Splendor ve světě Marvelu

Autor: Shark | 17.2.2021 | 2

Boj o Kameny nekonečna vrcholí. Tým mých bojovníků je působivý, ale zatím jsem nedosáhl všeho, co je k vítězství a zisku Thanosovy rukavice zapotřebí. Musím se například ještě více soustředit na ovládnutí aspektu síly. Ale po kom sáhnout? Abych do svého týmu dostal Kravena, stačí už jen jediný Kámen prostoru. Nebo by byl lepší Ronan? U něj bych potřeboval ještě dva Kameny mysli, ale zase by mě posunul o dva kroky blíže k vítězství. A co takhle mocný Hulk? Nebudu radši myslet na to, kolik a jakých kamenů bych za něj musel vysázet na stůl. Ale přestože je jeho cena tak vysoká, získal bych díky němu i mimořádné vzácný Kámen času, nemluvě o tom, že bych se s jeho pomocí mohl stát sjednotitelem Avengerů! Ale víte co? Půjdu radši na jistotu. Takový Lizard ke mně přijde sám, přilákán tím, co se mi dosud podařilo nashromáždit…

Hra Splendor si svého času získala mimořádnou pozornost a nasbírala řadu ocenění, včetně nominace na nejprestižnější herní cenu Spiel des Jahres za rok 2014. Nyní se nám vrací její přepracovaná verze zasazená do komiksového univerza Marvelu, kde místo obchodování s drahokamy budete získávat do svých služeb slavné hrdiny i padouchy z kreslených příběhů.

 

Herní materiál

Již původní Splendor vzbudil zaslouženou pozornost kvalitou herních komponentů. I marvelovská verze obsahuje nádherně zpracované žetony, které jsou dostatečně velké, výtvarně zdařilé a dobře se s nimi zachází. Kartonové desky si zachovávají standardní dobrou kvalitu. Co bohužel doznalo zhoršení, jsou karty. Přestože mají působivé a atmosférické ilustrace, kvalita papíru je ve srovnání s předchůdcem o poznání nižší, takže jsou mnohem náchylnější na poškození při neopatrné manipulaci, zejména ohýbání. Krabice obsahuje plastový inzert dělaný na míru žetonům i destičkách. Přihrádky na karty jsou dostatečně široké, aby se do nich vešla i případná rozšíření – ta by však v takovém případě musela zahrnovat pouze karty, protože pro jiné komponenty už zde moc místa nezbývá.

 

Splendor MARVEL: krabice
Krabice

 

Herní mechanismy

Vaším prvotním úkolem je shromažďovat během hry žetony Kamenů nekonečna. Těch je ve hře celkem šest druhů, přičemž k pěti z nich se můžete dostat relativně snadno. Poslední druh – zelený Kámen času – smíte za hru získat pouze jeden, zároveň však představuje nezbytnou podmínku k aspiraci na vítězství. Za Kameny nekonečna si budete postupně najímat do svých služeb významné superpostavy z komiksového světa Marvelu. Ty představuje celkem devadesát karet a podle náročnost získání jsou rozděleny do tří úrovní. Od každé úrovně jsou vyloženy vždy čtyři. Jednotlivé karty mají cenu v různobarevných kamenech: čím více kusů, resp. druhů kamenů je zapotřebí, tím více výhod vám postava na kartě poskytuje.

Najatý hrdina či padouch znamená automaticky jeden permanentní „bonusový“ kámen. To znamená, že pokud budete muset takový kámen v budoucnu zaplatit, nebudete potřebovat jeho žeton. Díky tomu můžete některé postavy získat jen za tyto bonusy, stejně jako se bez nich k určitým postavám nedostanete. Vezměme si jako příklad výše uvedeného Hulka. Za něj musíte vynaložit celkem čtrnáct Kamenů nekonečna, z toho pět duševních. A vzhledem k tomu, že můžete mít současně nanejvýš deset žetonů kamenů a například ve hře dvou hráčů bude každý druh zastoupen pouze čtyřmi žetony, bez bonusů to zkrátka nepůjde.

Privátní: Splendor MARVEL - žetony.jpg
Žetony Kamenů nekonečna

 

Mocnější hrdinové vám kromě toho přinesou i 1-5 vítězných bodů, ti nejsilnější z třetí úrovně dále i žádaný zelený Kámen času. Jestliže do svých služeb navíc získáte nejvíce Avengerů (hrdinů se symbolem „A“), máte v kapse další bonusové body.

Vítězné body totiž nedostáváte pouze za samotné hrdiny či padouchy, ale i tehdy, jestliže shromáždíte odpovídající bonusy, tedy postavy patřící k určitému Kamenu nekonečna. Hra totiž obsahuje i čtyři destičky lokací ze světa marvelovských příběhů. Abyste takovou destičku získali, musíte shromáždit tři trojice nebo dvě čtveřice stejnobarevných postav. A když se vám to podaří, připíšete si 3 vítězné body za každou takovou destičku, které vám již nikdo nevezme. To však není případ poslední destičky, s jejímž získáním se pojí titul sjednotitele Avengerů. Jako první si ji vezme, kdo jako první získá tři Avengery. Jestliže jich však někdo jiný shromáždí více, destička (a s ní i 3 body) putuje k němu. Navíc může rozhodnout i o konci hry.

Privátní: Splendor MARVEL - destičky.jpg
Destičky lokací a titulu sjednotitele Avengerů

 

Průběh hry

Každý hráč má ve svém tahu k dispozici jednu z níže uvedených akcí:

  • Vzít si 3 žetony různých kamenů.
  • Vzít si 2 žetony stejného druhu kamene. Tuto možnost lze však využít pouze tehdy, pokud jsou před zamýšleným braním k dispozici minimálně 4 žetony daného druhu. A protože množství dostupných žetonů je přímo úměrné počtu hráčů, čím méně hráčů hraje, tím je tato akce obtížněji proveditelná.
  • Vzít si do ruky jednu z vyložených karet postav, resp. vrchní kartu z balíčku libovolné úrovně. Spolu s ní dostane i šedý žeton se znakem organizace S.H.I.E.L.D. Ten slouží jako žolík a může při nákupu postav zastoupit kámen jakékoli barvy. V ruce smíte mít nanejvýš tři karty.
  • Najmout si jednu postavu z nabídky. V takovém případě musí hráč zaplatit její cenu v žetonech kamenů času a/nebo v bonusech z dosud získaných marveláků.

Takto se hráči střídají, dokud někdo nesplní podmínky nutné k vítězství. Oproti drahokamovému Splendoru potřebujete nejen určitý počet vítězných bodů, ale i zelený Kámen času a alespoň jednu postavu od každého kamene. A právě tehdy může svou roli sehrát destička sjednotitele Avengerů. Protože se hra dohrává tak, aby všichni hráči provedli stejný počet tahů, může dojít k jejímu prodloužení ve chvíli, kdy potenciální vítěz tuto destičku vlastní, ale některý z dohrávajících hráčů mu ji díky většímu počtu svých Avengerů vezme. Jestliže v takovém případě nemá žádný hráč potřebných 16 bodů k vítězství, hra pokračuje dále, dokud není naplněn vítězný cíl.

Privátní: Splendor MARVEL - nabídka karet.jpg
Nabídka karet

 

Závěrečné zhodnocení

Přestože Splendor Marvel přebírá prakticky všechny herních mechanismy od svého předchůdce, zároveň přichází s několika odlišnostmi, které stojí za zmínku. V první řadě se jedná o nutnost získat Kámen času, k němuž nevede jiná cesta než najmutí hrdiny ze třetí, a tedy nejobtížněji dosažitelné úrovně. Zatímco v prvním Splendoru jste mohli zvítězit i bez toho, abyste vlastnili byť jedinou kartu z nejvyšší úrovně, zde se tomu nevyhnete. Nutno ovšem podotknout, že zelený kámen můžete získat maximálně jeden, takže není možné najmutím dalších hrdinů na třetí úrovni Kameny času „vyzobat“ ostatním hráčům. Další inovací představuje několikrát zmíněná „putovní“ destička sjednotitele Avengerů, která vás nutí být neustále ve střehu a sledovat vedle barev hrdinů i jejich „áčka“. A nakonec nesmím zapomenout ani na modifikaci konce hry. S nutností získat pro vítězství nejen body, ale i určitou kombinaci barev, jsme se mohli setkat již v modulu Města u stejnojmenného rozšíření původního Splendoru. Díky tomu vstupuje do hry další taktický element – jestliže totiž někomu chybí k výhře postava jediného kamene, mohou mu ostatní hráči komplikovat život tím, že mu budou systematicky tyto postavy brát z nabídky. Bude se sice jednat o extrémní rozhodnutí, protože musíte obětovat vlastní tah na škození soupeři, místo abyste pracoval na vlastní výhře, ale přesto může takový moment vést k adrenalinovému hernímu zážitku, na který budete dlouho vzpomínat.

V posledním odstavci nemohu pominout zásadní otázku: má cenu pořizovat si novou verzi Splendoru, když máte již tu předchozí? Jestliže vás nechává svět Marvelu chladnými a původní Splendor vlastníte (nejlépe i s rozšířením), pak se domnívám, že si tuto verzi můžete nechat ujit. Pokud vás však mechaniky Splenoru zaujaly, ale hru dosud nemáte, případně jste fanoušky marvelovského univerza a hledáte hru s touto tématikou, jednoduchými pravidly i taktickým potenciálem, pak po této edici s klidným svědomím sáhněte. Hra se vám odmění nádhernou vizuální stránkou, příjemnou herní dobou, dobrou hratelností v jakémkoli počtu hráčů, a navíc se budete moci vžít do role toho, komu říkají „pane“ slavní superhrdinové a superpadouši. A možná se v budoucnu dočkáme i nějakého rozšíření, které k pouhému jejich vlastnictví přidá i nějaké další zajímavé mechaniky, včetně konfliktu jednotlivých aspektů Kamenů nekonečna nebo tradičního boje dobra se zlem…  

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkná recenze
Díky!

24.2.2021 00:17:26

JL7

Díky za recenzi. Měl bych dotaz k “Nutno ovšem podotknout, že zelený kámen můžete získat maximálně jeden, takže není možné najmutím dalších hrdinů na třetí úrovni Kameny času „vyzobat“ ostatním hráčům.”
Nikde jsem nenašel, že bych nemohl vlastnit více karet ze 3 úrovně. A hlavně k jejich množství si myslím, že jich můžu vlastnit více, ale kámen času si vezmu jen jednou. Jak to tedy je? 

23.8.2021 08:48:19

JL7

Je to tak, jak píšes. Svou větou jsem myslel, že najmutím více hrdinů z nejvyššího stupně nelze získat více Kamenů času.

25.8.2021 14:19:17

Vybíráme z Bazaru

7 Divů světa: Duel + rozšíření Panteon
7 Divů světa: Duel + rozšíření Panteon
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas