Railroad Ink

Autor: dirtyfighting | 5.11.2020 | 4

„Zahrajeme si Railroad Ink! Každý má vlastní desku a zakresluje si na ni cesty a železnice.“ „Já ale neumím kreslit!“ Takto dopadne většina návrhů zahrát si Railroad Ink s novými hráči. Pokud tuto obavu sdílíte, mám pro vás dobrou zprávu. Pokud totiž zvládnete piškvorky, pak s trochou snahy zvládnete i Railroad Ink. Tak vzhůru na cesty!

Railroad Ink je hra z dílny Lorenza Silvy a Hjalmara Hacha, kterou v roce 2018 vydalo nakladatelství Horrible Guild, u nás pak Albi. Hra v jednotném čísle však není v případě Railroad Ink úplně přesné označení. Railroad Ink totiž vychází v několika edicích, prozatím v azurově modré a ohnivě rudé, s tím, že další se chystají na rok 2021. Rozdíl mezi edicemi přitom nepramení pouze z barevně odlišných ilustrací, ale především z rozdílných témat zpracovaných do odlišných herních rozšíření. A tak zatímco v azurově modré edici se mezi zmiňovanými cestami a železnicemi klikatí řeky a rozprostírají jezera, v ohnivě rudé edici se řine láva a padají meteority.

Jak se to hraje?

Railroad Ink je hra, při které si každý hraje na svém písečku, resp. na své desce, se svým fixem. Co je pro všechny hráče společné, jsou kostky, které určují, jaké typy cest a železnic se v daném kole budou zakreslovat. Platí, že kolik desek máte, tolik hráčů může Railroad Ink hrát. Pokud tedy máte obě edice, hru může hrát najednou klidně i 12 hráčů.

 

Cílem hry je získat na konci hry co nejvíce bodů, přičemž se boduje několik různých věcí. Můžete se snažit propojit co nejvíce výjezdů na desce, soustředit se na co nejdelší cestu/železnici nebo získat body ze speciálních kostek, kupříkladu mít co největší jezero. A ideálně samozřejmě všechno najednou.

Mezi jednoznačná pozitiva hry patří její vizuální stránka a příjemným detailem je například to, že zadní strany desek tvoří po seskládání vedle sebe jeden velký obrázek. Zároveň je velice dobře zpracovaná i krabice, kterou díky její velikosti a magnetickému zavírání není problém vzít kamkoli s sebou. Třeba do vlaku.

No je, to zní všechno hezky, ale jakou edici vybrat?

Každé rozšíření přináší jiný způsob hraní a nelze vyzdvihnout jedno nad druhé. Herně fungují všechny mechaniky, takže v tomto ohledu nelze šlápnout vedle. Záleží tedy na preferenci. Pokud toužíte po klidu jezer a plynoucích řek, zvolte modrou. Pokud se nebojíte toho, že vám čas od času láva roztaví kus dálnice nebo vám doprostřed kruhového objezdu spadne meteorit, sáhněte pro červenou. A kdo ví, pokud se jednoho nabažíte, třeba si stejně koupíte i druhou edici.

Závěr

Railroad Ink je hra jednoduchá na pochopení, ale při hledání optimálních tahů se rozhodně nejednou zapotíte, proto se jen tak neomrzí. Mezi největší výhody patří možnost hrát s kýmkoli. Pokud všichni vidí dobře na kostky, hra ve 12 hráčích je prakticky stejná jako sólo hra. Další výhodou je možnost hrát kdekoli. Veškeré komponenty by měly bez problémů odolat umaštěným prstům od chleba s řízkem, který budete při hraní po cestě vlakem jíst.

Co se týče nevýhod, některým hráčům by mohla vadit absence jakékoli interakce mezi hráči. Můžete si spolu zanadávat, ale to je asi tak všechno. Pokud je to něco, přes co se nepřenesete, mohli by pro vás být zajímavější například Kartografové.

Sečteno podtrženo, Railroad Ink je malá velká hra, kterou vřele doporučuji všem, kterým nevadí, že jde o hru spíše k čaji než k pivu. Fixy si zamilujete. A mazání desky po dohrání ještě víc!

autor: Veronika

Druhý pohled (David)

Za sebe snad jen dodám, že se jedná o hru, která se setkala v našich kruzích s úspěchem jak u deskoherních veteránů, tak úplných začátečníků. Chybějící interakci v průběhu hry si částečně vynahrazujeme tím, že po skončení partie svá díla srovnáváme – je zajímavé zjistit, co se ostatním za použití stejných kostek povedlo vytvořit. Zároveň tímto způsobem nováčci dostanou zajímavé tipy, jak v příštích partiích s dostupnými silnicemi a železnicemi pracovat.

Z hlediska komponent jsem měl obavu z toho, že přiložené fixy přestanou rychle psát, ale i po 20 partiích jsme nezaznamenali žádné problémy. A hlavně je možné je jednoduše a levně nahradit běžně dostupnými fixy na mazací tabuli.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Souhlas s Davidem
Vzájemé srovnávání svých zakreslených sítích je jedna z bezva věcí na téhle rychlé hře. Za sebe bych ještě dodal, že si u hry vždycky krásně odpočinu. Nevim, co to je, ale kreslení kolejí a silniček, je strašně relaxující, zvlášť když vám to pak dobře vyjde. Jen ty fixy bych už po asi 35 hrách nové potřeboval.

6.11.2020 10:10:33

Vybíráme z Bazaru

Lords of Hellas + promo
Lords of Hellas + promo
Akt. cena: 1750 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas