Parky ve dne i Po setmění aneb Na výšlap v sólu i s rodinou

Autor: AlfBoard | 6.3.2022 | 9

Když jsem měl možnost si hru Parky zahrát poprvé, jednalo se o předprodukční vzorek české lokalizace. Už tehdy mě zaujala a já si řekl, že hned jak od Albi vyjde, tak se na ní podívám podrobněji. Ten čas právě nastal, tentokráte však i s rozšířením Po setmění.

Hra je určena pro jednoho až pět hráčů a zabere vám přibližně hodinku.

Stáváte se dvojicí turistů, která se během čtyř ročních období (hra se tedy hraje na čtyři kola) vydá obdivovat krásy amerických národních parků. A že je co obdivovat, o tom vůbec nepochybujte. Na ilustracích se podílelo 38 (!!!) renomovaných ilustrátorů. Vizuální stránka hry je tedy to první, co vás na téhle hře zaujme. Estetický dojem je vždy otázkou osobního vkusu, ale v mém soukromém žebříčku se jedná o jednu z nejlépe ilustrovaných her, co jsem kdy viděl. K tomu přidejte prvotřídní produkční kvalitu (dřevěné komponenty, kvalitní kartonové desky a karty s rozumnou gramáží), velice praktický a funkční insert (díky kterému příprava hry zabere pět minut) a máte hru, které po produkční stránce nelze vytknout vůbec nic.

Pravidla jsou opravdu velice srozumitelně napsaná a díky jejich jednoduchosti je musí pochopit i naprostý začátečník. Zkušenějšímu hráči stačí si pravidla jednou přečíst a vše je jasné – během hry už nebudou potřeba.

Herně se jedná o jednoduchý worker placement, kdy se svojí dvojicí turistů (workerů) putujete po cestě, kterou tvoří jednotlivé lokace. V lokaci můžete buď získat potřebné žetony (zdroje), nebo využít lokace, které vám umožní speciální akce. Na konci cesty (na konci každého kola) máte možnost zhodnotit zdroje získané návštěvou parku (koupíte si kartu parku). V neposlední řadě se vám budou zdroje hodit na pořízení vybavení, které vám poskytuje trvalé strategické výhody. Další body získáte za fotografie, které během vaší cesty pořídíte, a za splněné úkoly (karty roku).

Zpočátku se může zdát, že herně se jedná o hru pouze pro začátečníky, protože pravidla jsou opravdu hodně přístupná. Jakmile ale pochopíte, jak to celé funguje, ukážou se vám strategické možnosti a ze zdánlivě jednoduchoučké hry se stává opravdu strategicky velice zajímavý herní zážitek. Jde totiž o to, co nejefektivněji využít co největší počet akcí, a jak už to u worker placementu bývá, naplánovat to tak, aby vám protihráč nezašlápl akci – kterou zrovna nutně potřebujete – může být solidní hlavolam. Navíc nejen že každá hra je jiná, ale dokonce každé kolo jedné partie je jiné, protože každé roční období má jiný setup.

Díky mému angažmá ve skupině Sólohráči mě samozřejmě zajímalo jak hra funguje v sólu.

Pokud si Parky budete chtít zahrát sami, budete hrát proti Správci parku (Automa) – lépe řečeno Správce se vám spíš snaží házet klacky pod nohy, než že by proti vám vyloženě hrál a vy se snažíte dosáhnout co možná nejlepšího bodového výsledku. 

Správce má svůj balíček událostí a jakmile se mu podaří nasbírat potřebný počet zdrojů (žetonů počasí), spustí nečekanou událost, která vás prakticky pokaždé potrápí.

Hra v sólu mi přijde naprosto intuitivní, přehledná a mohu ji s klidem doporučit. Vzhledem k tomu, že v této variantě nejsou rozdíly (proti hře ve více hráčích) skoro žádné, nemám pocit, že je tam sólo mód přidaný „tak nějak navíc“ (jak to u některých her bývá). Parky mi prostě připadají v sólo režimu stejně zábavné, jako v jakémkoliv jiném počtu hráčů.

Na případnou otázku, kolikrát se Správci podařilo mé plány překazit a kolikrát byla jeho snaha marná, nechci odpovídat :) 

S rozšířením Po setmění se hra posouvá dál ve své komplexnosti. Nejedná se jen o nějaké kosmetické rozšíření, ale o plnohodnotnou expanzi, která vám rozšiřuje herní strategii, a to celkem zásadně.

Mimo to, že získáte dalších 24 nádherných karet parků (které nově přinášejí okamžité efekty při jejich návštěvě), dostanete i nové karty roku (karty osobních úkolů). Oproti základní hře, kde máte na celou partii jen jediný úkol (za jehož splnění můžete získat další body), vám rozšíření umožňuje získat další úkoly a celkem zásadně tak vylepšit své bodové skóre.

Za naprosto zásadní však považuji to, že expanze Po setmění přidává do hry tzv. tábořiště. A přesně tábořiště jsou to, proč tohle rozšíření chcete. Při návštěvě běžné lokace máte totiž možnost se rozhodnout že nevyužijete její akci, ale rozbijete stan v tábořišti a využijete její mnohem mocnější akci – to tam ale už nesmí bivakovat protihráčův turista. 

Přiznám se, že rozšíření většinou moc nekupuji, ale teď jsem rád, že Po setmění mohu přidat k základní hře a už tak dobrou hru upgradovat na další level. Osobně doporučuji zahrát dvě až tři hry bez rozšíření, hru si osahat a  okamžitě tuto expanzi přidat do základní hry.

Co si o hře myslím je už asi jasné. Jen dodám, že hru mám velice krátkou dobu, plný Kallax jiných her, máme za sebou 12 her a jsem si jistý, že hra u nás doma hned tak nezapadne.

Mimochodem: jedná se o jednu z mála her, kde jsem po prvním zahrání věděl, že tohle se vyplatí doma mít.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

mini kulečník
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas