Tak trochu jiné závody

Autor: Behe | 28.11.2016 | 2

Road Kill Rally zavede hráče do zvrácené budoucnosti, kde nedostatek pohonných hmot a totální úpadek populace přetvořil běžné závody aut v krvavou podívanou jdoucí hodně daleko za hranice dobrého vkusu. Závodnící vyměnili formule za obrněné vozy ověšené zbraněmi, se kterými se vysokou rychlostí prohání kdekoli se jim zlíbí. O sražené chodce a hořící vraky závodních aut tak není na silnicích nouze a obecenstvo této podívané nadšeně tleská.

 

Obsah krabice

Po otevření krabice na vás vykouknou pravidla, platíčko žetonů, desky hráčů, díly trati, pár speciálních kostek a plastové figurky chodců a závodních aut. Nechybí samozřejmě notná dávka hracích karet, které jsou pro hru stěžejní. Kvalita zpracování zavání průměrem a není moc co vytknout. Snad jen u karet bych doporučil obaly a u kostek mi vadí, že symboly zásahů nejsou embossované. Trošku se tak obávám, že se postupem času ošoupou. Karty, jejichž grafika neurazí, ale zároveň ani nenadchne, se dělí na tři druhy - speciální vlastnosti jezdců, Rally karty a karty vybavení.

 

Příprava hry

Samotná příprava hry je velice rychlá a jednoduchá. Spočívá v podstatě jen v promíchání jednotlivých balíčků karet a dílů tratí. Trať je samozřejmě variabilní a její délku je možné ovlivnit dle libosti. Každý hráč si zvolí barvu závodního vozu a obdrží do začátku předem stanovený počet Rally karet a karet vybavení, z nichž si zvolí startovní výbavu. 

Karty vybavení slouží k úpravě vozů. Ve hře jsou tři barevně odlišené typy vybavení. Červenou barvou jsou označené především zbraně a útočné systémy vozidla. Zelené a žluté karty pak dávají další výhody jako pancíř, bonusy k útokům a podobně. Vůz však v jednu chvíli uveze pouze po jedné kartě od každé barvy. Určité karty vybavení se umí vzájemě posilovat a je možné díky nim tvořit určitá „mini-komba“. 

Před zahájením hry je také možné uplatnit první volitelné pravidlo hry, kdy každý hráč ještě může obdržet 2 karty speciálních vlastností jezdců, jednu si zvolit a druhou odhodit. Tyto karty pak svému majiteli dávají určitou speciální vlastnost a samotné jezdce tak alespoň trochu odliší. 

Na konec už jen zbývá umístit vozy na start a zahájit závod.

 

Průběh hry

Herní kolo se skládá ze tří fází, přičemž pořadí určuje aktuální pozice na trati. Nejprve si hráčí doberou Rally karty (umožní-li jim to pravidla hry). U Rally karet bych se ještě na chvíli zastavil, jde totiž o nejdůležitější komoditu ve hře. Rally karty slouží jako platidlo, „životy“, munice nebo lze využít jejich speciální efekt. Díky tomu se balíček těchto karet během hry protáčí neuvěřitelně rychle i přesto, že karet je opravdu hodně. Často zažijete situaci, kdy budete v ruce žmoulat karty a přemýšlet, jak je nejlépe využít. 

Po dobrání karet si hráči postupně upraví rychlost a provedou akci pohyb. Každý vůz se může pohybovat rychlostí od 20MpH do 200Mph, odstupňovaných po 20MpH. Za každých 20MpH pak hráč může posunout o 1 pole na trati. Akcelerace i brždění je ale omezeno a hráč může vůz zbrzdit maximálně o 40MpH za kolo (nemá-li k dispozici vylepšené brzdy) nebo zrychlit o 20MpH. Chce-li hráč zrychlit víc, musí odhodit za každých 20MpH jednu Rally kartu.

Poté, co všichni hráči provedou pohyb, následuje bojová fáze, ve které můžete zkusit zasáhnout soupeře před sebou, zlikvidovat přeživší chodce nebo si opravit vůz. Útočit je možno pomocí palubní zbraně, kterou je auto vybaveno nebo pomocí útočné Rally karty. Palubní zbraň sice spotřebuje určitý počet munice (ten je opět placen pomocí Rally karet) a dokáže střílet pouze před auto, je však obvykle silnější než útok pomocí Rally karty. Rally karty naopak častou umožňují útočit do boku nebo na cíle za autem. 

 

Zběsilá jízda

Vše zatím vypadá velice jednoduše, je tu ale pár háčků. Trať je plná překážek, zatáček a jiných záludností a nutí hráče neustále přizpůsobovat jízdu aktuální situaci. Nebezpečí trati je ve hře barevně znázorněno a je velice přehledné. Každá zatáčka má krajnice označené určitou barvu, která znázorňuje její náročnost. Také hodně záleží, jestli zatáčku projedete vnitřní nebo vnější stranou. Vjede-li hráč do zatáčky vysokou rychlostí, přicházejí do hry kostky, které průjezd vyhodnotí. Hráč si jednoduše hodí určitým počtem kostek, který určuje aktuální rychlost a náročnost zatáčky. Na kostkách může padnout žádné, jedno nebo dvě poškození. Malou záludností je, že kdykoli na kostkách padnou dvě škody, házíte další kostkou, což se může šeredně nevyplatit. Po hodu musí hráč za naházené poškození zaplatit právě Rally kartami, jinak jeho auto utrpí poškození (přijde o jednu kartu vybavení a dostane „Wipe-Out“ žeton).

Na trati však nečíhají na závodníky pouze zatáčky. Trať je plná dalších záludností. Předně je široká pouze dva pruhy a tak je zde často poměrně těsno a o srážky není nouze. Náraz do soupeře je vyhodnocován podobně jako riziko v zatáčce, jen počet kostek určuje rozdíl rychlostí obou vozů. Riziko poškození je pro oba závodníky stejné. Navíc náraz upraví výslednou rychlost obou aut (pomalejšího zrychlí a rychléjší naopak zpomalí). Mimo to má drtivá většina dílků trati zvláštní pravidla. Narazíte tu na zátarasy, stádo krav, kohouta, sebevražedný kult, ale hlavně chodce.

Chodci v této hře představují kořist, kterou je třeba lovit, neboť jsou za ně cenné body. Běžný dospělý člověk vydá za 20 bodů. Malý skautík za 30 a důchodce s chodítkem za celých 50 bodů. Chodce můžete přejíždět, nebo na ně střílet. 

Další body lze získat střelbou do soupeřů. Zbraní je ve hře celá řada a je pouze na hráči, jestli soupeře zkusí ugrilovat plamenometem, vypustí na něj raketu nebo použije protitankovou střelu. Za každý úspěšný zásah inkasuje útočník 10 bodů a jednu Rally kartu zasaženého hráče. Souboj je opět řešen pomocí kostek a opět platí pravidlo 2 zásahy = další kostka navíc. K tomu všemu lze útok modifikovat pomocí některých efektů Rally karet a tím ho posílit. Obránce však může díky jiným efektům útok značně snížit nebo úplně zrušit... Pro útok palubní zbraní je třeba mít v pořádku výhled, dostřel a také dostatek karet, které utratíte jako munici. Levnější útok lze spustit pomocí útočných Rally karet, obvykle jsou však tyto útoky slabší. Na druhou stranu dovolují cílit i tam, kam palubní zbraní střílet nelze.

 

Wipe-Out

Kdykoli hráče hra nutí zahodit Rally karty v důsledku poškození a hráč už žádné nemá, je jeho auto poškozeno. Pohyb okamžitě končí, rychlost klesne na 20MpH a hráč musí zahodit jednu kartu vybavení, která je aktuálně použitá na voze. Poté obdrží Wipe-Out žeton, který snižuje skóre o 20 bodů. Poškození lze opravit využitím pit-stopu ve fázi boje (hráč musí zahrát Rally kartu Pit Stop), nicméně pouze pokud hráč vlastní maximálně dva Wipe-Out žetony. Byl-li jeho vůz poškozen alespoň třikrát, není možné auto opravovat.

 

Klady a zápory

Na Road Kill Rally se mi líbí práce s Rally kartami, které jsou pro závodníky životně důležité. Jejich utrácení je potřeba důkladně zvažovat. Zajímavé také je, že vítězem se nestane hráč, který první projede cílovou páskou. Stupně vítězů jsou sice oceněny ziskem bodů, ale o vítězi rozhoduje jejich celkový počet. Hra tak tlačí hráče do konfliktu a srážení chodců. Ne vždy je proto dobré být v čele závodu. Vedoucí hráč před sebou sice má volnou trať a spousty nebohých chodců, na druhou stranu se mu bude těžko útočit na ostatní spoluhráče a sám se stane terčem. Neustále je tak potřeba vyhodnocovat situaci a adekvátně na ni reagovat.

Problém u této hry může být poměrně kontroverzní téma. Přejíždění dětí či důchodců nemusí být každému po chuti.

 

Jaká tedy hra je

Za mě má hra určitě palec nahoru. Pokud se povznesete nad téma a nebudete brát hru vážně, je to docela zábava založená především na škození protihráčům. Příjemné je, že škození tu ve výsledku až tak zásadně nebolí (pokud nehrajete mód se zničitelnými auty). Co se módů hry týče, v pravidlech jich najdete hned několik. Mód všichni proti všem, zničitelná auta a týmový závod. Jde jen o malé úpravy, ale i ty potěší. 

Hru odehrajete přibližně za hodinu, ale samozřejmě záleží na počtu hráčů a délce tratě. Pravidla se ze začátku sice mohou zdát složitější a jejich vysvětlení nějakou tu minutku zabere, na druhou stranu jseou celkem intuitivní a rychle přejdou do krve. Hru si také můžete zahrát až v šesti lidech. U této hry platí pravidlo čím více hráčů, tím lépe.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Battle of Five Armies / Bitva pěti armád (EN)
The Battle of Five Armies / Bitva pěti armád (EN)
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas