Pojďme společně objevovat přírodu

Autor: Chewie | 16.5.2021 | 7

Nikomu asi neuniklo, že nedávno byla ve většině našich oblíbených obchodů naskladněna nová rodinná desková hra o objevování přírody s názvem Na louce.

Je s čím srovnávat?

Dozajista je – ale s čím vlastně? Ve spojitosti s Meadow (což je původní název hry) mě napadají Na křídlech nebo Divukraj. „Křídla“ mě napadnou hlavně kvůli naturálnímu realistickému tématu. A Divukraj hlavně pro za mě překrásné ilustrace. Není se čemu divit, když ve hře představujete člověka, který se vydal na výlet za svou rodnou vísku nebo město, a po cestě si vše poznamenává a kreslí do svého bloku. Vše, co po cestě spatří – od rostlin přes hmyz až po velké savce. Hra je zvláštní pro mě novou kombinací worker-placementu a engine-buildingu. S tím, že v tomhle ohledu už nemá s dvěma výše zmiňovanými tituly nic společného. Karty, které si po cestě berete za umisťování „workerů“ (což jsou v tomhle případě značky turistické trasy), umisťujete do svého herního prostoru (louky) a zároveň slouží jako zdroje pro vyložení „větších“ a bodově silnějších karet. Jde o zajímavou mechaniku, při níž odpadá nutnost používat další sadu žetonů jako zdroje. Ilustrace ve hře jsou něco, co mi osobně hru „prodalo“ hned na první pohled. Až potom jsem si zjišťoval, jaká vlastně bude hratelnost a jestli mi vlastně hra vůbec sedne. Musím ale říct, že je vše v naprostém pořádku a jsme nadšení. 

Hratelnost je chytrá a svižná a rychlost hry je upravena podle počtu hráčů, aby byla fér při vyšším počtu, ale ne zas dlouhá při menším počtu hráčů. Navíc je tu i příjemný sólo režim, který já osobně u hry vždy chválím. Moje hlavní pravidlo je ale vždy při donesení nové hry domů ji vybalit a dát na stůl, popřípadě ihned zahrát – jako například při hře dvou hráčů. Můj první kontakt byl rychlý, příprava zabere minimum času, pravidla jsou dost přehledná se spoustou příkladů a nejsou tu ani žádné slovní klíčky. Zkrátka žádný důvod, proč byste neměli pravidla ihned pochopit. 

V krabici je i několik obálek s tematickou sadou karet. Pozor – v pravidlech jsou jasně uvedeny podmínky, za jakých co otevřít! Jen jedna z obálek se dá otevřít pouze hraním. Ostatní vás odkazují na události ve světě a vašem životě. To mi přijde vcelku jako dobrý nápad a rozhodně nehodlám hru podvést. Všechny podmínky v tomto ohledu dodržím, aby bylo otevření obálek zasloužené. 

Další věcí je menší samostatně prodejná krabička se 3 balíčky na obalení karet. Nenechte se zmást – tyhle obaly s prominutím nestojí upřímně za moc. Jsou hodně slabé a při obalovaní jsem jich pár zničil. Co se dá dělat, alespoň další sada karet v balení téhle krabičky mi za to stála. Co se ale musí pochválit, je, že původní plast v krabici počítá s tím, že se karty obalí, a tak se tam vlezou. Vlezou se i stojany na jednotlivé balíčky karet (ty jsou celkem 4). Prostě není to jedna z těch dalších krabic, v níž buď není vůbec nic nebo jen nevzhledné kusy kartonů, které stejně vždy vyhazujeme. Za nás asi malá revoluce, že někdo udělá pořádnou práci a vy si tak pak nemusíte nic kupovat extra od dalších stran.

 

Moje hodnocení by bylo hodně zaujaté, takže to zkusím říct nějak obecně.

 

Zápory

Hra není pro malé děti – na to je možná trochu těžší. Někomu se může zdát, že přes všechny ty krásné a přenádherné ilustrace je hra hnusná a nepřehledná. Prodávaná krabička s obaly vám za to asi úplně nestojí a dají se sehnat lepší a silnější za stejné peníze. 

Klady

Přírodní téma je super a edukační + ke hře je celý rejstřík tvorů a rostlin, kteří se ve hře nachází. Hratelnost je svižná a nezdržuje žádné přepočítávání zdrojů – vše je jasně dané. Plánování dopředu zde funguje výborně. Ilustrace jsou srdcem celé hry. Hratelnost možná lehce inovativní. 

 

Hra by se mohla zařadit mezi rodinné stálice. Také ke hrám s přírodním tématem. Revoluce to jistě není, ale překvapení ano. A jsem moc rád, že ji doma máme. 

P.S. Já osobně s obaly problém nemám, ba naopak jsem kompletista a koupě menší krabičky byla pro mě povinnost. Nemůžu úplně říct, jestli bylo poškození obalu při obalovaní karet způsobeno mojí vinou nebo vadou výroby. Tahle zkušenost nakonec závisí na jednom každém z vás individuálně.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Jedná se o mojí prvotinu, do příště se snad hodně věcí změní. 

17.5.2021 20:06:53

Vybíráme z Bazaru

Slovoslet
Slovoslet
Akt. cena: 60 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas