Soupeření mágů v magické hře

Autor: martinsun | 25.4.2021 | 21

Je plná magie. Věděl jsem to hned od začátku. Stačil mi jediný pohled a věděl jsem, že ji musím mít. Je krásná. Je okouzlující. Je magická. 

A její pohled je stejně úchvatný jako hra, ve které hraje jednu z hlavních rolí. 

(Kdo se podívá na krabici i do krabice, pochopí...)

Privátní: Res Arcana cz - Ona.jpg
Magický pohled

Ve hře Res Arcana se stanete čaroději, kteří soutěží o moc v království. Vaším úkolem je získat co nejvíce vítězných bodů vykládáním karet. Ty umožňují používat schopnosti na nich uvedené, díky kterým je možné získat další suroviny, manipulovat s jinými kartami nebo získávat vítězné body. Lze také vytvářet kombinace vedoucí k rychlejšímu zisku speciálních karet, které přinášejí další vítězné body.

Privátní: Res Arcana cz - Bytosti.jpg
Vaši pomocníci v magické bitvě

 

Ve hře najdeme několik druhů karet:

  • Artefakty tvoří jádro samotné hry a hned od začátku partie víte, s jakými kartami budete celou dobu hrát. 
  • Monumenty přinášejí vítězné body a kupujete je za zlato.
  • Místa moci jsou zdrojem nejvíce vítězných bodů a také speciálních schopností.

Monumenty a místa moci se na začátku hry nacházejí ve společné nabídce, ale jakmile jsou koupeny některým z hráčů, nejsou již ostatním k dispozici.

 

Příprava hry:

Každý si náhodně vezme dvě karty mágů, ze kterých si vybere jednu postavu, za kterou bude hrát. Dále dostane 8 karet artefaktů a jeden element (surovinu) od každého druhu: klid (voda), elán (oheň), život (příroda), smrt (zmar) a zlato. Tyto dvě akce probíhají současně, takže je dobré si vybrat mága, který jde nejlépe s Vašimi kartami artefaktů.

Následně vylosujete prvního hráče. Poté si v určeném pořadí vybíráte jednu kartu předmětu z nabídky (budete ji používat v prvním kole).

Privátní: Res Arcana cz - mágové.jpg
Výběr mágů je široký.

 

Průběh hry:

Hra se dělí na kola, každé z nich pak na tři fáze:

1) Fáze dobírání elementů: Některé karty artefaktů, případně i samotných mágů, zobrazují symbol ruky. Ten říká, že si v této fázi doberete patřičnou surovinu. Dále můžete dobírat suroviny, které jste si v předchozích kolech uložili na karty artefaktů.

Privátní: Res Arcana cz - Artefakty.jpg
Kouzelná místa i silné magické předměty

 

2) Fáze akcí: V této fázi používáte schopnosti uvedené na jednotlivých kartách vyložených artefaktů nebo vykládáte nové karty artefaktů z ruky. Cena, kterou je nutné za vyložení zaplatit, je vždy uvedena na kartě. Za využití schopností se většinou platí surovinami nebo otočením (tapnutím) dané karty. V daném kole je možné každou kartu použít vícekrát, pokud máte dostatek surovin. Pokud je však karta tapnutá, v daném kole ji již dále využít nelze. Můžete také odhodit jednu ze svých karet v ruce do odkládacího balíčku a získat za ni buď jedno zlato nebo dvě libovolné suroviny.

Jakmile nemůžete/nechcete provádět další akce, pasujete a tím pro Vás dané kolo končí. Kartu používaného předmětu vrátíte a vyberete si nový z nabídky ostatních připravených předmětů – budete jej používat v dalším kole. Dobíráte si také  jednu kartu artefaktu ze svého dobíracího balíčku. 

Víc karet prostě na ruku nedostanete (pokud tedy nepoužijete k tomu určený předmět nebo efekt na artefaktu). Proto je dobré s tím počítat. 

Ostatní hráči dohrají své akce a jakmile pasují i oni, dané kolo končí.

 

3) Fáze kontroly počtu vítězných bodů: Všichni si sečtěte počet dosažených vítězných bodů dle karet, které máte vyloženy před sebou. Pokud někdo z vás má 10 nebo více bodů hra ihned končí.

 

Konec hry:

Hra končí, pokud kdokoliv z vás ve fázi kontroly počtu bodů napočítal 10 nebo více vítězných bodů.

 

Magická krajina – Grafické zpracování a komponenty

Jedním slovem nádhera. Už samotná krabice od počátku přitahuje můj zrak. Karty i předměty jsou nakresleny tak, že si je s radostí prohlédnete. Uvědomíte si, že přesně takové fantasy propriety a ilustrace byly tím magnetem, který Vás vždy přitahoval.

Privátní: Res Arcana cz - Místa moci.jpg
Místa k prozkoumání a ovládnutí

 

Karty jsou kvalitní a stejně tak i ostatní kartonové žetony ve hře (předměty a místa moci). Za zmínku určitě stojí i dřevěné žetony surovin. Nejen že mají každý svou barvu, ale také i svůj tvar.

 

Čarodějné soupeření – Atmosféra hry 

Je až s podivem, jak skvělou atmosféru se podařilo autorům hry vytvořit, vezmeme-li v potaz, že v průběhu celé hry hrajete pouze s osmi kartami. I to stačí k tomu, abyste se skvěle bavili. Na začátku jsem sice několikrát zíral do rozdaných karet a dumal nad tím, co s tím k čertu mám jako hrát… Situace vypadala zoufale, ale ne beznadějně. Tak jsem do toho vletěl, jak nejlépe jsem uměl – a najednou se přede mnou otevřela ta správná cesta. Někdy to bylo s pomocí zakoupených míst či monumentů, ale vždy tam ta cesta byla.

Pořád totiž máte pocit, že s vývojem hry můžete něco udělat a sáhnout si na vítězství. Někdy se ale může ukázat jako mylný, neboť Vaši soupeři jsou na tom daleko lépe a dokáží Vás nemile překvapit rychlým ziskem bodů. 

Privátní: Res Arcana cz - Monumenty.jpg
Monumenty jsou nedílnou součástí výherní strategie

 

Bitva čtyř mágů – Sprint

Vyhovuje mi tempo celé hry. Rozjezd je pomalejší a musíte se soustředit na vybudování enginu, který bude přinášet dostatek surovin a zároveň zisk bodů. Budete přemýšlet, zda si koupit vyložený monument nebo naopak šetřit na místo moci, které prostě nutně potřebujete. A které Vám velmi často někdo vyfoukne před nosem. 

Pořád v duchu počítáte, kolik má zhruba kdo bodů a jak moc nebezpečně se přibližuje k desítce. 

Je to závod a vyhrává jen jeden. A tak je hlavně v pozdější fázi nutné myslet na to, že základ jsou získané body a ne vytěžené suroviny. A ano, nechal jsem se někdy unést tím, jak krásně mi šlape můj engine a trochu se zapomněl se sběrem bodů. Pořád jsem si říkal, že mám ještě čas… No a pak jsem tedy po zásluze prohrál.

Na druhou stranu – málo co se vyrovná okamžiku, kdy máte kartu, která Vám umožní vyvolat okamžitou kontrolu bodování a vy ji znenadání zahrajete. Zároveň totiž víte, že Vám přidá 3 vítězné body, pokud utratíte zlato a v kombinaci s jinými kartami najednou vítezně uzavřete hru, i když jste předtím měli jen 5 bodů. A soupeři na Vás překvapeně zírají a říkají, že ještě jedno kolo a vyhráli by… Prostě tohle je pocit k nezaplacení. A to nejsem zákeřný… :-)

Privátní: Res Arcana cz - Monumenty2.jpg
Reaguj a získej tři vítězné body.

 

Kouzelné formule – Herní mechanismy

Ve hře je několik herních mechanismů, které se mi líbí. Jedním z nich je, že pokud jste prvním hráčem, získáváte žeton prvního hráče, který má hodnotu jednoho vítězného bodu. S tím se vyplatí počítat, obzvlášť v závěrečných fázích hry. Může totiž znamenat vítězství pro Vás nebo naopak zabránění výhře soupeře.

Privátní: Res Arcana cz - žeton 1. hráče.jpg
Tento žeton umí rozhodnout o vítězi.

 

Další z mechanismů, který se mi líbí, je, že o karty ve svém balíčku nemůžete přijít (většinou – jsou zde jisté výjimky). Proto je na začátku měníte za suroviny a víte, že se znovu dostanou do Vašich rukou. 

 

Škola mladých magiků – Zaučení nováčků 

Pokaždé, když si k nám ke stolu přisedl někdo nový, během chvíle pochopil, jak se celá hra hraje. Po odehrání dvou/tří kol byl plně obeznámen se všemi mechanikami ve hře. 

Mám rád, když se nováčci mohou začlenit takto rychle. Navíc pro první hry můžete použít předem navolené balíčky, které Vám pomohou odhalit její krásy. 

Oceňuji také velmi přehledně napsaná pravidla a vložené lama karty, na kterých jsou uvedeny všechny potřebné informace pro hru.

Privátní: Res Arcana cz - Lama  karty hráčů.jpg
Vše přehledně před sebou na stole.

 

Dračí škůdci a jiná magická stvoření – Interakce 

Docela zajímavým prvkem jsou artefakty, které škodí druhým hráčům (berou jim suroviny, které jim pak zoufale chybí). Zde najdete alespoň nějakou výraznější interakci mezi hráči. 

Stinnou stránkou je, že pokud jsme se dostali do situace, kdy všichni měli nějakou škodící kartu, hra se neúměrně natahovala, protože jsme po útočných kolech přišli o většinu získaných surovin. V příštích hrách jsme se pak domlouvali, zda je vážně nutné útočit za každou cenu a protahovat tak hru…

Zjištění, že nehrajete sami na svém písečku, se dostaví také v situacích, kdy Vám soupeři vyfouknou kartu monumentu nebo místa moci, na kterou jste se chystali a šetřili si na ni suroviny. 

Zároveň některé akce na kartách soupeřů přidávají suroviny všem hráčům, takže zoufale čekáte, až někdo danou akci zahraje, abyste tím získali tu správnou surovinu a mohli provést svou vysněnou magickou akci. Někdy se dočkáte a jindy ne, protože soupeř přesně ví, že vy čekáte…

Privátní: Res Arcana cz - Draci.jpg
Draci umí pěkně potrápit soupeře.

 

Rada mágů Shrnutí

Za mě se jedná o jednu z her, které prostě musíte mít ve své sbírce. S minimem karet se tu dá vykouzlit tolik muziky, až zrak přechází. Kouzlo vidím hlavně v tom, jak se jednotlivé karty propojí do enginu, který prostě  šlape a přináší vítězné body. 

Dalším pozitivem je jasně daný konec hry. Všichni víme, co máme udělat, abychom to byli my, kdo překoná desítkovou hranici jako první a vyhraje tím celou hru. 

Jediné, co mi vadí, je, že společně se základem nevyšlo i rozšíření, které přidává do hry další prvky. A já tu teď na něj budu zoufale čekat a doufat, že se také dočkám skvělého českého vydání. 

Privátní: Res Arcana cz - Artefakty1.jpg
Další a další artefakty

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Příjemná a stručná recenze. S většinou věcí souhlasím. Jen s tou otevřeností hry nováčkům bych byl trochu opatrnější. Všechny mechanismy jsou sice docela snadno pochopitelný, ale (alespoň z mojí zkušenosti) trvá i víc her, než noví hráči přijdou "jak na to". Tj. než si zvyknou, jak jak jsou jednotlivé karty pro hru důležitý, jak všechny synergie fungují a na co se soustředit. Hrát Res Arcanu s někým, kdo se v tomhle vyzná můžou být pěkný jatka a hra skončí dřív než se nový hráč vůbec rozkouká. #vlastnízkušenost

26.4.2021 09:47:38

@slouha: Diky

Hodně to záleží na tom jak "tvrdou" máš herní skupinu. My pokud je to hodně tvrdé, tak se na to upozorňujeme. A třeba útoky draků jsme ne vždy použili, i když jsme mohli...

Pravda je, že moje nováčci byli většinou herně zdatní...
a docela se nám tu vyplatilo použít předpřipravené sady, které tě naučí využívat základní mechanismy.

26.4.2021 11:10:31

Díky za recenzi. Tuhle hru mám v hledáčku ...
Jak se to hraje v různém počtu hráčů - je to dobře hratelné i ve dvou? Jak se to protahuje ve více hráčích?

26.4.2021 19:00:46

Mam na hru v průměru jednu hodinu. To bylo většinou ve čtyřech lidech. Víc jak hodinu a čtvrt jsme to ve 4 nehráli nikdy.
Ve třech to oscilovalo kolem 50 minut.

Ve více hráčích Ti více berou karty, které chceš. Jinak to na hru nemá zas tak moc velký význam.
Ve dvou je lepší draft, tak jak je popsány v pravidlech..

26.4.2021 21:15:10

Ad Hyman hra ve dvou: ve dvou je to skvělý. můžu doporučit. Řekl bych lepší než ve více lidech. Znatelně kratší. Když to lidi umí, tak se to dá sfouknout za 20 ve dvou. Kdyžtak jde hru vyzkoušet na BoardgameAreně, jestli zvažuješ nákup.

26.4.2021 23:03:31

29.12.2021 21:59:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Divukraj
Divukraj
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas