Rybářem na půl hodiny. V čem je háček?

Autor: Longerin | 23.8.2021 | 4

Představte si na chvíli chorvatské pláže plné turistů. Máte to? Tak přesně o těch si dneska povídat nebudeme. Místo pláží, kde se v prvních padesáti metrech z moře nalokáte akorát tak opalovacího krému dovezeného z Česka, to dnes bude o severním cípu Evropy a těžkých podmínkách tamních rybářů. Ve hře Fleet: The Dice Game od Eagle-Gryphon Games se totiž stanete manažerem celé zátoky Ridback Bay. Na úvod musím uvést, že naprosto učarovala mojí přítelkyni. Ta je v deskovkách stále ještě nováčkem a o rybaření ví asi jen to, že se návnada dává na háček. To nám odpovídá na první základní otázku: Je hra pro každého? Ano, je. Na krabici se píše pro 1–4 hráče / 45 min. Ve dvou jsme byli schopni po pár hrách dokončit partii za 30 min. Zařazením jasný filler, ale jaký nakonec je? Skvělý! Jen je škoda, že ho do češtiny zatím nikdo nepřeložil. O tom ale později, pojďme si teď přiblížit průběh hry.

Horní část krabice


Jak se to hraje?

Herní princip je bytostně jednoduchý. Házíte tolika kostkami, jaký je počet hráčů, a přidáte jednu navíc. V pořadí hráčů si každý vybere jednu kostku a zaznačí si nejvyšší volné políčko v libovolném sloupci. Vždy pak zbyde jedna kostka, jejíž bonus si zapíší všichni hráči. Herní kolo má 4 fáze, v nichž v první se hází kostkami výpravy (boat phase), druhá je finanční příjem (income phase), třetí je samotné rybaření (fishing phase – jen každé sudé kolo) a čtvrtá, ve které se hází kostkami zátoky (town phase). Takto se vše opakuje po 10 kol. Toliko k přiblížení mechanismů hry. Pravidla včetně sólové hry mají celkem 10 stran a jsou napsaná velmi čtivě. Při hře ale na pár z nich budete zapomínat a tlouct se do hlavy, když si vzpomenete až v dalším kole. Není jich moc, pod kůži se vám však dostanou až po několikáté hře. Nevidím v tom problém, je na hráčích, aby si na to sami dávali pozor.

Jeden by si myslel, že se ve hře bude dát nějak aktivně rybařit. Když jsem jako malý jezdil s dědečkem na rybářské výpravy, děda říkal: „Nemosíš nic dělat, Robo, on ten kapr sa chytí sám.“ A stejně je to i zde. Teda až na ty kapry. Stačí jen počkat do fáze rybaření a každá vypuštěná loď vám automaticky chytí jednu rybu (ústřice až dvě). Chytat můžete krevety, tresky, humry, mečouny, ústřice a kraby. No dobře, není to teda jen o rybách, ale i o korýších, i když ti z toho asi taky nemají moc radost.

V čem je teda smysl hry? Nahrát co nejvíce bodů. Bodují se chycené ryby, vypuštěné lodě, návštěva městských budov, licence na rybaření a bonusy. Na dvou malých papírech o velikosti A5 toho vymysleli opravdu mnoho.


Jak to vypadá?

V poměrně malé krabičce, o stejném objemu jako má kniha Ztracený Symbol od Dana Browna (460 stran), naleznete v základu dvě sady záznamových archů, 10 kostek, žeton prvního hráče a žetony pro sólo hru. Hru také doplňují rozšiřující karty startovních bonusů a karty trofejí. Tyto moduly jsou ale volitelné.

Všechny komponenty pohromadě

 

V krabici je malý plastový insert. Na první pohled vás zaujme, nicméně při druhém pohledu už zakroutíte hlavou. Kostky jsou hozeny jen tak do míst připravených na karty. Po bocích insertu jsou evidentně prolisy na úschovu tužek. Tužky samotné bohužel chybí. Od hry za 650 Kč bych čekal, že v krabici tužky za cca 30 Kč budou. Také bych očekával rozumnější uložení kostek. Přijde mi, jako kdyby nad tím vývojáři vůbec nepřemýšleli. Až na odfláknutý systém uložení kostek je insert v pořádku.

Co ale není odfláknuté, jsou kostky samotné. Vyvedly se náramně. Mají perleťovou barvu a hezké prolisy. Kostky jsou na Fleetu vlastně to, co vás zaujme jako první. Řeknete si: „Wow, ty jsou fakt nádherné!“

Detail kostek

 

Dva záznamové odtrhávací archy o 50 stranách jsou oboustranné a umožní vám tedy zahrát si hru celkem 100×. Listy si samozřejmě můžete zalaminovat a budete mít hru napořád. Po laminaci navíc krásně vystoupí barvy. Hráčův záznamový arch se může zdát zprvu nepřehledný, po první hře se nicméně jakékoli nejasnosti vytratí.


Filler na cesty

Pokud bych měl volit, jaké hry si vezmu na cesty, Fleet: The Dice Game bude rozhodně jednou z nich. Dá se hrát v podstatě kdekoliv. Bez problémů jsme ji zahráli dokonce i ve vlaku s pomocí házecího traye na kostky. Pokud něčím takovým nedisponujete, stačí otočit víko a házet kostky do něj.

Pokud necestujete, ale chcete si zahrát něco kratšího v přestávce mezi obtížnějšími tituly, Fleet je taktéž pro vás.

Rozehraná hra ve vlaku


Hratelnost

Hra je svižná a s každou odehranou partií se rychlost ještě zvyšuje. V podstatě si jedete na svém písečku. Soupeři škodíte minimálně, a to většinou jen tak, že mu vezmete právě tu kostku, kterou nejvíc potřebuje. Někdy vám to bude vracet, ale ve velké většině případů je toto záškodnictví nepřímé, neboť vy prostě danou kostku potřebujete a váš soupeř se s tím bude muset popasovat. Bude muset změnit taktiku, či přemýšlet nad dalším tahem. Na nějaké nevrlosti zde není čas, je třeba nahrát co nejvíce bodů a mozky při tom jedou na 120 %.

Objevování cest k dosažení bodového maxima je zde tou pravou zábavou. Dejme tomu po 20 hrách zjistíte, že tu jsou 4 cesty (taktiky), kterých se musíte držet. Ty vám teď nebudu spoilerovat. Nicméně kostky v prvních kolech vytyčí cestu a na vás už je pak jen vytřískat z ní maximum. Špatné rozhodnutí vás může stát třeba 5 vítězných bodů klíčových pro výhru. Zábavné je na základě náhody z kostek udělat ta správná rozhodnutí, a tak se Fleet i zkušeným hráčům, kteří opravdu zahrají těch 20+ her, jen tak neohraje. Pokud by se přece jen ohrála, lze přikoupit rozšíření Dicey Waters, které přináší nový záznamový arch s dalšími budovami.

Po posledním kole


Hratelnost s moduly

Zde začnu s prvním a snad i posledním negativem a tím jsou rozhodně karty kapitánů. Každý hráč si z nich má vylosovat na začátku hry jednoho kapitána, který určí jeho startovní bonus. Oproti základním pravidlům, kdy si hráč pouze hodí kostkou a tím určí, kterým typem ryby začne, vám kapitánská karta ještě přidělí bonus v podobě postavené budovy v přístavišti a jeden bod navíc za každou vyslanou loď startovního typu ryby na konci hry. Na začátku hry jsou některé z budov silnější než jiné. K čemu vám je +1 příjem za každou plnou loď, když na něj dosáhnete až v druhé polovině hry? Naopak hráč, který dostane na začátku budovu Salvage Yard, má možnost zaznačit hned tři bonusová pole. Karty kapitánů mě zcela jasně neoslovily a dle mého nejsou dostatečně vyvážené. Autory tedy nepochválím, ale přidám bod grafikovi. Na kartách jsou vyobrazeny rybářské lodě a jejich barvy jsou sladěny s barvami karet. Je to takový malý detail, který ale vypadá velice hezky.

Přídavné moduly

 

Druhým modulem jsou dva typy karet trofejí – každá po 5 VB. Na začátku hry se vždy vylosuje jedna stříbrná a jedna zlatá. Stříbrnou dostane hráč, který splní podmínku na kartě jako první. Zlatá se určí až po konci hry při sčítání bodů. Líbí se mi, že autoři dali do hry i karty typu: Ten, kdo má „nejméně chycených ryb“ nebo „nejméně získaných mincí“. Tyto karty celkem zajímavě změní přemýšlení o strategii. Říkáte si: „Mám jet na ty bonusové body, nebo ne?“ Hraje se o 10 bodů, což není moc, ale i tak mohou rozhodnout o vítězi.


Je libo rozšíření?

S rozšířením je to složitější. Po první hře s ním jsem měl celkem rozpačité pocity. Zdálo se mi, že zbytečně odtahuje pozornost od základu. Po dalších hrách jsem ale přišel na to, že jde pouze o to, využívat jej s rozumem. Nenavštěvovat budovy z rozšíření za každou cenu a spíše jen čekat a využívat co nejvhodnější příležitosti. Myslím si ale, že pokud byste hru koupili i s rozšířením a hráli ji tak od začátku, bude vám trvat déle, než se do hry dostanete. Doporučil bych spíše využít plně potenciálu základu a až se vám hra trochu ohraje, což může trvat tak kolem 30 her, potom teprve do hry zařadit rozšíření. Celkově ho hodnotím jako povedené, zvýší komplexitu a spolu s ní přidá i nové strategie a motivaci udělat vaše bodové maximum.

Rozšíření Dicey Waters


Jaké je to v jednom?

Součástí Fleetu je i sólo varianta, ve které hrajete proti Captain Ruth. (Je to on, ona nebo ono? Kdo ví?) Využijete v ní tři malé žetony – lodi, přístavu a přístaviště, které najdete v balení hry. Žetony se každým kolem posouvají po herním plánu a určují prioritu výběru kostek automa protihráče. Když do toho přidáme ještě škodící škrtání zdrojů – zatímco vy si zaškrtáváte možnosti ve sloupcích shora, Captain Ruth vám přeškrtává zdroje zespoda a stávají se tak pro vás nedostupnými, je o zábavu postaráno. Někdy vám dokonce zakáže zaznačit bonusové hvězdné pole. Mechaniky jsou zajímavé a sólo hraní celkově také. Výtku mám v tom, že v různých fázích protihráč přeškrtává různý počet položek, a tak je třeba si dát pozor. Štvala mě také pravidla o přednosti kostek ve fázi zátoky. Musel jsem se často dívat do pravidel, přitom stačilo, aby je autoři přidali malým písmem na herní arch, nebo kdyby přidali lama kartičku. Jinak sólo mód hodnotím jako velmi povedený.


Závěr

Fleet: The Dice Game je především úžasně tématickým fillerem. Zamilují si ho i ti, kdo ryby nikdy nechytali a nemají k tomu žádný vztah. Má velmi krátká, jednoduchá pravidla, nádherné kostky a velmi zábavnou hratelnost. Nevýhodou může být angličtina, která při samotném hraní není potřeba, avšak pravidla prostě prostudovat musíte (bude vám k tomu stačit Google Translator). Nemusí se vám líbit také omezený počet hráčů. Kvůli přesnému počtu kostek si ve více než 4 hráčích nezahrajete. Dost bylo ale nevýhod. Fleet je prostě skvostem mezi roll and write tituly. A jestli stojí za 650 Kč? To už nechám na vás.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Drum Roll - Cirkus Humberto :-)
Drum Roll - Cirkus Humberto :-)
Akt. cena: 10 €
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas