Recenze, rozdíly oproti X-Wingu

Autor: Lino22 | 23.2.2016 | 2

- „Uhněte, tudy jedeme my.“
- „Neuhneme, vám nikdy.“

- „No, tak my do vás střelíme fotonový torpédo a bude cesta volná hned.“
- „My máme taky torpédo a taky ho do vás střelíme a dřív, poněvač máme lepšího kapitána.“
- „No dobrý, dobrý, tak my střelíme támhle do těch. Do těch mrňavejch s těma šestiúhelníkovitejma ušiskama nebo co to je.“
- „Jo, tak do těch střelíme společně.“

Není to špatné, není to vůbec špatné. Jde to vyšlapanou cestou, takže by bylo divné, kdyby to špatné bylo. Nejdřív Flighti použili (nakonec bezplatně, že jo, chachá) Andreúv nápad s Fligh Path, přidali k tomu upravená Wizkidí točící kolečka, pak ještě vybavování lodí a zrodil se X-Wing. No a protože je na světě hromada Trekkistů, tak Star Trek následoval hned jak Necca uvolnila prostředky.

Většina pravidel se shoduje s X-Wingem - kdo to nezná, tak si skočte do sekce X-Wing, abych tady neopakoval již zapsané. Hlavní rozdíly v pravidlech sledují fakt, že ve Star Treku bojují obří lodi s podporou malých lodí a ve Star Wars je tomu přesně naopak.

Hlavní rozdíly v pravidlech:

  1. Lodě, které se překryly (neboli - v závěru se dotýkají) sice přijdou o akci, ale můžou vesele pálit, a to i na sebe navzájem. Velká loď má vícečlennou posádku, takže co rozhodí kapitána nebo kormidelníka, nechá kanonýra kanonýrem.
  2. Je tam celkově víc kostek do útoku a míň do obrany. Prostě pořádná rána udělá paseku, že ano: „Hlavně, že se kouří z hlavně.“
  3. Cloaking, aka maskování hraje velkou roli. Zamaskované lodi si přidávají 4 obranné kostky. Jakmile taková vypálí, maskování z ní na konci kola spadne.
  4. Barrel Roll neboli Sensor Echo se hraje jen při zamaskování a lze se pohnout o 1 ale i o 2.
  5. Hru si zahrajete již ze starteru, protože i s jednou lodí se hraje dobře a ty 3 starterové lodi jsou vyvážené.
  6. Více ras zaručuje hry pro více hráčů.
  7. Pár standardních akcí je jinak - Scan ubírá obrannou kostku protivníka a Regenerace opravuje štít.
  8. Lodi jsou velké a tak se tam vejde víc posádky.

Další rozdíly jsou tyto:

  1. Ošklivé miniatury. Některé jsou příšerné, jiné jen docela ošklivé. Pár jich je snesitelných s výhradami. Poslední vlny ale změnily trend a jsou kupodivu hezké. (Mluvil jsem se známým, co byl v obchodním kontaktu z WizKids a jejich produkční standard je „Ok is enough, it doesn't have to be perfect“, což je fráze zastřešující jak testování tak vzhled hry. Nejmenovaný český designér se sklonem k perfekcionalizmu z toho málem zešedivěl.)
  2. Měřítka modelů jdou kompromisní cestou. Prostě ve Star Treku jsou takové rozdíly ve velikostech známých lodí, že je nemožné držet se jednoho měřítka. Proto je Enterprise NCC prdítko a proto je Deridex stejně velký jako Galaxy. Ve 3D reprezentaci vesmíru je stejně vždycky něco blíž a něco dál, tak je to jedno.
  3. Kvalita karet kolísá. Všechny mají takovou tu mřížkovanou strukturu, některé jsou lesklé, jiné matné, hotový cirkus je to. A některé mají oprýskané okraje, poněvač byly sekány tupým výsekovým nástrojem. Hanba.
  4. S každou lodí přichází scénář pro 1-4 lidi. Kooperativní i kompetitivní.
  5. Součástí starteru je i velký token planety, která se nechová jako standardní překážka a v rámci některých scénářů lze na ni „beamovat“ lidi - považte to blaho.

Závěrem na pozitivní strunu:

Hnusná miniaturka se holt přebarví, ovošuje, nebo jak se to říká a bude hezká, akorát to stojí čas. Wizkids se ale kupodivu zamysleli a vymysleli, že hezkých miniatur se prodá víc, takže poslední vlny (a do června 2016 ji bude celkem 27) jsou již mnohem hezčí a považte - respektují dokonce tvar a barvu známých lodí. Klingonské Dé sedmičky již nejsou zelené a mají kabinku otočenou tak, jak si žádá fiktivní budoucnost. Karty se dají do obalů, tam se lesknou všechny. Navrch oproti X-Wingu celá hra působí velmi pitoreskně - modely jsou barevné a všchny upgrady mají již zmíněné barevné karty magicové velikosti s fotografiemi.

Jakmile se začne hrát, už není čas zkoumat kvalitu provedení lodí, poněvač hra stahuje vaši veškerou pozornost jiným směrem. Naštěstí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Cluedo (CZ)
Cluedo (CZ)
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas