Oficiální spuštění nového systému notifikací

Autor: Zeus | 13.9.2020 | 18

Aktualizováno 18.9.2020 v 8:48 - viz konec článku.

Po cca 4 týdnech příprav je nový systém notifikací připraven ve své první verzi a považujeme ho tedy za hlavní informační kanál pro různé události na Zatrolených hrách (upozornění na nové inzeráty v Bazaru, na výhru v aukci / koupi u Kup teď, příchod či vyplacení peněz v rámci SafeTrade transakce, dosypání peněz do měšce atp.) Myslíme si i, že v některých ohledech jsou upozornění formou této nové notifikace i informačně obsažnější než původní soukromé zprávy.

Pokud jste si jich ještě nevšimli (v pilotním provozu jsou již tyto notifikace dostupné cca 2–3 týdny), tak hledejte ikonku amplionku v boxíku přihlášeného uživatele. A pokud máte nějakou nepřečtenou notifikaci, tak bude nad amplionkem počet nepřečtených notifikací v červené bublince (obdobně pak fungují i soukromé zprávy).

   

Notifikace mají 3 stavy

  1. nová/nepřečtená notifikace - zobrazují se v okně s novými/nepřečtenými notifikacemi, které je dostupné přes ikonku amplionku. Jako přečtené se označí kliknutím  na ikonu očička napravo od notifikace.

  2. přečtená notifikace - zobrazuje se pouze na stránce s přehledem všech notifikací (ta je dostupná přes tlačítko v zápatí okna s novými/nepřečtenými notifikace).

  3. smazaná notifikace - na stránce s přehledem všech notifikací, kde se zobrazují nové/nepřečtené i přečtené notifikace, je možné notifikace označit a hromadně mazat. POZOR: tato akce je nevratná, zmizelá notifikace je nevratně zmizelá.

Okno s nepřečtenými notifikacemi (očičko napravo označí notifikaci za přečtenou)

E-mailový přehled notifikací

Každý den v 6:00 ráno Zatrolenky vytváří e-mailový přehled nepřečtených notifikací, které uživatelům přišly za posledních 24 hodin a postupně tyto e-maily posílá (aktuálně kvůli omezením hostingu posíláme max. 5 e-mailů za minutu).

V e-mailu chybí u notifikací akční tlačítka a z notifikací jsou také většinou odstraňovány odkazy, protože nefungovaly v této fázi správně. Je možné, že se oboje v e-mailovém přehledu objeví později.

Největší dopady této změny

  • Upozornění o přehození příhozu chodí IHNED formou notifikace a e-mailem pak časně ráno v 6:00. Což by ale ve finále nemělo až tolik vadit, protože i uživatel, který na Zatrolenky nechodí často bude mít minimálně celý jeden den na reakci (příhoz v posledním dni aukce ji o 24 hodin prodlouží).

  • Upozornění na nový inzerát přijde formou notifikace IHNED, ale e-mailem chodi opět v přehledu notifikací (nepřečtených) v 6:00 ráno. Tedy uživatelé, kteří chodí na Zatrolenky pravidelně získají tímto u inzerátu typu Kup teď výhodu. Bohužel ti, kteří na Zatrolenky chodí méně pravidelně dostanou upozornění e-mailem později než dosud. Toto možná časem ještě změníme tak, že VIP uživatelé (nebo jinak definovaní uživatelé) si možná (neslibujeme) budou moci zapnout frekvenci zasílání e-mailového přehledu notifikací častěji (třeba 1× za 6 hodin).

  • Vizuální stránka notifikací, jejich označování za přečtené atp. není určitě finální podoba. Časem se bude rozhodně vyvíjet (třeba ikona očička je na mobilu mrňavá a špatně trefitelná, chybí možnost označit všechny nové/nepřečtené notifikace za přečtené, atp.)

Po přechodnou dobu, než se zbavíme upozornění formou soukromých zpráv úplně, nedává tak docela smysl nastavení Hlídače v Bazaru, protože u něj zasílání upozornění přímým e-mailem a také soukromou zprávou úplně zanikne. Budeme řešit po vypnutí upozornění soukromými zprávami.

Jaké jsou přínosy nových notifikací?

  • Hlavním přínosem je, že oddělíme od sebe soukromé zprávy a upozornění na různé události na Zatrolenkách. Soukromé zprávy tak zůstanou čistě pro posílání zpráv mezi uživateli a tedy snad i větší pořádek.

  • Současně omezíme počet e-mailů, které Zatrolené hry (a hlavně Hlídač nových inzerátů v Bazaru) dokáží vygenerovat. Podle některých ohlasů je tento počet již za hranicí snesitelného, což když jsme se dívali na počty e-mailů skutečně tak být může (stačí mít hodně her ve Wishlistu a mohou být dny, kdy přijde několik upozornění od Hlídače v rámci pár hodin).

  • Některé notifikace i obsahují více relevantních informací a také prokliky na související stránky.

  • A uvidíme, co ještě do budoucna. Vzhledem k menší invazivnosti (méně e-mailů uživatelům) tohoto systému přemýšlíme o přidání dalších typů notifikací, které by mohly být přínosné.

Další postup v nejbližších dnech

  1. Postupně začneme vypínat upozornění formou soukromých zpráv (samozřejmě u upozornění, která již chodí formou notifikace).

  2. Převedeme zbývající upozornění, která ještě nechodí formou notifikací (např. žádost o hodnocení protistrany při koupi zboží v Bazaru).

A pak průběžně úpravy systému. Např. hromadné označení notifikací za přečtené, řazení notifikací v e-mailové přehledu od nejdůležitějších po nejméně důležité (je nám jasné, že zde se nemusíme shodnout se všemi ve vnímání důležitosti :-) a další.

Aktualizace 15.9.2020 v 10:18

Dnes v 9:45 šla poslední upozornění na nové inzeráty v Bazaru formou soukromé zprávy/emailu a od té chvíle chodí upozornění pouze formou notifikací. A pokud někdo chodí na Zatrolenky méně často, tak pak dostane souhrný přehled něpřečtených notifikací za posledních 24 hodin ráno mezi 6:00 a cca 6:30 - podle množství těchto emailů - detaily viz výše v článku.

Mělo by tedy výrazně poklesnout množství emailů, které Zatrolené hry posílají (stejně jako záplava soukromých zpráv od našeho Trolíka).

Současně zítra (16.9.2020) od 4:00 začnou Zatrolené hry rozesílat první emaily s přehledem notifikací dle výše popsaných pravidel (odhadujeme, že poslední odejdou cca v 7:00).

Další upozornění budou následovat (tedy, že přestanou chodit formou soukromých zpráv).

Aktualizace 15.9.2020 v 21:18

  • V noci na 16.9. již půjdou upozornění autorům obsahu (články / soubory / fotky / zápisy z hraní) na nové interakce (komentáře / palce) JIŽ POUZE formou notifikací a nikoli tedy jako soukromá zpráva (s případným emailem upozorňujícím na novou soukromou zprávu)

  • Předělány žádosti o hodnocení kupujícího/prodávajícího tak, aby chodili jak novou formou notifikací, tak zatím i formou soukromých zpráv. Pokud v noci proběhnou obě formy v pořádku, tak zítra (16.9.) u tohoto upozornění formu soukromých zpráv vypneme.

Aktualizace 18.9.2020 v 8:48

V okně s přehledem nepřečtených notifikací se právě objevilo tlačítko "Označit vše za přečtené". Věříme, že jeho popis je natolik výstižný, že není potřeba nic dalšího dodávat :-).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Notifikace na doplnky?
Co tohle? Bude se to nekde dat vypnout?

13.9.2020 22:52:15

Onas
Možná

14.9.2020 06:33:21

Notifikace
Když byl oznam na inzerát ve zprávách, tak jsem na něj klikl a zpava zmizla.
U notifikacích musím klikat na oko i když si přečtu inzerát, není to zbytečné. ?

14.9.2020 20:52:54

Bastacka
Ono totiž info o přečtení soukromé zprávy je zpúsobeno jejím rozkliknutím/otevřením. Nikoli kliknutím na odkaz na inzerát, na který odkazuje.

A u notifikací rozklikávání/otevírání vlastně není (je vždy vidět rovnou celá), proto to očíčko. Přemýšlíme jak to udělat i případně jinak. Byla varianta, že kliknutí na tlačítka pod notifikací mimo jiné označí notku jako přečtenou. Jenže to taky asi někomu nebude vyhovovat. Tak jsme to zatím nechali na vědomé kliknutí na to očíčko. A pod přehled nepřečtených notifiukací úrčitě pak (někdy již brzy ne třeba příští rok :-) přibude tlačítko "označit vše za přečtené".

14.9.2020 23:01:29

Doplnky
Ty bych taky prosil mit moznost vypnout oznamovani doplnku ke hram, co mam.

Stejne jako moznost posilat oznameni JENOM mailem.
Pres to si to otevru i rad, ale pak to musim jeste zbytecne mazat ze soukromejch zprav. Cela tahle iniciativa je pro me zdvojena funce, ktera me nabada to cely radsi vypnout.

Nezlob se, ale proc se tady neustale vymejslej veci, ktery nikdo nepostrada a naopak seznam TODO je plnej uz nekolik let...

15.9.2020 00:01:24

Peklíčko
Tak to je pěkné peklíčko. Když mi přijde oznámení o hře z mého wishlistu na bazaru, tak kromě emailu a soukromé zprávy dostanu ještě notifikaci. Teď tedy musím na třech místech označit zprávu za přečtenou, aby to na mě nesvítilo.

Nutnost kliknout na oko, aby se notifikace označila za přečtenou, to celé ještě víc komplikuje.

Jak už poznamenal někdo v jednom z diskuzních vláken: Co takhle to nejdřív otestovat, než to pustíte mezi lidi?

Teď je to fakt peklo.

15.9.2020 05:43:34

Nevymýšlet vymyšlené
Ono by tady totiž kolikrát stačilo nevymýšlet znovu kolo, ale podívat se jinam, jak je to používané a fungující na jiných webech. Taky bych nevypouštěl polovičatou věc, ale byť by to bylo později, tak bych ty nové notifikace vypustil do světa až zároveň s notifikačním centrem, kde by si na jednom místě mohl uživatel nastavit, vypnout nebo zapnout co a jak chce vidět a dostávat - podnětů, co si chtějí uživatelé v notifikacích nastavit nebo vypnout je tady v diskuzích dost. To "shazování" stavu notifikací po jedné (na očičko) je fakt brutus.

15.9.2020 07:09:43

@František Horálek
To je dočasný stav, teď v průběhu jednotek dnů budou vypínány duplicitní emaily a zůstanou jen notifikace.
Dále bude možnost označit všechny notifikace jako přečtené jedním kliknutím.

15.9.2020 07:48:25

Ach jo...
Proč číst článek, že? Když stačí nadpis, hned si udělám jasno a jdu to všem vytmavit do komentářů.

Bohužel nedá mi to, povzdechnout si opravdu musím :-(

15.9.2020 08:57:04

tl;dr
Vinen. :D

15.9.2020 10:30:44

Lidi to určitě četli ...
ale problém je vypouštění brzkého polovičatého řešení, které dělá uživatelům problémy namísto pozdějšího hotového řešení, kde by se jen odstraňovaly chyby. Vypustit nehotové řešení a odpovědi na konkrétní dotazy typu:
... možná ...
... přemýšlíme jak to udělat ...
... někdy již brzy ...
taky nedodávají zrovna moc důvěry. Takže si myslím, že povzdechnout si mohou i uživatelé.
Asi by reakce byli jiné, kdyby bylo vysvětleno proč je nutné vypustit CO NEJDŘÍV nehotové řešení a vysvětlovat, co bude ještě třeba dodělat, povypínat a udělat v nejbližších dnech. namísto POZDĚJŠÍHO uvolnění už hotovějšího řešení. Ta moje připomínka není nic proti ničemu - možná to má důvod, který já nevidím, ale odpovědi na otázky v připomínkách tomu moc nenasvědčují.

15.9.2020 11:00:36

... ale směr je pozitivní ...
Abych jenom nekritizoval, tak směr a úpravy jsou určitě pozitivní a udělají web lepším s lepší funkčností pro uživatele. Myslím si ale, že politika způsobu nasazování a vysvětlování změn není dobrá - projevilo se to i způsobem nasazení a vysvětlování nového bazaru.

15.9.2020 11:09:38

Ach jo
Přesně jak píše kren. Třeba já celou zprávu četl před napsáním prvního komentáře dvakrát, jestli nepřihlížím, čím byste stávající stav dobře zdůvodnili - jak hezky vysvětluje kren.
Vypustili jste polotovar a "postupně začneme" může na ZH znamenat dny, týdny i měsíce. Kdo ví? Vy víte, ale neřeknete :o) Kdybys napsal, že se to vyřeší během tří dnů, tak není důvod tu brblat.

Nebo mám problém porozumět psanému textu. Například na konci dnešní aktualizace je věta:
"Další upozornění budou následovat (tedy, že přestanou chodit formou soukromých zpráv)."
Vůbec netuším, co se tím říká.

15.9.2020 13:09:04

František Horálek
Tak asi opravdu nerozumíš psanému textu. Nevím co je na tom k neporozumění :D

Jednoduše už nebude chodit současně SZ a notifikace (o tom samém), ale už bude jen notifikace.

Klikat na očička mi nevadí, ale tohle "dvojité" upozornění mě celkem štvalo.

15.9.2020 13:33:09

Důvody
No, já sem to psal několikrát. Důvody jsou očividné, máme na všechno zásadně omezený čas a prostředky. Nemáme žádný dedikovaný testovací server a tudíž máme omezené testovací možnosti, ikdybychom server měli, tak máme velmi omezený čas. Tudíž nejdřív to otestuje Ondra u sebe, následně pokud jsou to věci, které jde aktivovat jen pro vybrané uživatele, otestujeme my a pak to jde na server a pořádně to otestují až uživatelé. U komplexnějších změn jdeme krok za krokem, abychom mohli reagovat na problémy, o čemž uživatele informujeme. Zároveň se snažíme koncipovat ty změny tak, aby v žádné chvíli nenastal stav, kdy je nějaká služba nebo komponenta nedostupná. Není to ideální, ale na druhou stranu ZH jsou pořád stabilnější než spousta komerčních služeb a serverů, takže to ani není taková tragédie. Zkrátka se snažíme dělat to v rámci možností co nejlépe, s tím, že máme objektivní limity + je na každém jaká bude mít očekávání a jak jsou reálná.

Mimochodem, kdy jsme rozjeli nějakou změnu, která zůstala rozdělaná týdny i měsíce? Co jsem v týmu adminů, takový případ nepamatuji, takže nevím proč byste měli něco takového očekávat. A pokud přeci, dává mi větší smysl se normálně zeptat jak dlouho bude ten nebo onen stav trvat, než začít peklíčkovat. :)

15.9.2020 13:36:35

El Ďábel
Tak aspoň znám příčinu nepochopení :o)
Aha, tak ono je to myšleno jako "Postupně budou i všechna ostatní upozornění nahrazena notifikacemi".

15.9.2020 15:35:07

Jsem se ukvapil
Dobře, tak jsem se ukvapil, pardon :o)

Prostě mě jímala hrůza, že to promazávání budu muset dělat delší dobu. Myslím, že oprávněně, protože dosavadní "rychlost" úprav mi nedávala velkou naději. Nemyslím tím, že byste něco nechali rozdělané, ale ten čas, než došlo k dlouho potřebné a požadované změně.

Poslední měsíce je ale vidět, že na tom hodně pracujete.
Už vidím světlé zítřky, tak díky, držím palce!

15.9.2020 17:50:44

Můžete tam někde přidat možnost smazat
Tak aby když si správu přečtu tam hned někde bylo velké smazat a nemusel to označovat na hlavní straně

15.9.2020 21:54:33

Mazání (reakce na paladin91)
Myslíš jako k ikonce očíčka, která označí notifikaci pouze za přečtenou, přidat ještě další ikonku, která notifikaci definitivně a nenávratně smaže?

Nestačí ten stávající systém? BTW chybí v něm jeden automat, který bude notifikace (asi jen tedy přečtené) starší měsíce mazat. A uživatelé, kteří notky čtou, se o to vlastně nebudou muset starat.

15.9.2020 21:59:38

Zeus
Jo tak něco , u většiny zpráv / notifikaci me stačí ze jsem si ji přečetl a pak bych ji ideálně hned smazal , ale tím ze musím jít na hlavní stránku a tam vyklikavat ty check boxy tak se na to raději vy.... . Jda ikona smazat vedle zprávy by ušetřila místo zbytečných které tam hnijou .

16.9.2020 20:07:53

Zeus / paladin91
Vždyť u normálních SZ je hned po jejich otevření dole možnost: odpovědět / odpovědět všem / odstranit a odstranit jako spam

Toto by nešlo zakomponovat do zpráv od Trola? :)

16.9.2020 20:20:43

El Ďábel
Ale on Trol už nic posílat nebude. To je cíl této změny :-) My jsme kdysi "zneužili" systém soukromých zpráv, který byl hotový, k zasílání upozornění. Ale dnes už jich je tolik, že někteří uživatelé mají klidně 80% soukromých zpráv od Trolíka a ztrácí se v nich zprávy od uživatelů. Proto tato upozornění přesouváme ze soukromých zpráv do systému notifikací.

16.9.2020 22:49:44

Paladin91
A jak moc vadí, že ti zůstane v tom celkovém přehledu notifikací? Protože my jsme uvažovali o fungování uživatelů tak, že hlavní přehled notifikací bude to okno s nepřečtenými notifikacemi (co se zobrazí po kliku na ikonu amplionku). A do přehledu všech notifikací, že by lidi chodili spíš jako do archivu a spíše výjimečně. A v archivu, že by notifikace zůstávaly cca měsíc a pak by je automat odmazával definitivně.

16.9.2020 22:52:48

Zeus
No jo, vidíš. Me nedošlo, že Trolík se odebírá do věcných lovišť :D

V tom případě navrhuji jako kompenzaci překřtít zdejší notifikace na "trolyfikace" :) ;)

17.9.2020 02:05:43

Zeus
"Trolifikace" :)

17.9.2020 02:08:20

Osobně toto vidím jako přínos
Nevím co se lidem tolik nelibí. Já to vidím jako krok kupředu. Díky za změnu.

17.9.2020 08:19:22

měšec
ahoj, chodim sem jiz velmi dlouho, ale překvapila me zminka o mesci v tomto clanku, nejak netusim k cemu je? Jedine co me napadlo, ze pro safetrade, ktery nepouzivam a proto to nevim.
dik za odpoved Dana
PS: dekuji za zmeny, bude to fajn a lidi, co neprispivaji a jen brblaji bych nelitovala, ze si parkrat kliknou navic

17.9.2020 08:35:44

ladyarcher
To ti asi ušla největší diskuze v dějinách ZH.
https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/nova-koncepce-bazaru-7419/

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

17.9.2020 10:37:13

mesec
OK, dik za info i za funkce.
Vazne sem nemela silu to precist cele, ale vetsina lidi jen buzeruje misto, aby neco delala, stejne jako u tohoto prispevku.

17.9.2020 13:20:58

Mejl
Mě by zajímalo, když mám všechny mejlové upozornění vypnuté, tak mi to stejně do mejlu přijde...

18.9.2020 07:15:38

e-maily
V tuto chvíli, pokud se nepletu posíláme 3 druhy e-mailů.

Upozornění na novou soukromou zprávu.
Newsletter.
Seznam nepřečtených notifikací za posledních 24 hodin.

První dvě je možné vypnout v nastavení účtu (ozubené kolo v uživatelském boxu vpravo nahoře).
Třetí vypnout nelze. Předejít posílání těchto e-mailů je ale možné průběžnou kontrolou notifikací.

Navrhnu ale, aby do toho seznamu nespadaly notifikace vygenerované v noci, tj. notifikace, které si člověk dodržující noční klid nemohl přečíst. Samozřejmě nemohu slíbit výsledek, protože návrh projde diskuzí adminů.

Donedávna jsme posílali e-mailem ještě upozornění hlídače bazaru, které šly vypnout v nastavení hlídače (ještě to tam dokonce zůstalo), ale ty byly nahrazeny právě notifikacemi.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

18.9.2020 09:19:35

Nerozumím tomu ...
... proč by nemělo jít vypnout něco, co nechci do mailu dostávat.

18.9.2020 11:40:01

...
Přesně tak, mám to vyplé, aby mi do mejlu nic nechodilo. Pro mě to je spam...

19.9.2020 10:57:53

Bodujete cim dalej viac....
Vsetky zatrolene mail-ove notifikacie idu rovno do SPAMu....
Nemam najmensi zaujem byt informovany mailom ( ani inak) o doplnkoch ku hram ktore vlastnim.

Nutite na silu vsetchych do niecoho o co nemusia mat vobec zaujem.
Je sice pekne a chvalihodne ze zlepsujete, ale toto je moc.

Dajte v prvom rade ludom vybrat moznost ci to chcu alebo nie, jednoducho implementovatelna funkcia...
Grrrrrrr

20.9.2020 10:02:40

Vybíráme z Bazaru

Posthuman
Posthuman
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas