Staňte se mecenáši Zatrolených her

Autor: Wolfsen | 23.12.2020 | 23

Rok se blíží ke konci a přichází svátky klidu, míru a také štědrosti.

A v tento čas se na vás obracíme s prosbou. Podpořte, prosím, svůj oblíbený deskoherní server. Ano, oprašujeme program mecenášů!

O co jde?

Žádáme vás o dobrovolný roční příspěvek na provoz tohoto webu. Přispět můžete částkami 333, 666 nebo 999 Kč, resp. odpovídající částkou v eurech při pevném kurzu 1 Euro = 25 Kč.

Jak mohu přispět?

Ulož si peníze do měšce. A až tam budou, zamiř do Nastavení (symbol ozubeného kola v uživatelském boxu v pravém horním rohu webu) a tam do záložky Mecenášství. Ano, v této první verzi to není úplně intuitivní, ale to brzy vylepšíme.

A nemusíš se hned stávat rovnou zlatým mecenášem, když se nejprve staneš bronzovým mecenášem, budeš mít později možnost povýšit si mecenášství doplacením rozdílu v ceně. Jen pak neotálej, protože po konci roku již nepůjde mecenášství daného roku povýšit (ani koupit).

Nová záložka Mecenášství

 

Co z toho budu mít?

Hlavně dobrý pocit z podpory Zatrolených her – to by měla být ta hlavní motivace.

A vážně nic jiného?

A protože si takové nezištné podpory velmi vážíme (už teď se sem tam někdo ozve, jak může Zatrolené hry podpořit a někteří dokonce vymýšlí záludné triky, jak nám peníze vnutit ;-) ), získá každý mecenáš pod svého avatara pás s úrovní mecenášství za aktuální rok a tři předchozí. Navíc se podle příspěvku v aktuálním roce ukáže patřičně vyšňořená figurka.

Kompletní historie mecenášství uživatele se pak bude zobrazovat po kliknutí na tento pásek.

Přehled o mecenášství v diskuzích

 

Podrobný přehled o mecenášství uživatele

Na co peníze půjdou?

Na všechno možné kolem provozu a rozvoje Zatrolených her. Například:

  • Pronájem serverů pro provoz (aktuálně těžíme z velkorysé tolerance současného hostingu, kde řádově překračujeme limity jejich maximální úrovně a měli bychom mít ve skutečnosti pronajaté dedikované servery)
  • Cena za grafické práce, jejichž výsledkem jsou ikony i tohoto mecenášského programu. V přípravě jsou odznáčky a další grafické prvky. Našli jsme si šikovnou grafičku z Kalifornie, která má blízko ke hrám (i těm deskovým).
  • V neposlední řadě bychom je použili i na symbolickou odměnu adminů, kteří prací pro Zatrolené hry a uživatele tráví nemálo svého volného času (a reálně musí být dostupní například i o svých „dovolených“).

Nebylo to tu už dříve?

Ano, bylo. A ruku na srdce, nefungovalo nám to. Důvodem byla nutnost ručně nastavovat mecenášské odznáčky. Nyní již máme vše automatizováno. Tak jako máme automatizované ověřovací maily, ověřovací SMS, přisypávání peněz do měšce na bazarové provize či příchozí platby v rámci SafeTrade.

Mecenáš za rok 2020

Odznaky pro mecenáše budeme nabízet vždy od cce poloviny listopadu předcházejícího roku až do konce daného roku mecenášství. Např. mecenášem za rok 2021 se budete moci stát právě teď a až do konce roku 2021. V tuto chvíli tedy uvolňujeme možnost zakoupit si mecenášství na rok 2020 i 2021. Jsme si vědomi, že figurky za Mecenáše 2020 si dlouho neužijete, na druhou stranu být Mecenášem roku 2020 bude pravděpodobně docela exkluzivní záležitost :-). 

POZOR! POZOR! POZOR!

Pokud se stanete mecenášem příštího roku, ale nebudete mít žádnou úroveň mecenáše z let předchozích, zobrazí se pásek mecenáše v profilu a v diskusích až v příštím roce!!! Toto pravděpodobně ještě upravíme, ale vezměte to, prosím, na vědomí.

Aktualizace 24.12.2020 v 16:00: Toto upozornění již neplatí. Pokud tedy přispěješ jako mecenáš 2021, zobrazí se tato informace v mecenášském pásu již nyní. A pokud ne a přispěješ jako mecenáš 2020, bude se zobrazovat rok 2020 jako poslední až do 1.1.2021.

Předem děkujeme všem štědrým mecenášům!

A ať se již rozhodneš jakkoliv, přejeme ti přesně takové svátky, jaké si přeješ. Ať již preferuješ svátky poklidné, či naopak ve víru akce. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

bazar?
Nebudou nejaky vyhody pro mecenase v bazaru? Jakoze treba inzeraty zdarma? Takhle mam pocit, ze uz zatrolenky podporuju dost.. ;)

23.12.2020 21:47:02

PJ

bazar +1
Pod to se podepisuji. Spíš než limit inzerátů zdarma bych za mecenášství uvítal zrušení provize.

23.12.2020 22:07:38

Mecenášství a jiné služby
Ahoj, viz článek. Právě mecenášství je postavené čistě jako mecenášství. A tedy de facto altruistická forma podpory webu.

Tedy mecenášství kromě dané pásky nejspíše nikdy nic dalšího nepřinese. Tedy vlastně ještě krom našeho vděku a pravděpodobně nějakých nových funkcí, které si ale čistě pragmaticky nejspíše užijí všichni uživatelé.

A opravdu se na provizi nedívám jako na podporu Zatrolenek. Provize je platba za poskytnutí služby, tedy něco za něco. Je třeba poplatek bance za vedení účtu podpora banky? Nebo platba za vystavení inzerátu na Startupjobs.cz je podpora serveru? V rozšířeném slova smyslu možná ano, ale osobně to vnímám jako platba za poskytnutí služby. Nikoli jako ta altruistická podpora daného webu/firmy.

23.12.2020 22:16:57

A jinak díky prvnímu mecenáši :-)
Nebudu ho jmenovat, nevím, jestli by to chtěl. Díky moc...

23.12.2020 22:17:53

Mimochodem
Právě ten neobchodní charakter mecenášství (není to něco za něco, ale právě čistý altruismus) mi na tom přijde to zajímavé. Člověk co to udělá a nic na oplátku nežádá, ukazuje jistý postoj / charakter / pohled na věc.

23.12.2020 22:28:03

A i proto neplatí jiné podmínky pro adminy...
A třeba i proto já nikdy nebudu mít tento mecenášský pás. Protože bych de facto poslal peníze sám sobě, což by nebylo fér vůči skutečným mecenášům.

23.12.2020 22:30:17

Banky
To jo, tem taky platím za kde co, ale stejně tak už jim neposílám dobrovolný příspěvky

23.12.2020 23:13:03

Onas
Tak nějak vnitřně souhlasím s Onasem. Kdyby nebyl zaveden poplatek na bazar poslal bych dar s chutí, takhle se pro to mecenášství nedokáži nějak nadchnout...

23.12.2020 23:18:49

Onas
Tak na ZH neplatíš za kde co, ale jen a pouze za možnost tu zpeněžit své hry a to lépe než jinde. Pokud máš pocit, že tím nějak přicházíš k újmě, není nic jednodušího než využívat jinou platformu. Za nic jiného zde platit nemusíš. Takže analogie s bankama nefunguje, to jen abychom si rozuměli.

A zaujalo mě tvoje prohlášení, že ZH podporuješ už dost, tak sem mrknul do tvého profilu a vidím 0 článků, 0 obrázků atd... prostě nula, nic, ani ťuk. Můžeš tedy prosím rozvést tu svou podporu ZH? V čem to spočívá a co pro ZH děláš, že je podporuješ už dost. Díky.

24.12.2020 00:10:44

.
banky > jo, diky, na to jsem se snazil zeuse upozornit - na jeho nefunkcni analogii s bankami

podpora > tak jsme pod clankem o financni podpore - tzn jsem mel na mysli financni podporu, ne obsahovou ci jinou.

jine bazary > ale to prece vsichni vime, asi i vyuzivame jine platformy, atp.. nemusis me posilat jinam, ja jen polozil jednoduchou otazku - zda bude mecenastvi spojene s platbami v bazaru. O zadne ujme nebyla rec, ani o tom, ze bazar zde funguje hure ci lepe nez jinde. takze mi jen pripada, ze se ozvala potrefena husa.

0 clanku, obrazku, nula nic > no, kadrovani ti jde slusne ;). Ale ja to s vami myslim dobre, to co se snazim naznacit napsal Kubis ve dvou vetach. Nemyslim si totiz, ze to takto citime jenom my dva.

24.12.2020 08:55:57

Mecenastvi??
No, po zavedeni poplatku za inzerat a provizi za prodej mi tohle prijde trochu zbytecne. :)

24.12.2020 09:16:58

To Miner
Teda tvuj prispevek je desnej.. Co dela pro ZH?? Treba ze sem chodi, zvysuje tak navstevnost, muzete pak argumentovat u cen za reklamu atd...

24.12.2020 09:19:37

@Jenda
Můj příspěvek byl dotaz a ptal jsem se specifický na Onasovo tvrzení o tom, že podporuje ZH už dost. Zajímalo mě, co si mám představit pod tou podporou "už dost". Nedozvěděl jsem se nic. :)
Ano, mohl jsem a nejspíš i měl nechat i tenhle jeho příspěvek bez komentáře, ale skutečně mě zajímalo, o jaké podpoře se v tomto konkrétním případě bavíme. Pokud ti to přišlo děsné, tak to respektuji, ale jsem přesvědčen, že mám právo položit dotaz, pokud neporušuje pravidla serveru.

Jinak reklamu prodáváme záměrně naprosto minimálně, aby to naše uživatele neobtěžovalo a jsem přesvědčen, že jsou za to rádi.

Co se týká toho mecenášství, tak je to čistě dobrovolná záležitost a jak psal Ondra, je to nezištné, tj. nic materiálního za to není. Chápu, že vás to neoslovilo a nehodláte se mecenáši stát a je to v pořádku, ale nechte na každém ať si sám posoudí jestli je to pro něj zajímavé nebo ne.

24.12.2020 10:00:24

Nechápem ten plač
Prečo by mesenáštvo malo byť zbytočné? Už niekoľko rokov sa tu opakuje prosba o zavedenie mecenáštva. Tak sa zaviedlo. Super. ZH to len prospeje! Pecka.

A nechápem ako niekoho môže štvať, že za to nič navyše nedostane a nijako ho to neobmedzí. Obmedzenia a poplatky v bazare boli jasne vysvetlene. Sú úplne o niečom inom. Mecenáštvo o niečom inom.

Ak má niekto problém, že za podporu nič navyše nedostane, tak nemusí ZH takto podporiť a nikto sa na neho krivo pozerať nebude. A dokonca ani nebude o nič ukrátený. Mecenáštvo nie je platené členstvo. Je to forma ako podporiť tých, čo tu pre nás urobili a spravujú túto skvelú stránku. Áno, má svoje muchy, ale to má aj BGG (a to nehovorím ani o iných čr-sr alternatívach).

Takže kto chce prispieť, má možnosť, kto nechce, má možnosť. No nie je to super? A pokiaľ niekto chce zadarmo inzeráty, tak podporu ZH môže nasypať tak, že si ich nakúpi, za tých 300kč ich máš 60, čo len tak ľahko bežný človek nevyužije.

24.12.2020 10:00:25

Mecenášství
Taky chápu mecenášství jako čistě altruistickou dobrovolnou věc bez nějakých následných výhod. Už jenom proto, že se v diskuzích o bazaru pořád objevovalo mnoho požadavků typu "klidně přispěji na chod webu, kam mám poslat peníze". Takže teď mají ti dotyční možnost.

Nicméně přes tento můj názor si myslím spolu s Jendou, že jsi ve své reakci na Onase silně přestřelil a Jendovo slovo "desnej" je docela přiléhavé.

24.12.2020 10:54:33

Pás s úrovní mecenášství
Když se dívám na pás s úrovní mecenášství na PC tak je velikost OK. Ale když se dívám na tabletu v pozici na šířku, tak je ten pás neskutečně obrovskej (na tabletu v pozici na výšku mi to také přijde trošku moc, ale dá se to - je to na hraně). Asi je velikost nastavena nějakým poměrem dle obrazovky.
Nešlo by ho trochu zmenšit na tabletu (hlavně v pozici na šířku)?
Děkuji

24.12.2020 11:59:18

Velikost pasu
Mas Darkwe (ufff, sklonuje se to slozite ;-) uplnou pravdu. Jsme si toho vedomi, jen v ramci praci, abychom to spustili co nejdrive, tak jsme toto popravde upozadili. Hlavne jsme makali, aby vse zasadni fungovalo korektne (a pritom jsem chystal Vanoce pro kluky :-).

Puvodne jsem pocital, ze grafiku budeme mit o 14 dni drive, ale protahovalo se to. A pak jsme musel jeste grafiku po ilustratorce cistit a "zprogramovat", aby se dobre vybarvovala policka, zobrazovala se spravna figurka a tak. A to tam je jeste vevnitr nasekany technologicky dluh, ktery budu muset mezi svatky umorit (snad nas nedozene driv :-)

24.12.2020 12:04:14

mecenášství
Zavedení mecenášství je podle mě krok správným směrem - už jsem si do měšce poslal peníze, abych přispěl, ale mezibankovní transfer se zjevně ještě nedokončil (peníze v měšci ještě nemám).

Pokud jde o Minerovu reakci, tak z mého úhlu pohledu o žádné "přestřelení" nebo "děsnou reakci" nejde. Onas nepochybně má právo zeptat se na to, jestli s mecenášstvím nebudou spojeny nějaké výhody, a pokud se lehce opře do nové formy bazaru (která už byla x-krát řešena) a v té souvislosti uvede, že pro ZH už dělá dost, má Miner zase právo zeptat se, co tím konkrétně myslí. Jendův názor, že "dělat dost" rovná se "navštěvovat" nesdílím, ale je to jeho názor, na který má taky právo. Proč to celé píšu? Protože pokud má někdo potřebu uvádět, že Minerova reakce je "děsná" nebo jde o "přestřelení", cítím potom zase potřebu vyjádřit, že já si to rozhodně nemyslím.

24.12.2020 12:14:10

Mecenášství vs bazar/výhody
Také to vidím jen jako dobrovolné přispění bez nějakých výhod...
Na druhou stranu Kubis to řekl moc pěkně, taky bych s tím měl asi problém kdybych bazar využíval. Ale jelikož ten tady pro mě skončil díky zavedenému systému "dvojího" placení (coby prodejce), tak je mi to už nějak fu(c)k a mimoto ZH nejsou zdaleka jen o bazaru :) ;)
Ale řekl bych, že právě ten sem přivádí lidi, kteří už pak zůstanou.

Minerův příspěvek mi taky přijde dost přes čáru... nebo spíše takový "nadřazenecký" či jak to říct.
Onasův post ohledně přispívání jsem pochopil, tak že už přispívá finančně dost právě skrze platby což jsem tedy asi pochopil správně :)

Malý OT:
Co zavést jen jeden poplatek a to stylem provize nebo platba za inzerát, přičemž by stále platilo obojí... A aby to bylo pro ZH výhodné, tak by se platilo to co vyjde dráž. Pokud provize nepřesáhne 5,- Kč (cena inzerátu) , tak by se prostě neplatila, a pokud by byla více než 5,- Kč, tak by se vrátil prodejci volný inzerát (nebo by se vůbec neodečetl (při "kup teď" a ceně do 249,- Kč)?
Jen nápad + Tedy omluva za OT ;) :)


24.12.2020 12:14:47

Tak určitě...
Dlouho jsem přemýšlel, zda se kvůli tomu vůbec rozčilovat, vyjadřovat a vůbec to nějak řešit... A pak jsem narazil na tento “příspěvek”. Ostatně nešlo jej přehlednout, byl první na ráně po načtení ZH.

Dvojí platba za inzerát a za samotný prodej je zhovadilost. Ale dobrá, překousnu to, přeci jen využívám zdejší komunitu ke svým inzerátům. Co nepřekousnu je ten naprosto otravný text po prodaném inzerátu, kde v okamžiku prodeje se stávám dlužníkem, protože jsem se dostal do mínusové částky v mém “měšci” (debilní pojem). A úplně největší vtip je safe trade. Prodám hru a stávám se dlužníkem. WTF?! Následně jako dlužník čekám na potvrzení zaplacení kupujícího přes safe trade, jako dlužník posílám hru, jako dlužník čekám na potvrzení přijetí hry kupujícím... Aby toho nebylo málo, musím nahánět kupujícího, aby potvrdil přijetí a kontrolu, abych dostal vyplaceno peníze a zaplacením provize se mohl zbavit titulku dlužníka.
Jestli tady někdo bude srovnávat aukro, ebay apod. Tam je vyúčtování jednou za měsíc. Měsíc ze mě nikdo neděla dlužníka, měsíc mám na vyřešení všech případných nesrovnalostí. A ne... Opravdu si nebudu “dobíjet měšec” jak simkartu v 90tkách, platit za inzerát, platit provizi a ještě přispívat k titulu mecenáše. Protože tady se velmi lehce z uživatele mecenáše stane uživatel mecenáš dlužník... Šťastné a veselé...

24.12.2020 12:35:56

Co to?
Uplne nehapu, proc se sem zas taha bazar. Ja to vidim takhle. Bazar je jedna vec. Vyuzivam a nemam problem tech par korun zaplatit za to, ze tu pro me vse pekne funuje. Mimoto pocet inzeratu na rok zdarma je naprosto dostacujici, takze prdlajs dvojita platba :) a kdybych mel potrebu dokupovat? Tech par drobnejch necham po jedny navsteve v hospode pro mizernou servirku.

Mecenase beru jako dik za to, jak pekne tu vse fungune. Pro me naprosto prehledne. Chodim sem rad a pravidelne procitam vetsinu prispevku.Sam obsahem moc neprispivam, spise do diskuzi. I proto mi prijde naprosto fer sem neco poslat a taky to udelam.

Kdo nechce preci nemusi.

A jak zde jiz zaznelo. Jsem zvedav na ty ''rad prispeju, ale do tohohle mizernyho bazaru nedam ani korunu, takze nemam jak :)"

Tak si nechte najezit pekny kousky pod jedlicku.

24.12.2020 12:48:16

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

24.12.2020 12:53:09

Prodej v bazaru vs. Podpora ZH
Pořád nevím co vás na mém dotazu tak dráždí, prostě jsem se zeptal a kromě El Ďábla se ani nikdo z těch, kterým to vadí, k podstatě otázky nevyjádřil.

A možná v tom co píše El Ďábel je zakopaný pes, já prodej v bazaru nepovažuji za podporu ZH, stejně jako když prodám něco na Aukru a zaplatím tam poplatek, také to nepovažuji za podporu Aukra, to samé BGG, Trhknih, Databazeknih a jakýkoliv jiný bazar. Když prodávám hru, tak to dělám pro sebe a kvůli sobě a chci za to získat peníze, v tom žádný altruismus není. ZH mi minimálně v současné chvíli poskytují nejlepší místo na prodej a proto je využívám. To, že si za to účtují poplatek vnímám jako platbu za službu a to nevnímám jako podporu.

Pod pojmem podpora ZH si představuji tvorbu materiálů pro komunitu nebo toho mecenáše nebo jakoukoliv další pomoc s chodem ZH, prostě činnost, která je přínosná pro ostatní uživatele a ZH celkově, aniž bych z toho měl nějaký, minimálně materiální, užitek (s vyjímkou nějakou symbolických odměn). V tomhle se možná moje vidění rozchází s tím, jak to někteří vidí. Ale i pokud to tak je, nevidím důvod proč být podrážděný, když se konkrétního uživatele zeptám na jeho prohlášení o tom, že nás podporuje až dost. Ve chvíli kdy něco prohlásím, měl bych být schopný své tvrzení obhájit. A není na tom nic povýšeneckého, je to věcný dotaz.

24.12.2020 13:02:49

Když už k Onasovi ať jsou na stole všechny informace
Hele, já jsem se po příspěvku Onase šel hned podívat na fakta (protože z jeho vyznění jsem nabyl dojmu, že posílá peněz "hafo"). A faktem je, že dosud (a píši schválně dosud) neposlal ani ň. Nehodnotím, jen uvádím fakt, ať si lidé zatažení do této diskuse mohou udělat obrázek na základě ucelených informací a nikoli dojmů.

A pak otázka Minera (možná nešťastně formulovaná, ale fakticky vlastně docela na místě) dává smysl. Protože možná Onas kudy chodí tudy Zatrolenky doporučuje (třeba).

BTW opravdu poslední můj příspěvek na toto téma.

A jinak děkuju opět všem těm tichým mecenášům, kteří nemají potřebu svůj postoj projevovat veřejně (a že to vypadá, že máme i prvního mecenáše, který se chystá pořídit rovnou oba zlaťáky). Nicméně díky patří všem mecenášům, protože někdy je poslaná stovka víc než poslaná tisícovka (záleží na možnostech daného člověka).

24.12.2020 13:28:50

ice_cz a vnímání stavu "dlužníka"
To mě mrzí, že to takto vnímáš. Tím, jak je to udělané, jsme hlavně sledovali to, aby lidé nemuseli platit hned "každou korunu" (např. prodej hry za 500 Kč -> provize 10 Kč) a také to, aby případně bylo možné vyřešit eventualitu, že prodej nedopadne dříve, než prodávající fakticky provizi zaplatí (jasně u dražších her to pak nemusí úplně fungovat).

A jako každý šířeji využívaný systém se najdou logicky lidé, kterým se nebude líbit (a já to vůbec nevnímám jakkoliv negativně, to je prostě důsledek toho, že nejsme uniformní a stejně smýšlející). Ale celkově si myslím, že ten systém funguje smysluplně a nešvary, kvůli kterým jsme ho nastavovali tak, jak je nastavený, jsme hodně minimalizovali. A ano, navíc to přináší nějaké peníze.

A dále bych poprosil věnovat se primárně obsahu článku, nerad bych opět uhýbal k jiným tématům (resp. dále už zde na jiná témata reagovat nebudu).

24.12.2020 13:51:41

Jenda (SSZGSA)
Tebe to možno príde zbytočne, iným mozno nie. Neber právo si vypýtať podporu. To, že ty nemáš záujem, neznamená že iní záujem nemajú. Čo je pre teba zbytočne pre iných nemusí byt zbytočne.

24.12.2020 14:15:22

Za mě
Bylo vše vysvětleno a jsem s tím ok. On je to tady možná hlavně problém psaného projevu, ale mě to vyznělo povýšeně (asi i z důvodu, že to napsal přímo nějaký admin), s tím nic neudělám. Ale jak říkám, pro mě vše bylo vysvětleno a jsem s tím ok :)
Pak tedy k Mecenášství... bylo by například možné, aby si mecenáši sami zvolili na co chtějí peníze hlavně využít? A abych to vysvětlit... Např. píšete, že peníze využijete na pronájem většího úložiště apod. Ale někdo (myslím, že Miner) tu někde psal, že právě z poplatků z bazaru jsye pořídili nový server...
Takže kdyby bylo možné si třebas vybrat z pár možností na co chcete, aby byly peníze především využity... Nebo klidně jen ze dvou možností (odměna adminům / provoz webu), tak by to za mě bylo super... Osobně bych raději, aby peníze z mecenášství šli adminům a peníze z plateb za provize a inzeráty (případně dalších možných služeb v budoucnu) na provoz webu (HW, pronájem serveru apod.)

Ale samozřejmě je to na vás jak s nimi naložíte, jen by mi to hned bylo mnohem příjemnější ;)

24.12.2020 14:34:33

Jednorázový příspěvek na provoz
Ad. Diskuze na příspěvek na provoz z diskuzí ori zavedení změn v bazaru:: Nemysleli/nechtěli spíš zdejší lidi něco ve smyslu alá wikipedie? Tedy 1x do roka prosba o částku s číslem účtu a nějakým povídáním o vlastníků. Nebo metoda opens source světa? K tomu bych se přikláněl já. Asi by to bylo i časově jednodušší na implementaci.

Můj názor: Za mě jakýkoliv poplatek dotuje provoz. Byť se jmenuje jinak. Padá na hromádku Příjmy a snaží se pokrýt Výdaje.

24.12.2020 14:40:24

Jahman
Mam pocit ze nikomu nic neberu tak mi neber moznost vyjadrit svuj nazor. :))

24.12.2020 14:53:35

.
Kdyz uz to zacina byt osobni, vic nez bych si predstavoval, tak to jeste doupresnim - zatrolenkam prispivam svou aktivitou na bazaru - jako kupujici. A byt se vas mistni admini budou chtit presvedcit o opaku, pravdou je, ze treba konkretne dnes jsem vydrazil dve aukce, z cehoz provize na chod ZH urcite pujde. To jenom k minerovym "prostě nula, nic, ani ťuk" a zeusovym "ani ň".

Kazdopadne i po teto diskuzi si stojim za tim, ze tato moje podora je "az moc".

24.12.2020 15:20:43

Onas
To už je moc nie? Trošku vesmír :). Tak ty podporuješ ZH tak, že drazis hry? To nemyslíš vážne, takže ty tie hry ani nechceš, drazis ich a podporuješ tým ZH. Ja že províziu odvádza predajca, a sú to doslova jeho peniaze a nie tvoje. Ale ty si taká matka Tereza, že si povieš, že tu hru nechceš, ale vydražiš ju, lebo bez teba by sa nepredala. A ty podporuješ ZH viac než dosť. To len tak niekto nevymyslí. To je všetko len nie podpora, je to tvoj osobný prospech.

24.12.2020 15:55:47

Za me ve zkratce
Mecenastvi - OK. Klidne bych i prispel, ale tak pred 5 lety treba, kdy jeste byly ZH bez buzerujucich adminu.

Poplatky a omezeni v bazaru - spise ke skode.

Vesele vanoce :)

24.12.2020 16:17:33

@Jahman, @Onas
Nechcete toho už nechat.

24.12.2020 16:58:40

ad Beholder
Někdy s adminy a jejich restrikcemi taky nesouhlasím, ale na druhé straně se jich musím dost zastat, protože v současném stavu s takovým množstvím uživatelů to už bez restrikcí a někdy i "buzerace" opravdu nejde. Před pěti lety nebyla sice žádná "buzerace", ale taky to šlo s rozvojem webu od desíti k pěti. Díky současným adminům se tenhle web slušně hnul kupředu, takže sice nemusím s některými dílčími kroky souhlasit ale v celku jim patří obrovský dík. Takže mecenášství je dobrý krok.

24.12.2020 17:03:49

mecenášství
Naprostý souhlas s krenem a jeho posledním postem.

Stejně tak souhlasím, že podpora ve formě mecenášství nemá nic společného s bazarem, viz výše post Minera nebo fifipirka. Kdo chce na provoz ZH přispět, má díky mecenášství možnost. Kdo nechce, nemusí a nikdo ho k tomu nenutí.

Aby se zdejší diskuse zvrhávala v půtky typu "nebudu mecenáš, protože nesouhlasím se zpoplatněním bazaru" nebo "nebudu mecenáš, protože mě admin XY v minulosti zbuzeroval" mě osobně přijdou nejenom lehce nedůstojné, ale hlavně jsou odtržené od toho, o co v případě mecenášství jde - o naprosto dobrovolné přispění na provoz zdejšího serveru.

24.12.2020 17:16:38

kren
Veľmi rád, ale nedalo sa nereagovať. Uznaj, kúpim si hru na bazáre, lebo ju chcem a je v cene ktorá mi vyhovuje a podporujem tým ZH viac než dosť. :D

24.12.2020 17:50:48

Šlo by to bez té ikony?
Až se mi přípíšou peníze do měšce, mám v plánu stát se mecenášem pro letošní i příští rok. Ale rozhodně nestojím o tu hnusnou tabulku pod svým jménem, tak jsem se chtěl zeptat, jestli by bylo možné domluvit se tak, abyste mi ji tam nedávali?

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

24.12.2020 22:40:09

To je vtip?
Ja si myslim,ze by penize z mecenasstvi mely jit v prvni rade na podporu kupujicich v mistnim bazaru!

A nasledne bych se zameril na “politickou” korektnost,protoze oznacovat nekoho dluznikem mi prijde silne za hranou.I kdyby mel stav uctu v zapornych cislech...

Sak cerny “Chuchel” jakozto kulicku spiny taky prebarvili na oranzovou,protoze urazel cerne spoluobcany... hanba vam!!

25.12.2020 08:16:13

MalcolmReynolds
Myslím, že bez ikony to už jde - stačí jen poslat nějakou částku do měšce a aktivně ji utratit za inzeráry v bazáči. Pak to lze vlastně taky brát jako určitou formu mecenášství, ale bez zbytečnejch famfár, ovací a jinejch sociálních statusů. ;)

25.12.2020 11:02:22

whiskas
No jo, ale s ohledem na to, kolik jsem do měšce nasypal peněz, bych musel prodat všechny hry, co doma mám a stejně by to bylo málo ;-)

V několika diskusích jsem napsal, že pokud bude nějaká forma mecenášství, rád se připojím. Ale prostě nechci mít u jména tu hnusnou ikonu a koukat na ní při každé příležitosti.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

25.12.2020 11:12:20

@MalcolmReynolds
Někdy by tam chtěl mít jiný obrázek, někdo by tam nechtěl mít nic, někomu se nelíbí tohle a jinému tamto. Myslím, že bychom neměli zbytečně správci a adminům, komplikovat život a občas něco překousnout a zbytečně si nevymýšlet nějaké osobní výjimky.

25.12.2020 11:18:20

Lišta
Osobně bych se přimlouval za to (pokud je to stále k diskuzi a hodlá se s tím ještě pracovat), aby minimálně u příspěvků v diskuzích / otázkách nebyla vidět. Když už "musí být", tak by to myslím úplně stačilo na stránce profilu uživatele. Nějak chlubit se tím vážně nemám potřebu :D ;)

25.12.2020 11:36:27

El Ďábel
Naprostý souhlas, když už to musí být, ať je to nanejvýš v profilu, ale ať se to nezobrazuje vždy a všude.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

25.12.2020 11:40:44

MalcolmReynolds
To si říká o vylepšení - buď přidat zaškrtávátko "jako nezištný mecenáš nechci ani ikonu", anebo zavýst expiraci měšce, tak jak to funguje u operátorů s kreditem na volání.

Jen vtip, samozřejmě. :D Mám do toho nejmíň co mluvit, protože sám přispívám leda tak nepřímo nákupy na bazáči.

25.12.2020 11:47:47

MalcolmReynolds, El Ďábel
Asi by pak bylo nejjednodušší, aby si každý uživatel ve svém profilu mohl svobodně nastavit, zda chce lištu zobrazit nebo ne.

25.12.2020 11:49:52

Darkw
Tak to by bylo samozřejmě ideální, jen jsem to nepsal, protože to už by bylo asi složitější na práci (ale nevím) ;)

25.12.2020 13:12:18

Lista a jej vypnutie
Zeus pisal, ze to je teraz naprogramovane tak, aby to fungovalo, ale ze to musi prestavat (ak som to dobre pochopil), tak je snad aj moznost, ze by tam pridanie takejto moznosti nemusel byt problem (a mozno to aj je v plane).

25.12.2020 14:05:45

X
Tento fin. příspěvek nemá být o bazaru, věřím, že některým by se dost vyplatilo dát 333korun za rok bazaru zdarma a bazar by byl znovu, tam kde byl :)

Ta ikona je tuze odporná a také bych na ni raději nekoukal, ba co víc budu raději když můj příspěvek půjde na něco užitečnější než podobné grafické pecky, třeba pivo pro adminy:) ovládání na telefonu je pro mě pořád utrpení a přitom by stačilo málo, kdyby to chtěl někdo posunout, budu moc rád...

Označovat někoho dlužníkem a posílat vyhruzne podivne zprávy jednou za den a hrozenim Banu kvůli 52.80kc jsme si už vyrikali, nicméně se stále přimlouvám k jednání, které není jako příspěvky od adminu výše : když tu nechceš být tak vypadni. Myslím, že v zájmu především adminu je, aby uživatele naštvaní neodchazeli.

A pak bych taky zatoužil po nějakých privacy policy. Kdyz vidím, jak zde admini do veřejné diskuze říkají, kdo jak přispívá finančně, tak to je úplně špatně. Rád bych měl jasno, kdo k mojim datum přistupuje a za jakým účelem. Jestli si každý admin může projít moji historii návštěv, transakci, telefonu, osobních zpráv atd. Tak potěš koště...

26.12.2020 01:14:40

typická omezená česká povaha
Čtu si zde zvratky na účet adminů a mecenášů, a je mi stydno, že jsem Čech. Taková malost, pokrytectví a omezenost v názorech. Lidem tu chybí pokora k práci těch, kteří vytvořili a spravují tento server.
Vykřikujete tu spoustu plamenných frází o svých uživatelských právech, ale běda jakmile po vás chce někdo dodržování pravidel a závazků.
Kde jsou práva, jsou i povinnosti.
Mecenášství není pro każdého, a pro většinu lidí je to nad jejich chápání. Proto se tu ohrazují a srovnávají mecenášství z jinými platbami a činnostmi.
Argumentace nepřímé podpory serveru nákupem hry na bazaru přes poplatek prodávajícího..... to jako vážně ? To mě bude ještě dlouho bavit, kdykoliv si vzpomenu....

Rád jsem přispěl do webu který mě baví, protože nemusím..... to je má pohnutka ;-)



26.12.2020 04:08:57

Bandy75
Osobně bych alespoň bral, aby tu teď mecenáštví nedalo vzniknout elitářství, a s nakupujicíma si tu pak někdo ještě více nevytíral...

Prodávajíci by byl ňouma, pokud by si poplatky v bazáči nezapočítal jako náklad do vyvolávací ceny. To on a zh chtějí za něco peníze. A kdopak je dává?

To máš podobný jako např. s DPH a cla - máš snad pocit, že je platí jen prodejce, ale ty ne? ;)

26.12.2020 09:07:45

Souhlas s Bandy75
Směji se tomu už od čtvrtka a asi mě to vydrží až do nového roku :) Jinak Miner zareagoval rychle a hlavně správně. Takových "obětavých podporovatelů", jako je např. Onas, je všude kupa a naprosto zbytečně spamují diskuzi.
Mecenášství je super funkce pro ty, kteří chtějí skutečně ZH podporovat (stále čekám, až se mě připíší peníze). Bohužel diskuze o velikosti/vzhledu lišty je asi tak stejně tupá, jako ta o placatosti Země. Hlavně se ale ukáže, kdo má jenom grafické problémy (hlavně že si najde výmluvu), nebo chce ZH podporovat. Taky jsem čekal, kdy v diskuzi konečně padne to, že si někteří chytřejší uživatelé budou chtít přesně určovat, na co jejich příspěvek půjde. Protože chodu stránky ZH samozřejmě rozumí mnohem více.
Adminům přeji vše nejlepší do nového roku a hlavně pevné nervy ;) protože to vypadá, že si tímto krokem udělají novou skupinu uživatelů, kteří si spletli mecenášství s nákupem poradního hlasu, který musí být vyslyšen "poslal jsem vám peníze a tohle se mě nelíbí, tak to musíte změnit" :D
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

26.12.2020 09:31:07

Bandy75, Const.ex
Bandy75, Const.ex: naprostý souhlas.

Ad pojem "dlužník" - nechápu, co je na tomhle slově špatně, protože jde o naprosto přesný termín vystihují danou situaci (jde o subjekt práva povinný ze závazkového právního vztahu k plnění vůči věřiteli). Pokud tu někdo úspěšně prodá hru (ergo souhlasil s podmínkami zdejšího bazaru, včetně úhrady provize), vznikne mu povinnost provizi uhradit a v důsledku toho se stává "dlužníkem", tj. subjektem s povinností ("dluhem") vůči věřiteli. Pokud někoho to slovo uráží, nechť navrhne alternativní pojem - nic přesnějšího ale nepochybně nevymyslí.

26.12.2020 10:29:52

Moc adminů
To se tu fakt málokdo pozastavuje nad tím, že admini tu uveřejňují údaje o jednom z uživatelů? Nestačilo napsat něco jako ne, nemáš pravdu, můžeme to doložit? To mi přijde ze strany adminů jako velká chyba a zneužití jejich moci.

Za možnost finančních příspěvků jsem i rád, jak je ostatně vidět. Ale jak píšou i další, vážně bych byl radši i za nějaké zohlednění v bazaru.

26.12.2020 11:07:42

data?
Kdyby tu zverejnovali jeho citlive udaje, tak je to urcite problem. To, ze se podiva do jeho historie prodeju na bazaru a najde tam nulu, mi neprijde nijak citlive.
___
redaktor Deskofobie

26.12.2020 11:12:09

Ad provize z prodeje
Smejete se tu Onasovi, pritom ma pravdu (whiskas to jeste vysvetlil uplne pro vsechny).
Provizi z prodeje plati ve sve podstate kupujici (protoze si ji zapocita do prodejni ceny prodejce).
Setkal jsem se dokonce uz i s prodejcem ktery si tu provizi fixne zhrnul do postovneho (pritom to byla aukce na prihazovani ktera skoncila tak, ze provozni poplatek byl vice nez 2% z prodejni ceny).
Takze by bylo mozna fajn kdyby nekteri mecenasi radeji prispivali nez hloupe komentovali kdyz si nedokazou dat dohromady 1 a 1

26.12.2020 11:13:19

zruda
Nemá smysl si tady zbytečně hrát na nějaké "GDPR rytíře" Zatrolených her. Obsah zveřejněných informací není nic, co by si na Onasově profilu nemohl zjistit úplně každý "... vidím 0 článků, 0 obrázků atd... prostě nula, nic, ani ťuk." Jsou to informace, které jsou všem uživatelům dostupné a Miner to jen shrnul v příspěvku, aby poukázal na to, jak je to trapné. Dokud se tu nebudou zveřejňovat nějaké opravdu citlivé údaje, tak bych koně zbytečně nesedlal.
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

26.12.2020 11:23:30

Onas vs analogie s bankami
Právě proto jsem psal, že bych byl raději kdybych si mohl vybrat na co budou peníze z mecenášství přednostně použity...

Kdyby byla možnost si vybrat, tak já bych to udělal tak, že bych dal 100% adminům...
Poplatky z bazaru (případně nějaké budoucí poplatky za služby) nechť jdou v plné výši na technickou stránku ZH a peníze z (pouze mého - moje volba při přispívání) mecenášství pro adminy za jejich práci ;)

Samozřejmě je to na čistě na nich (peníze jsou už jejich), ale bylo by to fajn :)

26.12.2020 11:23:38

:/
Hm, se vším respektem, to se nám to elitářství rozmáhá brzo. :/

Z úst mecenášů nám tu už padají soudy s poselstvíma jako - Ty přispíváš, tak k tomu máš co mluvit, ty nepřispíváš tak mlč a nespamuj. Když není feedback pozitivní, tak jde o typicky českou vlastnost...

Nechystají se zh nakonec zavřít brány jen pro své mecenáše a přispěvovatele?

26.12.2020 11:26:00

Beholder
Beholder: asi ti uplne nerozumim. Nikdo nerozporuje, ze poplatek fakticky hradi kupujici. Pokud jde o Onase a jeho argument, ze prispiva, protoze kupuje hry na zdejsim bazaru, potom:
a) jeho motivaci pro nakup her na zdejsim bazaru neni pomoc zdejsimu serveru, ale to, ze zde nasel nejlepsi nabidku dane hry. Dobrovolne nic neposkytl, tzn. tvrdit, ze "koupi her prispivam" mi neprijde moc trefne, kdyz motivace pro takovou "podporu" je zcela jineho charakteru (a jde spis o vedlejsi efekt benefitu, ktery kupujicimu zdejsi server/bazar poskytl),
b) samotny provoz zdejsiho serveru i prace lidi okolo ma svoji nemalou hodnotu. Tu spousta lidi velmi rada vyuziva (zejmena prave bazar, na kterem nekteri zkouseli - a castecne i nadale zkouseji - regulerne podnikat), ale jakmile prijde rec na poskytnuti nejake protihodnoty, hned hned se nekteri zacnou ozyvat, ze nic nedaji "protoze uz toho poskytli dost". Pak je regulerni ptat se "co presne poskytli" a v pripade Onasovy odpovedi dolozit, jak se veci maji.

Pokud tedy z tveho uhlu pohledu je koupe her na zdejsim bazaru "regulerni podporou" zdejsiho serveru, pak ok - kazdy na to holt koukame "trochu" jinak.

26.12.2020 11:38:07

Beholder
Predstav si normálny inzerát. Kde nemá predávajúci v popise niečo že k cene hry sa pripočíta a poštovné. Teda klasický inzerát bez vyčuranosti. Či už kúp ted , alebo dražba. Ako môžeš tvrdiť, že províziu platí kupujúci? Veď kupujúci si kupuje hru za cenu ktorú je ochotný dať, nikto ho to nenúti kupovať. Kupuje lebo chce, lebo sa mu to oplatí. Predajca dostane zaplatené, ale musí odviesť províziu, takže výsledná suma za ktorú hru predal je o províziu menšia. Nechápem ako môžete tvrdiť že províziu platí kupujúci. Aj keby bol inzerát, kúp ted nadhodnoteny o províziu, tak pre boha predávajúci toľko chce za tú hru, a ty sa môžeš rozhodnúť to kúpiť alebo si povedať že je to veľa. Všetci tu kupujú hry vo svoj osobný prospech. Buď chces alebo nechceš. Prečo vymýšľať také bludy, že províziu aj tak zaplatí kupujúci. Ja že on platí hru. Rozbiehajú sa tu pekne ..... ako aj že tu niekto za mečenašstvo pýta zohľadnenie v bazáre :))). Tak preto si prispel mečenašstvom, aby si bol zohľadnený v bazáre? Alebo, lebo si chcel niečo podporiť. Toto nie je KS, kde za príspevok dostaneš niečo KS exclusive :). Pochopte že mecenasštvo nie je bazár. A nespájajte mecenasštvo z bazarom a nesnažte sa diktovať na čo peniaze majú ísť. Lebo nikde nebolo písané, že to môžete po príspevku diktovať či ovplyvňovať.

26.12.2020 12:01:11

Hawkie, JAHMAN
Že by v profilu nenašel výpis aukcí, aby si ty celkový nákupy a poplatky mohl rychle sesumírovat a doložit? Ale možná to tu za něj a přede všemi mohou rychleji doložit admini. ;)

Ano, každej to má "trochu" jinak. Jako s tím DPH. Vy třeba u DPH máte jako kupující pocit, že do státní kasy nedáte ani korunu a brát Vám to nebudu. Někdo na nálepky hledí, a někdo zase ne. Pokud vedle sebe existuje obchodní model s dárcovským, není se čemu divit.

Mimochodem, když už se tu mají začít porovnávat rysky na pravítkách, dokládají ZH někde kolik celkem vybrali? Pokud by vybírali např. přes Patreon, pak by si každý mohl udělat obrázek, jak málo (nebo hodně?) jim to na ten provoz dává, a leckdo by pak třeba svůj názor přehodnotil. Anebo Patreon ne-ne, protože si účtuje poplatek za provoz?

26.12.2020 12:18:04

.
Pratele... ja souhlasim s Hawkiem, ze pohledu na vec muze byt spousta.
Jeste doupresnim, co jsem psal puvodne - nemyslel jsem to tak, ze bych zatrolenky nejak umyslne, mecenasky sponzoroval, to vubec. Spis tak, ze svoji aktivitou v bazaru se zkratka na ucet zatrolenek nejake penize dostaly. Byt jeste jednou - sam to beru spis jako nutne zlo, nez nejake mecenastvi. No a nebylo to za ten pulrok uplne male cislo, verim, ze to mistni svazacka uderka vycisli. No ale kdyz admin a majitel onoho uctu napise, ze ode me nedostal "ani n" zrovna v den, kdy mu tam pristalo od prodejcu mych 30,-, pak bych to nazval minimalne "nevedomou manipulaci". ;)

26.12.2020 12:21:11

Závist a další ctnosti...
whiskas: A je to konečně tu! Další česká ctnost - závist :)

onas: Je to asi těžké pochopit, ale žádných tvých 30,- neexistuje :D Ty si tu prostě jen kupuješ hry a to je celé. Nikdo ti za to děkovat nemusí. Poplatek zaplatí prodejce, který si dal tu práci a hru nafotil a vystavil, aby ji prodal a měl z toho peníze. Jestli si tu hru koupíš ty nebo někdo jiný je vlastně úplně jedno. Je hezké, že si tu hry vydržíš, ale metál z toho asi nebude.
Pokud teda v bazaru nekupuješ hry, které ale vůbec nechceš, a děláš to jen proto, aby si tak "podpořil" bazar ZH. Pak teda tleskám :)
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

26.12.2020 12:42:57

Onas
Onas: já ti rozumím, ale je to hodně o úhlu pohledu - striktně právně jsi ZH skutečně nedal nic. Své peníze jsi dal prodávajícímu (jakožto protihodnotu za hru zde zakoupenou) a prodávající část z nich dal ZH (jakožto protihodnotu za umožnění zde prodej hry realizovat).

Chápu argumentaci, že když šlo původně o tvé peníze a že jsi to byl fakticky ty, kdo ZH podpořil. Po převodu peněz prodávajícímu šlo ale už o jeho peníze a kdyby prodávající hru na ZH neprodával, nikdy bys ji tu od něj nekoupil. Tzn. celý tenhle koloběh peněz (při koupi hry z bazaru) beru jako "něco za něco", kde každý účastník (kupující-prodávající-ZH) dostává konkrétní hodnotu za konkrétní protihodnotu.

Mecenášství naproti tomu beru jako "něco za nic" (to "nic" ve smyslu "nic konkrétního", protože samozřejmou a zásadní protihodnotou, kterou nejenom mecenáš získává, je existence a provoz tohoto severu - jde ale o plnění ve prospěch všech, ne ve prospěch pouze mecenáše, což je další zásadní rozdíl mezi penězi z prodeje her v bazaru a penězi z mecenášství).

Proto mi ten příměr "pro ZH dělám dost, když tu kupuju hry", přijde jako nepříliš šťastný, ale jak už jsem psal - takový úhel pohledu chápu, jen na to koukám jinak.

26.12.2020 12:49:49

const.ex
Závist je ctnost? ;) A i kdyby ve Vašich luzích a hájích byla, kde tu ctnostnou závist vidíš? V tom, že potenciální dárci mohou mít nejprve zájem vidět příjmy a ideálně i výdaje? Jen jestli si tam u Vás nepletete závist, s transparentností - to by pak možná vysvětlovalo to označení za ctnost. :D

26.12.2020 13:05:18

Onas
"tam pristalo od prodejcu mych 30" sranda, že je niekto schopný to celé obracať v prospech seba. Žiadnych tvych. Tých 30kc bola časť peňazí, ktoré si zaplatil za hru, akonáhle si ich zaplatil, zaplatil si ich predajcovi, a vtej chvíli to už nie sú tvoje peniaze ale peniaze predajcu, ty si naoplatku dostal hru. Týmto sa oháňať podľa mňa nie je uhol pohľadu ale na hlavu. Keby si ju nekúpil ty ale niekto iný tak sa budeš oháňať čím? Keď prídeš do obchodu a kúpiš si tam hru. Zaplatíš a dostaneš hru. Obchod zaplatí z toho predaja DPH a ty sa budeš oháňať, že to sú tvoje peniaze a to DPH je vďaka tebe a štátu pribudnú peniaze na účet vďaka tebe? Lebo si proste nakúpil, tak to je tvoje DPH. Odvádza z tvojho nákupu DPH obchod alebo ty?

26.12.2020 13:23:43

...
Odvádza poplatok za bazár predajca alebo ty čo si nakúpil? Žiadne moje neexistuje, akonáhle zaplatíš, jediné čo je tvoje, je hra za ktorú si zaplatil a peniaze ktoré si zaplatil sú predajcove. Ako som už písal ale nie len ja. Nepozeraj na seba ako na matku Terezu, že nakupujem hry lebo chces podporovať bazár a tie hry za tie ceny ani nechceš :). Nakupujete ich vo svoj osobný prospech, lebo ich chces za tú cenu za kt. ich kupuješ. Takže buď rád že tu možnosť na ZH máš, miesto ohanania ako ty podporuješ ZH "viac než dosť", lebo si pre seba kupuješ hry. Tak vieš čo, kupuj ich v obchode, keď sa ti to viac oplatí, lebo ty si nezištný a kupuješ za viac radšej v bazare a potom píš ako podporuješ XY obchod a napíš im tam ako to DPH, ktoré za tvoje nakúpi budú odvádzať, ako sú to tvoje peniaze a ako podporuješ štát u ktorého to DPH nakoniec skonci :D.

26.12.2020 13:34:03

JAHMAN
Aha, už do toho začínám pronikat - nejde o to čí je pramen, ale o to čí je hrníček, do kterýho z toho pramene teče voda, viď? :)

Každopádně je dobrý vědět, že tu jsi tou entitou, na kterou se lze obacet s tím, aby posoudila co je na hlavu a co není. ;)

26.12.2020 13:34:13

Účast se taky počítá...
whiskas: Ano psáno záměrně jako ctnost, aby vyzněl ten sarkastický podtón. Ale v pořádku, ne všichni musí v závodě dorazit mezi prvními :)
Příjmy? Výdaje? Proč? Chceš snad být akcionář? Očividně jsi mecenášství taky nepochopil. Pokud nechceš být mecenáš, tak je to naprosto pořádku a správně (nemají to ani být všichni uživatelé ZH) , ale nemá smysl v diskuzi hledat další důvody "proč ne". Pokud se tím ale chceš prostě jen dopracovat do bodu "Nic Vám nepošlu. Ostatní už vás totiž podpořili dost", tak to ani nemusíš ;)
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

26.12.2020 13:39:43

Const.ex
Sarkastický nebo ironický? :D Ale což, velice rád Ti gratuluji k vítězství! Při hraní her se některým hráčům prostě musí umožnit vyhrát. ;)

Že by reakce na to, jak se tu začalo dokládat čím, kdo, a jak přispěl? Ale dobře, přečetl si mě. Nebudu ti přeci upírat prvenství. :D

26.12.2020 13:54:16

whiskas
Po prve, napísal som "podľa mna" tak prosím ťa nerob zo mňa entitu čo posudzuje.. ale viac čítaj s porozumením.
Po druhé , je úsmevne keď ten prameň čo tečie do hrnčeka si myslí, že je jediný a bez neho by sa hrnček nenaplnil iným prameňom. A o to ide.
Po tretie, takže provízia, ktorú platí predajca ako službu za to, že môže vystaviť a predať hru, to sú vlastné peniaze toho kto tu hru kúpil že? :) A bazár podporuje ten kupec a ešte "viac než dosť".

26.12.2020 14:10:09

JAHMAN
Ano, slibuji, že budu číst více s porozuměním. Minimálně tak, jako to pozoruji u tebe. ;)

26.12.2020 14:22:00

Jahman
Spravne. Konecne si to pochopil :)

26.12.2020 15:39:26

.
Ja se samozrejme nechce prit, kazdy ma pravo na svuj nazor. Ale ja pokud bych zde neco prodaval (pro jednoduchost formou kup ted), tak si reknu, ze za tuto hru/zbozi chci dostat 1000 Kc, tak dam cenu 1020 a prodavam. A urcite si jako prodejce nedelam narok na tech 20 korun, ty ja nedostanu. Mne dal kupujici tech 1000 Kc, tech 20,- dava provozovateli bazaru. Ale beru, ze je to o slovickareni a hlavne o uhlu pohledu. ;)

26.12.2020 15:56:30

Bazar poplatky
Kuci, vy to mate ale uplne spatne. Poplatky nejsou V ZADNYM PRIPADE penize kupujiciho, to jsou penize jeho zamestnavatele. On mu je dal za jeho praci aby si moh na ZH koupit v bazaru hru, teprve pak jdou ty penize prodavajicimu a pak teprv poplatek ZH. Ted jeste zjistit kde ty tri petky sehnal ten zamestnavatel, at ZH vedej komu bejt vdecny :) No nic, zase pudu...

26.12.2020 16:16:39

Polylux
:D Přičemž zaměstnavatel nám každou koupi na bazáči rád schválí, protože on sám např. poskytuje webhosting ZH, a jeden peněžní koloběh se tak uzavře. :)

26.12.2020 16:38:34

@Jahman, @Onas, @whiskas a spol
Nezdá se vám celá ta vaše debata už opravdu poněkud trapná ???

26.12.2020 16:39:02

kren
Ano. Promiň. Máš slovo.

26.12.2020 16:47:25

Mecenášství
Ahoj, moc rád Zatrolenky podpořím, vybudovali jste skvělou komunitní databázi, ale chtěl bych větší transparentnost. Můžete veřejně napsat kolik vás stojí udržovat web v chodu? Ať si každý udělá představu. Co si mám konkrétně představit za grafickou práci na webu? To jako jen ty ikonky? Vždyť design webu je už několik let stejný. Naopak bych přivítal změny v uživatelské ergonomii webu, stránky by potřebovaly "omladit". Galerie by mohla být modernější, při minulém přidávání článku mně málem ruply nervy z toho debilního editoru a mobilní verze by šla také vyladit. Kdyby jste udělali nějaký veřejný seznam změn a vylepšení na kterých pracujete (pokud již nějaký existuje tak se omlouvám), tak by se do toho mohli i lidé komunitně zapojit. Jinak kdokoli z adminů zatrolenek mi vždy vyšel vstříc, ti si odměnu rozhodně zaslouží. Děkuji za vaši práci. :-)

26.12.2020 17:56:20

Whiskas
No vidíš, a já třeba (a už jsem to tu kdysi psal v nějaké diskuzi) nikdy finančně nepodporoval Deskofobii právě, protože jede přes Patreon... Jednoduše protože chci podpořit konkrétní osobu/projekt a vážně nepotřebuji ani nechci, aby si z toho kdokoli cokoki strhával... jasně, Patreon má určitou přidanou hodnotu pro Deskofobii, ale to už je zas jejich věc a já s tim prostě nesouhlasím :) ;)
Kdyby to ZH udělali přes Patreon (nebo podobnou službu), tak bych taky nic neposlal...

Ale je to samozřejmě jako se vším... Sto lidí, sto chutí. Tak uvidíme co se z toho vyklube ;)

26.12.2020 19:42:51

Patreon
Patreon ani jinou platformu jsme opravdu nezvolili právě kvůli poplatkům. Přidaná hodnota je pro nás příliš malá na to, aby se nám to za poplatky vyplatilo.
U Patreonu konkrétně je navíc ještě překážka v tom, že by peníze tekly přes zahraničí a bylo by o to složitější (a možná dražší) je správně vyúčtovat.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

27.12.2020 08:56:38

Wolfsen & El Ďábel
Díky za smysluplný reakce. Postoji k Patreonu rozumím. Přirozeně, když dojde na nějaký poplatky, každej si je vyhodnotíme s nějakým závěrem.

Jen upřesním - Patreon jsem zmínil jako příklad taky kvůli tomu, že v současnosti se už k výběrům příspěvků celkem bežně váže i nějaká minimální forma veřejný transparence. Ale samozřejme je na Vás adminech, zda se v budoucnu podobnou cestou vydáte či ne.

27.12.2020 12:54:12

Transparentnost vydavkov
Pekne vianoce adminom a samozrejme aj ostatnym.
Je niekde mozne dohladat zoznam vydavkov spojenych s hostingom? Len pre informaciu a pod.

27.12.2020 20:16:23

Díky
Po této funkci jsem zde také několikrát volal, takže díky za možnost přispět na provoz serveru, který se snažím hodně vytěžovat :D.
---
Time Slug Studio

28.12.2020 09:27:19

ad wlcina a Longerin
Teď když jsou zatrolené hry financovány jak z bazaru, tak mecenášskými příspěvky, tak by bylo opravdu dobré dát na webu k dispozici transparentní tabulku příjmů a výdajů jakým způsobem je web financován (platby na co jsou přijaté peníze použity).

28.12.2020 10:45:52

:-)
Teď jsem odeslal peníze do mého měšce..:) Doufám, že to dorazí během dneška, případně zítra..:D
Je super, co děláte! Poslední dobou je vidět, že se toho hodně mění..;) A to je dobře!
Jen ze zvědavosti by mě zajímalo, kolik se za jednotlivé roky mecenášství vybralo..:D

Přeji hodně sil do nového roku 2021!

28.12.2020 10:52:40

A nezpoplatníme i přístup ? :-)
Upřímně se mi to nelíbí

- chápu, že servr nikdo neprovozuje na dobré slovo a z dobroty duše (nicméně krom úprav bazaru, se tady nezměnilo téměř nic - takže se spíše žije z toho co bylo vytvořeno před 10 lety a je štěstí pro ZH, že není udělaná podobná databáze - nevnímám deskozonu jako konkurenci)

To, že se zavedly poplatky za bazar - kdyby byl jeden, tak si řeknu je to naprosto vpohodě - dělat dvojí poplatky je prostě zhýralost

A teď - začneme zhýrale 2x zpoplatňovat bazar, zavedeme reklamu a pak si řekneme ještě o další peníze ?

Reklama je OK, je všude a na provoz to vydělá proč ne, pokud by byl baner navíc někde tak by to asi každý přežil (stejně i youtube máš reklamu před každým videem)

A že tady lidi nic nedělají, když nepošlou prachy ?
- Každý kdo sem přijde, jen tím, že přišel pro ZH něco dělá
- Každý kdo nahrál fotku nebo napsal komentář, přispěl do diskuze, položil otázku něco pro ZH dělá
- nepočítám lidi co dělají překlady - a to zcela zdarma pro místní komunitu (obrovský respekt a velké díky)

Co tihle lidi dělají -> kvůli nich tady chodí další lidi - zvyšují návštěvnost servru a tím dávají důvod proč by tady chtěl mít někdo reklamu a proč by za ni měl platit takové a takové peníze


__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

28.12.2020 12:04:56

transparetní účet
Ano, toto by hodně pomohlo, pak by třeba viděl, že příjmy z reklamy a z bararu jsou malé ... a servr potřebuje pomoc, nebo naopak, že někomu jepořád málo :-) (takhe to jsou jen spekulace) a nebo právě může někdo přijít s lepší nabídkou (peněz za reklamu, levnější hosting, cokoliv)

Říkat že jsou vysoké náklady na grafiku, když jediná úprava grafiky za posledních 10 let je mecenářský proužek pod profilovku a lehká úprava bazaru (kde jde spíše o funkce než grafiku)

Ale říkat, že kdo neposílá prachy pro ZH nic nedělá je zlo - lidé tu zadarmo vytvořili neskotečné množství obsahu a jen díky tomu jsou ZH tím čím jsou dnes a mohou si říct o placení za reklamu a odměna pro ty lidi byl také dobrý pocit a komunita. I lidé, kteří prodávají na bazaru "tu tvoří obsah" kvůli kterému zde spousta lidí chodí (a tím se zvyšuje nváštěvnost a atrkativita pro reklamu)
__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

28.12.2020 12:35:32

Konšpirácie?
Kto povedal, že kto neposiela prachy, tak pre ZH nič nerobí??
Ja čítam túto diskusiu od začiatku a nezachytil som to tu, pokiaľ viem, tak to nikto nepovedal, jedine sa riešila špecifická situácia jedného užívateľa.
Tak len prosím, aby sa tu nešírili hneď konšpirácie, hlavne, keď sa tu nič nespoplatňuje. Viacerí tu volali po tom, že chcú prispieť, tak je tu možnosť. A nič za to nikto nedostane. Takže nikto nie je ukrátení. Tak nechápem to fňukanie tých, čo prispieť finančne nechcú.
Ja som za toto rád, lebo inak prispieť neviem. Neviem dobre anglicky, nerobím s grafikou, fotiť je pre mňa utrpenie, na recenzovanie nie som trpezlivý. Tak som rád, že môžem pomôcť aspoň takto.

28.12.2020 13:11:39

Re: Konšpirácie?
Přesně, najednou se tu mluví o tom, že kdo nedává peníze a dělá obsah, tak nic ZH nedal - to tu nikdo nenapsal a ani nenapíše, kor admini. Chce si to tu diskuzi přečíst celou, že Jeny (Michal Janák).

28.12.2020 13:33:34

Konšpirácie - určitě jsem nechtěl, aby to takto vyznělo
Ludomyl - i ty pomáháš i když nepřekldáš, nejseš foto hvězda atp - poradíš lidem u pravidel, přispěješ vlastními dojmy, zapojiš se do diskuze (i teď jsem se kvůli tobě na toto vlákno podíval :-) )

Určiě to nemělo vyznít konspirace a už vůbec mi nejde o těch pár stovek, stejně jako podpořím oblíbený obchod / hospodu v této době.

Jen přijde hloupé, když zavedu dvojí poplatky za bazar (protože potřebujeme příjem na provoz), zavedu reklamu (potřebujeme na provoz) a pak přijdu s mecenášema protože máme vysoké náklady na grafiku (za 10 let první grafika macenáše, na kterou snad bude i šablona na netu a nějaký fanda by to udělal za veřejnou pochvalu na FB)

Tvrdit v době kdy mám 3 příjmy (2x bazar a reklama) a vymýšlet si náklady a realné příjmy a náklady jsou tajemnějí než Hrad v Karpatech a k tomu vyzývat k další podpoře je divné.

Proto jak někdo psal Transparetní účet by byl ideální
+ uvidí se kolik jde z reklamy (může přiít lepší nabídka)
+ uvidí se kolik stojí provoz servu (zase může přijít někdo s lepší nabídkou)
+ třeba se uvidí, že se strašlivě pletu a serv dotujou admini ze svého - pak si klidně pořídím i platinového mecenáše, abych ZH podpořil

Do té doby:
- každý kdo sem přijde a jenom se koukone zvedá návštěvnost a tím možnost pro reklamu / příjem - otázka jak je toto schopný správce využít (což oficiálně zase nevíme)
- každý kdo použije bazar ZH podpoří nějakou částkou
- a podpora vývoje ZH - pokud by se vyvíjela jako všechno ostatní tak proč ne, ale teď má rychlejší moderznizování i Česká pošta

__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

28.12.2020 14:00:36

Maxianimal
Pekne ste to vytrhol z kontextu :).
Onas sa tu ohanal tým, že prispieva zatrolenkam viac než dosť. Obrázky 0 , články 0, na stiahnutie 0, videá 0. Odvody za predané hry teda transakcie 0. Celé to bolo v kontexte o podpore ZH. Jeho tvrdenie stojí na tom, že kupuje hry z bazaru a peniaze ktoré musí odviesť PREDAJCA ako poplatok sú jeho peniaze. Nik netvrdí že diskusiou niekto nepomáha ZH, ale tu je kontext mecenešstva a konkrétnej finančnej podpory. Čiže diskusiou na ZH nepodporuje nikto ZH finančné. Jedine predajom na bazáre a mečenešstvom. Takže by bolo dobré si nabudúce prečítať všetko a nevytrhavat z kontextu, že tu niekto tvrdí, že kto neposiela peniaze a nerobí obsah je zbytočný. To je doslova klamstvo.

28.12.2020 14:19:20

Oprava pre Jeny (Michal Janák)
Môj predchádzajúci príspevok nemieri na Maxianimal, ale samozrejme na Jeny (Michal Janák). Chybné ctrl c.

28.12.2020 15:02:21

Re: JAHMAN
Já jsem si říkal, že ta reakce na mě je nějaká divná, proto jsem ani raději nereagoval :)

28.12.2020 15:16:09

JAHMAN
Právě jsem nad tím přemýšlel, že to bude spíše na mě :-)

Každého názor (tím nechci tvdit, že můj je jediný a je zprávný)

Proto, jsem se chtěl jen vyjádřit, proč za normální situace bych ZH klidne podpořil, ale proč to teď konkrétně já neudělám a jak to třeba může (a také nemusí) vidět více lidí a i právě proto, že mi to není lhostejné jsem se k tomu chtěl vyjádřit (byť se mnou hodně lidí nebude souhlasit) - místo toho, abych nic neposlal a jen to ignoroval.

Právě jsem chtěl říct, že aktivní uživitele jsou velmi důležití - protože jejich aktivitou se zlepšuje atraktivnost pro reklamu - a to jsou v přepočtu peníze pro ZH

(teď se jenom mlží o tom jak jsou nízké příjmy a jak jsou vysoké náklady), ono stačilo napsat:

Bazar nám vydělá xxxx Kč
Reklama nám vydělá xxxx Kč
Servr nás stojí xxxx Kč
Plánujeme novou grafiku (kde bude to a to), co nás bude stát xxxx Kč

Proto spouštíme mecenáše, abychom na to dorovnali ....


__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

28.12.2020 15:26:44

Příspění či nepřispění
Podmínky mecenášství jsou IMHO jasné, celkovou myšlenku altruismu za ním jsem doplnil do komentáře.

Je naprosto OK, pokud s tím někdo nesouhlasí a nepřispěje. Nicméně na tomto programu nic měnit neplánujeme. A zase se budu jen opakovat, že děkujeme všem mecenášům, kteří altruisticky a potichu přispěli. Jsem moc rád, že takové spoustě (pro "konspirátory" dodám, že v mých očích je spousta dosavadní nízké desítky :-) lidí dává naše práce smysl natolik, že fungování podpoří i finančně.

Samozřejmě poděkování patří i lidem, kteří Zatrolenky podpoří i rozšířením hodnotného obsahu (ať jednostranně neděkujeme "jen" mecenášům).

28.12.2020 15:58:55

@Zeus
S celkovým konfrontačním tónem Jenyho samozřejmě nesouhlasím. Nicméně žádost o transparentnost konkrétních příjmů a konkrétních výdajů není jen od něho a je to docela regulérní žádost. Nevidím jediný důvod to nezveřejňovat (příjmy samozřejmě jen jako souhrnné částky rozčleněné jen na příjem z mecenášství, příjem z bazaru a příjem z reklamy). A na druhé straně samozřejmě konkrétní výdaje. Myslím, že udělat a zveřejnit výpis jednou za měsíc by nebyl přece problém udělat. Co ty na to jako majitel a vrchní správce?

28.12.2020 18:53:45

Souhlas
Souhlasím s krenem. Myslím, že by si to zasloužilo trochu větší transparentnost. Klidně by to stačilo zveřejňovat každý kvartál..:)

28.12.2020 19:13:03

Ad transparentnost
Pro mě osobně je to celkem zbytečné. A to vzhledem k tomu, že mecenášství beru (a samozřejmě je) jako 100% dobrovolné, a beru ho jako podporu ZH obecně... Tedy za mě hlavně jako odměna a poděkování adminům za jejich práci. A kdo ví, třeba i admini raději peníze vrazí do technické stránky než aby si je všechny rozdělili mezi sebou. Cenu práce si každý může určit sám, na to žádné tabulky nebo ceníky nejsou :)
Takže mě není nic do toho jaké mají náklady na provoz ani kolik peněz vybrali z jakých zdrojů...

Jestli by mě to zajímalo?
Ano :)
Ale to už je trochu jiná rovina a prostě to beru tak, že mi do toho nic není a je to jen o tom jestli chci přispět nebo ne ;)

28.12.2020 19:39:58

finace
Za me nema nikdo pravo narokovat si tu jakoukoliv financni otevrenost. Aukro nebo podobne portaly taky sdileji tyto informace? Nemyslim si...

A co se mecenastvi tyce, tak je to ciste dobrovolny prispevek. Neni to rekneme nejaky clensky prispevek, ktery by dotycnemu garantoval urcity druh vyhod a tudiz opet si myslim, ze je jedno, jestli si s tema penezma kluci potom budou utirat zadek na zachode a splachovat je do kanalu z rozezranosti a nebo za to presidli na jiny druh hosting atp. Samozrejme ale, pokud uznate, ze vas dar neni adekvatne zhodnocen, nic vam nebrani neprispivat dale. Ale tak to je vsude. Jsem spokojeny, libi se mi cinnost dotycnych, tak mu proste prispeji.

Ja bych misto odkryvani penez byl spis radsi za odkryvani planu, co se chysta, o cem se uvazuje, v jake je to fazi jednani, vyvoje atp. Uprimne i to je spise za hranou, ale spousta open-source projektu to tak treba ma.
Jelikoz vyvoj ale probiha velmi specificky (v zasade jeden vyvojar, ktery na tom dela narazove), tak si myslim, ze to stejne neni prilis aplikovatelne. :-)

28.12.2020 20:28:40

@Vojtěch Musil
V tomto s tebou nesouhlasím. Už jenom proto, že v mnohých diskuzích admini i Zeus argumentovali, že provoz webu není zadarmo a že něco stojí. Tak ať se řekne přesně, co to stojí. Kromě technického provozu samozřejmě nemám problém s tím, když budou admini dostávat i finanční odměnu. Ale s tím, že donátor nemá nárok se ptát, kam jeho peníze jdou z principu nemohu souhlasit.

28.12.2020 20:48:55

A co teda s tou ikonou?
Zvažuje se aspoň možnost, že by se dala někde v nastavení profilu vypnout?

Nechápu, proč mám být trestán tímhle hnusem u každého svého příspěvku jenom proto, že jsem finančně přispěl na chod webu.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

28.12.2020 20:49:07

El Ďábel
Asi máš pravdu..:) Určitě je tam nějaká míra zvědavosti..:D
Samozřejmě to není o podezření, že si Zeus zakopává výdělky někde na zahradě, ale o tom, že mě jako uživatele, který sem chodí každodenně rád, zajímá, jak si na tom Zatrolenky stojí..:) Co musíme udělat pro to, aby se mohla přidat nebo zlepšit nějaká funkce serveru či třeba více podpořit adminy, kteří toho tady dělají více než dost..;)

Třeba mi připadá super, jak to má Patreon 18xx.games. Tam v popisku uvádějí, kolik stojí provoz.
https://www.patreon.com/18xxgames

28.12.2020 21:02:33

Zveřejňování nákladů...
Tak abych utnul diskusi. Zveřenovat náklady prostě nebudu. Čistě mé rozhodnutí. Krátce zkusím nastínit i důvod, abych se aspoň pokusil vysvětlit proč (i když si nemyslím, že to všichni akceptují -> zase jejich rozhodnutí a jistě právo). Když je zveřejníme (jako že si nemyslím, že by to byl jakýkoli standard a neříkám, že výjimky neexistují), tak zas úplně vidím, jak budu řešit otázky typu "proč platíme tolik za hosting, když Franta z vesnice by to udělal za 1/10" nebo "proč platíme za ilustrátorku, když by to kdokoli z Facebooku udělal zadarmo a rád".

A narovinu se přiznám ještě k další věci. Přesně tyhle obhajovací a nekonečné (to nekonečné je důležité) diskuse mě přesně vedli k tomu, že jsem diskuse ignoroval a jeden čas i na Zatrolenky docela kašlal. A nyní si popravdě hraju s myšlenkou, že komentáře pod novinkami o Zatrolenkách prostě nebudou, protože mě unavují a popravdě i otravují. Nevadí mi vysvětlovat naše pohnutky ke změnám (o čemž svědčí i lepší informační servis o novinkách), ale nebaví mě čelit různým manipulacím, někdy až konspiracím. Možná ne vždy úmyslným, ale těch polopravd a lží zaznívá až překvapivě hodně. Možná je to aktuální trend na internetu, kdy je možné zpochybnit i hodně objektivní věci (jako je kulatost Země), ale je to vážně opruz. Protože to bere nehorázně hodně energie, která by šla využitím smysluplným směrem.

Pokud tento krok některého z mecenášů přiměje k neochotě nadále mecenášem být, v pořádku. Nabízím možnost vrácení veškerých těchto peněz a zrušení mecenášství. Ale toto je mé konečné rozhodnutí a s adminy ještě budu řešit (podotýkám s adminy, takže další diskuse zde je bezpředmětná), jestli komentáře pod informacemi o novinkách na Zatrolenkách ponechat.

28.12.2020 21:39:46

skoda ze sa na to takto pozeras, ale voci gustu ziaden dispu
Mam len poznamku k tej transparentnosti, praveze " jak budu řešit otázky typu "proč platíme tolik za hosting, když Franta z vesnice by to udělal za 1/10" nebo "proč platíme za ilustrátorku, když by to kdokoli z Facebooku udělal zadarmo a rád" sa budu sirit aj nadalej, lebo proste ich tajis.
Moj nazor je ze transparentnost sluzi praveze k meritu veci. Mozno prave niekto ti najde/poradi atd lepsi hosting (ci uz vykonovo alebo cenovo), rovnako aj za ilustratora. Vzdy sa najdu nejaki co si myslia ze niekto to vie lepsie alebo lacnejsie, ale rovnako sa najdu aj z druhej strany. Argumentovanie tym, ze iste sa najdu blbci je velmi slabe.
Netransparentnostou (moj nazor) si prave ludi odozenies, lebo vela ludi si moze pomysliet ze jednoducho si pchate peniaze do vrecak, nakolko tu transparentnost odmietate az prilis.

28.12.2020 22:18:24

@wlcina
Já jsem se nad tím zamýšlel, sám podporuji několik deskoherních, ale i jiných projektů či charit a nikdy mě nenapadlo chtít, po komkoliv z těch co podporuji, někaké vyúčtování. Z věcí co podporuji je ZH nejbližší BGG, tak sem přemýšlel, jestli by mě zajímala nějaká jejich bilance nákladů a výnosů a nevím proč by měla (natož měsíční jak tu padlo).

Já BGG hojně využívám, jsem spokojený s tím co nabízí a jak funguje a proto jim čas od času pošlu 15$, za což je supporter badge. To co s těma penězma dělají je mi fuk, dokud mi budou vyhovovat, bude je podporovat, protože to je moje rozhodnutí a dávám tím najevo, že jsem spokojený a je mi jedno jestli jsou ve vatě nebo ve ztrátě. Když mi nebudou vyhovovat a nebudu spokojený, nebudu je podporovat a opět bez ohledu na jejich příjmy a výdaje.

Mimochodem, kromě toho 18XX site, co někdo zmínil výše, já osobně že všech podcastů, deskovkových serverů, youtuberů a dalších "content creatorů" neznám nikoho, kdo by svým fandům a supporterům skládal účty. Většina (a nikoliv všichni) na patreonu zobrazuje, kolik dostávají měsíčně od fanoušků a podporovatelů, často mívají funding goaly, že budou dělat to a ono, když dosáhnou někého milníku. Ale neznám jediného, který nějak pravidelně vysvětloval kolik a za co utratil tenhle měsíc, kvartál, rok. Neříkám, že nikdo takový neexistuje, ale co já mám zkušenost, tak to bude rozhodně vyjímka a nikoliv pravidlo.

A v tom co napsal Ondra je jeden zásadní argument se kterým se naprosto ztotožňuji. Mě baví věnovat svůj volný čas Zatrolenkám, protože chci aby se vyvíjeli a posouvali a to se i děje a dokud se to dít bude a můj čas půjde na tuhle činnost, budu to dělat rád. Ve chvíli kdybych měl ten čas trávit děláním reportů, rozvah, výkazů a nebo obajobou toho, jak může "tenhle hnus" jak se jemně vyjádřil Malcolm o figurce mecenáše, stát tolik a tolik peněz, v tu chvíli jdu od toho a budu svůj volný čas věnovat činnostem co mě baví, nabíjejí a naplňují. Výkazy práce a vyúčtování nákladů mi stačí v rámci zaměstnání, kde za to ovšem dostávám zaplaceno a i tak mě to pije krev.

28.12.2020 22:34:31

Promiňte
Neměl jsem v úmyslu tu rozjet takovou diskuzi. Chěl jsem svým příspěvkem říct hlavně to, že spousta lidí si nedovede představit kolik stojí provozování takového webu. Peníze jsem vám poslal dobrovolně a věřím že s nimi dobře naložíte. Větší transparentnost by byla už jen příjemným bonusem a to samé zveřejnění nějakých plánů do budoucna. Ostatně, třeba příští Vánoce si může každý zhodotit kam se web po mecenášství posunul a vyhodnotil zda bude dál podporovat. Držím palce a ať to zatrolenky zase posune ????

28.12.2020 22:41:51

Zeus komentare
Az na drobne konspiracie mi pride tato diskusia slusna a vecna. Ono musis brat do uvahy aj to, ze vela z nas sa tu citi doma a zalezi nam na tom ako sa web vyvija a preto je tendencia veci komentovat a davat navrhy na upravu a zlepsenie. Je to podla mna uplne normalne, ked clovek zisti novinku na "svojom" webe.

Je tu vela ludi, ktori by boli radi pocuti (velakrat staci len to, ze clovek moze prispiet do diskusie, nie kazdy ma potrebu, aby bolo tak ako chce on).

Mozno by stalo za zvazenie chystane novinky dopredu predstavit a nechat aj komunite nejaky brainstorming a potom zverejnit rozhodnutie, ze takto sme sa rozhodli a cez to uz vlak nejde. Clovek, aj ked nie je podla neho, ma potom aspon pocit, ze je sucastou vyvoja a ze mohol povedat avoj nazor a ze ten bol zvazeny aj ked nepresiel.

Takto sme stavany opakovane pred hotovu vec a to potom vyvola vacsie vasne a tuzbu este si to upravit podla svojho a frflat, ze toto a toto sa nezvazilo.

Potom by mi ani uzatvorenie komentovania hotovych oznameni nevadilo. Skuste to zvazit.

Kazdopadne tiez sa pridavam k chvale za to, ze web sa vyvija a ze to tu je take aktivne, je to super a drzim palce a pevne nervy, aby ste sa nami nedali odradit. Ale aj citlivost, ako to idealne sklbit.

28.12.2020 22:44:33

Tak to je tedy gól ...
... než na něco odpovídat a vysvětlovat, tak to tedy raději diskuzi zrušit. To je tedy úcta k uživatelům, vzít jim prostor k vyjádření se ke změnám. To je takový Babišovský styl - parlament je žvanírna, já sám vím jak to dělat nejlíp a poslechnout si různé i opačné názory je otravné a ztráta času.

... a já si naivně myslel, že se na Zatrolenkách blýská ne lepší časy.

28.12.2020 22:53:36

Ludomyl a Longerin
Já si vnitřně myšlenku toho, že lidé živě diskutují, právě proto, že jim na projektu záleží a to mě řekněme udržuje ve stavu jisté smířlivosti. Kdybych si to semo tamo neřekl, asi by mě to přestalo už bavit. Takže mám pro to jisté pochopení. Na druhou stranu bych rád (a přijde mi, že hodně lidí to tak má) jistou míru pochopení pro to, že rozvíjet projekt, kde se pochybují vyšší tisíce lidí denně není možné formou, kdy každý bude mít možnost něco k tomu říci a ještě aby bylo po jeho. O tomto přístupu už Čapek psal pohádky :-).

Navíc si nemyslím, že bychom názory a zpětnou vazbu ignorovali. A tím zas nechci říci, že ji vždy zrealizujeme. Ale jsem dost přesvědčený, že o mnohém víme. A ano, přiznám se, že když je podána arogantní formou (a je to čistě moje hodnocení dané formy a je mi jedno, co si o tom myslí autor dané zpětné vazby), tak mám silnou tendenci takovou zětnou vazbu ignorovat.

Jak píše Miner. Zatrolenky dělám pro radost. Až budu chtít prachy, tak je spíš prodám. Protože další cesty typu agresivní oblepení webu reklamou či prodej databáze uživatelů (nějakou GDPR compliant cestou) jsou mi silně proti srsti. Ale ta agresivní reklama by asi nějaký možná až průměrný měsíční plat vygenerovat mohla. Jenže radost bych z toho měl pramalou. A popravdě si moc Zatrolenky nedokážu (a asi ani nechci) představit v podobě, kdy hlavním cílem je z nich vytřískat maximum peněz.

28.12.2020 23:03:32

@kren
Zrušením komentářů pod článkem se neruší diskuse. Od diskutování tu máme sekci nazvanou Diskuse. :)

Mimochodem, když se podívám na obsah této diskuse a na předmět článku, tak se úplně nedivím té uvaze, řekl bych, že většina příspěvků jsou offtopic (bazar, bazar, bazar a bazar, výnosy a náklady, pak možná něco k věci, tj. k mecenášství a k tomu jako bonus trochu konspirací, manipulací a nepodložených osočení).

28.12.2020 23:03:42

@Miner
Ja velmi dobre rozumiem co pises. Mne len pride divne obhajovat netransprarentnost takym sposobom. Nikde netvrdim ze niekomu musis skladat ucty, to nie. Ale si treba aj uvedomit ze transparentnostou davate najavo ludom to, ze sa snazite nejakym sposobom hospodarit priehladne a rozumne (netvrdim ze to tak nie je) a vazite si ich dary - co moze len prilakat dalsich ludi.
Mne to pride osobne zvlastne v tom, ze naroky na financovanie v poslednej dobe stupaju, najprv reklamy - nasledne spoplatnenie bazara, posledne mecenasi atd. A stale nikde nevidno kde by to asi skoncilo.
Cisty priklad, nikto nevie ci sa mecenasstvom nazbieralo na funkcnost webu na dalsich X rokov, alebo jeden, alebo to vobec nestaci. Na BGG (ak uz si to spomenul, alebo Patreone) je aspon vidno kolko sa zozbiera(lo) (a kolko je potrebne), tu nevidim ziadny report. Mozem oponovat napr. aj wiki, ktora je priehladna ako kristal a ze som do nej napumpoval... https://wikimediafoundation.org/about/financial-reports/

28.12.2020 23:16:10

@Zeus
V pohodě..:) Bral jsem to z mého pohledu tak, že mě zajímá, kolik je potřeba nasbírat peněz, aby se mohlo přidat na server něco nového, protože chci Zatrolenkám pomoct, aby se mohly dále rozvíjet.
Neměl jsem, díky té transparentnosti, potřebu si prosazovat své prosazovat své návrhy a zájmy. To, že se někdo takový najde, mě upřímně nenapadlo. Máš pravdu, že vysvětlovat to samé dokola musí být vysilující..:)

28.12.2020 23:20:52

Nadhození možnosti zrušení komentářů u některých článků...
Vlastně zatím docela dobré. Protože tuto úvahu jsem vyslovil nahlas hlavně proto, abych ukázal nějaké své důvody, které mě k této úvaze (a stále mluvím o úvaze) vedou. Přijde mi, že většina (uznávám vzorek není úplně velký a reprezentativní ;-), co na to reagovala se nad tou úvahou zamyslela uceleně včetně uvedených důvodů. A cítím (a ano, je to pocit) řekněme jisté pochopení, i když se samotnou navrhovanou úpravou spíše vyjádření nesouhlasu. A přesně tak to mám i sám v sobě. Mě se ten krok sám o sobě také moc nezamlouvá, ale nebaví mě to, co se pod články o většině zásadnějších novinek děje (a ne nepřesvědčí mě nikdo, že negativní zpětná vazba je většinový názor). A to si myslím, že fungování křivky změny u lidí docela dobře znám a mám pro to jisté pochopení :-)

28.12.2020 23:21:13

Zeusi
Jak psal Miner, tím že zrušíš diskuzi pod novinkami nic nevyřešíš. Ta diskuze se jenom přesune na jiné místo ;-)

28.12.2020 23:25:58

wlcina
Dekuji, toho povazuji za konstruktivne vedenou diskusi. Vicemene provoz webu neni moc ohrozeny. Dotoval jsem ho (ted mluvim ciste financne, o casu se radeji bavit nebudeme :-) az do minuleho roku vzdy a vlastne jsem si platil provoz hracky. Bohuzel byla obdobi, kdy se mi ta hracka z ruznych duvodu zosklivila a mel jsem uz problem i s tim doplacenim ciste financne.

Nicmene kdyz jsem se loni vice pustil do "prodeje" reklamy, tak uz se aspon po provozni strance Zatrolenky zaplatili a mohli jsme pridat nejake dalsi funkce (treba overovani uctu SMSkou vc. automatizace zasilani pres SMS branu, ktera je zpoplatnena –> a vybirali jsme peclive i s ohledem na cenu :-).

Pak jsme zpoplatnili Bazar, kde stale tvrdim, ze motivace byla jina, nez vydelat penize (odkazal bych na clanek, opravdu me uz nebavi opakovat to asi tak po dvacate). To ze to nejake penize prineslo jsme vyuzili k pronajmu virtualniho serveru, ktery vyuzivateme jen z casti pro fulltextove hlaveni (bazar / naseptavac her). Chceme pridat hledani v diskusich a soukromych zpravach.

Mecenas byl ve finale opraseni stareho konceptu kvuli tomu, ze se obcas nekdo ozval, ze chce prispet a vymyslel i dost krkolomne cesty, jak nam penize poslat/dát (nakup stovek inzeratu v Bazaru a tak).

A asi nám letos peněz na účtě Zatrolenek zůstane víc než loni. A budou k dispozici, až budou potřeba (třeba už brzy, až budu skládat účty státu a bude chtít svůj podíl :-).

28.12.2020 23:29:36

@kren a ostatni
Rozumim tomu donatorovi, ale ja to vidim uplne jinak. Prisel jsi na web, ktery byl a je zdarma. Samozrejme ten web ti poskytuje jistou funkcionalitu, ale od urcite chvile narazis na nedostatky a vzneses dotaz - je mozne upravit/dodelat to a ono? Jo, je, neni problem. Pak prijde dalsi a dalsi, narusta mnozstvi uzivatelu a vyvojar se dostava do faze, kdy ma zamestnani a toto je jeho hobby projekt, ktery prerusta jeho casove moznosti a zacne v nem klicit myslenka zavest "donate". A tak jej zavede... a jelikoz jsou lidi spokojeni s jeho praci, tak mu proste ty penize poslou a dotycny se dostane do dalsi faze, ze zacne nedej boze vydelavat vic, nez v jeho soucasnem zamestnani a rozhodne se tomu venovat na plny uvazek a pak uz to je kolotoc - vice se venuje webu, prichazi vice lidi a i vice donatoru a on ma vice a vice prostredku.

Ale nikde neni ona povinnost sdelovat, co s temi penezi dela. I kdyby si je daval do strozoku, jakoze se to casto deje. A ja vim, ze ted prijde ono - "Ale my jsme ti, co ten web vytvari atp." Jenze to neni tak pravda... kdyby ten web nebyl, tak nemas vlastne co vytvaret. Je to jakasi platforma. Stejne jako facebook nebo neco jineho.

Nebo vem si nejaky vyrobek, kde tym pouzije knihovnu treti strany a diky nic vytvori svoji velkou aplikaci a jako dik proste poslou donate te treti strane. Neposlou mu ho proto, ze tam chteji to ci ono a chteji vedet, co za ty penize udela, ale za to, ze diky nemu usetrili hromadu casu a mohli svuj projekt posunout milovymi kroky.

@Ondra a jeho vyjadreni
Naprosto chapu jeho argumenty a presne to same jsem si rikal i ja. Ono, kazdy to mysli dobre, ale ten efekt je nakonec spise na skodu. Krom toho si myslim, ze uz vubec by lidi nemeli mit moznost zasahovat do tak internich veci jako u koho si platim hosting atp. Ja jsem vyhodnotil, ze potrebuji tento hosting a ten me stoji XYZ. Howgh, nacelnik.

Ja v tom monitorovani toku financi citim takove to: aha, takze ted ma 500 z bazaru, 1000 za mecenase, hosting vyjde na 800, kurna, kam zmizelo tech 700? Proc jsi neudelal to ci ono, dyt tam mas plonkovych sedm stovek. Nebo naopak, hmmm, on ma vyvazeny rozpocet, tak to mu ty penize nebudu posilat, to je nepotrebuje... (jezisi, preci nedovolim, aby si vydelal nejakou korunu a pozval svoji zenu na veceri). Chapu, ze to vetsina z vas tak nevnima, ale jsou tu urcite naznaky, lidi zacnou spekulovat a uz jsi ve viru vasni...


Ted me napada kickstarter. Sak tam je to podbne a spise horsi. Ty si kupujes hru (prispivas na jeji vznik), ktera neni hotova, nikdo ji nehral, nic se o ni v zasade nevi, ale stejne se najdou lidi, co za ni vysoli v souctu x milionu penez. Uvadi ti tam nekdo, proc je ta finalni cena takova? Jen se spekuluje, ale nikde nemas uvedeno, potrebuji $10k na grafiku, $15k na komponenty, $50k na formy atp.
Pokud prispejes, dostanes hru, pokud ne, tak nemas nic. Tu prispejes a zvysujes sance, ze se web bude posouvat a nebo naopak neprispejes a web bude stagnovat a treba upadne.


Btw. myslenka (ale imo nerealna v mistnich podminkach). Ondra by mohl zverejnit, co je akutni, klicove a je potreba to radikalne predelat. Dal by sumu, za kterou by s tim byl ochoten neco udelat do nejakeho stanoveneho terminu a az by se vybrala dostatecna suma, "projekt" by se spustil. Ale tam je tolik uskali, ze to nevidim realne. Ale myslim si, ze by to byl tez hodne motivacni program pro mistni stoury. :-)

28.12.2020 23:36:59

Svoboda diskuze
Miner píše: "Zrušením komentářů pod článkem se neruší diskuse. Od diskutování tu máme sekci nazvanou Diskuse."
Jenže to je přesně ten pocit, který z toho zrušení mám: "Rozhodli jsme o změně, zrušíme komentáře pod novinkami a vy si o tom diskutujte jinde jak chcete - stejně se ta diskuze během jednoho dvou dní ztratí v záplavě jiných diskuzí a my se už k tomu nebudeme muset vyjadřovat" Vím, neřekl jsi to tak, ale mám z toho celého takový pocit.

Pokud bude uživatelům vzata možnost vyjádřit se k novinkám a změnám spolu s adekvátními reakcemi adminů na připomínky uživatelů v komentářích ke změně, tak potom za mou osobu už nechci mít s tímto webem nic společného a nechtěl bych ho už žádným způsobem podporovat. V takovém případě bych využil nabízenou možnost vrácení mecenášského příspěvku. Jistě i tak budou mít Zatrolenky dostatek mecenášů, kteří akceptují vše co jim bude předkládáno a kteří nebudou mít potřebu o tom svobodně diskutovat.

Já úplně chápu jak se Zeus cítí a co chtěl svým vyjádřením říct, ale pro mne je svoboda se všemi negativními průvodními jevy důležitější než tzv. "klid k práci". Svoboda diskuze o charakteru webu, který podporuju je pro mne natolik zásadní, že nemohu jinak.

28.12.2020 23:37:42

Vojtova myslenka "kickstarteru" funkci webu
Chápu, jak to myslíš. Má to za mě jednu blbou vlastnost. Začnu to dělat pro prachy. A to je cesta do pekel, jak jsem možná trochu nastínil výše.

A bohužel pro srovnání s tím případem, kdy ti side projekt vydělá víc než zaměstnání, existují 2 aspekty:
1) aby ZH běžely aspoň tak, jak aktuálně běží, tak se o to stará tým adminů (a z pragmatického pohledu vlastně tak trochu bláznů)
2) kdyz bych sam byl cisty pragmatik, tak byt musel srovnavat pomer penez na investovany cas mezi zamestnatnim a Zatrolenkami. A bohuzel tohle nevychazi ani smykem a i kdybych si vsechny penize posilal (jako ze vse nechavam na uctu), tak to nevychazi radove (a to skutecne radove, nepouzivam toto slovo pro dvojnasobek :-). "Nevýhoda" dobré práce/zaměstnání.

28.12.2020 23:49:14

tři body
Z dosavadní diskuse eviduji 3 poměrně zajímavé body, ke kterým bych si dovolil vyjádřit (od nejméně zásadního po nejzásadnější):
1) lišta mecenášů,
2) privacy policy,
3) transparentnost financí.

Ad 1) byť bych osobně preferoval méně "invazivní" design lišty (stačilo by její zmenšení), nemám s lištou problém a souhlasím, že nemá smysl ji jakkoliv individualizovat, s jedinou výjimkou: líbilo by se mi, kdyby v nastavení profilu bylo možné nastavit, aby nebyla vidět, pouze při rozkliknutí profilu daného uživatele. Nejsem programátor, takže nevím, kolik práce to obnáší. Když to nebude možné anebo to nebude hned, nemám s tím žádný zásadní problém,

Ad 2) s ohledem na to, že ZH už jsou relativně velkým serverem, který zpracovává poměrně velké množství dat, by asi bylo určitě vhodné ošetřit zejm. ochranu osobních údajů (GDPR rulez...). Protože to částečně spadá do mého pole pracovní působnosti, rád nějaký návrh připravím, bude-li o to zájem (potřeboval k tomu samozřejmě nějaké další info, zejm. ohledně práce s daty atp.),

Ad 3) transparentnost financí je mimořádně citlivé téma, kde je zapotřebí rozlišovat jednotlivé položky.

V případě příjmů z mecenášství bych transparentnost navrhoval jako vysokou - ostatně pokud by si někdo tu práci dal, asi by tyto údaje sám byl schopen zjistit. Proč je potom tajit? Osobně bych navrhoval např. v lednu následujícího roku uvést, kolik peněz se touto formou celkem v minulém roce vybralo a kolik bylo zlatých/stříbrných/bronzových mecenášů. Sám takové informace ke štěstí nepotřebuji a nebudu spekulovat, proč někteří ano, ale doporučoval bych je uvádět.

V případě příjmů z reklamy jsem pro minimální až nulovou transparentnost, protože jde o mimořádně citlivá data. Pokud je počet zadavatelů reklamy relativně malý (což v tento okamžik je, pokud se nepletu), je z takových čísel poměrně jednoduché zjistit, kolik za reklamu platí subjekt XY oproti subjektu YZ. A to samozřejmě poskytovatel reklamního prostoru zveřejňovat (zpravidla) nechce, protože (zpravidla) jde o jeho obchodní tajemství (cena se může samozřejmě lišit a není pak příjemné někomu vysvětlovat, proč má platit 10 Kč, když jiný platil 8 Kč...). Vůbec bych se ostatně nedivil, kdyby non disclosure doložky byly standardní součástí smluv o reklamě, které ZH se zadavateli uzavírá (resp. divil bych se, pokud tam nejsou).

Stejně tak jsem pro minimální až nulovou transparentnost ohledně výdajů ZH. Protože ZH po nikom peníze nechce (ne, poplatek v bazaru se všemi jeho parametry opravdu nepovažuji za placenou službu - po vyčerpání limitu volných inzerátů, který běžným hráčům naprosto stačí, jde o velmi malou protihodnotu za poskytnutou službu), nevidím žádný důvod pro to, aby ZH touto formou skládaly účty. Při zohlednění stovek až tisíc hodin času Dia a adminů jsou každý rok HLUBOKO v záporu. A kdyby náhodou nějakou tu korunu někdy ZH přece jenom vydělaly? Šmarjá, proč ne??? Já za to budu jenom rád! Když si vezmu, kolik hodin tady strávím a v kolika směrech mi zdejší server pomohl (zjistit informace, poznat zajímavé lidi, poznat zajímavé názory...), pak to poslední co bych zdejšímu serveru vyčítal, je jeho případná ziskovost...

Tzn. v případě transparentnosti financí jsem pro poměrně limitovanou transparentnost, omezenou na dobrovolně poskytnuté finance.

28.12.2020 23:50:11

Svoboda diskuse
Obecně nemívám problém s jiným názorem. Mám problém s kultivovaností jeho přednášení. A je jedno, jestli je to z mého pohledu formulováno hulvátsky nebo "jen" urputně (= nulová ochota akceptovat zase jiný názor na oplátku). Protože opravdu mi nedává smysl vést 2 monology proti sobě. A ano, někdy si "usurpuji" právo rozhodnutí a někdy na něco, co už považuji za příliš přes čáru neodpovím vůbec. Velmi vzácně názory mažeme, a to spíš kvůli formě než názoru samotnému.

28.12.2020 23:54:31

Krátký offtopic k GDPR
Co se GDPR týče, tak si myslím, že fakticky vše naplňujeme a jediný větší formální nedostek je zveřejnění dokumentu se zásadami zpracování os. údajů.

Ty jako správci nikomu nepředáváme s několika výjimkami:
1) samozřejmě je poskytujeme na základě žádosti státním orgánům typu Policie ČR (jako jsme již dvakrát poskytli)
2) pro jejich zpracování využíváme dalších zpracovatelů (Anafra - hosting, CloudFlare - jako proxy/CDN, ZooControl/GoSMS - SMS brána, VPSFree - fullltext server, kde tedy spíše zatím žádné os. údaje nejsou) - každý pouze nezbytně nutnou část dat. Až na CloudFlare, přes který tečou jednotlivé stránky jsou všechny ostatní informace 100% na serverech v EU.

A samozřejmě k datům (i těm neveřejným) mají přístup admini Zatrolenek (uvedeni na stránce Více o Zatrolených hrách), kdy ne každý má přístup ke všemu. Třeba k bankovním transakcím, mám přístup stále pouze a jen já. K informací v Bazaru pak i Miner (ale stejně nevidí, z jakého účtu přišla jaká platba).

29.12.2020 00:03:50

@Hawkie @Zeus
Hawkie:
Protože ZH po nikom peníze nechce

Článek:
A v tento čas se na vás obracíme s prosbou. Podpořte, prosím, svůj oblíbený deskoherní server. Ano, oprašujeme program mecenášů!

Zeusův post o Xvýš - nevím proč bych jako měl - promiň ano nemusíš ale je to přesně jako "Sorry jako"

Chápu, že jsou obavy z toho, že tady bude xFrantů, kteří řekonu stojí to tolik jinde, ale reálně někdo může přijít s konkrétním řešením, které může pomoct a usnadnit a vylepšit chod servru. Pokud je doložka v reklamě a nejde říct ani souhrně, že to za rok 2020 udělalo x (když stejně my nevíme, kolik je zobrazení a kolik prokliků) - stačí toto sdělit nebo nastínit situaci.

Odměna Adminům
- pokud jsou aktivní, klidně bych i toto ocenil jako ocenění pro aktivitu a zápal.

Ono jde o to jak to navenek působí (teď se omlouvám, jestli to vyzní nějako konspiračně nebo útočně). Ke konci roku se přichází s prosbou, že potřebujeme pro ZH sehnat peníze, kdy nikdo neví kolik ani na co - tedy nějaké úpravy za nějakou cenu, které budou někdy .....

a poslední významnější úpravy za x let bylo zavedení poplatkování bazaru (což ano programováním bylo náročnější) a k tomu jeho úpravy, aby fungoval lépe (ergo mohl lépe prodávat), udělání místa pro reklamu a zavedení/oživení mecenášského programu

...


Deskoherní scéna
ano je tady Patreon - Deskofobie - podporuješ lidi, kteří vytváří obsah (což v případě Zatrolených her jsou uživatelé)

Velmi pěkně se k tomu za mě postavil "s trasparentsností" Kubrt na startovači - hele lidi chci vybrat peníze, abych se zlepšil v technickém zázemí .... když se vybere 5.000 - koupím novou kameru.... atd a nikdo nějak nerozporoval, že si bude kupovat kameru za 5k a ne jinou za 2 nebo za 20

29.12.2020 00:34:33

@Zeus - svoboda diskuze
Všechny tvé názory chápu (kultivovanost, urputnost, monology). Přesto všechno je pro mne možnost svobodné diskuze (i kdyby jen 1 z deseti byl kultivovaný a ochotný chápat jiný názor) na prvním místě. Zavřít možnost se vyjádřit i tomu jednomu spravedlivému z deseti je pro mne něco, přes co u mne nejede vlak.

Na transparentnost mám jiný názor jak ty, ale akceptuju tvůj názor a ohledně transparentnosti jsem už mlčel a respektoval tvé rozhodnutí. Zrovna tak jsem nesouhlasil už dříve s některými dalšími změnami nebo prioritami, ale respektuji váš názor a vaše rozhodnutí. Ale toto bych opravdu překousnout nedokázal. Není to nějaká moje urputnost, ublíženost nebo něco takového - je to můj životní postoj.

Zrovna tak, jak ty jsi se už mnohokrát vyjádřil k tomu, že nesnášíš sprostotu a hulvátství a je to tvůj životní postoj, tak u mne je zase zásadní dát každému možnost se svobodně vyjádřit, ať už diskutuju s opilcem v hospodě, s bezdomovcem před supermarketem nebo s univerzitním profesorem na akademické půdě. Každá z těch diskuzí mne může otrávit a zdát se mi jalová, ale někdy se třeba přistihnu, že třeba po roce si vzpomenu v nějaké situaci na něčí názor, který byl pro mne tenkrát nepochopitelný a se kterým jsem se nemohl ztotožnit, ale až po čase a jiných zkušenostech jsem toho člověka pochopil a jeho, byť malé, zrnko pravdy ve mě zanechalo nějakou stopu. Asi jsem tím vzhledem k mému věku a zkušenostem z dob nesvobody více postižen než jiní, ale jakmile chce někdo zastavit diskuzi proto, že se mu nelíbí cizí názor, nebo způsob, jakým ho prezentuje, či odběhne daleko od tématu, tak ve mě začne vždycky blikat kontrolka a vařit se mi krev, protože se vracím do doby první poloviny mého života, kdy mít jiný názor a prezentovat ho jiným jak předepsaným způsobem přinášelo velké potíže. A v mém okolí i na vlastní kůži jsem to mnohokrát zažil. Takže je to tak nějak ve mě a s tím už nic nenadělám.

29.12.2020 00:52:13

Ke svobodě diskuze
Někteří uživatelé zřejmě nevidí že ačkoliv to tak vypadá, toto není veřejný prostor. Může se Vám to nelíbit, ale všichni jsme tu jen na "návštěvě". Podle toho se také chováme viz. pravidla. Admini již tolikrát ukázali že jsou rozumné diskuzi otevřeni. Ale i to má své meze. Stejně jako na návštěvě neřeknete hostiteli že má fakt hnusný záclony i když je má fakt hnusný...

29.12.2020 01:15:56

@Jeny
Hele já bych mnohem radši, než nějaké tvoje peníze ocenil, kdybych tu nemusel číst tohle:

"Říkat že jsou vysoké náklady na grafiku, když jediná úprava grafiky za posledních 10 let je mecenářský proužek pod profilovku a lehká úprava bazaru (kde jde spíše o funkce než grafiku)" - Nikdo nepsal, že jsou vysoké náklady na grafiku, Ondra napsal, že peníze z mecenášského programu půjdou například na zaplacení práce grafičky, a to se děje. To je fakt a pravda, to, co jsi napsal ty je nepravda.

"Ale říkat, že kdo neposílá prachy pro ZH nic nedělá je zlo - lidé tu zadarmo vytvořili neskotečné množství obsahu a jen díky tomu jsou ZH tím čím jsou dnes a mohou si říct o placení za reklamu a odměna pro ty lidi byl také dobrý pocit a komunita. I lidé, kteří prodávají na bazaru "tu tvoří obsah" kvůli kterému zde spousta lidí chodí (a tím se zvyšuje nváštěvnost a atrkativita pro reklamu)" - tohle nikdo neřekl, naopak. Já se ptal uživatele, co nedělá pro ZH nic, na základě čeho tvrdí, že dělá „až dost“ a ptal jsem se ho hlavně kvůli těm tisícům lidí to ten obsah skutečně tvoří. Ti by na rozdíl od dotyčného měli veškeré právo říct, že ZH podporují "až dost" a já bych jen sundal klobouk a poděkoval. A všem kdo ZH jakkoliv pomáhají děkujeme pravidelně a poděkovali jsme jim i v této diskusi.

"Tvrdit v době kdy mám 3 příjmy (2x bazar a reklama) a vymýšlet si náklady a realné příjmy a náklady jsou tajemnějí než Hrad v Karpatech a k tomu vyzývat k další podpoře je divné." - Tohle už je úplná nehoráznost, tvrdit, že si vymýšlíme náklady. Vůbec nevím, kde bereš tu drzost s takovým obviněním přijít a jen tak to plácnout v diskusi. Máš k tomu obvinění nějaký důkaz? Pokud ne, tak by byla na místě omluva a pořádná dávka sebereflexe.

29.12.2020 09:35:26

@Jeny (Michal Janák)
Máš pravdu, že má věta "...ZH po nikom peníze nechce..." se dá chápat i v tom smyslu, v jakém ji uvádíš, tj. že umožněním mecenášství ZH vlastně peníze "chtějí". Mea culpa. Správně měla znít "... ZH nikoho nenutí nic platit..." (k platbě v bazaru viz můj předchozí post a pokud jde o mecenášství, potom to je zcela dobrovolné a dárce z toho kromě dobrého pocitu žádné výhody nezískává).

29.12.2020 09:57:28

Transparentost a přínos diskuze
Honza S.: Konečně rozumný příspěvek. Podepisuji se pod něho a děkuji za něj :)

Od někoho tu padlo, že transparentnost přiláká nové uživatele. To jako vážně? Pro to bych chtěl vidět nějaké podklady. Protože jestli hráči deskových her opravdu něco požadují od webu o deskových hrách, tak to rozhodně bude transparentost :D Proto sem asi všichni chodí.
A tutově nové uživatele nenaláká ani tahle diskuze. Jen hned první příspěvek tomu dává korunu. Většina dalších příspěvků byla stejně o tom, aby se vůči němu vymezila a jednorázovému návštěvníkovi ukázala, že by nad webem ještě neměl lámat hůl.

Že by diskuze nebyla vůbec k ničemu pravda určitě taky nebude, ale pokud už v nějakém příspěvků byla konstruktivní připomínka, tak byla ukryta pod nánosem nepravd (normální lži), výmyslů nebo naprostých volovin. Pro adminy tohle musí být naprostá ztráta času.


Zamyšlení: Napadá mě, že až budu příště v restauraci (pokud je ještě někdy otevřou), předtím než dám číšníkovi spropitné za kvalitní obsluhu, tak po něm určitě budu chtít finanční rozvahu, jeho výdaje a taky budu chtít vědět, co si za "moje" peníze chce vlastně koupit. Možná mu pak nic nedám, protože dojdu k legitimnímu názoru, že už ho podporuji dost.
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

29.12.2020 10:09:37

kren
Promiň, ale porovnáváš svobodu vyjadřování ve veřejném prostoru, kvůli které ti v minulosti vládní elita mohla udělat ze života peklo, se svobodou vyjadřování v soukromém prostoru, která tvůj život (pokud se ti nastavená pravidla nebudou líbit) ovlivní maximálně v tom, že si najdeš jiné stránky o deskových hrách. Takové srovnání kulhá na obě nohy.

29.12.2020 10:22:35

Herald
Máš pravdu, že svoboda vyjadřování ve veřejném a soukromém prostoru je něco jiného a že Zeus má plné právo zde nějaké mantinely nastavit. Křenův příspěvek ale chápu tak, že má zájem na tom, aby se svoboda diskutování na tomto serveru maximálně blížila takové svobodě ve veřejném prostoru. S čímž osobně souhlasím. Nikdo určitě nechce, aby ZH byly považované za "... ten server, kde se nesmí říkat XY....".

29.12.2020 11:07:17

Hawkie
Jenže Diův příspěvek nebyl o tom, že se nebude smět říkat XY na ZH, ale že zvažuje vypnutí komentářů pod novinkami. Čili že nechce vidět tu vlnu negativismu přímo pod oznámením o novince. Pokud by se o tom šlo mluvit do diskuzí, nikdo to tam cenzurovat nebude (a neděje se to mimochodem ani tady). Možná se to může zdát trochu nešikovné a přes ruku, ale dá se to taky chápat jako určitý způsob sebeprezentace webu, aby většinový (do diskuzí se nezapojující) uživatel viděl novinku a ne přímo pod ní tohle. Takže znovu, ta poznámka byla o tom: "možná vás přiměju, abyste si o tom šli povídat na jinou část webu," a ne" "nikdo se o tom nesmí bavit". Zcela legitimní požadavek na soukromých stránkách.

29.12.2020 11:20:47

Srovnání se soukromým sektorem silně pokulhává.
Jak už jsem psal výše, rozhodnutí Dia nezveřejňovat finanční toky respektuji a už se k tomu nebudu vracet. Tak jen malou poznámku, která se netýká jen transparentnosti, ale je mi předkládána i v souvislosti se svobodnou diskuzí a veřejným prostorem. Už několikrát mi tady bylo předloženo srovnání Zatrolenek se soukromým sektorem (naposledy od Heralda). Ale toto srovnání kulhá na obě nohy, protože v soukromém sektoru využívám produktů, které produkuje daná firma, ale Zatrolené hry jsou z 99% tvořeny uživateli, kteří sem chodí, píší recenze, překládají pravidla, diskutují v a pomáhají v diskuzích a Zeus a admini jsou pouze správci tohoto obsahu (to "pouze" není myšleno nijak zle a pejorativně). Samozřejmě, že bez nich by tenhle obsah nebyl přístupný, ale na druhé straně stejně tak bez uživatelů a jejich produktů by byl web jen sice funkční, ale prázdná kostra. Takže srovnávat to se soukromým sektorem, kde zákazník nemá právo se vyjádřit k tomu, jak web funguje, že je to jen záležitost majitele firmy opravdu pokulhává a já zastávám názor, že obě strany, jak majitel a správci, tak uživatelé by se měli vzájemně respektovat a slyšet na názory, dojmy a zkušenosti protistrany - a to je diskuze.

29.12.2020 11:32:35

Respekt
Mám respekt k tomu, jak se admini ve svým volným čase ZH věnují. Je mi jasný, že i kdyby ZH spravoval jen jeden admin na plnej úvazek a příjmy ze všech příspěvků, reklam a bazaru byly ve statisících ročně, furt po takovým adminovi s chutí šáhne dost zaměstnavatelů, který na správu podobnejch komunitních portálů vysypou mnohonásobně víc. Jak nastínil Zeus, ZH to přináší maximálně pár desítek tisíc. Snad si to dost lidí dokáže uvědomit.

Pokud by ZH měl nedejbože začít spravovat nějakej komerční subjekt, pak by jsme se nejspíš nepříjemně divili. Dokážu si za tím představit buď neustálý změny designu podřízený monetizaci, anebo klinickou smrt.

Když jsem původně zmiňoval příklad s Patreonem a transparencí, šlo o reakci na část předchozí inkviziční diskuze. Sorry za to, tentokrát jsem impulzivně už nezvládnul neotevřít svůj zobák. Příště, se pokusím zas jen pasivně sledovat cvrkot.

Rozumím, že dělat růčo nějaký reporty a dokolečka ospravedlňovat každej výdaj není nic, čemu by někdo chtěl obětovat svoje volno (přiznám, že mi ani nic tak krkolomnýho neproběhlo hlavou - nanejvýš to bylo několik automaticky promítanejch dat z účtu na stránku mecenášství, jako je suma příjmů a zůstatek...).

Za sebe nad tím tedy nemám potřebu lavírovat. Vlastně je i ku prospěchu věci, že admini umí přes různý tlaky říct svý definitivní stanovisko.

29.12.2020 11:39:23

@kren
Nemohu souhlasit s tím, že v soukromém sektoru jsou využívány produkty, které produkuje daná firma. Minimálně ve virtuálu tomu tak není. Podívej se na sociální sítě, podívej se na uložiště, podívej se na jakýkoliv komunitní server s jakoukoliv tématikou, podívej se na blogovací servery a mohl bych pokračovat. Provozovatel poskytuje platformu, nastavuje pravidla a více či méně kontroluje jejich dodržování, komunita dodává obsah, ať už vlastní tvorbou nebo sdílením informací odjinud. Trochu se obávám, že tvému modelu minimálně na internetu už dávno ujel vlak.

29.12.2020 11:40:53

kren
Tak v tomhle bodě se nejspíš neshodneme. Ano, obsah na ZH byl dodán uživateli, ale žádnému z nich to, že sem nějak přispěl, nedává žádné právo si vynucovat, jestli tu to nebo ono má nebo nemá být. To pořád náleží pouze majiteli. Pokud svým konáním majitel způsobí, že se uživatelé naštvou a hromadně budou požadovat stažení jimi nahraného obsahu, tak web umře, ale to je asi tak celé. A nikomu to neobrátí život naruby.

A diskuze by tu pořád zůstala i po vypnutím komentářů pod novinkami, jen by byla na jiném místě, to je celé.

29.12.2020 11:49:17

Nemluvte prosím o vynucování si něčeho co tu má být nebo nem
... nikdy jsem nic takového neřekl. Pořád mi jde jen o vzájemnou diskuzi adminů a uživatelů a respektování názorů, byť s nimi ta či druhá strana nesouhlasí. Vždyť v diskuzi můžou vzniknout dobré nápady a otravné, pejorativní, konspirační příspěvky jsou bohužel nutné zlo svobodné diskuze.

29.12.2020 12:43:18

... už jsem řekl, co jsem chtěl ...
... takže pokud o tom chcete ještě diskutovat, tak už se toho nebudu účastnit. Zrušení komentářů bez náhrady prostě nepovažuju za dobrý krok a jako doporučovanou náhradu diskuzní fórum s mnoha průběžně zakládanými těžko dohledatelnými vlákny, které admini všechny nemají ani při dobré vůli šanci sledovat nepovažuji za dostatečnou náhradu diskuze mezi uživateli a adminy nad rozvojem a novými funkčnosti webu. Nejde mi o prosazování takového nebo onakého názoru, ale o svobodnou snadno dohledatelnou diskuzi k nějaké konkrétní probíhající změně, která může přinést pochopení na obou stranách.

29.12.2020 12:55:03

@herald
Ano, máš pravdu, že "Diův příspěvek nebyl o tom, že se nebude smět říkat XY na ZH, ale že zvažuje vypnutí komentářů pod novinkami". Jenomže přesně v takovémto opatření (tj. zabránění v diskusi tam, kde ji člověk očekává a kde byla doposud umožňovaná) já osobně prvek cenzury vidím - jde o účelovou úpravu diskusního prostoru, vytěsnění diskuse z nejexponovanějšího prostoru na jiné. Pokud to ty vidíš jinak - ok, je to tvůj názor.

Máš také pravdu v tom, že jde o soukromé stránky, kde provozovatel má plné právo vykolíkovat prostor (nikdy jsem ani netvrdil opak). Ale pokud zde doposud diskuse pod novinkami možná byla a pokud je její ukončení zvažované z tebou uvedeného důvodu (že Zeus "nechce vidět tu vlnu negativismu přímo pod oznámením o novince"), potom jde podle mě o krok špatným směrem. Nechť sám čtenář sezná, co je konstruktivní a smysluplná kritika a co ne. Nikdo z nás patent na pravdu nemá a ne nadarmo se říká, že "cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly". Např. už jenom v rámci této diskuse samotné je velmi hezky vidět práce s daty - jak se některé informace dají účelově překrucovat a dovozovat z nich něco, co v nich nebylo (viz zejm. příspěvky Jeny (Michala Janáka)), a jak se dají věci uvádět na pravou míru (ludomyl a po něm další).

Diovy důvody pro zvažování takového opatření naprosto chápu a uznávám, že být na jeho místě, dost možná bych měl podobné myšlenky. Pokud se pro to rozhodne, budu to respektovat, ale netleskat tomu nebudu. Sama zdejší diskuse myslím velmi názorně ukazuje, že Zeus nemusí mít obavu z toho, že by musel každý krok obhajovat sám. Podobně smýšlejících hráčů, kteří se neváhají ozvat a vyvracet účelově překroucené informace, je zde celá řada.

29.12.2020 13:03:54

drobná korekce
Věta "Pokud se pro to rozhodne, budu to respektovat, ale netleskat tomu nebudu" měla samozřejmě znít "Pokud se pro to rozhodne, budu to respektovat, ale tleskat tomu nebudu." Sry za překlep - nejde mi bohužel upravit původní post.

29.12.2020 13:13:32

kren
"Vždyť v diskuzi můžou vzniknout dobré nápady" ano to je pravda, ale nesouhlasím s "otravné, pejorativní, konspirační příspěvky jsou bohužel nutné zlo svobodné diskuze" a to hned kvůli několika bodům.

1) ty dobré nápady vzniknou vždy, otázkou je kdy ne kde. Tzn. že kdo má dobrý nápad a chce se s ním prezentovat nepotřebuje diskuzi. Může napsat komentář, zprávu, email nebo i do diskuze. Diskuze není rodištěm dobrých nápadů, tím je lidská mysl. Diskuze je jen nejjednodušší forma prezence dobrých nápadů. A proto si važme toho že je zde k dispozici diskuze.

2) právě díky otravným, pejorativním a konspiračním příspěvkům nebude dobrý nápad vidět. Proto jsou pravidla a diskuze se vždy musí moderovat. Stejně tak je např. na simpoziu někdo kdo ho vede a usměrňuje daným směrem.

3) toto není veřejný prostor proto zde nemůže být řeč o "svobodné diskuzi".

A se vší úctou k tobě i tvým příspěvkům pro ZH si myslím že prostě jen prudíš, protože máš pocit že prudit musíš protože "svoboda" a kdesi cosi. A prudíš naprosto zbytečně. Ačkoliv tě to baví, nic přínosného to nepřinese.

29.12.2020 13:14:40

@kren
Já jsem si to přestavoval tak, že pokud by k tomu došlo, tak bychom k jakémukoliv oznamu vytvořili diskusní vlákno. Klidně bychom ho mohli mít i po nějakou dobu připnuté (až budem mít tu funkcionalitu). Já myslím, že ty ve všem vidíš ten nejhorší scénář, což je legitimní a je fajn, že je někdo ostražitý. :)

Každopádně pokud se diskuse vede konstuktivně a slušně, tak jsem za ní rád a to i v případě, že nesouhlasím ani se zlomkem. Aspoň se člověk zamyslí. Ovšem i přesto, že dnešní příspěvky zde jsou v pohodě, tak jsou brutálně offtopic a s mecenášstvím nemají nic společného a kdo si tuhle diskusi bude číst a očekávata, že tu budou dotazy k programu, ten nenajde téměř nic a to je špatně.

29.12.2020 13:40:52

transparentnost
Nevidím jediný důvod, proč by měli admini zveřejňovat náklady. Jak člověk nacení svoji práci správy serveru? Prostě to mecenášství není jen aby pokrylo náklady (server, grafika, elektřina), ale prostě i práci a čas a aby byli nějak odměněni. Absolutně nerozumím tomu, jak tohle někdo nemůže chápat :)

29.12.2020 15:18:28

@Honza S.
Píšu jen proto, že si myslím, že podobné osobní útoky jako je tento tvůj : "... si myslím že prostě jen prudíš, protože máš pocit že prudit musíš protože "svoboda" a kdesi cosi. A prudíš naprosto zbytečně. Ačkoliv tě to baví, nic přínosného to nepřinese..." právě vyvolávají zlou krev a sklouznutí do osobní roviny je vždy počátkem toho, z čeho je Zeus v diskuzích znechucený. Sám jsem se nechal v jednom horním příspěvku unést, když jsem návrh zrušení komentářů přirovnal k Babišovskému stylu. Nebylo to vhodné a jsem rád, že se můžu za to při této příležitosti omluvit. Nemění to sice můj názor na svobodu diskuze o změnách na webu, ale je unfér, když to sklouzne do osobní roviny a myslím si, že tohle byl jediný můj příspěvek v celé této diskuzi, který nebyl v pořádku. Diskuze je především o vzájemném naslouchání a snaze pochopit názor protistrany. Miner to popsal v posledním příspěvku moc hezky: "... pokud se diskuse vede konstruktivně a slušně, tak jsem za ní rád a to i v případě, že nesouhlasím ani se zlomkem. Aspoň se člověk zamyslí ..." A o to mi jde. Rozhodně mi nejde o sebestřednou kakofonii vzájemně se neposlouchajících lidí.

29.12.2020 15:56:23

Daně
Návrh do budoucna. Potvrzení o daru do daní ;-)

29.12.2020 16:09:07

kren
Chápu, že už dál nechceš pokračovat (ono se to pak točí v kruhu), jen bych si dovolil poslední poznámku:
"Nemluvte prosím o vynucování si něčeho co tu má být nebo nem... nikdy jsem nic takového neřekl."

Netvrdím, že jsi něco takového řekl, jen jsem se pokusil interpretovat to, co jsi řekl. A to bylo: "Pokud bude uživatelům vzata možnost vyjádřit se k novinkám a změnám spolu s adekvátními reakcemi adminů na připomínky uživatelů v komentářích ke změně, tak potom za mou osobu už nechci mít s tímto webem nic společného a nechtěl bych ho už žádným způsobem podporovat. V takovém případě bych využil nabízenou možnost vrácení mecenášského příspěvku."

-> Což jsem si já vyložil (a možná tedy mylně, to je bohužel otázka toho, jak jeden chápe to, co říká druhý), že kometáře pod novinkami jako uživatel vyžaduješ. (+ pak další příspěvky na téma "soukromé" vs "tvořené uživateli") Nebylo mým úmyslem pokusit se ti podstrkovat, že jsi něco řekl (to sám nesnáším), jen jsem to tak chápal.

29.12.2020 18:14:13

Hawkie
Asi to oba vidíme příliš odlišně, než abychom se vzájemně přesvědčovali o názoru toho druhého:)

29.12.2020 18:16:36

Herald
A pak že se tady na ničem neshodneme... :D!

29.12.2020 19:24:19

bazar +2
Velmi trefne napisane:
Kdyby nebyl zaveden poplatek na bazar poslal bych dar s chutí, takhle se pro to mecenášství nedokáži nějak nadchnout...

Minerov nazor ze poplatok v bazare nieje podpora ZH, pokladam za nespravny.
Kupim chlieb v pekarni, tak som sice zaplatil za tovar, ale stale je to podpora toho konkretneho pekara a ide to jemu do vrecka ;)
Pred davnymi casmi bol bazar bez toho poplatku a fungoval...

Chapem, ze program mecenas je robeny ako plat a maj doby pocit, ze si podporil dobru vec.
No myslim, ze ZH by ziskali viac mecenasov, keby bol pre nich zruseny poplatok v bazare (aspon do vysky mecenastva).
A to som tymto prispevkom chcel povedat.

Tiez chapem, ze bude vyhodnesie ponechat tento poplatok. Predsa len je to v oboch pripadoch posielanie penazi na ucet ZH.
Kurz 1eur/25czk radsej necham bez komentara. :)
Peace

30.12.2020 03:36:51

Chválim ZH, dobrý nápad, len tak ďalej.
Keby ste toľko hrali čo tu poniektorí píšete..., nezávidím adminom to vôbec všetko čítať a hľadať v tom nejaké rozumné návrhy na zlepšenie.

Každopádne dobrý nápad, zatrolenky a ich strážcovia si podporu zaslúžia, som vďačný za minimum reklám a maximum informácií a prehľadu o hrách pre Česko Slovenskú komunitu.
A vôbec sa nestrachujem o nové vylepšenia v budúcom roku.

Veľká vďaka za výdrž a ochotu, tiež prajem celej komunite a všetkým hráčom v našom okolí veľa herných zážitkov do nového roku. Hlavne zdravie a čas.

30.12.2020 11:46:22

Spansi
Ten kto chce prispieť prispeje bez ohľadu na zrušenie poplatku v bazáre. A to je podstata mecenešstva a to je pravý mecenáš. " No myslim, ze ZH by ziskali viac mecenasov, keby bol pre nich zruseny poplatok v bazare (aspon do vysky mecenastva).". Ale potom sa stane niekto mecenasom , kto ním ani nechcel byť a ide mu vyslovene o bazár. A ešte píšeš "aspoň do výšky mecenešstva". To je cele kontraproduktívne. Navyše mecenasštvo a bazár sú dve rozdielne veci a netreba ich spájať. Koľko ešte príspevkov sem pribudne, ktoré budú spájať mecenasštvo z bazarom, z úľavami v bazáre a pod.? Koľko príspevkov sem ešte pribudne, že prispel by som ale..... .

30.12.2020 12:00:46

@JAHMAN ad Spansi
I když se Spansim stejně jako ty nesouhlasím, tak si myslím, že je regulérní, aby kdo chce tak napsal důvody proč se nechce stát mecenášem. Jsou to komentáře pod výzvou: "... Podpořte, prosím, svůj oblíbený deskoherní server. Ano, oprašujeme program mecenášů! ...
Žádáme vás o dobrovolný roční příspěvek na provoz tohoto webu ..." Tak snad může napsat svůj názor a jak to vidí. Od toho snad ty komentáře jsou. Pokud z toho názoru pak nevznikne zbytečný flame, tak je to snad každého právo napsat svůj názor i když menšinový a nesouhlasný.

30.12.2020 13:09:02

kren
Určite, len sa tu opakuje stále to isté. Prispel by som ale chcem výhody v bazáre :))). Viac mecenasov by bolo keby mali dotyčný zrušené poplatky. Však to naozaj nedáva zmysel. Ide dotyčnému o podporu alebo o výhody v bazarue? Lebo sú to dve rozdielne veci. Kolko hlasov tu bolo, ako aj posledný, že by prispeli ale chcú zrušiť poplatky v bazare. Takým Radim že môžu naďalej prispievať cez bazár :).

30.12.2020 15:36:23

"Přispěl bych, ale...."
"... nechci, nebo nemůžu"
To jsou jediné správné důvody proč nepřispět. Jakékoli vysvětlování a podmiňování příspěvku je čirý alibismus a nepochopení pohnutek žadatele o mecenášský příspěvek. Přitom je v žádosti vše dokonale vysvětleno a zdůvodněno.

30.12.2020 16:05:06

Brandi75
Přesně tak ;)

Všem přeji šťastný nový rok, a jelikož silvestr bude asi letos klidnější a komornější, tak je to ideální právě na nějakou deskovku ;)
Aneb, jak na nový rok, tak po celý rok ;) :)

30.12.2020 16:08:56

PF2021
Koukám, že místní inkvizitoři už se nám tu v tom vymítání kacířskejch názorů nějak zacyklili. ;)

Každopádně, všem těm, kdo nemají potřebu tlačit ostatním svoje geniální dogmata a pravdy, přeji šťastný nový rok!

30.12.2020 16:31:06

@JAHMAN, kren, whiskas
@JAHMAN: plne souhlasim.

@Kren: stejne jako ma Spansi pravo na svuj nazor (ktery nesdilim), ma JAHMAN pravo na svuj (ktery sdilim). Pokud jsi vyse horoval proto, aby se zde mohly utkavat ruzne nazory (s cimz btw plne souhlasim), prilis nerozumim tomu vymezovani se vuci jinemu nazoru JAHMANA k nazoru Spansiho...?

@whiskas: nikdo tady svuj nazor neoznacuje za "jediny spravy" nebo ten opozicni za "kacirsky" :), ani se tu nikdo nesnazi o zadne vymitani. V cem ma spocivat to "zacykleni" take uplne nechapu, ale treba mi neco unika... :)

Kazdopadne take preji vsem vse nej do roku 2021, hlavne zdravi!

30.12.2020 20:08:33

@Hawkie
Trošku ti nerozumím. Však jsem Jahmana nijak nekritizoval, tak nevím k čemu a proč se vyjadřuješ. Jen jsem napsal, že se Spansim nesouhlasím, ale že má právo sdělit svůj postoj, že komentáře jsou k tomu, aby každý mohl napsat, co si o mecenášství myslí. Jestli ti vadí, že jsem to napsal po Jahmanovi a že jsem ten post adresoval na Jahmana, tak to příště budu adresovat obecně do fóra. Myslím, že jsi trošku přecitlivělý.

30.12.2020 20:31:45

Nový rok 2021...
Také se přidávám k přání do nového roku..:)

30.12.2020 21:06:48

PF 2021
Do nového roku přeji adminům pevné nervy a mnoho pozitivních komentářů :D

Zatím je tu cca 158 komentářů, ale věřím, že se komunita pochlapí a těch 200 do konce roku dáme. Nemusí to být ani nic přehnaně kreativního, bazar se už znovu probral už to beztak nikdo nečte...
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

30.12.2020 22:21:39

pf 2021
@kren: ok, jsem asi precitlively...necht se to stane mym mottem :D!

@all: vse nej do Noveho roku!!!

31.12.2020 00:34:54

PF 2021
Také jako "konspirátor" (berte s nadsázkou a humorem) přeju všem vše nej do nového roku a ať jsou k nám kostky v tom novém roce více nákloněny :-)
__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

31.12.2020 09:13:48

Stříbro
Jsem mecenáš, jenom chci vidět, jak to vypadá.. ????

31.12.2020 11:35:58

Vybíráme z Bazaru

Trůn 2
Trůn 2
Akt. cena: 120 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas