Takhle vybavený dům bych si také přál…

Autor: Karotkaa | 19.4.2022 | 5

„I do myší díry nahlédne někdy slunce.“ Korejské přísloví 

Hru Myší domeček jsem obdržel v rámci balíčku Albi Exclusive a nic jsem od ní nečekal. Bral jsem ji jako nutnou součást balíčku za výhodnou cenu. Děti mám o něco starší než je minimální požadavek hry (5 let a více). Mělo to být takové překvapení pro ně a odzkoušení na těch pravých odbornících, zdali se jedná o dobrou hru, která v naší sbírce zůstane nebo propadák, jak jsem očekával.

Jedná se o kooperativní hru určenou pro děti od pěti let v počtu 2 až 6 hráčů a je dílem designérské dvojice Elodie Clément a Théo Riviére.

Hru na český trh přináší vydavatelství Albi v rámci jejich programu Exclusive.

Obrázek z vrchu krycího kartonu / náhrada vrchního víka krabice

A teď to tam všechno naházíme. Ať mají co uklízet – příprava hry

Před první hrou doporučuji složit domeček dospělou osobou, aby se předešlo případným poškozením kartonových částí těmi plastovými.

Vyberte si uroveň obtížnosti a dle ní připravte sadu žetonů otočených lícem dolů. Přidejte žetony místností též otočené lícem dolů, kartu otázek dle obtížnosti a domeček. Na kartu otázek umístěte žetony dle obrazového schématu a hra může začít.

Ukázka karty otázek včetně žetonů (některé jsou již otočené pro představu) – nalevo ukazatel kola a nahoře košík pro počítání bodů

Tak málo času nestačí – průběh hry

Hráči vhodí dřevěné žetony do domečku, zatřesou s ním, zapnou svítilnu a můžou začít hledat, co se v jaké mistnosti nachází.

Po třiceti vteřinách svítilna zhasne a je čas otočit žetony na kartě otázek a odpovídat na jednotlivé otázky. Za každou správnou odpověď obdrží hráči jeden bod. Takto dokončí kolo a pokračují stejným způsobem dalšími třemi. Na konci porovnají body s tabulkou v pravidlech, aby ohodnotili svůj výsledek. Pro úspěch musí nahrát alespoň 12 bodů.

Otázky jsou 4 typů:

  • Je konkrétní předmět v konkrétní místnosti?
  • Jaké předměty jsou v konkrétní místnosti?
  • Jsou tyto dva předměty ve stejné místnosti?
  • Jaká strana konkrétního předmětu ja viditelná?

Tu díru na střeše budem muset zadělat – obsah balení

Hra je tvořena jedním velkým domečkem, 10 dřevěnými žetony a stejným počtem kartonových, 4 žetony místností, 14 žetony odpovědí, dvěma oboustrannými kartami otázek (4 úrovně) a svítilnou.

Obsah krabice včetně ukázky odpovědí na otázky

Zpracování komponent

Celá hra je uschována v kartonovém překryvném obalu s obrázkem hry navrchu. Po jejím odstranění zjistíte, že hra nemá žádné horní víko a pod papírovým krytem se skrývá střecha myšího domečku s dírou uprostřed, zatímco spodní část krabice tvoří jeho stěny. Po několika nasunutích krycího kartonu dojde k jeho poškození a v tu chvíli budete hledat cokoliv, čím byste mohli celou krabici uzavřít a nebudete nikde mít ani obraz z titulní strany krabice (kartonového překryvu). Toto je za mne naštěstí největší chyba této hry.

Jakmile zničíte překryvný karton, zůstane vám krabice bez víka s dírou uprostřed.

Samotné zpracování domečku je úžasné po grafické stránce i z pohledu zpracování. Vše k sobě krásně ladí a autoři hry mysleli i na opětovné uklizení všech komponent včetně celé stavby včetně vnitřních stěn a stolu. Po zahrání stačí zvednout vnitřní insert a na spodní části krabice naleznete krásný nákres umístění jednotlivých herních komponent.

Vnitřní nákres uložení komponent

V samotném insertu je vyobrazeno místo, kam zapadne stůl, poté co celý byt otočíte vzhůru nohama, abyste mohli vše uzavřít. Poté stačí sladit žebřík pod střechou s tím na obvodové stěně a máte vše krásně uzavřeno.

Sladěný žebřík – z druhé strany je možné sladit břečťan…

Hra obsahuje dřevěné žetony pro házení do domečku a kartonové pro nastavení otázek a odpovědí při hře. Karton je standardní tloušťky, což za mne nevadí, neboť dle mého názoru i autoři počítali s tím, že dřevěné komponenty budou používány převážně dětmi, zatímco o kartonové se postarají dospělí / starší děti.

Vnitřní část domu včetně dřevěných žetonů

Součástí balení je ještě svítílna nastavená na 30 vteřin. Měřil jsem to a vyšlo mi 30,3 s. Problém s přemírou času tedy nenastane.

Lego v posteli, figurky pod stolem, peníze pod kobercem a bonbóny ve vaně: to je jako u nás doma – atmosféra

Připravili jsme první hru, rozsvítili vnitřní osvětlení domečku a začali sledovat, co je kde ukryté. Při této první hře jsme narazili na první drobnou vadu na kráse této jinak vynikající hry. Pokud nebudete děti trochu koordinovat a ukazovat jim, jak je spolupráce důležítá, budou se prát o domeček, dohadovat se, kdo bude koukat kam, a místo zábavy přijde dohadování. Jakmile však rozmístíte děti kolem domečku, kdy každý kouká do své části, a poté společně poskládáte celou skládačku, přijde ten správný „wow efekt“ ze hry. Děti budou nadšené a rodiče spokojení z jejich radosti.

Pohled do jídelny skrz okno během hry

Už samotné vhazování žetonů do domečku a jeho následné zatřesení bude součástí rituálu, který musí každý provést, jinak jako by nebyl. Třesení je velmi podstatná součást hry, neboť zajistí určitou variabilitu v rozmístění a počet žetonů k zapamatování v jednotlivých místnostech bude proměnlivý a zaručí zábavu na dlouhou dobu.

Pohled do koupelny skrz okno během hry

Změna obtížnosti je dána hlavně množstvím žetonů, které se nacházejí v domečku a tedy i množstvím předmětů, které je třeba si zapamatovat. Počet otázek zůstává zachován, aby bylo zaručeno, že po čtyřech kolech nebudete mít více než 16 bodů. Aby byla hra více obtížná, jsou na vyšší obtížnosti přidány otázky na určování přesného natočení konkrétního žetonu v domečku. Ale samozřejmě není problém si pravidla upravovat nebo měnit moment otočení žetonů otázek pro snížení obtížnosti.

Ukázka nejlehčí a nejtěžší obtížnosti (číslo vpravo dole)

Jakmile začnete hrát na těžkou obtížnost, narazíte na drobný problém s pojmenováváním obrázků. Zelené žetony obsahují obrázek lego kostek a červené žetony obsahují hrací kostky. Začali jsme lego kostky pojmenovávat jako „kostky“ a při těžké hře jsme najednou měli dva žetony s kostkou a hledání odpovědí bylo komplikovanější. Naštěstí drobná změna v pojmenovávání vše vyřešila. Teď už máme „kostku“ a „lego“.

Dosavadní hraní mne vede k otázce, jak by hru mohlo hrát 6 lidí, když domeček má jen 4 stěny. Jedinou možností za mne je, že 4 děti mají na starosti dům a 2 dospělí jim dělají společnost.

<h4">House rules

Hra doporučuje pro malé děti otočit žetony s otázkami ještě před začátkem hry. Nám se osvědčilo u prvních her otáčet žetony ve chvíli zapnutí svítilny a pokládání otázek v průběhu prohlížení domečku dospělou osobou, aby se všichni zapojili. Děti to pak zvládaly sami.

Doporučení

Vzhledem ke kooperativnímu režimu hry doporučuji zapojení dospělého jen jako koordinátora celé hry a osoby, která se bude dotazovat na hledané otázky. Výsledkem pak bude, že děti budou spokojené, že můžou koukat do domečku a odpovídat na otázky, a dospělí se nebudou muset nijak výrazně namáhat samotnou hrou. 

Hodnocení

Plusy: 

  • Výborná zábava pro děti
  • Koopertivní hraní funguje, pokud vše koordinuje jeden dospěl
  • Koncept stavby domu za použití krabice od hry
  • Variabilita díky náhodnému rozmístění dílků
  • Grafické zpracování
  • Insert

Mínusy:

  • Chybí horní víko krabice
  • Minimální rozdíly mezi obtížnostmi
  • hra ve více hráčích bez koordinace dospělého
  • Sestavování domečku před první hrou – poškození kartonových dílků

Shrnutí

Hru Myší domeček mohu vřele doporučit pro rodiny s menšími dětmi. Vzhledem k tomu, že se jedná o kooperativní hru, odpadá soupeření, nikdo nebude zklamaný z prohry a děti se naučí spolupracovat. Jakmile do hry vstoupí dospělý a lehce děti nasměruje v hraní, budou mít velkou radost z nalezených odpovědí, neboť každý bude mít šanci se zapojit.

Hardcore hráčům doporučuji vyhnout se hře obloukem. Grafické zpracování je sice zaujme, ale herní zážitek pro ně bude prakticky nulový.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Cestou necestou
Cestou necestou
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas