Obludárium, aneb Pochytej je všechny?

Autor: hotereg | 24.10.2022 | 0

Máte rádi všelijaké obludy? Znáte domovské krajiny těchto mýtických a často nebezpečných tvorů jako svoje boty? Máte pro strach uděláno? A dokážete pochytat tyto tvory na základě přání návštěvníků? Pokud jste na vše odpověděli ano, pak by jste si měli zkusit podat inzerát do Carnival of Monsters jako šelmoznalec.

Ostatně jedním z těchto uchazečů se stanete ve hře Obludárium od Richarda Garfielda, autora slavného Magic: The Gathering (a mnoha dalších her). A musím přiznat, že aniž bych věděl, kdo je autorem hry, Magic mi při hraní Obludária vytanul na mysli hned několikrát.

Obludárium je draftovací hra pro 2–5 hráčů, v níž se stanete uchazeči o pozici šelmoznalce do cirkusu Carnival of Monsters. Budete prozkoumávat různé typy krajin, lovit monstra a snažit se, aby žádné z vašich monster nepokousalo návštěvníky. Na krabici je čas 40 minut. Pokud budou hrát pouze zkušenější lovci, kteří nebudou příliš přemýšlet, je tohoto času možno dosáhnout i ve 4–5 hráčich. Do hodiny by jste však měli mít dohráno snad vždy.

 

Komponenty

Na to, že se jedná především o karetní hru, je krabice Obludária docela velká. Nečekejte však, že bude nabouchaná až po okraj. Papírový insert zakryje hromadu vzduchu, a dělá tak prostor pro karty a žetony. Navrchu pak naleznete hráčské desky, herní plán, bodovací zápisník a pravidla.

Pravidla jsou napsaná srozumitelně a jasně. Na každé z 11 stránek příručky najdete příklady a spousty obrázků. Navíc samotná pravidla zabírají pouze 6 stran. Takže textu pravidel není mnoho. Na konci je pak popsaná i varianta hry ve dvou hráčích, která funguje stejně dobře jako hra pro více hráčů.

Hrací deska je skládací. Je poměrně silná a pevná, ale až budoucnost ukáže, kolik ohybů zvládne. Na hrací desce se během hry nachází hrací karty, všechny žetony a karty půjček a sezón. Popravdě si, ale dokážu představit, že by se hra dala hrát i bez ní. Ani na atmosféře nijak nepřidává, či neubírá. Pomáhá tak především s organizací komponent.

Bodovací bloček vám časem ulehčí postup bodování na konci hry, ale ze začátku jsem se vždy musel koukat do pravidel. Je škoda, že postup bodování třeba není shrnutý na konci pravidel, či na nějaké lama kartě, a já tak musel vždy do pravidel. Po pár hrách se však naučíte bodovat podle ikonek na bločku, takže to není nijak velký problém.

U žetonů se nejspíše nemusím příliš zdržovat. Jedná se o poměrně klasické kartonové žetony. Hraje se s nimi, ale dobře a po stránce grafické si na ně rozhodně stěžovat nemůžu. Trochu si však postěžuji na hráčské desky. Já bych je spíše nazval jen hráčskými kartami. Myslím, že by jim neškodilo, kdyby byly trochu pevnější. Opět se ani zde nejedná o velký problém, protože hráčské desky leží před vámi a vy na ně jen pokládáte karty a nebo je naopak berete. Na samotné hráčské desce pak máte krásně zobrazeno, kam které karty odkládat, i jakým směrem při jakém kole posílat karty.

A to nejdůležitější na konec: karty. Okolo karet se celá hra točí a tvůrci si toho byli vědomi. Protože karty jsou kvalitní, nekloužou ani se neprohýbají. Hlavně však musím vyzdvihnout ilustrace, a to především oblud. Vím, že to je hodně subjektivní, ale ilustrace se mi prostě trefily do vkusu. Ilustrace zabírá skoro celou kartu, takže má dost prostoru a jen po okrajích jsou čísla a ikonky. To samé, co o obludách, platí i o krajinách. Prostě krása. Při prostojích během hry jsem si vždy prohlížel dané obludy a nebo krajinky. Ilustrace událostí, úkolů a personálu už tolik péče nedostaly, ale to nevadí.

 

Jak se hraje?

Tato draftovací hra je rozdělená do 4 kol (sezón). Pro každé kolo je vylosovaný typ oblud z jednoho regionu po kterém prahnou diváci nejvíce. A lovci, kterému se podaří na konci sezóny pochytat nejvíce oblud z daného regionu, připadnou bonusové vítězné body. Na začátku každého kola obdrží každý hráč karty, ze kterých si vybere jednu kartu a zbytek pošle dalšímu hráči. Vybranou kartu pak musí buď zahrát a pokud nechce/nemůže, uschová si ji za menší poplatek na jindy. Především s ubývajícími kartami na ruce se může stát, že budete víceméně nuceni dávat karty do úschovy. Za každou musíte platit, a tak můžete být brzy bez peněz, případně se topit v dluzích. 

Jediná interakce s hráči přichází v okamžiku, kdy soupeři nepošlete kartu, o které víte, že by se mu hodila. Při více hráčích však jste takto schopni ovlivnit maximálně hráče po vašem boku, protože karet koluje zpočátku větší množství, a vy se tak budete rozhodovat mezi několika, které jsou zrovna pro vás vhodné. Hra ve více hráčích je tak v mých očích více náhodná a vy se tak snažíte pracovat s tím, co dostanete. Většinou si každý hraje na vlastním písečku a doufá, že se k němu dostane něco užitečného. Ve hře dvou a případně ještě tří hráčů se však už trochu uškodit dá.

Hracích karet je jen několik druhů. Úkoly, které vám na konci hry přinesou vítězné body. Události, které vám dají nějaký jednorázový bonus. Personál, který když zaplatíte, vám bude poskytovat bonus až do konce hry. Nejpočetnější zastoupení pak mají karty krajin a oblud. Obludu totiž můžete chytit (a zahrát), až když budete mít dostatečně prozkoumaný její typ krajiny (dvě náhodné karty krajiny dostanete do začátku hry). Zde jsem viděl ihned podobnost s již výše zmiňovaným Magicem, kdy musíte mít vyložené karty, díky kterým si můžete dovolit zahrát danou barvu karty. Jen škoda, že karty oblud nemají více schopností. Většina vám jen na konci hry přinese vítězné body. Některé vám dovolí si ihned líznout kartu nebo dvě a ihned je zahrát, nebo zdarma uschovat. A pak tu jsou ještě obludy se symbolem běsnění. Ty samozřejmě přinášejí nejvíce vítězných bodů.

Po zahrání všech karet přijde na řadu vyhodnocení běsnění, kdy zjišťujete, zda vaše obludy někoho z návštěvníků nepokousali. Za každý symbol běsnění potřebujete symbol klece. Ty lze získat hodem kostek, který platí pro všechny hráče. Pokud vám hozené symboly nestačí, můžete využít žetony klecí, pokud nějaké máte. Pokud vám ani to nestačí, máte smůlu a vaše obluda někoho kousla, pak budete muset platit. A peněz je zde většinou nedostatek. Pokud vám peníze dojdou, musíte si vzít půjčku. A to znamená jediné: minusové body na konci hry. Nevím jestli hraji špatně, nebo jen neumím hospodařit s penězi, ale snad každou hru jsem skončil minimálně s jednou kartou půjčky. Chce to tak během hry najít tu správnou rovnováhu, kdy si kartu uschovat a kdy ji raději zahrát. Případně kdy si zaplatit nějaký ten pomocný personál. Nejednou tak budete stát před situací, zda si vzít kartu krajiny, abyste mohli už konečně vyložit tu obludu, co máte uloženou od prvního kola, nebo raději událost, která vám dá alespoň pár peněz, a vás tak zachrání před možnou hrozbou další půjčky.

Po vyhodnocení běsnění příšer ještě vyhodnotíte, komu se podařilo vystavit nejhodnotnější obludy preferovaného typu pro danou sezónu. Tím získáte bonusové vítězné body na konci hry. Poté sezóna končí a jde se do sezóny následující. Po konci poslední sezóny se sečtou body za obludy, splněné úkoly, peníze a zbylé žetony klecí a odečítají se body za půjčky. Díky tomu, že se boduje téměř vše, co jste si na konec hry nastřádali, neznamená, že vítěz je automaticky ten, kdo pochytal nejvíc oblud, nebo těch nejsilnějších. Povedlo se mi vyhrát i s pouze několika obludami, bodoval jsem však především v úkolech. Pokud se vám podaří vydraftovat úkoly a k nim i správné karty, mohou vám tyto úkoly přinést spousty bodů. 

Jelikož draftují všichni hráči najednou, zahrají kartu a pak draftují dále, je hra svižná a bez větších prostojů. Pak proběhne pouze vyhodnocení sezóny, rozdají se karty a jede se dál. A protože se hraje pouze na 4 sezóny, celá hra uběhne opravdu rychle, a stihnete si ji tak zahrát i několikrát za večer.

 

Pro koho je?

Díky poměrné jednoduchosti pravidel a tomu, že Obludárium neobsahuje příliš herních mechanik, bych ji doporučil i ne příliš zkušeným hráčům. Díky tomu, že hráči většinu hry hrají najednou, je tak hra vhodná i pro ty, kdo nemají rádi prostoje při hrách a dlouhá čekání. Díky tomu, že hra není nějak konfliktní, ačkoliv jistá frustrace z toho, že vám někdo ze soupeřů vyfoukl tu druhou kartu, co jste chtěl, se jistě dostaví. A možná bych hru doporučil i těm, co si chtějí zahrát Magic bez kouzel a bez soubojů jen s lovením oblud.

Naopak bych hru nedoporučil hráčům, kteří nemají rádi žádnou náhodu a chtějí mít vše propočítané dopředu, a pak těm, co mají rádi hodně interakce s protihráči.

 

Závěr

Na Obludáriu mi vyhovuje, že plyne téměř bez prodlev a je rychle odehrané. Může se vám stát, že vám nebudou chodit karty, které byste zrovna potřebovali. Ve více hráčích je hra alespoň pro mě již hodně náhodná, ale to nemusí ničemu vadit. Hra vás tak nutí pracovat s tím, co zrovna máte. A neplatí zde, že vyhraje nutně ten, kdo pochytá nejvíce obludek.

Pravidla nejsou nijak složitá a dají se během chvíle vysvětlit i nehráčům. A navíc se na ty ilustrace na kartách oblud a krajin dobře kouká.

 

Shrnutí

Obludárium je svižná draftovací hra s krásnými ilustracemi oblud a jejich krajin, kde všichni hráči hrají najednou. Každý si skládá své vlastní obludárium v rámci 4 sezón. Čím nebezpečnější obluda, tím větší šance, že pokouše návštěvníky, kteří pak budou chtít kompenzace. Vy tak budete prozkoumávat vzdálené kraje, lovit stále nebezpečnější obludy a snažit se najmout lovce, kteří tyto obludy budou krotit. Jinak se může stát, že se na konci hry budete topit v dluzích. Ten, kdo nakonec zvládne vše nejlépe, se stane šelmoznalcem kočovného varieté Carnival of Monsters. 

Klady:

  • bez velkých prodlev
  • jednoduchá a jasně napsaná pravidla
  • nekonfliktní
  • kvalitní karty
  • krásné ilustrace oblud a krajin

Zápory:

  • ve větším počtu hodně náhody
  • hráčská deska mohla být z kvalitnějšího materiálu

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ve čtyřech se nám to líbilo určitě nejvíc, naopak ve dvou hru nedoporučuju, takže jsme ji nakonec nekupovali. Vliv náhody je opravdu velký.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

24.10.2022 17:42:30

Ahojky, nikde jsem se nedočetla, jak vykompenzuju počet karet v ruce, když použiju např obludu z uloženého balíčku. Místo, abych si zvolila kartu z ruky a jednu vyhodila a zbytek poslala dál, tak si vemu z uložených, jednu vyhodím a jelikož jsem nezvolila ke hře jednu z ruky pošlu tedy spoluhráči o jednu kartu více než mají ostatní? Což se mi nezdá, hráči by měli mít stejný počet karet ne? Tak jak se řeší zvolení uložené karty? Děkuji.

31.12.2022 15:16:09

Uložené karty můžete hrát navíc k ostatním z ruky. Z ruky musíte vždy zahrát jednu kartu.

1.1.2023 08:04:53

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Do zbraně
Zombicide: Do zbraně
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas