Robin Hood vs. Bigfoot

Autor: Strachkvas | 11.5.2023 | 3

Další díl oblíbené série deskovek plných soubojů na první pohled nesouvisejících hrdinů Unmatched nás zavede po stopách známého seskveče do hlubokých lesů severozápadu USA či okolí hradu Nottingham, kde „bohatým bral a chudým mával“ ostrostřelec Robin Hood. Vydavatelství Albi tentokrát navázalo na v češtině již vydaný Souboj legend a Souboj v mlze menší krabicí pouze se dvěma hrdiny, která může být jak ideální vstupenkou do systému Unmatched, tak nezbytným rozšířením pro fanoušky této série. Hra od autorů Roba Daviaua (který je podepsaný nejen pod dalšími díly ze série, ale např. i pod Pandemic Legacy nebo Cthulhu: I smrt může zemřít) a Justina D. Jacobsona vyšla, ve své původní anglické verzi, v roce 2019 díky vydavatelství Restoration Games.

 

Po vybalení krabice
Po vybalení krabice

 

Vizuální stránka a kvalita komponent

Privátní: Insert.JPGV krabici kromě pravidel a herního plánu nalezneme standardní výbavu pro každého ze dvou hrdinů: plastovou figurku, žeton(y) pomocníků, kartonové počítadlo zdraví a sadu 30 karet. Vše je zasazeno do velice funkčního insertu, kde má každá komponenta své místo, a který pojme i obalené karty. Jediný problém může nastat pro hráče s většími prsty, kterým nepůjdou úplně snadno vyndat žetony zbojníků. Oboustranný herní plán se dvěma mapami nás nezavede nikam jinam než do zmíněných lesů. Na první pohled náhodně propojená a obarvená herní pole však ve skutečnosti představují důmyslný a hlavně logický způsob řešení dosahu/dostřelu. Ze skály uprostřed mapy holt bude mít Robin Hood perfektní přehled o všem, co se kde šustne. Byť jsou obě mapy určeny pouze pro hru dvou hráčů, počtem polí (29 a 31) – tedy svou velikostí – nijak nezaostávají za mapami ze Souboje v mlze (29 a 32) nebo zámku ze Souboje legend (31), určenými až pro 4 hráče. Ani přesto jsem při hře neměl pocit, že by se hrdinové po mapě zbytečně naháněli.

Osobně mám na celé sérii Unmatched snad nejraději právě grafickou stránku hry. Od ilustrací na i v krabici, přes detailní, vystínované (wash) plastové figurky hrdinů a barevných map po nádherné karty. Na rubu má každý z balíčků jednotící obrázek, symbolizující daného hrdinu. Lícová strana obsahuje krom textu s herním efektem název karty (opět související s danou postavou), na který je navázaná nádherná ilustrace. Například karta „Ozbrojená loupež“ zobrazuje výjev z přepadení a „Zaječí paroží“ zase běžícího Zajdalena.

 

Příprava hry a její průběh

Nachystat herní partii opravdu příliš času nezabere. Po výběru mapy a zvolení si hrdinů hráči umístí svou figurku na očíslovanou pozici na mapě, přidají pomocníky, nastaví ukazatele životů, zamíchají si balíčky a táhnou každý po pěti kartách. Poté může souboj začít tím, že mladší z hráčů (trošku diskriminace podle věku nikdy neuškodí :) ) provede přesně dvě akce, přičemž při jejich výběru není nijak omezen a může zahrát i dvě stejné. K dispozici jsou pak tři druhy akcí: manévr, léčka nebo útok.

  • Při manévru si hráči doberou kartu a mohou pohnout všemi svými bojovníky (hrdinou i pomocníky),
  • léčka slouží k zahrání speciálních žlutých karet se symbolem blesku, a
  • útok, jak je asi zřejmé, slouží k eliminaci soupeřových bojovníků.

Karty určené k boji mají buď útočný nebo obranný symbol (případně oba dva) a číselnou hodnotu. Poté, co útočník skrytě zvolí kartu k útoku, může obránce kontrovat svou obrannou kartou. Rozdíl v hodnotách těchto karet pak v případě úspěšného útoku představuje ztrátu zdraví, kterou obráncův bojovník utržil. Karty taktéž mohou obsahovat doplňující text s efektem, který může nastat v některé fázi boje. Hrdina tak může uštědřit dodatečná zranění, posunout se po boji na jiné místo, nebo například táhnout nové karty. Hráči se střídají v tazích a hra končí ve chvíli, kdy některému z hrdinů klesne jeho zdraví na hodnotu „0“.

 

Privátní: Na herním plánu.JPG

Herní mechaniky

Celý systém Unamtched je kartami řízenou soubojovkou v aréně, kladoucí důraz na vysokou asymetričnost jednotlivých hrdinů. Hra samotná je jeden velký taktický souboj, u kterého musí hráči vážit, kdy a jakou kartu zahrát, v jakou chvíli se vrhnout do útoku, a kdy se naopak stáhnout, dobrat karty a načerpat nové síly. Důležité je i využívání karet samotných, protože odhazovací hromádka se neobnovuje, a jakmile hráčům karty dojdou, začnou soustavně ztrácet životy (kdykoliv si mají táhnout kartu). Jednotliví hrdinové mají nejen svou unikátní speciální schopnost, ale každý využívá své karty jiným způsobem, tedy útočí jinak či se pohybuje o rozdílný počet polí atd. Byť je hra ve své podstatě jednoduchá, na naučení se využívat schopnosti svého hrdiny správně je třeba vynaložit nemalé úsilí a zabere to vícero partií. Svou roli ve hře však hraje i nemalá náhoda, se kterou je potřeba počítat. V zásadě neexistuje žádná možnost správy balíčku, a hráč tak nemá možnost ovlivnit, kdy mu která karta přijde na ruku. K určitým silným kartám, které zrovna nutně potřebuje, se tak hráči nemusí vůbec prolízat. Za užitečný doplněk považuji malé číslo v pravém dolním rohu karet, zobrazující počet karet daného typu v balíčku. Tím si aspoň hráči mohou udělat představu o pravděpodobnosti, s jakou jim daná karta přijde na ruku. Nyní něco k hrdinům:

Asi nikoho nepřekvapí, že Robin Hood je koncipován jako hrdina, který zaútočí a stáhne se. VedlePrivátní: Robin Hood a zbojníci.JPG Medúzy ze Souboje legend se jedná o druhého hrdinu s útokem na dálku, což je hezky doplněno speciální schopností, která Robinovi umožňuje pohnout se po každém jeho útoku až o dvě pole. Má průměrnou úroveň zdraví (13) a žádné karty na léčení. K dispozici jsou mu čtyři pomocníci – zbojníci. V balíčku jsou pak i karty, umožňující právě zabité zbojníky vracet zpět do hry. Kartu léčky má Robin Hood pouze jednu (ve třech kopiích) a jeho další karty jsou hodně zaměřeny na rušení efektů na kartách protivníků.

 

Privátní: Bigfoot a Zajdalen.JPG

 

Bigfoot je solidní a hodně mobilní bijec s vysokým počtem zdraví (16). Jeho základní pohyb 3 je doplněn o karty, které mu umožňují se výrazným způsobem přesouvat po mapě, a to i přes pole, na kterých stojí protivníci (což za normálních okolností umožněno není). Bigfoot tedy z ničeho nic přiběhne a uštědří soupeři pořádnou pecku. Jeho speciální schopnost mu pak umožňuje dobrat kartu, pokud se na konci jeho tahu nenachází žádný z protivníků v jeho oblasti. Pomocníkem mu je Zajdalen, kříženec zajíce a vidloroha, který sám má 6 zdraví a umí být otravným sokem.

Oba hrdinové jsou podle mého názoru dobře vyvážení s postavami z Unmatched: Souboje legend i Souboje v mlze a kvituji, že je na scéně další hrdina s útokem na dálku. Mně osobně však více sednul Bigfoot, u kterého se mi opravdu líbí mechanika s průchodem přes pole s protivníky a jeho speciální schopnost umožňující dobrat kartu.

 

 

Pravidla

Jsou srozumitelná a přehledná. Pochopit hru z nich není nijak složité, což umožňuje pravidla i snadno přetlumočit dále. Průběh souboje je pak ilustrován na příkladu, což pochopení pravidel ještě více ulehčuje. Bonusem je přehled kola na zadní straně karty hrdiny, který v pár větičkách shrnuje všechny stěžejní mechaniky.

 

Rozehraná partie
Rozehraná partie

 

Vhodné pro

Tento díl Unmatched je určený pouze pro dva hráče a zabere Vám něco okolo 20–30 minut s tím, že některé partie mohou být výrazně kratší. Pokud máte doma jiné díly ze série Unmatched, nic vám nebrání využít Robina Hooda nebo Bigfoota i ve hře tří nebo čtyř hráčů. Jednotlivé hry ze série jsou vzájemně kombinovatelné, a hráči tak proti sobě mohou postavit hrdiny v nespočtu různých kombinací. Doporučený věk na krabici je 10 let, což mi přijde jako optimální, i když bych se nebál hru zahrát i s o pár let mladšími hráči. 

 

Resumé

Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot je velice povedeným a hodnotným pokračováním dvou v češtině již dříve vydaných dílů. Byť obě nové postavy nepřinesly žádnou zásadní herní revoluci, velice hezky zapadají do celého konceptu hry a jsou přinejmenším vyváženými protivníky. Pokud jste tedy již fanoušci celé herní série, určitě by vás tato hra neměla minout. A jak jsem nastínil již v úvodu, pokud jste prozatím sérii Unmatched neobjevili a přemýšlíte o vstupu do tohoto „světa“, je tato krabice také ideální volbou. Užijete si svižnou hru plnou soubojů rozličných protivníků, do které budete mít možnost hluboce proniknout a poznávat silné i slabé stránky svých oblíbených hrdinů. Navíc si před každou hrou nebudete muset složitě sestavovat herní balíček – prostě si vyberete hrdinu a hurá na protivníka!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

bang! kostková hra
bang! kostková hra
Akt. cena: 31 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas