Poznáte vetřelce ve svých řadách?

Autor: Lucies | 10.5.2022 | 5

Antarktická vědecká polární stanice, skrytí mimozemští vetřelci a postupně odcházející přístroje a základní vybavení… Panika se šíří snadno a je jednoduché propadnout úzkosti, když se nemůžete spolehnout na nikoho jiného než na sebe. Každý vám bude tvrdit, že je na vaší straně, ale jak je to doopravdy? Navíc nestačí zachránit si svou vlastní kůži, ale musíte bojovat za existenci a přežití celého lidstva…

Hra Věc nás zavádí do prostředí známého hororu z roku 1982, kde je posádka jedné výzkumné stanice v Antarktidě napadena podivným vetřelcem, který na sebe umí brát podobu zvířat i lidí. Ve hře se tak musíte pokusit udržet výzkumnou stanici v chodu a zároveň odhalit všechny vetřelce, kteří se mezi vámi mohou skrývat. To ale rozhodně nebude tak snadné, vetřelci si totiž rozhodně odhalení nepřejí…

Hru Věc na český trh přineslo vydavatelství Blackfire na začátku tohoto roku. Hra je určena pro jednoho až osm hráčů, přičemž pravidla hry pro jednoho až tři hráče se výrazně liší od těch základních. Podle výrobce je hra vhodná pro dospělé a děti od 14 let, ale herní mechanismy nejsou natolik složité, aby si s nimi nemohly poradit i mladší, šikovné děti. Na druhou stranu hororová atmosféra hry je poměrně hmatatelná a menší dítě by z jedné partie Věci klidně mohlo mít nějakou tu noční můru. Herní doba by se měla pohybovat na jednu partii mezi šedesáti a devadesáti minutami, což záleží také na samotném počtu hráčů, ale my neměli problém celou hru odehrát spíše rychleji, většinou nám trvá přibližně hodinku času. Pojďme se tedy podívat, co hra nabízí a jestli stojí za to si ji pořídit do své sbírky deskovek…

Privátní: Detail jedné z postav v místnosti se psem.jpg
Detail jedné postavy v místnosti se psem

Komponenty a obsah krabice

Na začátek se pojďme seznámit s tím, z čeho vůbec hra sestává a jaké komponenty v ní naleznete. Krabice není příliš velká, a tak možná budete překvapení, co všechno se skrývá uvnitř. Radost můžete mít jednak z poměrně kvalitního insertu, který se v dnešní době rozhodně nevidí v každé krabici. A i většina samotných komponent je opravdu kvalitní a hru si s nimi skvěle užijete. Dominantou celé hry je velký rozkládací plán základny s jednotlivými místnostmi základny a s několika stupnicemi pro měření podezření, postupu vrtulníku a dalších faktorů, které budou ovlivňovat vaši situaci ve hře. Dále hra obsahuje tabulky postav s popiskem typických vlastností postav, mnoho karet a spoustu žetonů.

Privátní: Insert v krabici hry.jpg
Insert v krabici hry

Uvnitř hry najdete také čtyři plastové figurky psů, které jsou moc hezky vyvedené. Plastová je také figurka záchranného vrtulníku. Bohužel postavy s vetřelci jsou vyrobeny z kartonu, což trochu kazí celkový dojem ze hry. Také je poněkud zvláštní mít na herním plánu plastové figurky psů a kartonové postavy. Na druhou stranu i tomu vděčíme za nižší cenu hry. Kdo chce mít figurky postav a vetřelců, má možnost si je koupit zvlášť a hru si o ně doplnit. Plastové jsou ještě některé žetony, konkrétně žetony náplně do plamenometu, žetony jídla a žetony paliva. Spolu s nimi obsahuje hra ještě žeton záchranného vrtulníku a žetony podezření ve všech barvách hráčů, pomocí kterých si označujete svou pozici na stupnici podezření. Ve hře dále naleznete čtyři pěkné kostky, tři z nich využijete pouze ve hře pro 1-3 hráče, zatímco kostku počasí budete používat při jakékoliv hře.

Privátní: Postavy a figurky ve hře.jpg
Postavy a figurky ve hře

Karty jsou velké a odolné, stejně jako kartonové žetony, jež jsou vyrobeny z opravdu tlustého kartonu vysoké kvality. Celkově co se týče komponentů, si rozhodně není na co stěžovat a vzhledem k velikosti krabice a ceně hry, je rozhodně nabitá velkým množstvím zajímavého obsahu. Atmosféru trochu pokazí jen kartonové figurky a vetřelci. Ale jak již bylo uvedeno výše, není nic snazšího než si ke hře sadu figurek a vetřelců dokoupit navíc.

Privátní: Karty předmětů a zbraní.jpg
Karty předmětů a zbraní

Obsah a srozumitelnost pravidel

S čím jsme měli trochu problém, byla pravidla hry. Ne že by nebyla kvalitně vyrobena, těšit se můžete na odolný papír a krásné, jasné barvy. Problém byl spíše v jejich srozumitelnosti a interpretaci některých pravidel. Pro počáteční hru jsou sice pravidla vysvětlena poměrně jasně a můžete se pustit do hraní, během hry ale snadno narazíte na některé situace, ve kterých nevíte, jak se chovat. Dohledání řešení v pravidlech je obvykle poměrně komplikované a někdy tam ani není. Do této situace jsme se rozhodně nedostali jen jednou a během několika partií hru mnohdy narušovalo několika minutové bezvýsledné listování obsáhlými pravidly. Velmi špatně sepsána jsou také pravidla pro hru 1–3 hráčů, která pouze dodávají změny vůči základní hře. Změn je ale poměrně hodně a v některých případech, kdy se pravidla odkazují na základní pravidla, tyto principy pro hru menšího množství hráčů nesedí moc dobře.

Jak se hra hraje?

Na začátku hry každý dostane svou postavu a k ní příslušnou tabulku. Následně si každý tajně vylosuje, jestli ve hře bude představovat člověka, nebo věc. Tuto skutečnost označí pomocí zasunutí speciální karty pod svou tabulku postavy. Cíl hry se liší podle toho, jestli ve hře představujete lidi, nebo věci. Lidé potřebují nějakým způsobem v plném počtu uprchnout ze základny, ale zároveň s sebou nesmějí omylem vzít žádnou věc. Vetřelec vítězí v případě, že se toto lidem nepodaří.

Privátní: Připravená partie hry pro osm hráčů.jpg
Připravená partie hry pro osm hráčů

Hra je rozdělena do jednotlivých kol, v každém kole je jeden z hráčů velitelem a ten postupně udává, co se bude dělat v jednotlivých fázích kola. Fází je v kole obvykle šest, ale může jich nastat až osm podle konkrétní situace.

Na začátku se pomocí hodu kostky určí počasí pro příslušné kolo, které bude následně ovlivňovat některé herní akce. Následuje fáze, ve které se postupně opotřebí základna, uberou se žetony paliva z některých místností a případně se posune záchranný vrtulník. Poté si jednotlivé postavy mohou dobrat akční karty a podle toho, jaké karty odehrají, se mohou rozmístit do jednotlivých místností na základně. Tam potom mohou vykonat různé konkrétní akce, které jsou pro danou místnost typické. Pokud se navíc v této fázi nachází více bytostí (postav, vetřelců nebo psů) v jedné místnosti, dojde ke střetnutí. Střetnutí v této hře obsahují minimum náhody a jsou založena na cílených rozhodnutích postav a vetřelců. V případě, že máte podezření, že může být nějaká osoba vetřelcem, je lepší se střetnutí s ní vyhnout. V tuto chvíli totiž může dojít k asimilaci vaší postavy a vy přestupujete do týmu vetřelců. Po vyhodnocení střetnutí mohou hráči vykonat své akce v jednotlivých místnostech jako je například dobrání zbraní nebo předmětů, opravení některého z únikových prostředků nebo třeba přidání žetonu paliva do některé z místností.

V další fázi hry se všechny postavy přesunují do společenské místnosti, kde si mohou vyměňovat získané předměty a zbraně. Následně také mohou jednotliví hráči obvinit některou postavu z toho, že je podle nich vetřelcem. Všichni najednou ukážou na osobu, kterou považují za vetřelce a následně se každý musí posunout o pole dopředu na stupnici podezření za každého hráče, který proti němu hlasuje. Následně je na základě některých nasbíraných předmětů možné provést test postavy, aby došlo k odhalení toho, je-li člověkem, nebo vetřelcem. Jeden z testů s menším množstvím potřebných předmětů je možné použít pouze pro nejvíce podezřelou osobu, zatímco druhý test může být proveden na kohokoliv bez ohledu na míru podezření. Otestovaná osoba musí všem ukázat, jestli patří mezi vetřelce, nebo lidi. V tuto chvíli může také hráč odhalit sám sebe jako vetřelce, protože to může být někdy výhodné a umožní to vetřelci útočit na ostatní hráče více na přímo.

Po provedení všech testů se odstraní z jídelny, případně ze spíže určité množství jídel. Jakmile tato jídla dojdou, začnou mít hráči hlad a jejich akce budou omezené počtem akčních karet v ruce, který se sníží. Závěrečnou fází kola je pohyb psů, kdy velitel umístí všechny psi, kteří nejsou v kotci, do vylosovaných místností. Tam setrvají do příštího kola, kdy mohou být součástí střetnutí. Následně se stane velitelem další hráč a začíná nové herní kolo.

Abyste ve hře jako lidé zvítězili, musíte ze základny úspěšně uniknout v plném počtu a nevzít s sebou žádného vetřelce. Možností, jak uniknout, je hned několik, ale vždy platí pravidlo, že po nástupu první osoby (u záchranného vrtulníku to musí být hráč s nejmenším podezřením) se aplikuje zajímavý systém volby toho, kdo bude vpuštěn na palubu. Po nastoupení prvního hráče se může o nastoupení pokusit i hráč s druhou nejnižší mírou podezření. Hráč, který již nastoupil, se může rozhodnout, vpustí-li tuto osobu na palubu. Takto se pokračuje stále dále, jen s tím rozdílem, že vždy s nástupem dalšího hráče musí souhlasit všichni hráči, kteří již na palubě jsou.

Privátní: Komponenty pro jednu z postav před začátkem hry.jpg
Komponenty pro jednu z postav před začátkem hry

Dojmy ze hry

Jaká hra Věc vlastně byla? Pokud máte před sebou dlouhý temný večer a chcete si zahrát něco s opravdovou atmosférou, rozhodně si Věc užijete. Hru doporučuji třeba i pro skupiny kamarádů, které se dobře znají. Snaha odhalit blafování a pokusy o to ovlivnit svou strategií jednání dalších hráčů ve hře jsou tu totiž na denním pořádku. Věc je tedy opravdu hlavně o atmosféře a obecně bych řekla, že platí, že čím více hráčů, tím lepší partie. I když už od šesti hráčů je hra poměrně zajímavá. V menším počtu hráčů se zase více zapotíte, protože zvládnout jednoho vetřelce jen ve třech, nebo čtyřech dalších hráčích může dát poněkud zabrat. Podle mě je nejlepší hra samozřejmě v plném počtu, tedy osmi hráčích, ale na druhou stranu sehnat tak velkou skupinku zapálených hráčů už může být mnohdy problém.

Hra Věc ale rozhodně není jenom o atmosféře, i většina mechanismů ve hře funguje dobře a je zábavná. Workerplacement je sice na začátku trochu méně zajímavý, protože většina postav se zkrátka rozhoduje podle přidělené vlastnosti, ale spolu se stupňující se intenzitou hry začíná být nutné i to, aby se postavy potkávaly v některých místnostech a docházelo ke střetnutím. K tomu všude pobíhají ti potenciálně infikovaní psi, kterým se musíte vyhnout, pokud nechcete riskovat ošklivou nákazu. Vědecká základna samozřejmě postupně začíná selhávat a vy kromě snahy o záchranu musíte dávat pozor ještě na to, aby se vám na základně nezhasla světla nebo něco podobného.

Hráči, kteří měli zkušenost také s filmem Věc, popisovali, že hra se opravdu základní tématikou řídí. Z celé partie tak nakonec měli opravdu podobně znepokojivý pocit jako ze sledování stejnojmenného filmu. Pro ostatní se určitě nabízí srovnání hry Věc s jinými hrami s vetřelcem. Mě od prvního pohledu i přečtení základních informací hra připomínala naší velmi oblíbenou Nemesis, která se na našem stole objevuje s železnou pravidelností několikrát do měsíce. Naštěstí vzdor prvnímu podezření hra s Nemesis nemá tolik společného, kolik by se mohlo zdát. Základ je sice podobný, zejména stylem vetřelců, ale také pohybem po místnostech a rizikem infikace. Na druhou stranu hra Nemesis je mnohem méně o vzájemném podezírání se a blafování. Také má v sobě mnohem více prvků náhody, které hráči zkrátka ovlivnit nemohou. Věc si tak užijí i hráči, jejichž oblíbenou hrou je právě Nemesis, podobná je hra totiž zejména tematicky.

Varianta pro 1–3 hráče

Součástí hry jsou i alternativní pravidla, aby si hru mohlo zahrát i menší množství hráčů. V takovou chvíli se hra stává plně kooperativní a vetřelci jsou řízeni hrou. Na vás jako hráčích je tedy společnými silami uprchnout z vědecké základny a vyvarovat se nabrání některého nechtěného pasažéra s sebou. Při takovéto hře dostane každý hráč na starost více postav a všichni hráči hrají za lidi, přestože některá z jejich postav může být věcí.

My jsme tuto alternativu hry vyzkoušeli hned několikrát a musím říct, že mě příliš nezaujala. Někdy mi přišlo, že některá pravidla základní hry byla upravena dost zvláštně tak, aby to během hry několika hráčů nějakým způsobem sedělo. Někdy dokonce ani upravená pravidla nedávala příliš smysl, nebo nebyla dostatečně jasně vysvětlena, abychom jim dobře porozuměli a uměli je používat. Nemůžu tedy říct, že bych hru někomu doporučila, pokud ví, že ji ve větším počtu hráčů hrát nebude. Na vyzkoušení je tato varianta pro menší počet hráčů zajímavá, ale jako samostatná hra pro mě rozhodně nebyla tím pravým ořechovým.

Celkové zhodnocení

Věc je skvělou hrou pro velkou skupinu přátel, kteří si chtějí užít večer plný napětí a vzájemného podezřívání. Budete sami překvapení, jak přirozeně se blafování a stres do hry vloudí. To z Věci dělá hru s naprosto skvělou atmosférou a velmi zábavnými momenty. Hra ale rozhodně není jenom o atmosféře, zaujme i celkem zajímavými mechanismy, které neobsahují až tak velké množství náhody jako tomu bývá u jiných her podobného žánru.

Většina hry staví na rozhodnutích jednotlivých hráčů, jejich vzájemné spolupráci a také nepříjemném snažení těch, kteří hrají za vetřelce. Za mě naopak příliš dobře nefunguje verze hry pro jednoho až tři hráče, která je pouze kooperativní. Pochválit u hry rozhodně mohu také velmi kvalitní komponenty z odolných materiálů, se kterými se vám bude hrát jedna báseň. I pravidla jsou poměrně srozumitelně zpracovaná, jen v některých případech nevysvětlují dostatečně některé situace, jež mohou během hry nastat.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Robinson Crusoe
Robinson Crusoe
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas