Rychlá, nenáročná, zábavná

Autor: tsal | 5.10.2022 | 1

Railroad Ink bylo nečekané překvapení v malém pěkném balení. Pořizovala jsem ji jako nenáročnou rychlovku, kterou by bylo možné proložit větší hry nebo si zahrát v době, kdy jsou hráči mozkově mrtví. A v tomto ohledu nezklamala. Čím překvapila byla hratelnost.

Princip hry: Dostanete desku. Dostanete fixu. Hodíte 4–6 kostkami (podle toho, jestli hrajete základ nebo rozšíření), na kterých vám padne, jaký typ a tvar cest máte zakreslit. A pak už jen podle vlastního uvážení na plánek malujete své dálnice, železnice, řeky a jezera a snažíte se během 7 kol vytvořit co nejuzavřenější dopravní systém. Komplikují vám to nadjezdy, usnadňují vám to přestupní stanice, na kterých můžete kombinovat dva různé typy dopravy. Hody kostkou jsou pro všechny hráče společné, takže každý z vás má stejné podmínky. Odlišuje vás jen vaše vlastní efektivita, odvaha a taktika. Na konci si každý sečtete body podle jednoduchého systému a zjistíte, kdo z vás je lepší plánovač a kdo jen jede na dotace. Což znamená, že si můžete zahrát i sami proti sobě.

Obtížnost: Pravidla přečtete za 10 minut, vysvětlíte spoluhráčům za 5 a po delším nehraní si je osvěžíte za 3 minuty. Stejně tak rychlá je příprava. Rozhodíte mezi hráče desky, fixy, hodíte kostkami a už se jede! Minimalistické vybavení je jedním z důvodů, proč hru ráda balím i na cesty nebo do hospody. Z pár gramů vytřískáte hodiny hraní. Na pochopení je hra vstřícná k dětem i k lidem, kteří hráli maximálně Člověče nezlob se. Zároveň ale bude bavit i pokročilé hráče, protože…

Hratelnost: I přes svou jednoduchost má hra poměrně vysokou znovuhratelnost. Jednoduchý herní princip totiž neomezuje možnost zlepšování se a taktizování. Častějším hraním se učíte lépe zacházet s prostředky, lépe plánovat a odhadovat, kolik toho za kolik kol asi ještě stihnete uzavřít. A pak je tu samozřejmě náhoda ve formě kostek, kdy nějaký pěkný nadjezd v 7. kole dokáže rozhodit plány jak začátečníkovi, tak pokročilému.

Závěr: Jedna z mála her, která se nás i po třech letech opakovaného hraní stále drží. Nehrajeme ji furt, ale několikrát do roka určitě a baví nás pořád stejně. Často se o ni hlásím já (chaotik z eurovek), sestra (stratég z eurovek) i matka (která raději jednoduché hry). 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Marvel Champions: The Once and Future Kang
Marvel Champions: The Once and Future Kang
Akt. cena: 340 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas