Rozhovor s Michalem Suchánkem o karetní hře HOPE

Autor: PatrikBolas | 2.7.2015 | 9

V poslední době se nám zjevně roztrhl pytel s českými karetními hrami, jež se během následujícíh měsíců chystají vstoupit do obtížných vod deskoherního světa. Po Shuffle Heroes a RONE tu tak máme již třetí novinku tohoto léta: HOPE - Heroes Of Postapocalyptic Earth.


 

Ahoj. Můžeš nám v krátkosti představit svou novou hru?

Ahoj. HOPE je karetní desková hra plná dobývání, soubojů, strategie a přežití, založená na postapokalyptické vizi blízké budoucnosti. Určena je pro dva hráče, ale se dvěma baleními ji lze hrát i ve čtyřech.

Jak dlouho na této hře již pracujete?

Nedávno jsem to počítal. Pracujeme na ní již dva roky.

Kdo stojí za vývojem hry?

Stojí za ní celý náš tým, nicméně já jsem autor a designér. Vytvořil jsem kompletně celá pravidla a veškeré karty, které naleznete ve hře. Také jsem měl na starosti design hry.

  

Jakým způsobem jste hru testovali?

Testována byla v rámci týmu, s kamarády, s kolegy z práce a lidmi z různých heren po celé České republice. Mimo to jsme navštívili loňský Gamecon, kde si první verzi hry mohli vyzkoušet místní návštěvníci. Testováno bylo jak s hráči, tak i s nehráči.

Mohl bys nám povědět něco o příběhu hry?

Hra je zasazena do roku 2070 do období po třetí světové válce. Jednalo se o nukleární válku, která proměnila povrch Země v pro lidi naprosto neobyvatelnou pustinu. Lidé tak jsou nuceni žít v podzemí, v metrech a různých bunkrech, na povrch vycházejí pouze za kořistí a zdroji. Z hlubin jsou při tom napadáni vetřelci, kteří se zhmotnili z jejich nejhorších nočních mur. Samotný povrch Země obývají mutanti – lidé i všemožná zvířata znetvořená radiací. A konečně jsou zde boti, kteří vznikli z vojenských experimentů během války. Po válce se sami vyvíjeli, usadili se v industriálních zónách a díky logickému myšlení dospěli k výsledku, že musejí vyhladit vše živé na Zemi.

Navrhovali jste herní svět tak, aby v něm mohly vzniknout i další hry nebo se jedná o sólovou záležitost?

Prostředí bylo od počátku vymýšleno jako otevřený svět, který počítá s dalšími tituly. Rádi bych do tohoto světa zasadili více her. Nějaké nápady již máme.

Jakým způsobem hru plánujete vydat a kdy se toho dočkáme?

Hra bude k dostání už na letošním Gameconu, tedy 16.-19.7.2015 za akční cenu. Šířena bude převážně různými eshopy. Pro tyto účely chystáme i vlastní eshopovou stránku. Hru si vydáváme naprosto sami a sami zařídíme i distribuci.

Na jaké cílíte trhy a v jakém bude jazyce?

Momentálně cílíme na západní země Evropy a Českou a Slovenskou republiku. Hra bude nejprve dostupná pouze v angličtině, ale v plánu je němčina a samozřejmě čeština.

Jaké máte se hrou plány po jejím vydání?

Hru chceme obohatit o pravidelná rozšíření. Zároveň vyvíjíme online verzi, která by mohla spatřit světlo světa roku 2016.

Mohl by ses více rozpovídat o rozšířeních?

Chtěli bychom vydat jedno rozšíření jednou za 6-12 měsíců, ale to se teď odvíjí od úspěchu samotného základu. Nicméně první rozšíření již máme připravené.

Budeme mít možnost si hru někde vyzkoušet?

Hra bude prezentována a prodávána na letošním Gameconu a Deskohraní. Dále plánujeme promo akce po celé České republice a navštívíme i německý veletrh v Essenu.

  

Čím se vaše hra liší od ostatních her a proč by mě tedy měla zaujmout?

Hra by rozhodně měla zaujmout svojí komplexností. Jedná se o karetní deskovou hru, tedy ne čistě o deskovou hru ani čistě o hru karetní. Hra tak díky desce nabízí obrovské možnosti, co se taktizování týče a přináší i originální mechanismy. Zároveň obsahuje zavedené mechanismy, takže hráči zběhlí v karetních hrách se se hrou sžijí jednodušeji.

Mohl bys jednoduše popsat herní mechanismy?

Každý hráč má vlastní herní balíček. K dispozici jsou 4 různé předem dané balíčky, nic vám však nebrání si ze všech karet postavit balíčky vlastní. Každé kolo se skládá z několika fází – hraní karet, pohyb jednotkami, objevování lokací, boj jednotek a dobírání karet. Ve hře funguje mechanismus, že zdroje, kterými platíte za vykládání karet, jsou vlastně i vaše životy. Musíte tak zvažovat, zda vyložit více jednotek a hodně se oslabit, nebo naopak. Budovy poskytují krytí a více možností pro nasazování jednotek, boj vám za poražení nepřátelské jednotky zdroje naopak přidá a dobírání karet je zde řešeno tak, že hráč odhodí libovolný počet karet z ruky a dobere si do maxima. Hráči se pak nestřídají po jednotlivých kolech, ale po každé fázi, tedy první hráč zahraje karty, druhý hráč zahraje karty, první hráč pohne jenotkami, druhý hráč pohne jednotkami atd.

Jak jste řešili grafickou stránku hry a shánění ilustrátorů?

Grafickou stránku karet jsem si řešil sám, ilustrátory máme doslova z celého světa - Indonésie, Indie, Austrálie, Švédsko, Amerika a také z Čech. Ilustrátoři se nám osvědčili a tak již spolupracují i na připravovaných rozšířeních.

Kde nalezneme více informací o samotné hře?

Hře jsme zřídili facebokové stránky, informace o jednotlivých rasách naleznete na stránkách našeho studia a snad co nejdříve naleznete všechny tyto informace hezky pohromadě na samostatných stránkách hry.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí se hrou.

Děkuji. Ahoj.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

cena a české vydání
Mám možná troufalý dotaz.
Za kolik se bude na Gameconu prodávat ta anglická verze za akční cenu?
A kdy přibližně bude v prodeji česká verze?

2.7.2015 12:22:54

Michal Suchánek

cena a české vydání
Cena i informace o CZ verzi budou dostupné během GameConu na našem stánku případně pak i na našich webových stránkách.

2.7.2015 16:45:00

Super
Michal držim palce, vyzera to skvelo!

3.7.2015 09:33:17

Popisky abilit
Nepřemýšleli jste přidat popisky jednotlivých abilit přímo na kartu? Je škoda pro každou abilitu o které zapomeneš jak přesně funguje šahat po pravidlech.

Vidím na těch vašich kartách různé texty jako RUPTURE, NIGHTMARE ale na první pohled mi to moc neříká, což je možná škoda.

4.7.2015 19:29:07

Michal Suchánek

re: popisky abilit
Ahoj,

o tom jsme přemýšleli, ale zabíralo by to spoustu místa. Většina abilit se dobře pamatuje, protože jsou v zásadě jednoduché a dle mého názoru je to běžné u karetních her.

Nicméně děkuji za podnět k přemýšlení :)

5.7.2015 00:21:19

Swedishmafiaone

Skvělá hra
Ahoj lidičky,

hru jsem si zahrál, koupil a nakonec neuvěřitelně oblíbil. Líbí se mi na ní grafika, neskutečné množství možností ve vytváření balíčků a vtažení do hry - budete chtít hrát znova a znova. Snad bude i nějaké rozšíření.

8.12.2016 11:10:40

re: Skvělá hra
Ahoj, tvůj příspěvek nás moc těší!

Na letošním GameConu jsme představili oficiálně první rozšíření Broken World a na dalším se pracuje! Zakoupit jej lze například v našem internetovém obchodě: http://eshop.hopestudio.cz/index.php?id_product=39&controller=product&id_lang=10.
Přehled všech karet z rozšíření je k dispozici přes aplikaci HOPE Cardgame Průvodce pro Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hope.filip.hopecardgame

29.12.2016 10:02:21

Vybíráme z Bazaru

Osadnící z Katanu: Boj o Řím - nesehnatelný!
Osadnící z Katanu: Boj o Řím - nesehnatelný!
Akt. cena: 199 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas