Opět Munchkin

Autor: karadum | 23.2.2016 | 3

Rychlé shrnutí pro ty, kdo nečetli popis - Munchkin (tento i klasický) je o tom, že hráči porážením protivníků, prodejem předmětů či karet se pokouší dosáhnout 10 úrovně. Ten, kdo toho dosáhne první, vítězí, ale je možno mu v tom bránit škodolibým používáním kleteb či jiných karet.

K Zombies přistupuji jako hráč, který už toho má dost odehráno s původními fantasy Munchkiny a i s tím ohledem je recenze psána. Nečekal jsem, že by Zombies byly něco nového, ale spíše jen předělávka.

Toto očekávání se v podstatě naplnilo. Hra má dobrou hratelnost zejména pro 4-5 hráčů, kdy hřa tří hráčů znamená omezené možnosti spolčování a naopak v šesti hráčích může hru zdržovat čekání. Stejně jako v původním Munchkinovi je hra hlavně o tom, kdy takticky škodit či se spojit, kdy usmlouvat a kdy blafovat. Pokud tedy máte ve hrách rádi škodolibé házení klacků pod nohy, Zombíci jsou váš šálek. Hra by šla hrát také nekonfliktně, avšak z mé zkušenosti se nejpozději kolem osmé úrovně začne řešit otázka, jak danému hráči zabránit ve výhře.

Oproti klasickým Munchkinům musím i říci, že hra mi přišla vtipnější a některé mechanismy zajímavější. Už samotné téma zombies mi přijde přívětivější širšímu publiku než fantasy z původní hry, avšak i humor na kartách mi přijde takový bezprostřednější, např. možnost mlátit lidi jinou zombií nebo si vzít jako boty květináče.

Nejspíš nejvýraznější změnou je přidání schopností. Původní Munchkin měl, v duchu her na hrdiny, povolání a rasu jako možná vylepšení postav. Zombies naopak mohou být vylepšeny pomocí karet nátury (např.: atomová zombie, způsobem jsou dosti podobné původním kartám), ale mohou také, s ohledem na svou úroveň, využít různých schopností (např.: silná či chytrá). Opět zde platí, že každá karta má nějakou svou protikartu, někdy se může velmi hodit být morovou zombie, ale jindy na do můžete škaredě doplatit.

České vydání přichází i s Munchkin kostičkou a karty jsou dosti odolné na párty hraní, ač možná s ohledem na to, jak často budou padat na stoly plné křupek, tak by stálo za to si je obalit.

Co bych však hře vytkl nejprve, je překvapivě dobře míněná věc. Hra je kombinovatelná s ostatními Munchkiny a proto se pravidla snaží být v souladu s původními pravidly. Avšak, když v pravidlech o zombies čtete, že bojujete s příšerami, ale přitom dané příšery jsou normální lidé a vy prahnete po jejich mozcích, tak se kouzlo hry na zombies začíná vytrácet. Menší praskliny na tématu jsou potom detaily jako ceny ve zlaťácích. Během výkladu pravidel jsem se potom právě do těchto nekonzistencí stále zamotával a samotná hra pak ztrácela kouzlo zombies útočících na lidi, protože to byli zase jen příšery, které pokořujeme. Chápu, že je to krok potřebný pro možnost smíchat karty z vícero modulů a předejít zmatení na koho se vlastně karta vztahuje, ale znatelně to ubralo na tématu hry.

Bohužel i zde jsem zažil to, co mě trápilo i na původním Munchkinovi, a to hodně natáhlý konec hry s náhlým uzavřením. Místo toho, aby se celý konflikt vyvíjel a postupně gradoval, nejprve se natáhne jako guma a pak praskne. Stává se mi to s různými lidmi a ve více než polovině her, tak nevěřím, že se jedná o naši chybu a značně to brání tomu, abych Munchkin (i tento) vytáhl jako první, když máme hrát něco zábavného.

Celkově bych řekl, že pokud znáte Munchkiny a hry ještě nemáte dost, ale fantasy (či jiného) tématu již ano, tak jsou Zombíci správnou volbou. Pokud Munchkin neznáte, doporučuji zkusit, možná Zombies více než klasické fantasy Munchkiny.

V jedné větě:

Munchkin, teď o něco vtipněji a se zombíky.

Hodnocení:

  • Komplexita: 2
  • Strategie: 3
  • Konfrontace: 4
  • Náhoda: 2
  • Téma: 3
  • Srdcové hodnocení: 3
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Euthia mince
Euthia mince
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas