Průvodce světem deskových únikovek

Autor: Pelly | 25.8.2017 | 20

Na loňských veletrzích v Essenu a v Norimberku se vyrojilo velké množství her, které by se daly zařadit do skupiny deskové únikovky. Je chvályhodné, že se českým distributorům podařilo tento nástup zachytit a díky tomu se v letošním roce již objevilo nebo ještě objeví několik takových her. Faktem však zůstává, že pro jednoho díky tomu může být obtížnější se v nabídce zorientovat a možná ho to tak může i odradit od něčeho, co by ho mohlo zajímat. Rozhodl jsem se proto sepsat tohoto průvodce, který by mohl pomoc v orientaci v nepřehledných vodách deskových únikovek.

Únikové hry

Jedná se o fyzické dobrodružné hry, kdy se lidé uzavřeni v místnosti s ostatními účastníky hry musí dobře zorientovat v daném prostoru, najít stopy a indicie, vyřešit série hádanek a uniknout z místnosti ve stanoveném čase. Tento typ her byl založen na počítačových hrách, ve kterých hráč uzamčený v místnosti musí nejdříve dobře prozkoumat své okolí, aby se dostal ven. Témata bývají odvozená z různých dobrodružných filmů a videoher, často s použitím lokálních specifik daného místa, kde je hra vytvořena. Například některé hry nabízejí únik z vězeňské cely nebo vesmírné stanice, deaktivaci nálože šíleného profesora nebo návrat do středověku. Interiér her může být velmi realistický, často nabízí tematické zvuky, zvláštní osvětlení nebo jiné multimediální efekty.

zdroj: wiki

Bylo jen otázkou času, kdy se tento fenomén objeví i na deskoherních stolech. Toliko k úvodu, pojďme se na ně podívat.

Vezmu to postupně tak, jak jsem se s nimi seznamoval.

K žánru jsem se dostal v létě 2016, kdy jsem vyzkoušel Escape The Room: Mystery at the Stargazer’s Manor.

Systém Escape The Room
Země původu: USA
Vydavatel: ThinkFun
Web: popis všech her na webu ThinkFun
Aplikace: není
Distributor v ČR: není (Corfix sice má v nabídce několik jejich produktů, ale tento ne)
Aktuálně 2 hry:
Escape The Room: Mystery of the Stargazer's Manor
Escape The Room: Secret of Dr. Gravely's Retreat
Čeština: ke stažení v profilech jednotlivých her zde na ZH
Orientační cena: 620 Kč

Popis:
V každé hře se nachází jeden scénář. Scénáře jsou silně příběhové a díky tomu i v podstatě lineární. Na krabici píšou 3 – 8 hráčů, ale druhý díl jsem hrál jen ve 2, první v 5 (ve více bych to už asi nehrál – přijde mi to škoda střelného prachu. Lepší si to raději zahrát nadvakrát po 3 než najednou v 6). Při hraní se žádné komponenty nijak neničí, takže po dohrání a poskládání do původního stavu je hra připravena pro další skupinu. Motorem hry je tzv. kotouč řešení, který vám dává informaci o tom, zda je vámi nalezené řešení správné a jestli se můžete v příběhu posunout dále. Systém nápověd je založen na přístupu na webovou stránku – zde se nejprve donavigujete na konkrétní rébus, se kterým máte potíž, a poté dostanete drobnou nebo jednovětnou nápovědu, popřípadě řešení. Na stránkách je rovněž k dispozici atmosférická hudba ke stažení. Pokud hru nestihnete v časovém limitu, příběh se tím nasměruje ke špatnému konci… Nic vám však nebrání hru dohrát bez časového limitu a dořešit tak všechny hádanky.

Video o systému Escape The Room z Pelikáního hnízda

Díky těmto hrám jsem se o tento žánr začal více zajímat a zachytil nástup systému UNLOCK!

Systém UNLOCK!
Země původu: Francie
Vydavatel: Space Cowboys, Asmodée
Web: demo na webu Space Cowboys, Popis na webu Asmodée
Aplikace: nutná, dostupná zdarma v obchodu Google Play
Distributor v ČR: Blackfire
Aktuálně 2 hry a několik samostatných scénářů ke stažení (na závěr tohoto roku oznámena třetí hra):
UNLOCK! Escape Adventures
UNLOCK! Mystery adventures
Čeština: (zatím pouze) ke stažení v profilu hry zde na ZH – první hra by měla vyjít v české lokalizaci na podzim, ostatní scénáře jsou dostupné v aj, nj nebo pouze fj
Orientační cena: 750 Kč

Popis:
V každé (velké) hře se nachází 3 scénáře a jeden krátký seznamovací výukový scénář. Každý scénář je představován balíčkem 60 očíslovaných karet, který vám vytváří, dalo by se říct, nelineární gamebook (ok, otevřeli jste toto, vezměte si kartu číslo tolik a tolik; našli jste to a to, vezměte si kartu tolik a tolik…). Na krabici píšou 2 – 6 hráčů, ale většina scénářů je v pohodě hratelná i v jednom hráči a opět platí to, co jsem napsal výše – ve více bych to asi nehrál – přijde mi to škoda střelného prachu. Lepší si to raději zahrát nadvakrát po 3 než najednou v 6. Při hraní se opět žádné komponenty nijak neničí, takže po dohrání a poskládání do původního stavu je hra připravena pro další skupinu. Motorem hry je chytrá aplikace, která vám dává informaci o tom, zda je vámi nalezené řešení správné a jestli se můžete v příběhu posunout dále. Zároveň v sobě skrývá systém nápověd, který je však trochu toporný, protože aplikace sama o sobě přesně neví, kde v příběhu se přesně nacházíte, takže někdy je poskytnutá nápověda k ničemu.

Nevýhodou je rovněž absence správného řešení hádanek. Může se tak stát, že se zaseknete a prostě nevíte co dál.

edit: S novou aktualizací aplikace již toto naplatí - každá nápověda má tři stupně, přičemž třetí stupeň je řešením daného rébusu. Předpokládám však, že to takto bude fungovat pouze v cizojazyčných verzích (fj, nj, aj...) a v čj bude systém nápověd po starém.

Součástí aplikace je i atmosférická hudba ke všem scénářům. Naopak velkou výhodou je existence demo-scénářů, které si můžete vytisknout a po stažení aplikace hru velmi solidně vyzkoušet. Scénářů ke stažení je aktuálně 5 a další postupně přibývají. Na následujícím grafu je přehledně znázorněna obtížnost (osa y) a charakter (osa x) doposud existujících scénářů.

Pokud hru nestihnete v časovém limitu, ozve se výbuch, ale ani v tomto případě vám však nic nebrání hru dohrát v nastaveném čase a dořešit tak všechny hádanky – akorát budete mít nižší hodnocení.

Video o systému UNLOCK! z Pelikáního hnízda

Díky UNLOCK!u a Blackfireu jsem se dostal k další hře - Escape Room: The Game.

Systém Escape Room
Země původu: Nizozemí
Vydavatel: Identity Games
Web: samostatné stránky hry
Aplikace: doprovodná, zdarma ke stažení v obchodě Google Play
Distributor v ČR: Blackfire
Aktuálně 1 hra a 2 rozšiřující scénáře (další 2 scénáře by měly vyjít do konce tohoto roku):
Escape Room: Úniková hra
Escape Room: The Game – Murder Mystery
Escape Room: The Game – Welcome To Funland
Čeština: pouze základní hra (ostatní scénáře v aj)
Orientační cena: 900 Kč

Popis:
V základní hře se nachází 4 scénáře. Každý scénář se skládá ze 3 částí. Na krabici píšou 2 – 5 hráčů, a zejména pro složitější scénáře má více lidí opodstatnění, protože některé úkoly jsou časově náročné (křížovka…). Při hraní se některé komponenty používají (popisují…), ale na stránkách jsou tyto připraveny k vytištění a opětovnému zabalení do hry, takže po dohrání, doplnění a poskládání do původního stavu je hra připravena pro další skupinu. Motorem hry je chronodekodér, který vám dává informaci o tom, zda je vámi nalezené řešení správné a jestli se můžete v příběhu posunout dále. Dále odpočítává čas a informuje vás o možnosti získat nápovědu (v určitém čase). Systém nápověd je řešen balíčkem karet pro každý scénář, ze kterého si smíte v určitém okamžiku vzít kartu a podívat se na nápovědu. Pokud jste v příběhu již dále, nezapočítává se vám jako použitá nápověda. Pokud stojíte o atmosférickou hudbu, je k dispozici aplikace, která ji obsahuje. Pokud hru nestihnete v časovém limitu, ozve se výbuch, ale nic vám však nebrání hru dohrát v nastaveném čase a dořešit tak všechny hádanky.

Video o systému Escape Room z Pelikáního hnízda
Video o systému Escape Room ze seriálu Kubrt VS ...

Mezitím přišlo se svou troškou do mlýna i Albi…

Systém Deckscape
Země původu: Itálie
Vydavatel: dV Giochi
Web: popis hry na webu dV Giochi
Aplikace: není
Distributor v ČR: Albi
Aktuálně 1 hra (další hra by měla vyjít do konce tohoto roku):
Únikovka: Závod s časem
Čeština: v balení hry (pochopitelně pouze 1 dosud vyšlá hra)
Orientační cena: 299 Kč

Popis:
Ve  hře se nachází 1 scénář. Scénář je tvořen balíčkem 60 karet. Na krabici píšou 1 – 6 hráčů, ale vzhledem ke konceptu hry myslím, že dosažený čas nebude cíl – tím bude samotná cesta, takže klidně hratelné sólo (třeba v MHD). Jak píšu výše – ve více bych to asi nehrál – přijde mi to škoda střelného prachu. Při hraní se žádné komponenty nijak neničí, takže po dohrání a poskládání do původního stavu je hra připravena pro další skupinu. Motorem hry je systém jediné odpovědi a označení ANO x NE – v příběhu se posunete dále tak či tak, jde tedy o to, kolik z předložených hádanek vyřešíte. Systém nápověd je zde řešen dvěma nápovědními kartami, na kterých je vedle čísla každého rébusu uvedena poznámka s nápovědou (napsaná zrcadlově, abyste ji nepřečetli mimoděk...). Na druhé straně každé karty s rébusem se dozvíte odpověď a pokud se shoduje s vaší – BINGO. Na hru není stanovený žádný časový limit – potřebný čas je pouze indikátorem toho, jak se vám dařilo.

Video o systému DECKSCAPE z Pelikáního hnízda

A jako blesk z čistého nebe (alespoň pro mě) se vynořilo Dino se svým EXITem…

Systém EXIT
Země původu: Německo
Vydavatel: Kosmos
Web: popis všech her na webu vydavatelství Kosmos
Aplikace: není
Distributor v ČR: Dino Toys
Aktuálně 3 hry (dalších 7 her by mělo vyjít do konce tohoto roku):
Úniková hra: Opuštěná chata
Úniková hra: Faraonova hrobka
Úniková hra: Tajná laboratoř
Čeština: v balení hry
Orientační cena: 375 Kč

Popis:
V každé hře se nachází 1 scénář. Scénář je tvořen balíčkem karet, sešitem, dešifrovacím kotoučem a dalším materiálem v závislosti na daném scénáři. Na krabici píšou 1 – 6 hráčů, k čemuž se vzhledem k faktu, že jsem hru zatím nehrál, nedokážu vyjádřit. Hra je koncipována tak, že je pouze na jedno zahrání (některé komponenty vytrhnete, přeložíte, popíšete), ale dle informací ze zahraničních webů a i několika útržků zde by mělo být možné hru s trochou šikovnosti odehrát tak, aby si ji mohl zahrát i někdo po vás. Vlastní zkušenost nemám. Až ji získám, zkusím se vyjádřit podrobněji, pokud to v rámci nevyzrazení zápletky půjde. Motorem hry je tzv. dešifrovací kotouč, který vám dává informaci o tom, zda je vámi nalezené řešení správné a jestli se můžete v příběhu posunout dále. Systém nápověd je zde řešen balíčky karet, které obsahují drobnou nápovědu, větší nápovědu a řešení. Na hru není stanovený žádný časový limit – potřebný čas je pouze indikátorem toho, jak se vám dařilo. Tuhle hru jsem zatím nehrál. Závěrem bych rád poznamenal, že tento systém se stal vítězem prestižní ceny Kennerspiel des Jahres, což naznačuje, že by se mělo jednat o něco velmi výjimečného… Ještě doplním, že dle obtížnosti by hry měly být seřazeny od nejlehčí k nejsložitější takto: Opuštěná chata, Tajná laboratoř, Faraonova hrobka.

Video o systému EXIT z Pelikáního hnízda

Do rodiny únikových her by se svým způsobem nechal zařadit i Room 25: Escape Room, ale jelikož se nejedná o klasickou únikovku a nepřísluší mi o něm hovořit, v tomto přehledu jej nerozebírám.

Obsah tohoto článku pojednává o věcech, které se dynamicky vyvíjejí a vychází z mých aktuálních informací v době sepsání. Berte to tedy v potaz, pokud tento článek čtete s odstupem času.

Hodně zdaru při únicích!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky za článek
Super článek. Už jsem se v těch únikových deskovká začínal ztrácet.
Díky

27.8.2017 21:11:39

Únikovka
Musím říct, že popis u Únikovky od Albi je velmi zavádějící. Do MHD bych to neviděl, leda se stolem. Hráč má před sebou hned 4 hromádky karet, které může střídavě řešit, a které na sebe navazují. Zároveň karty s předměty, které již získal. Ty by měl mít na očích. Nějaký stůl by to tedy chtělo.
V řešení při více než jednom hráči nevidím problém. Naopak, platí zde: víc hlav, víc ví (vidí). Jednomu člověku něco snáze unikne, ale samozřejmě lze v pohodě hrát i v jednom.
Úkoly jsou velice rozmanité. Určitě z toho nevzniká pocit rozhodování ANO / NE.
Nápovědy zde JSOU. Ke každému úkolu je možné do nich nahlédnout.

28.8.2017 19:57:36

Alchymik
Ale no tak - se nečerti...

1) Uvádím, že hru jsem nehrál. Jen co získám představu, případně upravím.
2) Vycházím z informací, které se ke mě dostaly
3) Abys mě chápal správně - psal jsem že ve více než 3 bych to nehrál...
4) Nemluvil jsem o pocitu ANO/NE, ale o: je vaše odpověď správná? ANO/NE...

Hra by mi měla brzy dorazit, tak pak případně opravím/ doplním, abys neměl pocit, že jsem hře nějak ukřivdil...

29.8.2017 09:06:02

když to tedy shrnu...
"velice zavádějící popis" znamená, že ve hře jsou nápovědy, zatímco já uvedl, že nejsou... To bych zasloužil...

29.8.2017 09:09:17

..
supr sumar, dik moc!)

5.9.2017 10:07:39

Lenka

Dotaz
Děkuji za shrnutí. Jakou únikovou byste doporučil začít?

30.10.2018 14:35:42

Vybíráme z Bazaru

Tajemství těla - kvízová hra o lidském těle
Tajemství těla - kvízová hra o lidském těle
Akt. cena: 175 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas