Recenze: Odysea

Autor: kraond | 3.1.2021 | 3

Úvod

Cestou k nalezení deváté planety vás provede kooperativní karetní hra Odysea od autora Thomase Stinga. Hru vydal v roce 2019 v České republice MindOK, o ilustrace se postaral Marco Armbruster. Společné snažení hráčů povede k rozvoji týmového ducha. Vždy je potřeba dobře plánovat a organizovat hru, ale občas zapůsobí i náhoda, kterou neovlivníme.

 

Herní komponenty

Jedná se o karetní hru skládající se z karet hráčů, karet úkolů a několik žetonů. Nedílnou součástí je i lodní deník, který hráče provází celkem 50 misemi k nalezení deváté planety. Scénáře jsou obohaceny příběhem, který navodí atmosféru ve vesmírné lodi. Pro hru stačí už jen tužka pro záznam pokusů ke splnění mise.

 

Grafické zpracování

Malá krabička v sobě skrývá velké bohatství. Design hracích karet je jednoduchý, ale velmi povedený. Hra používá 4 ne zcela běžné barvy, ale o to zajímavěji působí. Růžové, modré, žluté a zelené karty hráčů znázorňují astronauty při různých činnostech. Malé kartičky úkolů jsou velmi podobné velkým kartám hráčů. Stejně tak i žetony jsou velmi jednoduše ale originálně ilustrovány a pro orientaci ve hře vhodně vytvořeny. Pro hráče, kteří by měli problém s rozlišením barev, slouží pro orientaci specifický znak uvedený pod číslem.

 

Hratelnost

Krabička uvádí, že doba trvání jedné hry je 20 minut. Pokud se podaří splnění mise na první pokus, může to být i méně než zmiňovaných 20 minut, ale pokud se mise nepodaří ani po několika pokusech, doba se může značně prodloužit.

Hra je určená pro tři a více hráčů, ale v pravidlech je uvedená i verze pro dva hráče. Pokud se tedy rozhodnete zahrát si hru ve dvou, bude třetím členem vaší posádky umělá inteligence Jarvis, kterého ovládá kapitán. Jarvis může plnění některých úkolů usnadnit, ale jiné zase zkomplikovat nebo dokonce znemožnit.

Každá mise začíná stejně. Hráči si rozdají karty a pak podle zadání určité mise v lodním deníku i úkoly. Cílem je zadané úkoly splnit = získat do svého zdvihu („štychu“) karty, které jsou na kartičce úkolu znázorněny. Někdy může být důležité i pořadí, v jakém mají hráči tyto karty získat. Pokud se hráči rozhodnou hrát mise v pořadí, které udává lodní deník, postupně se zvyšuje obtížnost jednotlivých úkolů. Nic ale nebrání tomu, pustit se náhodně do nějaké jiné mise, což se nabízí například při opakovaném hraní. Po pochopení základních principů hry se zvyšuje chuť ve hře pokračovat a plnit další a složitější úkoly. Při nezdaru si hráč může uvědomit, že se tomu dalo zabránit, pokud by využil možnosti informovat o nějaké své kartě ostatní hráče. Vždy je ale nutné dbát zadání úkolů, protože ty občas komunikaci upravují nebo zakazují. Pokud daný štych vyhraje jiná osoba, než která má, mise končí a je třeba ji zahrát od začátku znovu.

Jak je patrné z předchozího, hra se dá hrát opakovaně. Po dokončení misí se nabízí možnost hrát znovu od začátku, hrát náhodně vybrané mise, vytvořit si vlastní mise, nebo vyhledat několik misí, které nabízí i MindOK v češtině jako malé rozšíření ke stažení.

 

Celkové hodnocení

Na první pohled nenápadná malá krabička v sobě ukrývá hodiny zábavné týmové hry. Tematika hry a scénáře z lodního deníku vás vtáhnou do vesmírné lodě a nezbývá než plnit další a další úkoly v naději, že se nakonec k deváté planetě dostanete. Vesmírná cesta by mohla bavit dívky stejně jako chlapce.

Pravidla jsou dobře zpracovaná v lodním deníku a na okraji stránek ještě nabízí krátké shrnutí daného pravidla pro rychlé osvěžení během hry. Vždy je dobré pečlivě číst zadání úkolu a pokud je to povoleno, využívat i možnosti komunikovat s ostatními.

 

Výhodou je, že se hra dá hrát opakovaně a jen tak hráče neomrzí, protože každá hra je jiná. A pokud by se přece jen hráčům 50 misí omrzelo, mohou vymýšlet vlastní mise. Hra je jednoduchá na učení, proto vhodná i pro děti od 10 let. Propojení obyčejné štychové hry s příběhem z vesmíru z Odysey dělá velmi oblíbenou a funkční hru. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Hra, která se jen tak neomrzí
Souhlasím, hra je super a její výhodou je, že se dá hrát opakovaně. Líbí se mi, že je varianta pro dva hráče, určitě to ocení více dvojic. Tematika vesmírné cesty hru hezky dokresluje. I když se může zdát jako štychová hra jednoduchá, některé mise dají zabrat.

11.1.2021 15:46:10

Vybíráme z Bazaru

Citadela CZ - s 15 kartami cirkusu (2012)
Citadela CZ - s 15 kartami cirkusu (2012)
Akt. cena: 350 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas