Olééééééé, olé olé olééééé, vyhrajemeee, vyhrajemeee…

Autor: Addam | 13.4.2021 | 4

Kolem stolu nedočkavě posedává pět hráčů, uprostřed něj stojí zařízení s pěti barevnými tlačítky, nad kterými svítí imitace legendárního Zlatého míče a ozývá se elektrizující fotbalový chorál rozvášněných fans. Do toho vstoupí skvěle čistý hlas Petra Svěceného: Pravda, nebo lež? Cristiano Ronaldo vyhrál ocenění Zlatý míč vícekrát než Lionel Messi. Hrome, Messiho mám rád a Ronalda vůbec nemusím, ale přijde mi, že v poslední době cenu získával spíše portugalský CR7… Myšlenka proběhne hlavou rychlostí světla a už se ozývá píšťalka rozhodčího. Bleskově, stejně jako zbývající čtyři ruce ostatních hráčů mačkám svůj bzučák a vidím, že se rozbliká - byl jsem první a mám tedy právo na odpověď! V pár sekundách ještě rekapituluju, co vím, a mačkám odpověď PRAVDA. Jako reakce na moji nesprávnou odpověď se ozývá hromové pískání a bučení zklamaných fotbalových fandů. Ostatní hráči u stolu se hlasitě smějí – všichni právě získali bod. Situaci pak záhy utne Petr Svěcený domluvou à la rozhodčí Jsi rychlý, ale odpověď je špatná. Už to nedělej, dám si na tebe pozor! Cristiano, běž se bodnout! Božský Leo je jen jeden, že já hlupák mu nevěřil víc… :)

Privátní: Zabalená hra 1.jpg
Zabalená hra

 

To hřiště má nějaké zvláštní rozměry, bude to regulérní hra?

Takto nějak probíhá hra Fanzóna (v originále Fanzone), kterou v české lokalizaci vydává společnost ADC Blackfire. Nejdříve jsem si říkal, že to snad ani není desková hra, ale pak si člověk uvědomí, že podobných kvízových her, u kterých by nikoho nenapadlo zpochybnit, že se jedná o deskovky, jsou mraky. Fanzóna se přitom od nich liší jedině tím, že nemá žádné karty a další typické komponenty (vše je řešeno elektronicky). Navíc Fanzóna se hraje nejlépe na stole, tak jakýpak copak!

12. minuta, Fanzóna se rychlým gólem ujímá vedení 1:0!

 

Když nemáte dobrou techniku, soupeř vás lehce přehraje!

Vlastní zařízení Fanzóny je zpracováno atraktivně jako replika legendárního Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa. Jen podstavec je místo kopačky tvořen částí s pěti barevnými tlačítky a dvěma hlasovacími tlačítky – fajfka znamená odpověď „pravda“ a křížek znamená odpověď „lež“. Celá konstrukce působí esteticky, bytelně a je velmi příjemná na omak. Po zapnutí se ozve základní rekapitulace pravidel, kterou je možné přeskočit a nastupuje se k zápasu. Veškerou řeč ve hře namluvil známý fotbalový komentátor Petr Svěcený. Zde bych chtěl vyzdvihnout opravdu profesionální namluvení otázek, komentářů jednotlivých herních situací, i doprovodného ozvučení. Zvuk je sytý, čistý a dobře hlasitý. Nikdy není problém rozumět tomu, co komentátor říká, a Petr se do dabingu položil i skvěle emočně, takže nemáte pocit, že sledujete AZ Kvíz (nic proti němu), ale že se účastníte opravdické fotbalové události. Baterky 3×AA jsou součástí balení, což je vždy příjemné. Fanzóna po technické stránce v zápase rozhodně nezklame a hodnotím ji na velmi vysoké úrovni.

38. minuta, Fanzóna nekompromisní bombou do šibenice zvyšuje na 2:0!

Privátní: Zlatý míč celkový pohled 1.jpg
Zlatý míč


Fotbal hraje deset hráčů v poli a jeden brankář, zápas trvá 90 minut

Fanzónu můžete hrát v počtu 2-5 hráčů a zápas trvá cca 20 minut. Hra obsahuje 500 otázek z kategorií mistrovství světa, evropské poháry, česká liga, slavní hráči a zábavná fakta. Tyto okruhy si ve většině případů nelze vybírat a hra pokládá otázky náhodně. Jsou zde dva režimy obtížnosti, snadnější je doporučený od sedmi let a ten náročnější od čtrnácti, přičemž obtížnost tomu zhruba odpovídá.

Jak se vlastně Fanzóna hraje? Každý z hráčů dostane přidělenu svoji barvu odpovídající barvě bzučáku (žlutá, modrá, oranžová, červená, fialová) a hra ho podle toho oslovuje („Červený hráči, …“). Po položení otázky zazní píšťalka a hráči, kteří znají (nebo si chtějí tipnout) odpověď, co nejrychleji zmáčknou svůj bzučák. Nejrychlejší hráč má právo odpovědět. Pokud uspěje, získá bod, pokud se netrefí, získají bod všichni ostatní hráči. Tento systém je jednoduchý, ale pekelně zábavný. Jakmile některý hráč dosáhne deseti bodů, přichází poločas, hra zrekapituluje stav bodů a hráči si můžou na chvíli vydechnout. Celkem se hraje do dvaceti bodů. Samozřejmostí je, že skóre všech hráčů eviduje herní systém, není třeba nic psát nebo si jinak zaznamenávat bokem. Bzučák hráče, který je právě ve vedení, se před každou otázkou na chvilku rozsvítí, takže hráči mají přehled o průběžné situaci na trávníku, ehm, na stole :-)

61. minuta, Fanzóna střílí z postupného útoku další gól už na 3:0!

Privátní: Zlatý míč detail 1.jpg
Detail tlačítek

 

Góly jsou koření fotbalu

Na rozdíl od jiných standardních kvízových her s pevně danými pravidly jsou zde prvky, které skvěle imitují atmosféru sportovního utkání, vtáhnou hráče do hry, a častokrát zamíchají se skóre. Pojďme na ně. Za velmi rychlou odpověď hráč může dostat bonusový bod navíc. Některé otázky jsou rovnou vyhlášené jako otázky za dva body. Když hráč odpoví správně na tři otázky v řadě, dal hattrick, ozve se fanfára a dostane 3 body, což už je velmi znatelné vylepšení skóre. Pokud jeden hráč odpoví rychle dvakrát za sebou špatně, rozhodčí ho potrestá a jinému hráči dá možnost zahrát přímý kop (otázku jen pro něj). Hra má i prvky, které táhnou nahoru hráče, kteří momentálně zaostávají.

Jednou za čas systém vybere hráče, který dostane bonusovou otázku, přičemž když ji správně odpoví, vyrovná skóre vedoucího hráče, ať je rozdíl mezi nimi jakýkoli. Hráči občas vybírají jiného hráče, kterému hra položí dotaz pouze pro něj, nebo třeba vybírají kategorii, z jaké bude dotaz položen. Někdy hlasují o správné odpovědi všichni, jindy jen někteří. Vše je doplněno stylovými poznámkami jako např. Červený a žlutý hráči, jste pod tlakem. Ale teď můžete vyrazit do protiútoku!, nebo Střelba bez rozmyslu, varoval jsem tě, tohle bude přímý kop modrým hráčem!. Když cílového skóre dosáhne více hráčů, kopou se stylově penalty.

Úspěšné odpovědi jsou doprovázeny skandováním fanoušků a komentátor je ocení pochvalou jako Neskutečná akce!, Rovnou do šibenice!, nebo moje oblíbené Hmmm, respekt!. Méně úspěšní tipující si poslechnou humorné hlášky ve stylu Tebe bych teda v týmu mít nechtěl!, nebo Víš vůbec, kde jsou branky?:)

88. minuta, Fanzóna z přímého kopu završuje debakl na 4:0!

 

Není ten trávník trochu podmáčený, pane rozhodčí?

Nic není ideální a i na Fanzóně se najde pár menších chybiček. Jako asi největší pihu na kráse bych zmínil, že hra v případě negativní odpovědi nepoučí hráče o správné variantě. Např. pokud na otázku Má argentinský tým přezdívku Los Cafeteros? člověk nesprávně odpoví, že je to pravda, hra mu sice dá negativní zpětnou vazbu v podobě pískajících fanoušků, ale hráč už se nedozví, jaká tedy byla správná odpověď a jakou přezdívku to ti zpropadení bílomodří vlastně mají.

Další malou chybičkou je, že když přerušíte hru (což je umožněno stiskem obou hlasovacích tlačítek) a neobnovíte ji do tří minut, hra suše ohlásí „Na shledanou“ a úplně se vypne, což způsobí ztrátu všech průběžných výsledků. Na malou to stihnete pohodlně, ale na velkou už to budou docela nervy a výkon hodný Usaina Bolta :-) Ale co, fotbalisté na trávníku taky nemůžou, hra drží poctivě basu. A jako poslední nepříjemnost bych uvedl také napomenutí rozhodčího, že si na hráče dá příště pozor. To je poměrně dlouhé, zní až příliš často, a nejde přeskočit, takže po nějaké době už hráče trochu otravuje.

90. minuta, nastavení, soupeř z náhodného brejku snižuje na 4:1!

Privátní: Zabalená hra záda 1.jpg
A ještě jeden záběr na krabici hry

 

Tak jak to dopadlo, vyhráli jsme?

Ano, zápas dopadl jednoznačně 4:1 pro Fanzónu. V mém skóre nehledejte žádnou logiku, dal jsem je sem jen pro fotbalový pocit :)

 

Faktem je, že Fanzóna je zábavná, aktivní a krásně zpracovaná i nazvučená moderní kvízová hra z fotbalového prostředí určená (nejen) všem sportovním fanouškům. Může si ji zahrát parta sedmiletých kluků na oslavě i fotbalově pozitivní část rodiny po nedělním obědě. 500 otázek je slušná porce, která se jen tak neohraje a během hry si každý může dobře otestovat své fotbalové znalosti. Věřte mi, že budete příjemně překvapeni, jak moc toho víte, a taky, jak dobře a nenásilně si touto formou znalosti doplníte. Blíží se EURO, budou se hodit!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ta recenze je užasně napsaná, má nápad, není to obvyklý suchý popis pravidel, je krásně propojená s tématem hry, paráda.
Ale ta, jak to říct, věc, to musí být čiré, nefalšované peklo.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

13.4.2021 19:19:25

Aradraug > děkuji velice! ;)

13.4.2021 19:35:40

Souhlas. Recenze opravdu hezky a originálně napsaná, ale do hry bych se nepustil. Je pravda, že fotbal mě nebere ani trochu. Možná proto.

13.4.2021 20:08:31

Vybíráme z Bazaru

Zombicide Black Plague + Green Horde EN
Zombicide Black Plague + Green Horde EN
Akt. cena: 2100 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas