Pravidla

Autor: panbubo2 | 14.6.2016 | 0

Mlýn (jinak také Merels nebo Nine Man's Morris) je prastará desková hra pro dva hráče, která existuje v mnoho variantách. Toto je ta nejklasičtější z nich.


Hra se skládá ze tří fází:

  1. rozmístění kamenů
  2. přesouvání kamenů
  3. skákání kamenů


Rozmístění kamenů:

Hráč se v tazích pravidelně střídají. Začíná bílý. V první fázi hry hráči pokládají své kameny na libovolná volná pole. Za mlýn jsou považovány tři kameny jedné barvy ležící v jedné kolmé linii. Hráč, který položil ke svým dvěma kamenům třetí a dokončil tak mlýn, smí ihned odstranit z hrací desky jeden soupeřův kámen. Nesmí to však být kámen ze soupeřova uzavřeného mlýna. Poté, co je rozmístěno všech osmnáct kamenů, může začít další fáze.

Přesouvání kamenů:

Hráč na tahu posune libovolný svůj kámen na sousední volné pole. Skákání přes jiné kameny není dovoleno. Pokud nastane situace, že hráč nemůže nikam přesunout žádný svůj kámen, prohrává. Když je dokončen mlýn, může se soupeři odebrat libovolný kámen, který není právě součástí jeho mlýna. V případě, že všechny soupeřovy kameny tvoří mlýn, odebere kterýkoli kámen tvořící mlýn. Hráči mohou kdykoli odsunout z mlýna kámen a v příštím tahu jej vrátit na původní místo. Za nové uzavření mlýna získávají právo na odstranění dalšího soupeřova kamene. Ve chvíli, kdy má jeden hráč již pouze tři kameny, dostanou jeho kameny novou schopnost přeskakování a nastane poslední fáze hry.

Pokud hráči během hry zopakují třikrát za sebou stejné tahy, hra končí remízou.

Skákání kamenů:

Hráč smí svými posledními třemi kameny skákat kamkoli na libovolná volná pole na hrací desce. Pokud hráči zbývají pouze dva kameny a tedy nemůže již soupeři odebrat kámen, prohrává.

Do této fáze je lepší soupeře nepouštět, často totiž pak nastávají patové situace. V praxi je lepší nechat soupeři 4 poslední kameny, ty postupně zatlačovat tak, aby se protivník neměl kam hnout.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Válka květů (CZ, Kickstarter verze)
Válka květů (CZ, Kickstarter verze)
Akt. cena: 1190 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas