Nultý ročník malé ligy deskových her

Autor: Mejdzr | 1.10.2012 | 32

Když se mě někdo zeptá na ligu deskových her, ani nevím, kde mám vlastně začít. Za poslední rok se toho ohledně ligy událo strašně moc a člověk má strach, aby v té záplavě událostí na něco nezapomněl. Zkusím to tedy pěkně od začátku a popořadě a prostřednictvím miniblogu vás postupně seznámím s tím, co lize předcházelo, jak v současné době vypadá, kdo ji hraje a především jaké máme plány do budoucna.

A člověk vymyslel deskovou hru...

O tom, že jsou deskovky prima zábava, kterou hrají prima lidi, asi není nutné nějak zdlouhavě debatovat. Všichni ale známe ty mnohdy frustrující pocity, kdy hrajeme stále stejné hry se stále stejnými ksichty, pardon, lidmi, páč dobrých hráčů je jako šafránu a hlavně jsou rozeseti po celé republice. Hráčská základna je prostě zoufale malá a člověk je kolikrát vděčný i za malý klub, kde se sejde dost lidí aspoň na tu čtyřku či šestku. Silnější kluby s širší hráčskou základnou fungují asi jen v našich metropolích Praha-Brno-Ostrava a na nějaké Conny, kterých je chválabohu relativně dost, člověk nemůže jezdit každý měsíc, ať již kvůli časové či finanční náročnosti. Ptáte-li se stejně jako já co s tím a jak to změnit, čtěte dále.

Liga. Liga? Liga!

Sakryš, proč se vlastně hráči neorganizují do nějakých jednoduchých soutěží?, napadlo mě při třetím půllitru hořkého moku na jedné z našich malých, ale pravidelných herních session v Luhačovicích. Když se podívám na zatrolenky, jsou tady stovky nadšenců, fungují kluby, pořádají se víkendové akce, hraje se čtyřpohár... Vždyť přece desková hra svým kompetetivním pojetím k takové "lize" přímo vybízí. A když mohou mít svou oficiální asociaci v rámci ČSTV  nadšenci bridge, mariáše, šipek nebo pentaque, proč ne deskohráči? Takže... pojďme do toho!

Proč hrát ligu?

Nápad zorganizovat ligu vzešel z těch nejvznešenějších myšlenek. A ligový manifest by se dal shrnout v následujících řádcích:

  1. Chceme si hrát a chceme se bavit, chceme poznávat nové lidi.
  2. Chceme hrát v rámci soutěže pravidelně.
  3. Chceme hrát hry, které si sami určíme.
  4. Chceme hrát proti dobrým soupeřům, kteří hru umí a kteří budou výzvou.
  5. Chceme hrát proti různým lidem, chceme poznávat různé herní styly.
  6. Chceme rozšiřovat povědomí o deskových hrách.

No, jeden by při čtení tohoto manifestu dojetím zamáčkl nejednu slzičku, jenomže to jsem ještě netušil, co taková liga vlastně obnáší... Plán byl tedy jednoduchý. Zorganizovat v rámci Zlínského a Moravskoslezského, popř. Olomouckého kraje dohromady nejméně čtyři mančafty a zkusit odehrát zkušební ročník ligy.

Ligové porodní bolesti

K tomu, aby se mohla liga hrát, přece není zapotřebí zase tak moc. Chce to zapálené a nadšené lidi, resp. týmy, určité zázemí a potom se už jen stačí dohodnout na výběru her a formátu celé soutěže. Počítal jsem, že největším problémem bude zázemí. Mít kde ligový zápas uspořádat, fyzicky si ligové hry pořídit, domluvit se na nákladech na dopravu... Ne všichni mají potřebné možnosti a prostředky... Navrhl jsem tedy formát soutěže, obšlehl herní řád a nesměle jsem začal oslovovat lidi ve větších městech, zdali by měli zájem ligu hrát. I přes - k mému nemilému překvapení - značné komunikační problémy se nakonec do soutěže přihlásilo celkem šest týmů. V jeden okamžik to dokonce vypadalo, že týmů mohlo být i devět, či dokonce deset(!), ale nakonec se číslo ustálilo na zmiňovaných šesti mančaftech, což je v podstatě optimální počet.

Jak se záhy ukázalo, přetvrdým oříškem se nakonec ukázala debata ohledně samotného formátu. V průběhu roku se několikrát měnil, propíraly se snad až čtyři verze, než se účastníci dohodli na kompromisu. Ale nakonec se podařilo. Jak bude systém fungovat v praxi odhalí příští měsíce. Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat!

Plány do budoucna

Chceme... chceme... co vlastně chceme? Chceme, aby se myšlenka a liga samotná uchytila. Chceme založit tradici. Chceme, aby se liga třeba rozrostla a fungovala v rámci celé České nebo třeba i Slovenské republiky. Chceme tě povzbudit, abys chtěl nebo chtěla ligu hrát i ty. Chceme, abyste alespoň uvažovali o možnosti ligy ve vašem klubu, abyste dali dohromady čtyři a více lidí, kteří si budou chtít jednou za dva měsíce ve svém regionu dobře zahrát, poznat nové lidi a dobře se bavit. Chceme, abys i ty byl liga, protože bez nadšených hráčů liga nemůže existovat.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Liga
Pokud byste chteli do ligy nahodou nejakou hru z produkce REXhry, dejte vedet a namyslime nejake zajimave podminky;)

1.10.2012 13:28:35

to aneken
jakoze MK (e; ?

1.10.2012 13:57:19

ndru
Spíš třeba Takenoko, MK by byla pro začátek asi trošku extraliga;)

1.10.2012 14:15:13

aneken
Děkujeme za nabídku, ale pro letošní ročník už jsou hry dohodnuté a nakoupené.
Jako kapitán opavského týmu, ale rozhodně zvážím tvoji nabídku pro příští ročník ;)

A abyste měli lepší představu o podobě ligy, doplním letošní hry (snad se Mejdžr nebude zlobit):
Agricola, Through the Ages, Nexus Ops,
Dominant Species, New Era, Údolí králů,
Cyclades, Sid Meier's Civilization a Tikal.

1.10.2012 16:57:51

zruda

Týmy
Je možné se ještě přidat? Jaké jsou podmínky pro týmy? O tomhle slyším totiž poprvé :-)

1.10.2012 20:11:00

Týmy
Nečtu do konce, už to vidím :-D

1.10.2012 20:11:44

To Wolfsen
Ne, ne, zlobit se rozhodně nebudu. Už mám připravený druhý článek, který vypustím někde za 14 dní. Neboj, všechno bude :-).

To Zruda (heh, dobrý nick :-))
Tento ročník startuje prvním zápasem na konci října, ale pokud dáš dohromady 4 a více lidí, třeba to půjde příští rok. Ono asi bude záležet na tom, jaký bude zájem a jak se to podaří či nepodaří zorganizovat a rozdělit nějak oblastně. Přece jen zápasy Plzeň-Ostrava asi nejsou na pořadu dne. Pro začátek by stačilo, kdyby se podařilo dát dohromady kolem 4-6 týmů na jeden, řekněme, kraj.

1.10.2012 22:00:45

To Ndru
Co Nový Jičín? Doufám, že příští rok se konečně potkáme? Co? :-)

1.10.2012 22:01:18

Herní liga
Držím palce, protože vím jak je těžké sehnat lidi a "donutit" je pravidlelně si něco zahrát.
Již 6 rokem funguje naše malá liga na Pardubicku. Máme sice v letošním ročníku "jen" 10 hráčů , ale i tak je to na naše poměry úspěch.
Nemáme zatím ambice proniknout na celorepublikovou úrveň, ale dovedl bych si představit něco jako "ligu mistrů", kdy by se utkali zástupci (nemusí nutně jen vítězové) jednotlivých soutěží na řekněme jednodenním soutěžním klání na neutrální půdě. Byla by to taková pěkná tečka za sezónou.

1.10.2012 22:09:36

To Sasa
Nj, zorganizovat takovou akci v rámci celé ČR, to je docela velké sousto. Ono se to chce hlavně hecnout a opravdu začít oslovovat i úplně neznámé lidi. Osobně jsem přesvědčen, že lidí je dost, ale mnozí třeba o nějakých deskovkách ani nevědí. Nevěřím, že by se v každém okresním městečku nedal dohromady jeden funkční mančaft. Ale chce to nějakého nadšence (nebo blázna), který dá ty lidi nějak dohromady. O tom, jak je to nevděčná role, je asi zbytečné psát :-). Ale jinak si píšu: Pardubice - 2 týmy.

Co dále? Poskládá dva týmy aspoň Brno? Jinač doufám, že další ročník se připojí také kopřivnická Deska, již zmiňovaný Nový Jičín, Havířov, Frýdek-Místek, Uh. Hradiště, Kroměříž, Prostějov, Přerov... a pak vzhůru do Čech! Tak... plán na příští pětiletku bychom měli :-).

Takže: Lidi, nenechte se přesvědčovat!!!!

1.10.2012 22:21:14

tym
myslim ze breclavsky okres by jeden tym urcite do kupy dal :)

1.10.2012 22:25:17

liga
u "nás" už frčí čtvrtým rokem projekt nazvaný Plzeňská liga deskových her.

pro zájemce o info: http://deskovky.ic.cz/index.php

Přeju hodně zdaru!

1.10.2012 22:43:37

To Mejdzr
Já jsem právě z Brna a jeden tým bych dokázal dohromady dát. A kdybych se hecnul a dokázal to nějak zpropagovat mezi známými, tak možná i dva až tři další týmy. Trochu s tím zkušenost mám, protože se mi povedlo dostat na 4pohár jeden rok tři týmy mimo můj :-)

Ono třeba zaměřovat se jen na velké kluby není úplně dobré, protože někteří lidé (jako například já :-)) v nich hrát ani nechtějí.

2.10.2012 09:27:05

Wolfsen
Jasně, já jen že takový bohulibý projekt rádi podpoříme. Koukám tam máte třeba Civku, která je časově náročnější než Mage Knight, to jsem ani nečekal;) Skladba se mi dost líbí, nejsou tam jen eura, koukám;)

2.10.2012 10:00:13

vyber her
No jsem zvedavy, jake to bude, myslim, ze k hrani Dominant Species + New Ery + Udoli kralu si s sebou budem na vylet brat i spacak...

2.10.2012 12:38:26

edit:
cimz nerikam, ze jsem to neschvalil, jen jsem Dominanty holt hral poprve az potom :D

2.10.2012 12:39:15

To Kew
Bez obav. Dominant se může protáhnout, ale Údolí králů a New era není zas na tak dlouho... :-)

2.10.2012 21:44:31

Liga
Všem vám držím palce, ať se to povede. Tady na jihu čech mi přijde, že chcípnul pes..

3.10.2012 22:44:27

Mejdzr
Rád slyším, že se Ti to podařilo dát dohromady, to musel být heroický výkon!

4.10.2012 11:08:51

za MINDOK
Já vidím, že tady někdo propaguje naše hry a ani nám to neřekl. Samozřejmě jsme rádi a taky držíme palce. A pokud byste potřebovali pomoci s propagací nebo něčím dalším, určitě se ozvěte.

4.10.2012 14:40:27

Liga?!
Naprosto Super!!! Mejdžre tleskám!! doufám, že se to uyhtí poslední rok sem se začal deskovkám taky trochu věnovat a tak mě tyhle aktivity upřímně zajímají. Jaká je situace v praze pořádně nevím..je nějaká Liga?

16.10.2012 14:54:23

Vybíráme z Bazaru

Hoplomachus Victorum
Hoplomachus Victorum
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas