opravdu o cca 3 měsíční test) zobrazování reklamy, kterou inzerentům prodává mediální agentura. V rámci tohoto testu chceme otestovat primárně 2 aspekty:

  1. Invazivnost reklamy a to, jak moc případně ruší užívání webu (a kromě toho také případnou vhodnost, kdy reklamu na určité typy služeb určitě nebudeme akceptovat - například sázkové kanceláře, online kasina atp.)

  2. Finanční přínos, který přinese na provoz a rozvoj Zatrolených her (a opravdu to nevnímáme tak, že peníze dokáží ospravedlnit cokoli).

Pokud budou tyto 2 veličiny v rozumném poměru, ponechali bychom reklamu i nadále.

Umístění reklamy

Reklama bude zobrazována nad samotným obsahem webu tak, aby co nejméně rušila průchod samotným obsahem (sám třeba nesnáším, když při čtení článku musím přeskakovat bannery umístěné mezi odstavci a nebo dokonce, kdy se zobrazí teprve při skrolování a obsah podivně poskakuje).

K čemu například chci využít získané finance?

  • Placení za provoz Zatrolených her, který již bohužel nestojí pár stovek měsíčně jako ještě před pár lety (Zatrolené hry již zabírají na serveru cca 50 GB a datové přenosy pak dělají měsíčně cca 500 GB)

  • Vytvoření “nové” vizuální identity (logo / trolík), protože bohužel nedokážeme zajistit nové grafické prvky ve stejném stylu jako je současný trolík. Nicméně nečekejte žádné „zběsilosti“. Jedná se o to, aby nový grafik překreslil trolíka / logo ve svém stylu, který by ale měl být co nejpodobnější tomu stávajícímu.

  • S touto vizuální identitou pak chceme vytvořit logo a grafiku Trolího palce, aby mělo toto ocenění adekvátní reprezentaci a šlo jej propagovat na výrazně lepší úrovni.

  • Podpořit funkce, které vyžadují další provozní náklady. Třeba na toto „dojelo“ ověřování telefonních čísel a VIP úroveň uživatelských účtů. Ono se to nezdá, když SMS stojí cca 1 Kč, ale máme již přes 30.000 registrovaných účtů. Což je samo o sobě super. Ale pak takovéto funkce najednou začnou „lézt trochu do peněz“ :-)

Pár bodů na úplný závěr

  1. Chtěl bych vás požádat o následující. Pokud se setkáte při svých návštěvách s nepříjemnou reklamou, dejte nám vědět přes kontaktní formulář. Ať víme, jak rozsáhlý je to problém, protože ne každá reklama se musí zobrazit i nám. Obecně považuji za problematickou reklamu takovou, která propaguje morálně diskutabilní oblasti jako hazard a pak také reklamu, která obtěžuje například automaticky spuštěným zvukem.

  2. V tuto chvíli, protože jde o testování, tak je implementace reklamy poněkud zjednodušená. Může se proto třeba stávat, že se načte stránka a když se bude reklama načítat pomaleji, tak až po jejím načtení se reklama zobrazí a obsah stránky „odskočí dolů“. To je určitě věc, kterou považuji za problém. a budu sledovat jak často se děje (a tedy jak velký problém to je) a následně to řešit.

  3. Rozhodně nechci ze Zatrolenek dělat změť reklamy. Reklamní prostory určitě nepřesáhnou následující:

    • Tento testovací (dlouhý banner na PC, čtvercový banner na mobilu) nad samotným obsahem webu

    • Dlouhou dobu nabízený čtvercový prostor v pravém sloupci nad upoutávkou na aukce v Bazaru (tento moc často využívaný není, je totiž nabízený napřímo námi a příliš jeho prodej netlačíme - navíc tento prostor musí být 100% zaměřen na společenské hry, možná ještě výjimečně pro jiný typ zábavy jako třeba videohry)

    • Možná ještě otestujeme na mobilních zařízení proužek přichycený k spodní liště prohlížeče s možností zavření. Ten se objevuje na více a více webech, nicméně sám ho považuji za vcelku otravný, takže u tohoto jsem hodně na vážkách.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Poplatek
A neni lepsi vybrat od lidi poplatek? 100 za rok x 30000lidi a je na provoz ne:)?

Osobne radeji poslu kacky primo adminum nez koukat na debil a otravny reklamy.

A kdo nechce platit, bude koukat na reklamy:)




"I want to play a game." Jigsaw

20.9.2019 08:21:42

Bolek...
Ahoj, ono je potřeba počítat s tím, že určite nepřispěje všech 30.000 lidí. Spise zlomek, protože nadšenců tak bude. Spousta lidí jsou opravdu jen občastní návštěvníci. Takže bych počítal, že přispěje 1-2%? Když budu idealista tak 1000 lidí. Což už může být pak šesticiferná částka za rok (nízká, ale šesticiferná). Velmi pravděpodobně otestujeme v příštím roce i tuto variantu a uvidíme... Teď vůbec nedokáži říci ani, kolik ta reklama přinese peněz a jak bude "otravná". Zatím co jsem viděl, tak to šlo. Opravdu z webu nechc i udělat "žumpu" s reklamami na různé šmejdy atp.

20.9.2019 08:31:13

Současný stav reklamy
mi přijde Ok. Uvidíš, kolik to přinese, ale i kdyby to takto mělo zůstat, tak myslím, že Ok.

20.9.2019 08:33:46

Pelly
Díky moc za podporu! Ještě musím dořešit to odskakování po načtení reklamy, to je otravné děsně. Ale to půjde. A pak uvidíme, jestli nám tu nepřistane často nějaká otravná reklama (viz článek - zvuková reklama nebo něco co bych morálně nedával).

20.9.2019 08:42:54

Nekontextová reklama
Škoda, že ta reklama není spíše kontextová na eshopy přímo na deskové hry. Určitě by mi vadila méně, než něco co mě vůbec nezajímá (studentský účet od KB). Pokud bude možnost reklamu vypnout za nějaký měsíční příspěvek, tak určitě raději přispěji napřímo.

20.9.2019 08:42:55

Bartoloměj
Taky bych byl raději, nicméně to pak je nutné prodávat napčřímo. A ač vydavatelé i některé obchody nabídku mají, tak bez téměř každotýdenní obchodní masírky reklamu navyužijí (a mě tyhle obchodní masírky jsou tak trochu proti srsti - i proto nejsem obchodník :-).Takže zkouším ještě jiný režim a uvidíme kam dospějeme.

20.9.2019 08:44:55

Peníze
Pokud se zavede poplatek, tak prostě začnu chodit jinam. Nejde ani tak o peníze, stovku může dát každý, jde o princip. My hráči jsme komunita, pomáháme si, sdělíme informace, proč za to platit? V rodinném kruhu taky nikomu neplatim za pomoc či informaci a nikdy bych to nedělal. To raději akceptuji reklamu, pokud je pro udržení chodu webu nezbytná.

20.9.2019 08:45:49

eMenhal
Myslím, že nutný poplatek pro každého uživatele tu nikdy zmiňovaný nebyl. A určitě je to něco co by Zeus nezavedl (doufám). Nicméně ta možnost mi tu chybí, rád bych přispěl na Zatrolené hry napřímo výměnou za to, že nebudu koukat na reklamu nebo budu moct mít avatar, bez nutnosti nahrávat sem fotky nebo jiný obsah.

20.9.2019 08:50:00

Komunitní financování
A neuvažovali jste o nějakém způsobu komunitního financování? Třeba Patreon? Osobně mi reklama vlastně nevadí, používám blokátor, bez toho by se dneska na netu žít nedalo.

20.9.2019 09:03:14

Poplatek vs. příspěvek :-)
Jen pro jistotu. Nikdy jsem v hlavě neměl povinný poplatek (i proto jsem psal o tom, že přispěje zlomek návštěvníků). Kdybychom to náhodou zaváděli (vlastně znovu), tak by to byl dobrovolný příspěvek ve formě mecenášství (jak jsme tomu říkali i při prvním pokusu).

20.9.2019 09:03:53

Poskakování obsahu po načtení reklamy
Jen jsem něco v rychlosti vyzkoušel, a teoreticky by mělo být vyřešeno :-)

20.9.2019 09:04:52

Bartoloměj
Naprostý souhlas, mnohem raději dám třeba 500kč ročně, než abych koukal na reklamu, kterou si stejně adblockem odstraním. Podpořím tím server a mě nebude nic otravovat.
Příspěvek eMenhala "My hráči jsme komunita, pomáháme si, sdělíme informace, proč za to platit?" - to je sice krásné a pospolité, ale on se o ty servery nestará. Komunita je od toho, aby si pomáhala a právě proto by smě nějaký ten chlup měli pustit. Teprve pak se ukáže, jak ta komunita drží při sobě :) Pokud někoho odradí to, že se musí složit na údržbu serverů, tak to asi nemyslí s tou podporou tak vážně. Jo jo, když dojde na lámání chleba, slabší jedinci zkrátka odpadnou.

20.9.2019 09:06:11

Zeus
Já myslím, že to (skoro) všichni pochopili, ale někdo je na slovo "peníze" háklivej :) Za mě je určitě nejshůdnější cesta udělat nějaký "premium" účet. Za nějaký poplatek prostě nebude mít ten člověk reklamy a třeba i nějaké malé výhody, jak už tu někdo zmínil (avatara apod).

20.9.2019 09:10:13

Kredit na bazar + příspěvek na provoz
Co třeba poplatek , dobře..příspěvek :-) formou kreditu na zalistování hry v bazaru? Např. Databáze knih to takto má. Jasně, znamenalo by to pro někoho další práci, to uznávám, musel by připisovat kredit podle připsaných plateb.
Udělat to stylem - prvních X inzerátů zdarma, další pak už formou odečítatelného kreditu. když si z bazaru někteří jedinci (nebudu ty 3-4 jmenovat) dělají reálně živnost...

Plus jak bylo zmíněno, dobrovolný příspěvek na provoz.

20.9.2019 09:10:13

"(skoro) všichni"
Právě kvůli tomu "skoro" je to třeba znovu vysvětlit :-)

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

20.9.2019 09:17:31

Fleder a Maxianimal
Ahoj, máte úplnou pravdu. Dost tímto směrem uvažuji (zvláště o tom Bazaru, kde někteří protočí tolik inzerátů, že to opravdu jako živnost vypadá + by to navíc mohlo i odstranit inzeráty typu "bouchnu to tam za hafo peněz, nic mě to nestojí a třeba se nějaký hejl chytí" :).

Nicméně po zkušenostech z předchozího programu mecenášství je jasné, že není možné platby zpracovávat ručně, protože jsem lenoch líná a když jde o peníze, tak je potřeba být akurátní a co nejrychlejší (a je to logické, lidi se o peníze bojí). Takže je potřeba napojit účet v bance na ZH automatem. Což jde, už tam máme příchozí platby v rámci SafeTrade transakcí. Zbývá to "jen" vymyslet a naprogramovat :)

20.9.2019 09:18:34

Zeus
Držím palce, neznám lepší český server o deskových hrách (jestli je vůbec nějaký další) a rád podpořím, jakkoliv to bude možné.
Ať se daří

20.9.2019 09:22:04

OMG
Říká vám něco UX? Takhle umístit reklamu je totální ptákovina že všech možných hledisek... na mobilu sežere půl displaye hned po načtení stránky (proto mi i unikl tento post a psal jsem nejdřív do diskuse). Obecně se razí úplně opačný trend a věnuje se nemalé úsilí, aby po načtení stránky bylo i na mobilu zobrazeno maximum informací bez nutnosti scrollu... :D

To je fakt síla :D screenshot uložen do mého panoptika webových obludností, díky moc :)

20.9.2019 09:51:29

Cena provozu
Dneska se dá sehnat solidní VPS za pár EUR měsíčně (kolem 100,-) Sám mám takových pár. Výkonu mají dost (běží mi na tom desítky webů v dockeru), prostor mají dostatečný i pro ZH a traffic neomezený... info klidně rád poskytnu v PM...

20.9.2019 09:55:28

Na mobilu
jsem to ještě neviděl, ale pokud je to opravdu tak šílené, jak popisuješ, nejspíš to nebude to pravé ořechové, s čím by se Zeus smířil...

20.9.2019 10:10:19

Behe - OMG príspevok
A čo tak podať návrhy bez toho, aby si sa niekomu hneď vysmieval? Sám Zeus píše, že toto je testovací režim a chce, aby sme sa k nemu vyjadrovali. Zbytočne svoj dobrý príspevok zhadzuješ arogantný vystupovaním.

20.9.2019 10:10:29

Sponzorství
Za sebe bych nějakou formu sponzorství uvítal. Třeba již zmíněnou formou Patreonu. Já například podporuju Deskofobii, na jejichž stránky zajdu zhruba jednou týdně a na videa se už skoro nekoukám, protože si v poslední době vybírají hry, které mě absolutně neoslovují. Ale přesto uznávám úlohu Deskofobie pro šíření osvěty v oblasti deskových her, a proto je rád podpořím.

Naproti tomu na Zatrolené hry chodím několikrát denně, nakupuju a prodávám na zdejším bazaru, stahuju si pravidla, pročítám diskuse, atd. A proto bych se velmi rád nějakým způsobem i podílel na chodu této stránky. A jelikož vím o programování naprostý kulový, tak alespoň formou nějakého finančního příspěvku. A klidně i pravidelného. Sice by nebyl nijak závratný (max. nejspíš těch 25 dolarů měsíčně), ale určitě by se našli i další uživatelé, kteří by rádi pomohli alespoň touto formou.

Proto si myslím, že by stálo za zvážení obnovit nějakou formu mecenášství.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

20.9.2019 10:16:36

OT
25$ měsíčně mi tedy přijde sakra hodně...

20.9.2019 10:22:05

Pelly
Však by to mohlo být odstupňované jako to má Deskofobie. Té jsem taky původně dával 25 dolarů, ale když jsem si uvědomil, že se na jejich videa už skoro nedívám, tak jsem to snížil na 10 dolarů, a to zase tak strašná částka není.

Ale jelikož Zatrolené hry jsou pro mě v podstatě nejvyužívanější stránkou, tak jim bych dával klidně víc.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

20.9.2019 10:27:10

ludomyl
Umisťování reklamy je natolik sofistikovaná záležitost, že se tomu kolikrát věnují i celé týmy odborníků. Já nejsem markeťák a ani nechci být. Ale umístit reklamu nad nebo pod tělo webu je totální nesmysl - i člověk mimo obor si domyslí proč.

Já osobně nejsem zastáncem tohoto typu reklamy a jsem si jist, že ZH můžou získat prostředky na provoz i jinak. Takže ne, radu ohledně umístění reklamy neposkytnu už z principu, ale to, že toto řešení je k zblití jsem prostě napsat musel.

Btw, tento web možná ani nepotřebuje VPS a neomezený hosting se dá pořídit od 25,-/m. Časy kdy provoz stránky stal stovky měsíčně jsou dávno pryč. Jen ZH jde evidentně skoro ve všem proti proudu :D

20.9.2019 10:37:22

Nahlasena chyba
Jen tak pro jistotu, nahlásil jsem chybu, kdy při skrolování dolů reklama překrývá modrý pruh s logem (a boxem uživatele) a zelený pruh s odkazy a vyhledávacím polem. Reklama zmizí zhruba tehdy, když se její horní pruh vyrovná se začátkem modrého pruhu. A objeví se ve stejný moment, tedy když je modrý pruh zobrazen celý. Docela nešikovné chování, kdy trochu odskroluji dolů a najednou chci třeba vyhledat nějakou hru. Chová se to někomu taky tak?

20.9.2019 10:37:54

Zruda...
Taky jsem si toho vsiml, zda se, ze tohle chovani zpusobuje javascript, ktery se stara o zobrazovani reklamy a ktery neovlivnime...

20.9.2019 10:40:02

Behe
Jasně, mohl jsem reklamu roztrousit do obsahu, kde by určitě měla i větší proklikovost. Nicméně úvaha za tímto je, že kousek odscroluji a už mám ničím nerušený obsah stránky.

A že by ZH stačil hosting za 25 Kč / měsíc (asi narážíš na WeDos), tak fakt ne. Něco malého jsem tam měl a bylo to OK. Ale pro ZH by se tam nevešla databáze, která je už docela hodně veliká (při posledním "sčítání" měla kolem 2 GB, přičemž co jsem našel rozumného, tak limity jsou 1 GB). Jasně z jiného úhlu je to prcek, ale na hostingy už docela dost. Projekty naší velikosti už mají VPSky. Jenže se o to nechci starat - aktualizace OS, zabezpečení. A kdybych to chtěl mít jako službu koupenou v ceně, tak se opět bavíme o částkách v řádu tisíců masíčně (managed servery).

20.9.2019 10:45:32

Behe
Některá technická řešení ZH rozporuju taky, ale tvůj přístup mě automaticky staví na druhou stranu barikády. Nechceš si otevřít obchod s jízlivostí?

20.9.2019 10:49:58

u mě
to vypadá a chová se takto. IE11

https://youtu.be/WJSUTkcw4KU

20.9.2019 11:03:44

Pelly
Díky, přesně takto se to chová i mě. Takže super, že vím přesně a můžu řešit s agenturou.

20.9.2019 11:05:41

Behe
Já bych prosil tu VPSku do pošty. Jako majitele o chlup většího projektu by mě to velice zajímalo. Ostatně jako celý vývoj v nasazování reklamy vs. mecenášství. I ten Zeusův odhad, že by platilo 1000 lidí mi přijde přestřelený. Plus s tím je děsný administrace. Správně by pro každého měla být faktura etc.

20.9.2019 11:07:58

...
@Kew sorryjako, můj názor. mít po otevření webu půl stránky na mobilu reklamu, na desktopu mít při zapnutém adBlocku web odskočený o nějakých 200px je dle mého prasárna, která na produkci prostě nepatří. Ano, můj názor je profesně ovlivněn, ale to na věci nic nemění. Obchod s jízlivostí už mám, slušně mi to nese.

@Zeus ano, třeba wedos (jsou i jiné a není nutné hledat pouze v českých vodách). Svěho času jsme měli na wedosu web s obsahem cca 80GB a DB nějaké 2GB a v pohodě to jelo. Ten web byl příšernej asi tak, jako ZH a dnes už naštěstí neexistuje, ale pokud jsou peníze problém, dá se provozovat i takto. VPS je vždycky lepší a já už několik let obyčejný hosting nemám. Starat se o VPS není nic složitého. A vše se dá poměrně lehce automatizovat... Dnes se weby dělají jinak - tím odpadá právě to, o co se nechceš starat :) Provoz VPS je pak pár minut ročně, včetně instalace, či rozjetí dalšího nodu...

20.9.2019 11:08:40

Behe
Nerozporuju obsah tvého sdělení, ale formu ;)

20.9.2019 11:12:28

Fruiko
mrkni třeba na německé Contabo... 4 ečka za měsíc za základní mašinu asi člověka nezruinuje...

20.9.2019 11:13:09

Kew
Na formu se vyprdni... co na srdci, to na jazyku :D Důležitý je vždycky obsah ;)

20.9.2019 11:15:18

prispevek
Rad prispeju na provoz. Prispivam i na BGG, protoze jsem za tu sluzbu vdecny. A stejne tak jsem vdecny za ZH.

20.9.2019 11:21:43

Příspěvek?
Já osobně nemám problém dát tu stovku či dvě za rok. :)

Riwen, Herní klub - PCE

20.9.2019 11:23:01

Test
Za mě OK. Jelikož automatizace plateb může vnášet problémy, tak bych byl pro zkušebním 3 měsíce na Patreonu, dolar, 3, 5, 10 a bylo by hned vidět, jak hráči podporují teto prostor.

20.9.2019 11:29:12

Rozumím, ale...
Rozumím tomu, co píše Zeus, ale je to přístup jak z devadesátek. Myslím, že existuje celá řada moderních řešení, jak získat peníze na provoz - stačí se rozhlédnout po internetu. Hlavně nebýt připosraní, že někdo odejde. Jiní zase přijdou...

20.9.2019 11:33:35

cholerus
Ona automatizace zase tolik problémů přinášet nebude. Už funguje dost spolehlivě ca 2 roky pro SafeTrade. Jedná se tedy o pomalé převody mezi účty, takže převod může trvat až jednotky dnů (tuším že stále ze zákona až 2 nebo 3) a riziko je, že odesilatel neuvede správný variabilní symbol pro spárování platby.

Samozřejmě je varianta použít platební bránu. Ta si bohužel vezme část peněz (nižší jednotky procent), ale přináší možnost instantní platby kartou například. Bohužel v práci máme trochu rozporuplné zážitky - např. zpoždování plateb a tak. Nicméně pro velkou firmu stále pozitiva převažují nad negativy.

20.9.2019 11:37:30

Neo1tex
A mohl bys nás prosím tedy posunout do současného tisíciletí? Protože jediná jiná větší cesta je to mecenášství ať již libovolnou formou (Parteon či jinak). Což nejsou devadesátky, to je středověk, no možná renesance, nejsem historik. Mecenáství umělců, jen se mění forma a použité nástroje.

Jo napadá mě ještě cesta Facebooku. Prodávat data o uživatelích třetím stranám, co? ;-) Jenže i kdybych to nemyslel jako fór, tak na to jsem bohužel moc malý, abych si zaplatil armádu právníků, co by mě z toho před ÚOOÚ vysekalo ;-) A nemám bohužel na to ani dost hroší kůži...

20.9.2019 11:41:24

reklama mi nevadí
Ale ten baner nahoře je fakt ošklivý, raději bych to měl po stranách. A komunitní financování Patreonem mělo být dávno :)
___
redaktor Deskofobie

20.9.2019 11:57:44

Rád zaplatím
Mně se líbí myšlenka, která tady padla, že ten, kdo by platil, tak by mu reklama neskákala a zbytku by skákala. Já bych se hlásil k těm platícím, nedělá mi problém podpořit web, z kterého mám užitek.

To eMenthal:
Buď jsme komunita, nebo rodinný kruh :-) Pokud jsme komunita, tak příspěvky na provoz jsou ok. Když jsem amatérsky sportoval, tak jsme si také dohodli příspěvky na provoz hřiště, balóny, sítě, trička, pivko atd.

20.9.2019 12:00:56

Premium verze
Za sebe jsem stopro pro premium verzi na bázi měsíčního subu. Vy víte kolik potřebujete, a já nemám problém měsíčně pár kaček poslat. Takový premium účet by měl reklamu vypnutou. Hm? O reklamy nestojím v žádné podobě, na to stačí fb, twitter atd....

______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

20.9.2019 12:04:19

Zobrazeni reklamy
Tak už jsem se dostal do stavu, kdy mi reklama překrývala text. Když jsem se vrátil z oběda, reklama tam pořád byla.

https://photos.app.goo.gl/g5et29cKGFrJ1kLG7

20.9.2019 12:06:24

Zobrazeni reklamy
Reklama se objeví po reloadu stránky bez ohledu na to, kde jsem na stránce byl, a zmizí ihned po scrollu jedno jakým směrem.

Jinak přispívání na měsíční bázi (něco jako má Deskofobie přes Patreon) si dokážu představit. Jsem asi ochotný dát nanejvýš částku odpovídající 5 EUR.

20.9.2019 12:10:47

zruda...
Díky za info... V Safari se mi to nedeje, ale v Chrome (jak jsem vydedukoval s printscreenu) se to tak vážně chová. Píšu si na probrání s agenturou. Předpokládal jsem, že reklama neopustí k tomu vymezený prostor a na tom budu dost trvat.

20.9.2019 12:18:09

...
Kdyby byla moznost prispivat, tak uz to delam...
Ale za to abych tu nevidel tu prisernost nahore na strance bych teda zaplatil taky :D ;)

20.9.2019 12:18:33

Reklama vs Příspěvek
Na Zatrolených hrách jsem prakticky každý den a osobně bych raději přispíval nějakou pravidelnou částkou než koukat na reklamy. Ještě mě napadá, že by nemuselo být špatné uspořádat jednou nebo dvakrát do roka BAZAR na podporu Zatrolených her (Něco jako byli Nerdi dětem) jistě by se našlo dost uživatelů, kteří by byli ochotni prodat nějakou hru ze své sbírky a výdělek věnovat na provoz webu.

Je mi jasné, že výše zmíněné návrhy jsou organizačně náročnější než umístění reklamy. Ale moc se mi nezdá, že by jeden reklamní banner dokázal vydělat dost peněz. Navíc většina vyhledávačů používá různé druhy blokace reklam a je tu otázka jak budou uživatelé ochotni reklamu neblokovat, případně jak je "donutit/motivovat" aby ji neblokovaly.

Tímto bych chtěl vyjádřit podporu Diovi i celému týmu ZH. Věřím, že dokážete najít uspokojivé a dlouhodobé řešení financování ZH.

20.9.2019 12:40:19

CyberAlex
Právě že taky vůbec netušíme, takže to chceme vyzkoušet a podle toho uvidíme. Klidně je možné, že pak necháme nějakou kombinaci Premium účtu bez reklam a Free účtu s reklamou.

K tomu Bazaru. Zajímavý nápad, ale z tohoto bych měl osobně hodně blbý pocit. Nedokáži asi říci proč, ale myslím si, že jsou potřebnější projekty, na kterých je potřeba páchat dobro :-).

BTW když jsme se toho dotkli. Po jednom životním zážitku a ve finále velmi cenné zkušenosti jsem se rozhodl otestovat další projekt. Tak bych uvítal zpětnou vazbu. Ale abychom neplevelili diskusi, tak prokračování zde: https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/ostatni-temata-6/zpetna-vazba-na-novy-projekt-nesouvisejici-se-zh-ani-hrami-21895/

20.9.2019 12:57:35

Mluvici reklama
Tak na me uz vyskocila i "mluvici" reklama. Bylo nutne teda na reklamu najet mysi, aby mluvila, ale stalo se tak. Jednalo se o reklamu na Cottage od tusim Madety? Ani nevim.

Jinak co se financni podpory tyce, tak ja uplne nesdilim nadseni ostatnich. Ze zacatku velke halo, vsici chteji podporit atp. a po nekolika mesicich se ukaze, jak to vlastne je. Neco podobneho vzniklo na hrej.cz Nikdo nechtel reklamy, vsichni chteli prispet, kluci jsou borci atp. Zavedlo se prispivani a vysledek? Prvni mesic 30k, druhy 20k a zaseklo se to nekde kolem 10k mesicne? Mozna ani to ne? Ani nevim, jak to tam ted je. Prijde mi, ze pokud nekdo musi sam periodicky platit, tak hodne kusu odpadne.

V tomto se priklanim vice k Patreonu nebo necemu podobnemu, kdyz clovek plati rekneme rocne? Neznam presne ten model, ale vydedukoval jsem, ze nejak podobne to funguje. Problem je, ze si tusim Patreon asi taky neco ukroji, nepletu-li se. A v tom osobne tez vidim problem, ale to uz je jina vec.

@Behe a podobni
Taci lide me dokazou hodne pobavit a hlavne svym tonem. Nemyslim si, ze je Ondra nejake orezavatko a ma prehled a zkusenosti a duvody, proc se tak rozhodnul. Jelikoz je prilis neventiluje ven, tak si clovek klepe na celo, co to je za idiota, ale skutecnost je jinde.

Uvedu priklad z vlastni praxe: Resim nejaky projekt s "ponorkou" a vsici si klepou na celo, proc neni pripojena pres Ethernetovy kabel pro komunikaci a pouzivaji optiku a stejne jsem si klepal na celo i ja. Kdyz mi to ale bylo vysvetleno a nasledne jsem toto predaval dal, tak vsici zasli. Dokud clovek do daneho problemu nevidim primo, tak se tezko neco resi. Dalsi vec jsou preference, zkusenosti atp. jineho.
Opet dalsi priklad. Muj tatik delal preklady a psal je v T602 i v dobach, kdy bezel Win 95 a vsici pouzivali Word apod. Opet si nekdo muze klepat na celo, proc. Potreboval proste napsat normostran s jednoduchym formatovanim a na to mu T602 bohate staci. Zvladnul by to i s Wordem, ale otazkou je, co by mu to prineslo? Musel by se s Wordem naucit, protoze to je trosku jiny kalibr, krom toho je ve wordu dost veci, ktere se muzou spatnym klepnutim pokazit a ted resit napravu muze byt pro cloveka, ktery to jen otevre problem. Takze proc si komplikovat zivot?

Prechod na jinou "sluzbu" ci jak to nazvat by Diovi pomohl, otazkou je, jake ma s nimi zkusenosti, jaka je ucici krivka a co to zpusobi v budoucnu, kdyz se neco sesype? Bude to schopen sam zprovoznit? Bude muset nekoho najmout? Vzdy prechod na jiny system je bolestivy a dotycny musi zvazit vyhody a nevyhody. Takove rozhodnuti si muzou dovolit velke korporaty, kde marketak mavnutim jedne ruky zmeni osud celemu tymu tim, ze zarizne jeden projekt, aby se mohl delat jiny atp. Nikoli jednotlivec.

Tot vsak pouze muj nazor. :-)

20.9.2019 13:18:13

Placený obsah
Rozhodně bych preferoval nějakou formu placeného obsahu. Pro přístup na Bazar nebo pro stahování souborů by to bylo optimální.
Budu platit cokoliv, jen aby zmizela reklama ze začátku stránky při prohlížení na mobilu.

20.9.2019 13:19:16

Baugmann
Na mobilu je ještě jedna varianta, která mi přišla otravnější, ale když to vidím "naživo", tak pomalu měním názor. Je to v článku popisovaná lištička přichycená ke spodnu okna prohlížeče. Naživo k vidění třeba na www.games.cz (nicméně tam pak mají "uprostřed" obsahu i ten čtverec, co máme zatím nahoře nad stránkou). Samozřejmě to udělat taky můžem, jen mě osobně nějak vadí víc reklama v obsahu než nad ním / pod ním / vedle něj.

20.9.2019 13:29:30

Zeus
Obávám se, že reklama před obsahem naprosto zabije celkový design stránky. Dnes ráno jsem na mobilu dal třikrát refresh stránky, než mi došlo, že jsem se neocitnul na stránce McDonaldu, ale že se jedná o reklamu.
Reklama v bloku obsahu je sice také otravná, ale člověk už si začíná zvykat nebo platit.
Trvale zobrazená reklama v dolní části zobrazovaného obsahu mne k placení nutí nejméně.
ZH je ale server, kde bych rozhodně neměl problém pravidelně přispívat i bez "VIP" obsahu, jen výměnou za odstranění reklamy.

20.9.2019 13:48:50

Baugmann
Ty jo vidíš... Ten brandový efekt (jsem na webu McDonnalds) mě vůbec nenapadl :-). Dík za postřeh

20.9.2019 14:01:34

Reklama
Tak to je vymyšlené opravdu bravurně... Při každém kliku na mobilu scrollovat pomalu přes 3/4 displeje, abych viděl hlavičku a mohl scrollovat dále. Ano mám větší displej a používám v prohlížeči trvale "zobrazit verzi pro pc". Pracuji jako programátor a vlastním desítky svých webů. Na většině z nich jsou i reklamy a ze zkušeností mohu říct, že zde je reklama umístěna jen proto, aby z ní bylo co nejvíce peněz (největší provize z prokliku). Prosím ještě o přidání reklamy, která vyskočí přes celý displej a začne přehrávat video, pak to bude již naprosto dokonalé. Zlatej adblock na pc, na mobilu se bez ZH bez problému obejdu.

Zde se jedná o poměrně malý web - ano, 30 000 uživatelů v databázi může být, ale kolik je jich pravidelně aktivních? Ani ne 10%? A pro 3 000 stačí bohatě hosting u wedosu se zaručením stability a výkonu. A argument, že má DB již 2GB to je co? Neznáte optimalizaci? Na takto malý web není tak veliká databáze potřeba. Mám web s 6-10 000 aktivními uživateli denně, web běží na noLimit u wedosu, na webu jsou články a databáze je na 650MB, web běží již 13. rokem.

Jak jde o nějaké vylepšení, se vším se čeká měsíce, ovšem jak jde o peníze, platí pravidlo "Peníze až na prvním místě".

20.9.2019 14:10:55

Vojtech Musil
Já netvrdím, že je tu někdo ořezávátko. Já jen tvrdím, že takto zvolená reklama je totálně proti UX a ke všemu totální kravina. Tvoje příklady jsou mimo mísu - web musí někde běžet a je jen otázka kde, za jakých podmínek a za kolik... Bylo napsáno, že provoz ZH stojí měsíčně víc, než pár stovek a já tvrdím, že se náklady na provoz dají velmi lehce stáhnout na pár korun. Jak to souvisí s wordem, T602 nebo ethernetovym kabelem fakt nevím.

Já osobně nesnáším tento typ reklamy, ale chápu, že je to nejjednodušší možnost monetizace. Úspěšnost takto zvolené reklamy je diskutabilní, ale to ukáže až čas. Každopádně tohle konkrétní reklamní veledílo je prasárna, která naštěstí už takových 10-20 let není příliš běžná. Takže buďme rádi, že ZH má na kontě další raritní implementaci :)

20.9.2019 14:11:03

pajajezek
Ano, jenže jakýkoli smysluplnější způsob monetizace znamená víc práce, tak to na mě působí. Takže na prasáka, hned za body tag a jedem... :D I když, co my víme, podle některých je za tím nějaký vyšší smysl, který běžný smrtelník není schopen pochopit...

20.9.2019 14:21:15

Když je to tak raritní?
Tak my vysvětlete rozdníl mezi tímto a třeba weby jako idnes.cz, aktualne.cz, games.cz Vsechny mají nakonec taky reklamu nad celým samotným obsahem. A uznávám ale, že hezčeji, protože ji mají roztačenou do celé délky viewportu a po stranách celého webu. Takže vizuálně to aspoň z mého pohledu vypadá lépe.

Jen pro upřesnění. Bavím se teda o desktopové verzi. Je možné že je to takové to "já o voze, ty o koze" :-).

U mobilu beru, že to je něco k řešení určitě.

20.9.2019 14:21:47

Behe
Nepochopil jsi muj prispevek, ale spis jsem se spatne vyjadril. Kdyby mi nekdo nerekl duvody, proc se musi pouzit optika u ponorky misto ethernetu, tak bych tvrdil to same co ty, ze ethernet je jasne reseni a jsou blazni, ze pouzivaji optiku.

A to je tento pripad. Zeus neventiluje ven sve duvody, proc zustava na stavajicim reseni a proto si muzes myslet, ze tve reseni je vyrazne lepsi nez jeho a nechapes jeho "zpatecnicky" pristup.

Samozrejme kdyby se vice rozpovidal, tak bys mozna ty usoudil, ze ma pravdu nebo naopak by po diskusi usoudil on, ze pravdu mas ty a reseni by zvazil. Tak tomu ale neni a tudiz stejne jako ja s ponorkou nemuzes ty rikat, ze tvoje reseni je nejlepsi a on je mimo misu atp.

Dalsi priklad poukazoval na to, ze ma zkusenosti s urcitym resenim a to funguje. Proc menit neco, co funguje? Aby to fungovalo lepe, souhlasim, ale to zase vyzaduje dalsi zdroje - at uz je to cas, penize atp. a to sami vidime, ze ho Zeus nema moc. Nic neni zadarmo, se vsim je potreba se seznamit a to byl priklad s T602.

Ja jeho situaci chapu, ma praci, rodinu, dum a do toho "velky" projekt - ZH. Kdyz si vezmu svoji situaci, kdy mam praci, dum, rodinu, musim se vzdelavat v oboru atp., tak mi sotva zbyva cas na cokoli kolem. A protoze to neni o tom, ze si parkrat za mesic v nahodile casy k necemu sednu a zacnu pracovat, tak takove relativne velke zmeny nejsou podle me na poradu dne. Az decka pujdou po sve ceste, nebude resit veci kolem domu a prijde z prace a co s nacatym dnem, tak muze dalsich 8 hodin delat na ZH, ale pri te hrstce casu chapu, ze je potreba si rozmyslet, co udelat a neudelat.

A co se reklamy uplne nahore tyce, tak uprimne mi to je naprosto ukradene. Ze to nekomu pripada debilni? Videl jsem v zivote horsi veci. Samozrejme, jakmile se takove veci zacnou nabalovat a web se diky tomu stane prakticky nepouzitelny, tak ano, ale toto je taka drobotina a opet si nemyslim, ze by Zeus nevedel, co a jak kam umistit nebo podobne, ale proste na to mel svuj duvod - at uz financni nebo z duvodu ze to nejmene prekazi? Dle meho to plni ucel reklama je hned videt, ale zaroven poscrolluju niz a vlastne na webu nic neni, protoze to zmizi. Kdyz to bude nekde na boku, tak to bude z 80% casu otravovat a vyskakovat, takhle to je videt 10% casu.

20.9.2019 14:27:49

ad "Penize na prvnim miste"
Jeste bych se chtel vyjadrit k tomuto tvrzeni, ktere mi pripada jako uplne nesmyslne. Web je aktivni od roku 2007. Cili cca 12 let. Kolikrat se tu za tu dobu objevilo vylepseni za ucelem zisku (reklama, mecenastvi atp.) v porovnani s funkcionalitou? Kdyby se tu reklama a podobne techniky resili ob den, tak s tebou budu souhlasit, ale toto je holy nesmysl a jen zpusob, jak si kopnout. ;-)

20.9.2019 14:49:24

Reklama
A ta reklama už běží? Mě se na mobilu zobrazuje jen plocha nad hlavičkou, která se běžně vyroluje. Takže vlastně téměř žádná změna, žádná reklama.

20.9.2019 14:59:40

Prosím nezačínejme flame, to bych vcelku nerad...
Obecně vnímám, že zpětné vazby existuje několik způsobů:

1) konstruktivní s konkrétními návrhy / náměty podaná ještě fajn formou -> mám radost, že se tu objevuje většinou ta, protože ta nejvíc pománá v posunu věcí
2) konstruktivní s konkrétními návrhy podaná formou typu "ježíš, ty jsi blbej, to se děl přeci takhle" -> mno ve svém věku si myslím, že se dokážu už nad něco povznést, přesto ji nemám moc rád, ale budiž. Alespoň z obsahu je vidět, že ten člověk má ve finále pozitivní záměr, takže to většinou dokážu přijmout (ale v práci už třeba řeším, že by bylo fajn na tom zapracovat, prtoože tohle v týmové spolupráci vůbec nepomáhá a týmy spíš rozděluje - naštěstí lidi z pozitivním záměrem jsou často ochotni a schopni naslouchat :-)
3) zpětná vazba typu "to je úplně blbě, čau" s doplňkovými chytrými řečmi (často se pak ukazuje, že v daném kontextu to až tak blbě není) -> tohle je zpětná vazba úplně k ničemu a popravdě se k takové nemá ani moc smysl vyjadřovat. Pro mě má největší hodnotu v tom, že si dokáži člověka rychle zaškatulkovat a neztrácet čas, který pak můžu věnovat ostatním z bodu 1 a s trochou vůle 2 :-)

A teď prosím vraťme diskusi k reklamě, o které je tento článek ;-)

20.9.2019 15:05:31

Rukavička
Zajímavé... V té ploše nad hlavičkou by se měla zobrazit právě ta reklama. Nemáš třeba na telefonu případně jiný prohlížeč na vyzkoušení? Ať dokážeme vysledovat odkud vítr vane? Dík za případné doplnění...

20.9.2019 15:06:40

Opera
Mam v telefonu Operu, která má automaticky zapnuté blokování reklam. Nad hlavičkou ZH tedy díky bohu také vidím jen bílé místo.

20.9.2019 15:27:45

BAT
Presne pre tento ucel vznikol tkzv. Basic Attention Token (podpora webu). Kryptomena pouzivajuca prehliadac Brave. Uz som chcel niekolkokrat prispiet, mam toho pozehnane, ale ZH to neposkytuju.
Nad takýmto niecim sa neuvazuje?
-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

20.9.2019 15:34:42

Firefox
Ahoj,
hlásím, že používám Firefox a občas se reklama zobrazí a občas je tam jen bílý pruh. Závislost chování jsem na ničem zatím nevypozoroval.

20.9.2019 15:55:57

Reklama
Jsem rád, že se to v tomhle ohledu pohnulo a držím palce, ať se přijde na nějakou funkční variantu, která pokryje provoz.
Baner na vrchu je v pohodě, tady je podle mě trochu škoda, že jde o tento velký formát. Něco s výškou 60 max 90 px by bylo výrazně příjemnější. Na desktopu je ten formát ještě snesitelnej, ale na telefonu je ten čtverec fakt nepříjemnej.
Za možnost přispívat bych se taky přimlouval. Na BGG za to například dostáváme banner pod jméno, což podle mě může některé lidi motivovat. Na YouTube v poslední roce pilotují nový podporovatelský program (teď se dostává i do Česka), kde je základem odznak vedle jména a speciální sada smailíků, takže podle mě zase stejný přístup jako na BGG.
---
Autor hry Velryby ničí svět

20.9.2019 16:02:41

Reklama
Za mě ok.
Momentálně koukám na mobilu 5.5" displej a reklama zabírá přesně půlku obrazovky. Takže za mě v pohodě, když mám pak zbytek ZH bez reklamy.
Ale věřím, že na menších displejích to může být dost opruz.
Osobně bych volil implementaci do VIP systému - ověření čísla, poplatek a následně by VIP účet byl bez reklam. Alespoň by ten systém pak k něčemu byl :)
A třeba by někdo i raději točil hry jen s těmi kdo přispívají / podílí se na chodu ZH / "členy komunity" - viz. VIP bazar (me je to celkem fuk, já hry dávám i na Bazos, sbazar apod.). Jen mě to napadlo v souvislosti s VIP bazarem a celým systémem VIP.

(když už jsem si na toto téma rejpnul v jiném vlákně než jsem si všiml tohoto článku - ale to prohlédnutí nebylo kvůli reklamě :) ).

20.9.2019 16:55:39

Zeus, Anupinka
To vysvětluje ta Opera a blokování reklam. Vyzkouším ještě na stolním počítači, ale počítám, že tam to už poběží standardně..

20.9.2019 16:56:28

Oprava
... přehlédnutí...

20.9.2019 16:57:15

ADblock
Jestli ta reklama funguje stejně jako např. na stránce titulky.com, tak předpokládám, že z uživatelů, kteří mají zapnutý adblock, stránka nic nemá. A myslím, že i když chce nějaký takový uživatel ZH podpořit, tak se docela pravděpodobně rozhodně pro ADblock, protože je už zvyklý na komfortní používání webu. Proto mi přijde vhodné zavádět reklamu pouze v kombinaci s nabídkou VIP účtu (stejně jako na titulky.com), který umožňuje zobrazení stránky bez reklam, aby lidé měli na výběr víc než jen A) přežít reklamu a podpořit nebo B) zapnout ADblock a nepodpořit.
Jinak to opatření proti poskakování stránky dolu, když se reklama načítá později, bylo přidání prázdného místa na místo reklamy? Protože mě osobně ADblock zablokoval reklamu, ale horní 2/3 stránky zeje prázdnotou. Musím říct, že pro mě poněkud velká oblast. Na mobilu reklamy neblokuju, tam mi to zabere polovinu displaye, a navíc ta reklama nezabírá ani celou oblast, po bocích je ještě prázdné místo. Asi bych spíš uvítala nějaký ne tak vysoký obdelník na tom mobilu. Lišta fixovaná na dolní část displaye by mě štvala víc, i když by se dala křížkem zavřít, páč tu věc nahoře stejně odskrolluju, když jedu dolů na obsah stránky, a už o ní nevím, zatímco odklikávat non-stop něco, co mi furt zabírá místo na displayi by bylo o poznání otravnější.
Celkově palec nahoru za snahu zajistit na webu nějaký zdroj financí, věřím, že to do budoucna bude znamenat víc přínosných možností pro nás uživatele.

20.9.2019 16:58:08

na závěr
ok, tak abych tu nebyl jen za prudiče, napíšu k tomu pár řádků... Proč je takto použitá reklama blbost?

1) zaměření reklamy je totálně mimo zájmovou oblast návštěvníků tohoto webu. Je to klasickej affil, kterej možná sbírá a pamatuje si data o návštěvnících (i to, co dělají a hledají na jiných webech) a možná ne. Podle toho pak cílí reklamu, kterou buď upřesňuje podle chování uživatele, a nebo to tam hází totálně random. Sem ale lidi nechodí pokecat si o autech, sjednat si půjčku... Sem chodí kvůli jedné, jasně definované oblasti - deskovým hrám. Proto je cílení reklamy mimo. Tento typ affilu má smysl na stránkách, kam chodí různí lidé, z různých důvodů a chodí jich tam hodně - třeba právě idnes apod. Tam to má potenciál. Tady IMHO ne. Hodí to pár korun měsíčně, ale tím to asi skončí. Záleží, jestli budou platit za zobrazení/proklik, ale moc bych od toho nečekal.

2) UX, znovu se ptám, jestli tenhle pojem někomu něco říká? Zobrazit takhle prasáckou reklamu, která i na poměrně velkém displeji mobilu zabere víc než polovinu místa je naprosto proti zážitku uživatelů. Neznat tento web, tak okamžitě odcházím a už nikdy nejdu zpět, protože toto je vrchol diletantství. To bylo za mobil, za desktop je to taky tragédie, protože řešení proti zabránění odskoků po načtení reklamy způsobuje, že při zapnutém adBlocku má uživatel prázdný pruh nad samotným obsahem (cca 200px). Napadlo někoho, proč v drtivě většině případů najdete menu webu na v podstatě stejném místě nebo proč mobilní menu má v 99% případů tzv. hamburger ikonu (vlevo nahoře, NAHOŘE)? Je to z toho důvodu, aby ho uživatel našel v podstatě okamžitě. Takhle umístěná reklama tomu trošku brání.

3) Ano některé weby takto reklamu skutečně zobrazují, ale dělají to mnohem, mnohem lépe. Ne, že by to byly weby, ze kterých by bylo dobré čerpat inspiraci, ale ano, pár se jich skutečně najde. ALE, i přesto, že pár webu na desktopu zobrazuje jako úplně první věc reklamu, tak na mobilu to nedělá. Na desktopu, pokud máte zapnutý adBlock, nezobrazí prázdné místo... takže znovu, - tohle je prasárna, která by nikdy neměla přejít z dev verze na produkci.

4) Když už pomineme vše výše napsané, tak i vzhledově je to dost nedotažený, ale to je už jen drobnost.

Návrhů na řešení tu padlo dost a všechny byly označeny za nežádoucí... ostatně, jak jinak. Já osobně bych reklamu, když už teda reklamu, umístil v každém případě aspoň pod menu s hlavičkou... Obsah to v podstatě nerozbije a aspoň to menu bude tam, kde má být...

To je za mě k tomuto tématu asi tak vše.

20.9.2019 18:14:43

...
Tak za mě obecně reklama nevadí... Ovšem toto umístění reklamy mě nějak nesedí... Kazí vzhled stránky a mě rozptyluje... Zkusil bych jinak... Jak, nechám na adminovi ...

20.9.2019 19:55:30

Ad uživatelé s AdBlockem
Ano, je to tak, pokud používáte AdBlock, zobrazí se vám místo reklamy prázdný pruh vyhrazený reklamě. Nezlobte se na mě, ale řešit to nebudu, protože pro mě je důležitější, že lidem, kterým se reklama zobrazuje (díky všem takovým, že tímto přispíváte na provoz/rozvoj ZH!) díky tomuto řešení stránka neposkakuje.

20.9.2019 20:22:56

Ad poslední od Beheho
Moc se mi do toho nechtělo, ale nakonec jsem se hecnul a přečetl jsem si to. A díky moc za konečně něco, o čem se dá konstruktivně diskutovat.

Ad 1) Máš úplnou pravdu. Jenže když jsem zde X let chtěl pouze reklamu z businessu (společenské hry), tak tu reklama spíše nebyla než byla. Ano, určitě to bylo z nějaké části tím, že mě nebaví dělat obchodníka a neustále tlačit na relevantní inzerenty, aby si k nám dali reklamu. Z tohoto důvodu je tu teď tento test s mediální agenturou, která má jíž vybudovanou síť inzerentů. A uvídíme, jestli z toho bude nějaký zajímavější finanční příjem. Kvůli pár tisícovkám měsíčně tu takovou reklamu určitě chtít nebudu (stejně jako nechci pak přitvrzovat víc reklamou a tak, za to mi to nestojí)...

2) Jak jsem již k mobilu psal, s tím souhlasím. Ale s UX si víc hrát v rámci testu neplánuju. Protože navrhnout lepší umístění OK, ale pak to implementovat v okamžiku, kdy to za 2-3 měsíce možná zahodím nedává smysl. Až když vyhodnotím, že příjem z reklamy tohoto rozsahu dává smysl, tak hodlám investoval do ladění (kdybych chtěl být podobně jedovatý, tak bych se zeptal "Agilní vývoj, říká tu někoku takový pojem něco?").

3) a 4) víceméně odpověď výše v bodě 2.

A pokud se nepletu, tak návrhy nebo zjištění, které zazněli v konstruktivní rovině, tak hodnotím a určitě některé řešit hodlám.

Například to, že ta reklama minimálně na desktopu nedrží v určeném místě a při skrolování začne překrývat chvíli obsah je pro mě dost velký problém, který hodlám řešit s agenturou.

Dále umístění reklamy pod hlavní menu jsem také původně zvažoval a přiklonil jsem se k variantě dát to úplně nad obsah, aby nepřerušoval obsah webu. Klidně změním, ale jsem přesvědčen, že se najde minimálně pár jiných lidí, kteří řeknou, že by bylo lepší to dát tak, kde to je teď, než přerušovat obsah webu. A hrát si víc s polohování reklamy dle typyu stránky odporuje agilnímu přístupu, kdy není jisté, že tu reklamu nechám.

Pak třeba, že některé bannery jsou vyšší než ty běžné. Tohle chci taky řešit s agenturou, protože je to fajn pro inzerenty (že nemusí dodržovat pravidla, když už platí), ale dělá to bordel, který se mi nelíbí.

20.9.2019 20:34:03

Rozměry banneru (hlavně výška)
Jak zmiňuje Benikk. Chtěl jsem banner užší, ale bohužel jak má mediální agentura celou síť médií, tak potřebují mít standardizované rozměry. Jinak jim to nedává smysl (a já to plně chápu), protože by pak inzerent (který chce reklamu a na nic nemá čas) musel dělat banner pro skoro každé medium zvlášť (trochu přeháním). Takže proto jsem to akceptoval. Ale zase odcamcať pocamcať. Naštvali mě trochu tím, že do plochy 250px x 250px pošlou banner 300px x 300px (a ještě pro mne morálně pochybnou - mám vyfoceno a chci opět řešit s agoškou).

20.9.2019 20:37:08

Tak ještě jeden...
Agilní vývoj je samozřejmě v pořádku tam, kde má smysl. V případě umístění reklamy ale moc smysl nemá. Reklama bude mít vždy různou úspěšnost na různých místech a s různým zobrazením či nastavením... je to fakt obrovská věda.

Nezabyvám se tím, ale byl jsem v týmu, který vyvíjel určitý reklamní systém pro weby. A upřímně, jak chceš s agilním přístupem testovat úspěšnost reklamy? Aby zkušební doba dala relevantní výsledky, měla by přece reklama být odladěná a běžet pokud možno bez dalších zásahů... jnak nemá test moc smysl.

Já chápu, že dnes fráze "agilní vývoj" fakt frčí, ale vocaď pocaď, protože mnohdy je to spíš "nevím co dělám, no, nějak to dopadne". A aby nebyl za trubku, nazve to "agilním vývojem"... a na závěr, přidat reklamu na web bych asi úplně nenazval "vývojem" :)

20.9.2019 21:19:33

Behe...
Tak ono třeba test nové funkce v aplikaci formou fake door testu jsou taky klidne 3 řádky kódu a dává to smysl a považuji to za dost ultimátní agilní vývoj (a ne nemyslím teď slovem vývoj programování). A tímto testem reklamy mi vůbec nejde o to, jestli ta reklama vydělá 1000 Kč./ měsíc nebo 1500 Kč / měsíc. Jde mi o to, jestli cítím potenciál na 1000 Kč / měsíc nebo 10000 Kč / měsíc nebo třeba ještě 2x tolik. Protože to prostě vůbec netuším a než kolem toho polemizovat přemýšlet a točit se ve finále na úrovní názorů, tak jsem přesvědčený, že je lepší to vyzkoušet, vzít si z toho nějaká data a mít tak lepší podklady než domněnky (a zohlednit i fakt, že ne každý test může být průkazný).

A tím opravdu končím diskusi na téma nesouvisející s reklamou na ZH a opravdu už bude reagovat pouze na příspěvky těsně související s tímto tématem.

20.9.2019 21:32:35

Ok..
Já to (zkopírovat reklamní kód do kódu webu) za vývoj nepovažuji, ty jo. Co člověk, to názor a myslím, že to o mnohém vypovídá. Pokud by to byl vývoj, je vývojář kdejaký WP bloger.

...komu není rady tomu není pomoci. Rada na závěr, investuj čas spíš do nějaké literatury věnující se reklamě na webu, než agilnímu mačkání ctrl+c ctrl+v.

Sorry rýpnout jsem si musel, ale jinak to myslím fakt v dobrým. ZH mám rád a tohle prostě není šťastné řešení...

20.9.2019 21:52:15

Podivná reklama
Report z iOS Xko, reklama uz zaleza do loha ZH (nepekne), a hlavne ta reklama je o nejakem muzi z humpolce, co si na duchod vydelal za jeden mesic a u rybnika stoji s Porshakem, rozhodne legit :)

Pls pls to premiove clenstvi..., ja vim, ze tam je pak tahanice se zakonem ohledne placeni a prispevovani... ale to ste tu uz urco nekde probirali.
______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

20.9.2019 22:02:09

Reklama
Za mna reklama uplne v pohode hlavne, ked to ma len trochu pomôct strankam ZH do buducnosti napredovaniu a zlepsovaniu. To je dôlezite, ved 99% webovych stranok dnes obsahuje reklamu. A komu to tak strasne vadi, ze to nedokaze prekusnut, nech ma teda nejake VIP clenstvo za poplatok.

20.9.2019 22:12:26

Khalashnikovf
Jj... Tuhle reklamu už mám "vyfocenou". Je to přesně ta, o které jsem už tuším kousek výš psal, že ji považuji za morálně řekněme problematickou (+ je vyšší, než má být a proto zalézá do záhlaví webu). A z těchto 2 důvodů chci řešit s agenturou nastavení spolupráce. Protože nestojím ani o jedno z tohoto.

20.9.2019 22:31:00

Umiestnenie
Reklama - okej. Len na inom mieste pls - v mobile to je fakt des mať to na pol displaya :/

20.9.2019 22:33:42

Seladean
Jak jsem již psal. Na ten mobil je feedback silný dost, takže to nejspíš posunu (pod záhlaví, před samotný obsah). Jen se trochu bojím, že se ozve jiná skupina lidí, že tak néééé ;-).

A místo, které by vyhovovalo všem (na konci stránky), by se zase nelíbilo úplně mediální agentuře :-)

20.9.2019 22:42:40

Funguje to divne
Ted jsem tam mel zobrazenou reklamu na Alzu a oblast ve vysce cca 2/3 reklamy pod bannerem nereagovala na klikani (tzn. byl jsem na strance uplne nahore a prvni odkaz ktery reagoval byl "Moje prispevky", cokoliv nad tim bylo mrtve... )

PC, Win + chrome

20.9.2019 23:12:30

Reklama
Za mňa v pohode, žiaden problém.

20.9.2019 23:37:54

adblock- odstranění prázdného pruhu
Pro všechny, co používáte adbock - kdo ho nepoužíváte, silně doporučuji minimálně kvůli této stránce vyzkoušet. Už jen díky přístupu Zeuse k podnětům zde v diskusi.

Klikněte poté do prázdného místa pravým tlačítkem myši, zvolte Adblock->Blokovat tuto reklamu a potvrďte. Zmizí ten šílený obdélník přes půlku monitoru.

Když je někdo na peníze, nedá se s tím nic dělat. Než aby optimalizoval databázi a šel na daleko levnější hosting,... no, nemá smysl to komentovat.

20.9.2019 23:49:23

Reklama
U mne reklama v pohodě. Zkoušel jsem i mobil (Samsung A7) a i tam je to snesitelné (na výšku úplně v pohodě, na šířku horší, ale dá se v pohodě odscrolovat a je poznat, že je člověk na zatrolenkách). Žádná krása, ale že by mě to donutilo nechodit sem, tak to ani omylem.

To že bych uvítal tématickou reklamu (hry) je jasné, ale takto alespoň netrpí moje peněženka :-).

Za mne dobrý pokus a rozhodně chápu důvody. Snad to alespoň něco vydělá.

21.9.2019 00:13:13

@pajajezek
Vidíš, já Adblock samozřejmě používám a teď si ho speciálně pro ZH vypnu. Ondra tu několikrát vysvětlil proč v rámci testovacího provozu zvolil tuhle cestu a nepřijde mi to úplně složité na pochopení. Tudíž rád "pomůžu" a věřím, že finální řešení bude vychytanější.

21.9.2019 06:43:14

Kačky
Pročetl jsem a dej reklamy kolik chceš, ale i možnost premiovýho účtu za nějaký normální poplatek, kde reklama nebude a třeba i nějaká další výhoda. Asi nejschoudnější řešení pro všechny :-)



"I want to play a game." Jigsaw

21.9.2019 06:50:47

VIP účet s poplatkom prosím
Reklama za mňa nie.
Veľmi rád prispejem každý mesiac na chod ZH, takže hocičo - Patreon, priame platby, ja neviem... čokoľvek... rád prispejem.

Ale reklama nie.
Ad Block je už nastavený, sorry.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

21.9.2019 08:18:25

Kačky
Reklama + možnost premiového účtu mi přijde nejlepší. Osobně rád přispěju 100-200 Kč za rok.

21.9.2019 08:24:32

Zeus: Velikost reklamy
Jo, s tou standardizací mi to přijde naprosto fér a sám to z praxe znám. Právě proto zmiňuju těch 60 px, což je standardní výška proužků (které se běžně umisťují na vrch stránky). Současný velký banner jsem viděl spíše v překryvných reklamách (hrozná otrava, jsem fakt rád, že ZH touhle cestou nešly). Oněch 90 px jsem zmiňoval, protože je to celkem běžný formát v zahraničí, ale jak ho využívají inzerenti u nás popravdě nevím.
Samozřejmě chápu, že v tomhle bud problém s mediálkou, protože oni to asi samozřejmě vidí tak, že čím větší, tím lepší (viz nestandardní využití čtverce na mobilu... což se fakt nedělá.
Tak bych byl jen rád, abyste se zase nenechali agenturou šikanovat. Oni si budou hodně vymýšlet a dovolovat a je to pokaždé boj o to, kolik si toho člověk nechá líbit.
---
Autor hry Velryby ničí svět

21.9.2019 09:29:38

náklady
Já si myslím, že by věci prospělo, kdyby majitel ZH na férovku sdělil, jestli se rozhodl na tomto projektu vydělávat, či chce jen pokrýt náklady s webem spojené. Pokud je cílem zisk, pak by se měly zabudovat placené prémiové služby. Pokud je cílem pokrýt náklady, pak by nemělo být tajné, kolik peněz ty náklady měsíčně představují. Nevěřím tomu, že by se žádný sponzor nenašel. Vydavatelé her sem umísťují opravená pravidla; díky recenzím, videím, obrázkům atd. získávají nové zájemce o hry. Jsem přesvědčen, že tyto subjekty by náklady na provoz ZH s přehledem pokryly a není potřeba zavádět žebrotu (omlouvám se za to slovo, ale prosby typu "prosíme přispějte na provoz" já jako žebrání vnímám).

21.9.2019 10:09:41

eMenthal
Ja si myslim, ze to tu padlo. Precti si prispevek tematu, sekci "K čemu například chci využít získané finance?"

Krom toho nikdo nevi, jaky je financni potencial webu a toto je jakasi sonda. I to tu Zeus uvadel. Rovnez tu psal, ze pokud to bude 1000,- mesicne, tak se na to muze vykaslat (pro nej to je otravovani a pro lidi to je neprijemnost), ale pokud to bude pres 10k, tak ten potencial tu je a z toho budou plynout i dalsi kroky.

21.9.2019 10:54:45

Reklama
jak je nastavena mě osobně nevadí. Nicméně nyní na PC v Chromu reklama od UPC při scrolování začíná překrývat obsah stránky a dosáhne až na nadpis tohoto článku.

http://imgWorld.cz/OnjBIJbeh6.png

21.9.2019 22:01:21

Reklamy
Chápu, že servery něco stojí a je třeba to řešit. A vím, že servery nestojí dolar :)

Moje zkušenost je taková, že tento typ reklamy toho moc nevydělá. Nerozumím k čemu slouží agentura, doporučuji se podívat na službu Google AdSense, která dodává reklamy webu. Mám s tím nějakou zkušenost, klidně napište.

Z reklamy moc velkou radost nemám a také si myslím, že forma příspěvku by byla lepší a vybralo by se i víc. Další možnost je napsat třeba do Blackfire, jestli si Michal nechce vylepšit karmu...:)

A prémiové funkce bych nezaváděl, ani v bazaru. Spíš bych dal nějaká omezení pro všechny (max 5 inzerátů najednou, max 20 inzerátů za měsíc apod.). Rád budu jen přispívat na provoz ZH, než dělat nějaké prémiové funkce, kteří mít ostatní nebudou. Snad teda jen, kdyby se mi nezobrazovala ta reklama :)

Patreon si vezme pár procent, ale je třeba tam zaplatit DPH, což je škoda :(

22.9.2019 07:45:20

Reklama
Na mobiluje je to úplne v pohode a neobtezuje to , je to jeden pohyb prsteň navic a pák už ani nevis ze tam byla reklama

Na PC a ta “ plavouci” funkce je už o něco více obtěžující ale dá se to přežít. Co mě sere jsou ty “video” reklamy.

22.9.2019 10:37:34

reklama
Docela otravná, nešlo by ji umístit zespoda (většinou na konec stránky ani nedoskroluju :D)
Teď vážně, moc se mi to nelíbí, když už, tak by byla lepší spíš na boku. Ale nejvíc se mi zamlouvá, jak tu někdo navrhoval, možnost pro vip, kteří by platili (fuj, ošklivé slovo) přispívali na chod ZH, za což by požívali výhod být bez reklam...
To bych podpořil.

* * * * *
Board games klub, Trenčín

22.9.2019 21:22:41

Reklama
Ahoj, nemám s reklamou nejmenší potíže. Díky za web

23.9.2019 00:17:49

reklama
rad sem chodim a pokud je potreba aby tu byla reklama, respektuji to. Sic si myslim, ze reklama na boku stranky, ktery je nevyuzity by byla lepsi.

na mobilu bych byl spis pro malou reklamu na spodu displeje, je totiz mensi nez to co tam je nyni ale opet rozhodnuti repsektuji.

Pokud by bylo nejake symbolicke VIP clenstvi (nemusi byt vyhradne bez reklam) tak bych se take podilel.

23.9.2019 09:31:51

...
to že reklama "přeplave" do samotného ZH baneru je otrava, přidávám se k lidem co by brali reklamu na boku webu, kde je nevyužitého místa dost.
PS. stále chceme místo trola jednorožce.

23.9.2019 11:32:31

držím palce
Ahoj, držím palce a jsem sám zvedav jak testováni dopadne.

Za me dodám. Pouzivam adblocker. Update pro me znamenal akorat oznacit bile elementy at je take adblocker znici z DOMu.

Rad prispeju na patreonu 1-2 euro mesicne.

23.9.2019 11:40:07

Překryvy reklamy
Zajímavé je, že jsem narazil na reklamy, které při skrolování nepřekrývají obsah. Jedná se o reklamy na CZC a Datart.

23.9.2019 14:33:00

Dalsi nazor
Reklama mi v podstate nevadi. Umisteni navrchu stranky mi prijde relativne v klidu - sroluju dolu a uz me nic neotravuje.
Reklamy na CZC, auto Fiat, atd mi ani nikterak nevadi, protoze jsou ve vymezenem prostoru, ale borec s porsche a kocka v letadle, co zasahuji do vrchni casti ZH, to me stve.
Obsah na ZH nejen cerpam, ale i obcas spoluvytvarim, proto jsem rad, ze tu ZH jsou. Diky ZH jsem si nasel i spoluhrace. Pokud by se tedy resil nejaky prispevek na provoz, rad podporim.

23.9.2019 19:24:36

Reklamy
Ja taky klidne prispeju neco za rok, neni problem. A reklamy se daji prekousnout, kdyz to Zh pomuze.

AD VIP sms: je mozne ze cekam na potrzeni vip smsky uz pul roku, nebo je to bezne? :P

25.9.2019 13:40:07

Reklama překrývá co nemá
- Reklama při posunutí stránky nahoru překryje hlavní menu.
- Když dám obnovit v případě, že jsem na stránce někde uprostřed scrolování, tak se reklama plácne do horní části přes stávající polohu stránky.
- Totéž, když nedám obnovit, ale dám duplikovat stránku.

... prima funkčnost - děje se na Chromu, jak jinak v jiných prohlížečích nevím.

2.10.2019 07:50:10

Odpad!
Reklama na nějakou kozatou slepici co má vydělávat 30 tisíc za den nějakým podvodným způsobem je hnus ! ...

"Nechala jsem práce ve fastfoodu. Beru 30 tisíc denně..."

Rovnou tam nech dat reklamy na vibrátory...

20.10.2019 00:44:33

Vybíráme z Bazaru

Glory: A Game of Knights (CZ)
Glory: A Game of Knights (CZ)
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 17 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas