Pomozte Noemovi!

Autor: Ferry007 | 1.12.2022 | 3

Bůh Noemovi řekl: „Se všemi smrtelníky je konec. Země je plná jejich násilí, a tak je zničím i se zemí. Postav si archu z cypřišového dřeva. Archu propleteš rákosím a zevnitř i zvenčí ji vymažeš smolou. Hle, já sám způsobím na zemi záplavu vody, jež zničí všechny živé tvory pod nebem. Vše, co je na zemi, zahyne. S tebou však uzavřu smlouvu, a tak vejdeš do archy – ty a s tebou tví synové, tvá žena a ženy tvých synů. Ze všeho živého, z veškerého tvorstva, přivedeš do archy po páru od každého druhu, aby přežili s tebou. Bude to samec a samice z různých druhů ptáků, z různých druhů dobytka i z všemožných druhů zemské havěti. Z toho všeho k tobě přijde po páru, abys je zachoval naživu. (Genesis 8)

Ve hře Noe se snažíte pomoci Noemu naložit na loď co nejvíce zvířátek. Loď má ale omezenou nosnost, hráče tak čeká těžké rozhodování. Některé druhy má Noe opravdu rád a byl by smutný, kdyby se na loďku nevešly…

Příprava hry

Na stůl se rozloží hrací deska a kolem ní se rozmístí 5 karet lodí. Na jednu z nich se položí žeton Noema. Hrací karty se zamíchají, a po jedné vyloží ke každé loďce. Hráči též obdrží šest karet do ruky a nejnižší hráč může začít nakládat zvířátka!

Připravená hra
Připravená hra

 

Pravidla hry

Ve svém tahu musíte umístit kartu zvířátka na loďku označenou žetonem Noema. Na každé lodi smí být jen zvířátka jednoho pohlaví NEBO se musí pohlaví na lodi střídat. Plavidlo má též nosnost 21 jednotek a přiložením karty se loď nesmí přetížit.

Může nastat několik situací:

  • Pokud vyložíte kartu a loďka ještě není zcela naplněna, jen přesunete žeton Noema podle vyobrazení na kartě a na řadě je další hráč
  • V případě, že nemáte žádnou vhodnou kartu, kterou byste mohli na loď podle pravidel přiložit, musíte si z ní vzít všechny karty. Z ruky pak na loď vyložíte jednu libovolnou kartu, přesunete žeton podle vyobrazení na kartě a může hrát další hráč.
  • Když se vám povede na loď vyložit kartu a tím jí zcela naplnit – součet hodnot karet je typicky 21 – s loďkou odplujete. Všechny karty z lodi odstraníte ze hry, kartu lodi nahradíte další a z ruky předáte kartu některému ze soupeřů.

Hra končí v okamžiku, kdy se některý hráč zbaví všech karet v ruce nebo nelze doplnit vyplutou loď za novou. Hráči si sečtou Noemovy slzy na zbylých kartách a postoupí na počítadle bodů na herní desce.

Hraje se na tři kola a kdo má na konci nejméně bodů (nejméně Noemových slz) je vítězem!

Mechanismus hry

Velmi prosté pravidlo spočívající v (ne)vyložení karty na jedno dané místo dělá ze hry Noe velmi jednoduchou a přístupnou hru. Protože ale máte v ruce osm karet, můžete si i vybrat, jak navýšíte hmotnost lodi a kam se přesune žeton Noema. Když už máte karet málo, tak jen doufáte, že vám to soupeři nezavaří a přesunou Noema na vhodné místo. Jinak si berete všechny karty a začínáte od znova. Faktem je, že se ve hře točí stále stejné karty, takže pokud patříte mezi pozorné hráče, za chvíli máte „nakoukáno“ co kdo drží v ruce, což hře přidává další strategický rozměr.

Svým způsobem bych hru Noe zařadil i mezi štychovky, s tímto žánrem má totiž mnoho společného. Postupně se zbavujete karet, někdy si je berete zpět do ruky a přímo ovlivňujete spoluhráče. Snažíte se často tvořit komba, přebít soupeřovy karty a znepříjemnit následující tah spoluhráčům.

I do takto dětské hry se navíc povedlo autorům vecpat několik zajímavých prvků. Pravidlo umožňující zopakovat tah, pokud zahrajete stejný druh zvířete na sebe, umožní několikrát za hru značně změnit šance na vítězství. Pomocí efektu lva si můžete s protivníkem vyměnit kartu a soupeřova žirafa vám pomůže nahlédnout do talonu. Při hře s dětmi s těmito pravidly vůbec hrát nemusíte, ale jen co je začleníte, dostane Noe teprve pořádný grády!

 

Privátní: IMG_20221126_162303.jpg
Herní karty s efekty

 

I přes obrovskou dynamiku trpí hra jedním zásadním problémem – někdy je moc dlouhá. Mají se hrát tři kola, ale když jedno z nich trvá 30 minut, tak se vám už do dalších nechce. Kolo sice končí v okamžiku, kdy se zbavíte všech karet, ale to není vůbec jednoduché. Často máte v ruce 1–2 karty, nemáte co zahrát, a musíte si dobrat třeba 4 z lodi. No a jste opět na začátku. Hra tak neutíká, točíte se kolem stejných karet a když podesáté berete plnou loď do ruky a vracíte tam pandu, tak vás už trochu omrzí. Tento problém se stává hlavně u menšího počtu hráčů (typicky 2–3). Když nás bylo víc, vždycky se našel někdo, kdo to „zavřel z ruky“.

Mohlo by se zdát, že se to vyřeší jednoduchým domácím pravidlem – budeme začínat hru s menším počtem karet, třeba se šesti. To ale natolik rozhodíte celou mechaniku, že to někdy ani nepůjde dohrát – kýžených 21 prostě nepůjde poskládat, protože na to nebudou dostupné karty. Proto doporučuji hrát hru na menší počet kol. Dvě kola jsou ještě „snesitelná“ a pokud nehrajete vysloveně na body, je to podle mě vhodná úprava.

Ještě musím doplnit, že alespoň v našem případě kolo končilo vždy jen tím, že se někdo zbavil všech karet. Odplout s víc než třemi loděmi se nám téměř nikdy nepovedlo a se čtyřmi už opravdu vůbec nikdy. Bodování je pak dosti nespravedlivé – výherce má nula bodů a ten, kdo skoro vyhrál v předchozím tahu, ale musel si nabrat karty do ruky, jich má klidně deset.

Nakonec bych rád zmínil zajímavý nešvar, který mě provázel celým testováním. Hráči (hlavně mladší) neustále zapomínali přesouvat žeton Noema po přiložení karty. Bylo nutné jim to neustále připomínat, doteď nechápu, proč…

 

Herní komponenty

Noe přichází v pěkné skladné plechové krabičce s plastovým a jakoby hebkým insertem. Do něj se vše hezky vejde, tady není co vytknout. Karty jsou kvalitní, časté míchaní jim nevadilo. Do krabičky se bohužel nevejdou obalené. Noemovy slzičky coby počítadla bodů jsou na plánku trochu nevýrazné, ale není to nic, co by výrazně vadilo. To se ale nedá říct o samotném žetonu Noema, ten je tak neviditelný, že je problém ho na plánu „najít“. Autoři to mohli vyřešit jen bílou plackou nebo alespoň obrázek na žetonku olemovat něčím kontrastním.

 

Privátní: IMG_20221126_162137.jpg
Obsah krabičky

 

Pravidla

Punc dětské hry jen potvrzuje fakt velmi jednoduchého rámce, kde všechno dává smysl. Ze začátku se možná párkrát kouknete, co dělá lev nebo jak je to s tím opětovným hraním tahu, ale jinak pravidla přejdou rychle do krve. Navíc jsou psána srozumitelně i s názornými příklady, takže to pochopí opravdu každý.

 

Herní skupina

Nejlépe se nám Noe osvědčil ve třech či čtyřech hráčích. V menším počtu se hra může protáhnout, kdežto v pěti se jedná o opravdu dynamickou řachandu, která ale nemusí každému pro svou náhodnost a dynamiku vyhovovat. Díky jednoduchým pravidlům můžu i potvrdit věkový údaj na krabičce – osmiletí hru dobře zvládali.

 

Celkové zhodnocení

Velká dynamika, velká zábava, ideální míra interakce a méně známý mechanismus hře Noe propůjčuje titul ideální rodinné hry. Kazí to trochu proměnlivá herní doba. Pokud se díváte po rodinné hře pro děti na prvním stupni, mohu Noema vřele doporučit.

+ přístupná pravidla

+ líbivé obrázky na kartách

+ plechová krabička a užitečný insert

+ dynamika

+ náhoda do jisté míry maže rozdíly mezi hráči

+ možnost uskutečnit komba a zahrát více karet

 

– proměnlivá herní doba

– neviditelný žeton Noema

– kruté bodování

– do insertu se nevejdou obalené karty

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Na vlnách neznáma - zábava pro 3-7 hráčů ve fólii
Na vlnách neznáma - zábava pro 3-7 hráčů ve fólii
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas