Správná dvojka

Autor: 3,14 | 17.4.2021 | 2

Úvod

„Ahoj, znáte Správnou dvojku?“

„Ale jasně – Bob a Bobek, Spejbl a Hurvínek, Pat a Mat, Čmelda a Brumda, Lotrando a Zubejda, Křemílek a Vochomůrka, Káťa a Škubánek, Mach a Šebestová.“ „Ale ne, on myslí něco jiného, párek s hořčicí, koláč a kakao, řízek s bramborovou kaší, špagety s kečupem, dort se šlehačkou.“ „ Vedle jak ta jedle, myslí branka a míč, tenisák a raketa, píseček a bábovička, kočárek a panenka.“

„Ani jeden jste se netrefili! Mám novou karetní párty hru Správná dvojka, tak si sedněte a poslouchejte pravidla, ať můžeme hrát.“

Popis hry

Správná dvojka je nová dětská karetní párty hra od Dino Toys. Zahraje si ji dva až šest capartů od pěti let a jedna partie netrvá déle než deset minut.

V této rychlé hře vykládáte karty zvířátek. Zvířátek stále přibývá, ale pozor, váš úkol se mění každým otočením karty. Jednou hledáte stejnou barvu, podruhé stejné zvířátko, potřetí stejný počet. Kdo si jako první všimne alespoň dvojice karet odpovídající odhalené kategorii, zakřičí a získá karty. Kdo získá nejvíce karet, vítězí.

 

Privátní: 1-krabice.jpg
Krabice

 

Rozbalení

Správná dvojka je schovaná do malé krabičky. Po otevření uvnitř naleznete list pravidel a balíček čtvercových karet v papírovém insertu, karty tedy uvnitř krabičky pěkně drží na místě.

Papír použitý na karty není nikterak tlustý. Řekl bych, že se jedná o standardní karetní papír. Karty jsou čtvercové a docela široké, což trochu znesnadňuje míchání a nedovedu si úplně představit, jak je zamíchají samotné děti malýma ručkama. Pravděpodobně jediný způsob míchání tak bude rozházet karty po stole, rukama chaoticky promíchat a pak je zase poskládat. Na druhou stranu, čtvercový formát usnadňuje rychlé otáčení karet, což se při této párty hře opravdu hodí.

Samotná pravidla jsou popsána na jedné malinké stránečce, srozumitelně a jednoduše. Na druhé stránce jsou znázorněny příklady.

Privátní: 2-unboxing.jpg
Rozbalená hra

 

Příprava hry

Před samotnou hrou je třeba si vše připravit, což je zrovna v tomto případě opravdu snadné. Prostě vezmete karty, zamícháte je a položíte doprostřed stolu stranou s kategoriemi nahoru.

Ani vysvětlování pravidel ostatním nezabere příliš času. Mně se však osvědčilo obehrát s mou šestiletou dcerou první hru pomalu s postupným vysvětlováním, co má zrovna sledovat. Osmiletá dcera hru pochopila už po přečtení pravidel.

Privátní: 3-unboxing.jpg
Příprava hry

 

Hraní

A jak se tedy hra hraje? Hru začíná nejmladší hráč. Vezme horní kartu z balíčku, otočí ji stranou se zvířátkem nahoru a položí vedle balíčku na stůl. To samé postupně dělají i ostatní hráči v pořadí po směru hodinových ručiček. Po každém odebrání karty z balíčku se na rubu další karty objeví nový symbol kategorie úkolu – zvířátko, počet, či barva. Hráči srovnávají aktuálně platnou kategorii s již vyloženými kartami zvířátek, a pokud mezi nimi naleznou alespoň dvojici karet, které odpovídají dané kategorii, zvolají nahlas název kategorie. Hráč, který se ozve jako první, si vezme všechny karty splňující podmínku k sobě a hra pokračuje dále.

Správná dvojka skončí ve chvíli, kdy zbývá poslední neotočená karta v balíčku. Pak si všichni spočítají, kolik ukořistili karet. Ten s největším počtem karet zvítězil.

Privátní: 4-hra.jpg
Rozehraná hra

 

Hodnocení

Správnou dvojku jsme doma hráli, celá rodina ve čtyřech, ve třech (já a mé dvě dcery), vyzkoušeli jsme i variantu ve dvou (dospělák proti dítěti a dvě děti proti sobě).

Hra měla spád ve všech variantách, zajímavější, zábavnější a legračnější však byla ve větším počtu hráčů. V průběhu hraní jsem objevil veliký problém této hry. Pokud si ji opravdu chcete užít, najděte si na hraní stejně staré děti. Jejich šance objevit správnou dvojici pak bude více vyvážená. Při našem hraní neměla má šestiletá dcera proti té osmileté vůbec žádnou šanci a partie končily propastným rozdílem. Dítě musí totiž sledovat spoustu různých věcí – kategorii, která se právě hledá, novou kartu, původní karty… a vše se stále mění. Starší děti se v tom zvládnou orientovat rychleji než ty malé.

Napadá mě srovnání Správné dvojky se hrou Dobble Kids. Obě hry pracují se stejným principem – vyhledáváním stejných prvků na kartách. Nicméně zatímco u Správné dvojky srovnáváte vždy několik otočených karet se stále se měnící horní kartou balíčku, u Dobble porovnáváte vždy dvě karty s obrázky, a i když vám jednu z nich soupeř vezme, obrázky na druhé kartě již máte naučené a tak je lehčí porovnávat původní a novou kartu. V tomto ohledu považuji Správnou dvojku za složitější hru.

Správná dvojka je opravdu bláznivě rychlá postřehová karetní hra. Je jednoduchá na pochopení, i když menším dětem bude chvíli trvat se ve hře zorientovat. Užijí si ji děti mezi sebou, ale i rodiče s dětmi, tedy pokud nejsou rodiče příliš soutěživí. Pro radostný zážitek z hraní bych Správnou dvojku použil ve skupině stejně starých dětí, ať už o přestávce ve škole, v družině, či nějakém kroužku.

 

Rozhovor

Na závěr připojuji rozhovor s těmi, pro které je hra určena:


Co byste o hře řekli svým kamarádkám?

Verunka (8): Jde to hrát až v šesti, je to rychlé a jsou tam barevná zvířátka.

Káťa (6): Je tam hodně karet a ty musíš otáčet a najít aspoň dvojici zvířat, barev nebo čísel a pak si to bereš k sobě.

Co se ti na hře líbí?

Verunka (8): Že se to hraje strašně rychle a musíš rychle křičet, co najdeš.

Káťa (6): Že se otáčí karty a pořád se mění, co hledám.

A co se ti nelíbí?

Verunka (8): Nelíbí se mi prohrávat.

Káťa (6): Nic, všechno se mi líbí.

S kým by sis Správnou dvojku nejraději zahrála?

Verunka (8): S kamarádkama.

Káťa (6): S tátou, protože pořád prohrává.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Rozhovor s hráčkami je fajn nápad.

18.4.2021 07:37:00

Vybíráme z Bazaru

Hadara CZ (Mindok)
Hadara CZ (Mindok)
Akt. cena: 5 €
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas