Představení české hry Scharz na Spielu 2019

Autor: Scharz | 1.10.2019 | 10

Na letošním Spiel 2019 v Essenu bude představena v české herní komunitě dosud vzácně známá hra Scharz Jakuba Kunčíka. Všichni z vás, kdo plánujete návštěvu tohoto veletrhu, ji najdete v hale 4, na stánku 4k116.

Jedná se o strategii na pomezí euroher a válečných her. V kompletní edici bude pro 2-12 hráčů na šesti různých mapách a ve třech různých módech (rychlá, normální a hardcore). Charakter hry je jednoduchý. Autor si vybral v historii čas a místo, kdy se na daném území nacházelo několik subjektů s relativně stejnými výchozími podmínkami. Jak to dopadlo, všichni znají, v této hře však mohou jednotlivci zkusit vyrazit mimo cestu nejmenšího odporu a dějiny změnit.

   

Mapa Britannia 400 A. D. ve čtyřech (vlevo) a osmi hráčích

Jako příklad můžeme uvést mapu Britannia 400 A. D. Toto období již zpracovává jiným způsobem Pendragon od GMT Games nebo starší Britannia od Avalon Hill. V tento čas se zde nacházelo několik germánských (Sasové, Anglové, Jutové) a spousta římsko-keltských a keltských kmenů (Piktové, Skotové,..). Herní mapa zahrnuje celé Britské ostrovy a podle počtu hráčů má 24, 48 nebo 96 herních polí souše. Na začátku hry může každý hráč umístit stejný set up na libovolná místa. V normálním módu představuje jedno kolo jedno roční období (jaro, léto, podzim, zima). Během roku může hráč investovat do ekonomického rozvoje kmene, který je krom peněz vždy svázán s mapou a je tak v ohrožení před ostatními hráči, nebo může investovat do armády a zdroje si přivlastnit od ostatních. Co se však může jevit krátkodobě výhodné, nemusí být výhodné i dlouhodobě. Navíc armáda se musí krom jejího vytvoření také živit přes zimu a může být tedy velká jen do té míry, do jaké je velké ekonomické zázemí vytvořené nebo nakradené. Startovní podmínky jsou stejné, není však stejná geografie mapy (a tím ekonomická kapacita zdrojů) a sousedství s ostatními kmeny. Válka je černou dírou pro ekonomiky obou stran, ale záhy se ukáže, že bez boje má růst své limity. Bohatství a síla nutí přirozeně hráče měnit diplomatické vztahy s ostatními hráči. A tak se rovnostářský start záhy promění na relativně historicky odpovídající poměry. V druhé fázi hry se lokální války stanou soubojem několika silných frakcí (panských a vazalských kmenů) o nadvládu nad celým souostrovím. V určitý moment pak ekonomická realita donutí úspěšnou lokální skupinu vyhnout se zničující válce uznáním vítěze a zachování si tak svého bohatství.

Všechny komponenty ve hře jsou dřevěné a svou multifunkčností pouze znázorňují realitu. Klasický žlutý žetonek tak např. představuje sklizené obilí a zároveň násobič 10× pro peníze a pro vojáky (10 kohort je 1 legie). Kostička šest druhů vojenských jednotek. Kvádřík čtyři druhy zvířecích stád a dvě speciální jednotky. Čerevný osmiúhelníkový žeton ryby a násobič 5x. Destičky pak představují peníze a zároveň stavby ve hře. Posledním komponentem je šestihranná hrací kostka na vypořádání bitev.

   

Vlevo: dřevěné herní komponenty, vpravo: mapa Italia 400 B. C.

Jednoduchá pravidla dokaží simulovat spoustu různých situací. Od ohromné bitvy o jedno stádo prasat, přes obklíčení horského města a jeho vyhladovění, nebo naopak hladem zničenou invazní armádu s přeťatým zásobováním, vypalování úrodných polí, obsazování nebráněných osad, útok na rozestavěnou vesnici až třeba po dopravu válečných slonů do Itálie v jiné mapě.

FB skupina Přátelé deskové hry Scharz - testování a sledování vývoje

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Herni desky
Kolik hra obsahuje map? A jsou to papirove ci kartonove mapy?

5.10.2019 17:40:02

Herni desky
Ahoj,

v současnosti mám tři mapy (Britannia 400 A.D, Italia 400 B.C, Vikings 800 A.D; vice informací ve facebookové skupině, později i na dalších kanálech). Počítám se šesti. Hra má hodně dřevěných komponentů a proto je můj současný záměr rozdělit hru na tři části (po čtyřech hráčích a dvou mapách). Na druhou stranu je možné, že rubová mapa bude jeden ze stretchgoalů.

Na prototyp používám korkové mapy s nalepeným papírem. Kdy jednotlivé díly se do sebe zasouvají (něco jako puzzle). Na Essenu již budou kartonové mapy.

Co je na mapách krom jiného zajímavé je, že každá obsahuje tři počty herních polí (pro různý počet hráčů).

6.10.2019 21:36:34

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Undead or Alive - Dead West
Zombicide: Undead or Alive - Dead West
Akt. cena: 1699 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas