Recenze Deskofobie (Petr): Tapestry

Autor: Zhan_Shi | 14.11.2019 | 6

Plusy +

  • Rychlé tahy hráčů.
  • Neustále se proměňující hratelnost.
  • Minimalistická pravidla.
  • Krásné ilustrace a technické zpracování.
  • 16 civilizací s rozličným stylem hry.
  • Konflikt není trestající.

Mínusy -

  • Nevzhledné budovy bez většího herního využití.
  • Velký vliv náhody.
  • Nevyrovnanost některých herních elementů.
  • Hráč může skončit i 30 minut před ostatními.

Závěr (5/5):

Definitivně toto není civilizační hra a také to není pravověrné euro. Je to něco na půl cesty a hra má potenciál zaujmout širokou škálu hráčů. Moderní game design v čisté podobě s poctivě destilovanou hratelností, která potěší, zahřeje a nevyprchá.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Srovnání?
Co třeba srovnání s Novým úsvitem?
Vím, že jsi hodnocení NÚ revidoval, nicméně aniž bys tam zmiňoval nějakou zásadní nevyrovnanost, tak dáváš hodnocení nižší... Dokážeš říct proč?

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.11.2019 16:24:56

Hodnocení
Když jsem nad ránem to video viděl,čekal jsem ,že řekneš "fajn hra pro všechny,s několika věcma co se mi nelíbí" a hodnocení lepší průměr. Ale dát 5/5 no nevím,ta hra není bez chyb a to dost zásadních - tapiserie. Náhodu neberu jako chybu.

14.11.2019 17:39:13

Nový úsvit
Nový úsvit je tomu do značné míry blízký - minimálně tím, že obě jsou to takové “light” civky. Nicméně Tapestry mě přijde mnohem elegantnější game design. Na Novém úsvitu se mi líbí ten centrální mechanismus hraní karet, ale vše ostatní mi přijde dost nezajímavé, často neobratné a zatížené kupou drobných pravidel, které hru znepřehledňují. Pořád je to velmi solidní hra, která má mnoho co nabídnout. Ale Tapestry je čistší ve všech ohledech a všechna negativa u ní zmíněná mi ve finále nebránila v tom, si každou partii maximálně užít.
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

14.11.2019 17:42:17

Bastacka
Všechny chyby, které hra má, jsem se snažil v recenzi objektivně zmínit, aby si každý mohl udělat obrázek o tom, zda by hra mohla být i pro něj. V závěru hodnocení ale zcela subjektivně posuzuji, jak se mi hra jako celek líbí a jak mě bavila v průběhu testování a tam musím přiznat, že je to jedna z nejlepších her, co jsem za řadu měsícu dostal na stůl, takže jí nemohu s klidným svědomím dát nižší hodnocení.
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

14.11.2019 17:46:45

Zhan_shi
Díky za objasnění. Dává to smysl o něco víc. Přesto se bohužel nemohu zbavit určité pachuti. Absolutní hodnocení při takovýchto nedostatcích...
Nicméně nehrál jsem. Možná, až zahraju, pochopím.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.11.2019 17:48:59

Wolfsen
Na většině her se dají najít nedostatky... úkol recenzenta je, aby na ně upozornil a to doufám, jsem udělal. Bohužel do hodnocení se mi to nepromítlo, protože při samotném hraní jsem je nevnímal nijak zásadně a přebil to silný zážitek ze hry samotné.
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

14.11.2019 18:18:16

Pachuť
No tak pachuť je tam veľká...
Osobne tam tému necítim skoro vôbec. Toto nie je civ. hra, ale to by mi ani tak nevadilo. Vadí mi obrovská nevyváženosť. Karty tapiserie sú ako hod 20-stennou kockou - tak nevybalansované sú. Podobne tak "civilizácie" sú nevyvážené. Kombinácie civilizácie a kariet tapiserie sú tým pádom tak nerovnomerne účinné, že napriek dobre zahratej hre skončí hráč s "blbou kombináciou" aj o 100 bodov za ostatnými.

Hru zachraňuje podľa mňa variabilita. V každej sa dá skúšať niečo iné. Aj ja musím povedať, že si rád zahrám znova, ale s nadhľadom - pretože v hre je skrátka priveľa náhody. Je to engine-building, ale vzhľadom na to množstvo náhody a nevyváženosti je to dosť mizerný engine building. Je veľa hier s týmto mechanizmom, ktoré Tapestry predčia v mnohých parametroch. Ale asi ma baví ten pocit budovania - civilizácie, hlavného mesta, aj "mapy sveta".

Každopádne pre mňa osobne ten celkový zážitok má práve tú zvláštnu "pachuť", ktorá mi kazí celkový dojem. Je to taký mačko-pes, ani euro, ani krátky random filler, príliš náročná na to, aby to bola oddychovka, a príliš nevyvážená na to, aby to bola "hráčska" hra. Vcelku by ma aj bavila, ale je tam veľa tých "ALE..."

Je to ako romantický film, do ktorého niekto vložil prvky thrilleru, akcie, aj psychodrámy, trochu historického dokumentu, zopár vedecko-edukačných informácii, a celé je to na spôsob muzikálu v baletnom prevedení.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

16.11.2019 22:13:16

Abe

revize recenzí
třeba Petr tuhle hru takhle nadhodnotil, aby měl za půl roku co revidovat :-D


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

17.11.2019 08:01:23

Vybíráme z Bazaru

Kanagawa ALBI
Kanagawa ALBI
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas