Sajt či nesajt, to je oč tu běží

Autor: Plague | 8.8.2022 | 8

„Sajt“ byla naše druhá deskovka. Dostal jsem ji jako dárek, protože nezúčastněnému pozorovateli se zdálo, že hraní v jednom kuse jenom civilizace už nás přece nemůže po dvou letech bavit. MŮŽE! …a navíc nás to baví stále, i když je to už pěkná řádka let. Chvilku trvalo, než Sajt dostal příležitost dostat se na stůl. Abyste rozuměli, kluci nečtou pravidla… nene, depak. Oni počkají, až si je přečtu já. Pak se podívám na Zatrolenky na pár tipů, mrknu na nějaké videjko a pak si pravidla přečtu ještě jednou, a až pak si hru ode mě nechají vysvětlit. Bejci líní!

Zpátky k Sajtu:

Sajt není vojensko-budovatelská strategie. Je to strategie, votom ani potom, ale jiná než na jakou jsou civilizátoři, warcraftáři a setlerátoři zvyklí.

 

Cíl hry

Jestli se těšíte, až hlavu svého soupeře narazíte na kůl na hradbách jeho právě dobytého hlavního města, nebo ho vytlačíte z mapy šiky svých elitních jednotek, máte smůlu. Výhra partie je koncipovaná ačívmentově. Tady dostanete hvězdičku za vyhranou strkanici sedláků, tady bodík za postavenou chatrč, tady bodík za to, že je první středa po letním slunovratu. Jakmile nějaký hráč dosáhne potřebného počtu hvězdiček, hra končí. ALE vítěze si teprve vyhlásíme podle toho, kdo si nahrabal největší jmění (jak by řekl Dejv Lister – kapitalistickej buržoázní škvár).

Pro nás to byl zajímavý prvek. Zavřít hru není to samé jako vyhrát a pro vás to znamená v průběhu hry neustále sledovat stav soupeřů, abyste někomu svou horlivostí nehodili vítezství do chřtánu.

 

Herní mechanika

U Sajtu jsme se prvně setkali s herním systémem tohoto typu, takže jsme se s tím seznamovali. Ne že by byl těžký, to vůbec. V herním kole provede každý hráč svůj tak, který se skládá ze dvou akcí – „horní“ a „spodní“. Piece of cake, říkáte si? No, ne tak docela. Nejprve provádíte horní akci a až pak spodní… zatím okej. Když jednu, druhou nebo obě akce nemůžete nebo nechcete provést, nemusíte… hmmmm, zajímavé, ale pořád víceméně okej. Tyto dvojice (horní & spodní) jsou jasně dané, nemůžete si tedy vybrat jednu tuhle a druhou tamtu. Aby toho nebylo málo, nemůžete po sobě zahrát stejnou kombinaci akcí (pokud pravidla neuvedou jinak). Detail, říkáte? No když myslíte…

Horňáci většinou poskytují zdroje, kterými pak platíte dolňáky. Nebuďte tedy špatní z toho, že v prvních kolech dolňáky přeskakujete… jejich čas přijde, nebojte! Při hraní je klíčové myslet hodně dopředu a skládat tahy tak, abyste si jedním nahráli na druhý. Vytěžíte suroviny, a protože ste si je blbě spočetli, v dalším tahu nepostavíte, co ste postavit chtěli a znovu těžit nemůžete. Pešek no. To bývá hlavně ze začátku častá chyba – úplně blbě sestavujete tahy a místo toho, abyste to, co chcete, provedli ve 2–3 kolech, trvá vám to 5–6. A to pak pěkně naštve.

 

Komponenty

Herní komponenty neurazí, ale na zadek si z nich taky nesednete. Ale to nevadí, Sajt je sama (sám) o sobě dobrá hra a nepotřebuje přepí… komponenty, aby odvedl(a) pozornost od chyb ve hře samotné. Hrdinové (no, oni to asi hrdinové nejsou, ale já jim tak říkám) jsou udělaní pěkně. Mechové a dělníci už nejsou vyvedení tak do detailu, ale na hru to negativní vliv nemá. Herní karty jsou moc pěkné a systém jednotlivých akcí a jejich vyhodnocování pomocí žetonků a figurek je povedený.

 

Samotné hraní

Tak jak já Sajt vnímám, je to hra o dvou věcech: velké strategii plánování tahů a monitorování soupeřů. A to je jak nějak všechno. Jestli vám to stačí, budete jásat a plesat. Jestli rádi budujete vesnice/města/říše/votevr, tak budete zklamaní. Ve hře jsou ušmudlané 4 budovy, které si navíc můžete postavit kdekoli po mapě. Jestli rádi zbrojíte a budujete armády, ze kterých jde strach po celém deskoherním stole, zase zapláčete. Bitvy (spíš souboje nebo šarvátky) jsou v Sajtu velmi specifické a vojevůdce, který ve vás dřímá, bude ronit krokodýlí slzy (dodnes si pamatuju Lukášův výraz, když jsme vyhodnotili naší první bitvu: „To je jako všechno?!“).

Diplomacie a obchod s dalšími hráči na bodu 0.

Role náhody je zde minimální, takže za mě PLUS! Kostky (debilní) vám nepos… jinak dokonalou strategii a jeden blbej hod nepos… celou hru! No jo, jenže na co se budete vymlouvat, když se hra nepovede?

Proč tedy vůbec Sajt hrát? No ona je to dobrá hra, když víte, co od ní můžete čekat. Já třeba vím, že u nás v partě už ji nikdy hrát nebudeme. Chybí tam ten náboj, ten adrenalin s budováním měst a armád, to vzrušení z bitev a testosteronový opojení, když vypráskáte protihráče. O to víc je tam prostoru k plánování a taktizování, takže vás hra taky dokáže pěkně pohltit. Někdo prostě rád stratéguje a nepotřebuje budovat impéria ani armády.

Osobně jsem za zkušenost se Sajtem rád. Hraju ho přes Steam. Aplikace je parádní a když mám na tenhle typ hry náladu, Sajt si moc užívám.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

20 Strong Solar Sentinels + Promo Stretch Goals EN
20 Strong Solar Sentinels + Promo Stretch Goals EN
Akt. cena: 990 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas