Světlo v bouři

Autor: Miner | 7.1.2023 | 1

Je temná noc, moře zuří. Překvapivě spustila obrovská bouře a do skalisek narážejí několikametrové vlny. I proti bouřlivému větru postupujete kupředu. Vypadá to, že starý maják bude vaší poslední záchranou. Osamělý a opuštěný stojí na nejvyšším místě pobřeží. Jeho světlo ukazuje lodím cestu kolem útesů. Najednou spásný paprsek světla zhasne. Teď jste v nebezpečí nejen vy, ale i loď, která se právě blíží! Může se rozbít o skaliska!

Z posledních sil se rozběhnete k majáku. Ale dveře jsou zamčené a na vaše bouchání nikdo nereaguje. Jak je to možné? Vyděšeně se rozhlížíte. Tu spatříte dole na cestě starou dřevěnou bednu. I ta je ale pevně zajištěná bílým zámkem. Na bocích má napsaná velká písmena A, B a C. Hned vedle, napůl zakryté pod rybářskými sítěmi, najdete podivné různě velké kotouče a návod. Záhada na záhadu! Co se tady děje?

(text distributora)

Privátní: 20230106_141854.jpg
Krabice

 

Osamělý maják je další z únikových her ze série EXIT, kterou v české lokalizaci přináší vydavatelství DINO. Jako autoři jsou pod hrou podepsání Markus a Inka Brand, oba již mají za sebou nespočet jiných her ze série EXIT, ale i jiné větší hry jako Rajas of the Ganges nebo Kronika panství.

Stejně jako další hry ze série EXIT je Osamělý maják hra na jedno použití, protože při luštění rébusů z herních materiálů vystřihujete a provádíte jiné nevratné změny, nicméně při troše snahy jde hru odehrát i bez zničení. Novinkou je pak využití puzzle skládaček. Místo brožury s obrázky a rébusy najdete uvnitř krabičky čtyři pytlíky puzzle skládaček. Každá má 88 dílků. Počáteční instrukce vám řeknou, které puzzle složit jako první a pak už je to na vás. Kromě puzzle skládaček a pravidel je v krabici ještě dekódovací kotouč, jehož pomocí si ověřujete, zda je vaše řešení správné, dále pak dvanáct rébusových dokumentů, které vám budou odhalovat příběh a dodávat informace potřebné k luštění dalších rébusů, a několik speciálních předmětů, které taktéž využijete při luštění.

 

Privátní: 20221120_120728.jpg
Složené puzzle (spoiler free)

 

Jak je z úvodní citace patrné, příběh není nikterak originální ani smysluplný, ale to je u únikových her víceméně pravidlem. Každopádně vaším úkolem bude dostat se do majáku, abyste se dostali do bezpečí, a zprovoznit světlo, abyste zachránili loď mířící k útesům. Pro splnění těchto úkolů musíte vyřešit sérii rébusů, ke kterým se postupně dostanete, ve chvíli kdy vyřešíte první sérii rébusů na úvodním puzzle, budete instruováni ke složení dalšího puzzle a tak pokračujete až do vyřešení všech hádanek a rébusů a tím i ukončení celého příběhu.

Jednotlivé rébusy jsou ve hře jsou reprezentovány číselnými zámky, ke kterým musíte za pomoci indicií z puzzle či jiných dokumentů vyluštit třímístný kód. Pomocí dešifrovacího disku pak zjistíte, jestli je váš kód správný nebo ne. Pokud je kód správný, získáte sérii tří symbolů, která bude odpovídat symbolům na jednom z dvanácti rébusových dokumentů. Dokumenty vám pak poskytnou další indicie pro další rébusy, případně v nich najdete pokyn k sestavení dalšího puzzle. Kdyby se vám stalo, že se při luštění zaseknete a nevíte jak dál, je k dispozici sada nápověd ke každému rébusu. A pokud rádi hrajete únikové hry na čas, máte možnost si zaznamenat svůj čas a počet použitých nápověd a v tabulce v pravidlech zjistíte, jak se vám dařilo – hodnocení je na škále od jedné do desíti hvězdiček.

Privátní: Kotouce.jpg
Dekódovací kotouč
(vlevo pokus o vyluštění zeleného zámku, uprostřed stav, když je kód špatně, vpravo pak ověření správného kódu)

 

Kdybych měl Osamělý maják zhodnotit, z mého pohledu nijak nevybočuje ze série, což je vlastně pochvala, protože hry ze sérii EXIT považuji celkově za jedny z nejlepších v žánru „únikových deskovek“. Rébusy nejsou úplně jednoduché, hra má v označení serie obtížnost Pokročilý, pro nováčky v únikovkách bych na vyzkoušení doporučel jinou hru ze série s nižší obtížnosti. Nicméně všechny hádanky lze vyluštit a dávají smysl, problém jsme v celé hře měli jen u dvou – u jednoho to bylo způsobené produkčním problémem, druhý nám pak přišel ne úplně uchopitelný i po použití nápovědy, ale je klidně možné, že jiní hráči ho vyluští bez problémů i bez nápovědy. Určitě ve hře není žádný rébus o kterém bych prohlásil, že řešení nedává smysl nebo že bez nápovědy nelze vyluštit.

Novinka v podobě puzzle samotné hraní nijak nemění, jen přidává aktivitu skládání. Jak jsem psal výše, každé puzzle se skládá z 88 dílků a složení zabere cca 15 minut – posuďte sami, jestli je pro vás skládání puzzle vítaná aktivita navíc anebo zbytečná činnost. Pozitivní pak určitě je fakt, že každé puzzle využijete v rámci alespoň jednoho rébusu, tj. přidání puzzle není samoúčelné, ale autoři využili fyzických možností puzzle pro vytvoření rébusů. Osamělý maják rád doporučím všem příznivcům „únikovek v krabici“, ovšem pokud neradi skládáte puzzle, sáhněte raději po jiné hře ze série, která puzzle neobsahuje, pokud vám puzzle nevadí či naopak skládání máte rádi, pak si Osamělý maják jistě užijete.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Nukleum- 3D insert
Nukleum- 3D insert
Akt. cena: 15 €
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas