Pozor na baobab

Autor: karadum | 18.11.2015 | 3

Pokud jste četli Malého prince, jistě jste si všimli, že cestoval po různých světech a také ke své vlastní planetce měl několik poznámek. Všechny tyto poznámky je možno vidět v této hře. Základní princip hry je, že se pokusíte stavět ideální planetku. Ta bude nakonec sestávat z šestnácti dílků a bodujete podle toho, jaké obrázky máte na těchto dílcích. Ve zkratce bych řekl, že je to také jedna z her na rychlé klidné zahrání, příjemná a zavane z ní také atmosféra knížky, i když může být občas hra trochu konfrontační.

Pravidla, jak by u hry na 30 min mělo myslím být, je možno vysvětlit za chvilku, prakticky vypadají takto:

  • vyber balíček (čtyři podle částí planetky) a z něj vyber několik kartiček (tolik, kolik je ve hře hráčů)
  • z vytažených kartiček si vyber jednu kartičku a umísti ji na svou planetu
  • urči dalšího hráče, který si má z vyložených karet vybrat
  • vybíráš-li si poslední, jsi začínající v příštím kole
  • pokud máš na planetě tři baobaby, tak se políčka s nimi musí otočit
  • na konci se boduje podle rohových dílků a za každou sopku je postih v podobě -1vítězného bodu
  • hráč s nejvíce body vyhrává

Podstatnou věcí, kterou je třeba pochopit pro celkovou dynamiku hry je, že bodování závisí hlavně na tom, jaké rohové dílky jste získali. Tomu je třeba přizpůsobit i svou strategii. Ta však není úplně přímočará, protože body nezískáváte jen za co nejvíce prvků, ale např. růže přináší nejvíce bodů, pokud máte pouze jednu. Dokonce i převrácené dílky, ač na první pohled neužitečné, vám mohou přinést body atd. Je tedy možno buď vybírat skórovací dílky dle toho, jak zatím vaše planeta vypadá, nebo naopak si vybírat dílky podle již přítomného skórování.

Další úroveň strategie leží právě v tom, kdy se do hry dostanou dílky s hodnocením.

Z toho plyne i možnost konfrontace, kdy hráči si navzájem mohou škodit, pokud již vědí, co bude jinému hráči přinášet body. Naopak můžete zase nechat na nějakého hráče takový dílek, který mu uškodí (např. druhá růže). Je tedy dobré nejen sledovat svou planetu, ale i planetky ostatních. Pro více hráčů než dva se pořadí také stává možným mechanismem, jak ovlivňovat ostatní hráče.

Vzhledem k tomu, že se kartičky na začátku zamíchají, je ve hře přítomen i prvek náhody. Avšak na hru samotnou má spíše vliv malý, hráč si stejně musí volit nejlepší možnou kartu z výběru a v žádném případě tato náhoda nevynese někomu vítězství sama o sobě.

Hra se tématu drží nejen grafickou úpravou, ale i logikou jednotlivých dílků. Růže má být přeci jedinečná, baobaby ničí planetu, pokud ji zamoří atp. Pokud jste knihu četli, tyto detaily vám udělají radost a ocitnete se tak trochu víc ve světě Malého prince.

Díky svému mechanismu je stavba planetek prakticky hratelná i ve vlaku či podobném prostředí. Není totiž z pohledu pravidel podstatné, zda máte planetku před sebou rozloženou (ač právě to pomáhá identifikovat stav skóre). Bylo by tedy možno hrát i na sloupečky. Avšak i ve čtyřech hráčích s vykládáním planetek se lehce vejdete na stůl.

Hráči mohou mít tendenci vyložit nejprve dílky, které určují skóre, a podle toho volit ostatní. V takovém případě se hra stává dosti konfrontační a strategie jsou o něco průhlednější. Právě takové situace potom pro mě nebyly až tak příjemné a za to hra ztrácí na srdcovosti.

Celkově to je hra, ke které se rád vracím v jakémkoliv počtu hráčů a i se začátečníky. Ve dvou se můžete více soustředit na svou planetu a naopak ve více můžete balancovat skóre skupiny a udržovat si pomocí toho náskok. Hra je rychlá na vysvětlení pravidel, zahrání i přípravu s mírným odpočinkovým potrápením závitů.

V jedné větě:

Astrofyzika Malého prince v deskové hře.

Hodnocení:

  • Komplexita: 1
  • Strategie: 3
  • Konfrontace: 3
  • Náhoda: 2
  • Téma: 3
  • Srdcové hodnocení: 4
Sdílet s přáteli:

Komentáře

předloha
Díky této hře jsem si znovu přečetl malého prince. Ta provázanost knihy a hry je naprosto super. Dík za fajn recenzi.

18.11.2015 18:09:35

Podekovani
Dekuji za pochvalu, jsem rad, ze se libi.

18.11.2015 18:16:16

Vybíráme z Bazaru

Project L
Project L
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas