Nový domov?

Autor: MrZergunn | 14.2.2019 | 3

Úvodem...

Pokud jste někdy zatoužili podívat se na místa mimo naši planetu, zajímáte se o budoucnost lidstva nebo vás prostě jen zaujal večerní dokument o vesmíru, věřte, že Mars Teraformace je skvělá volba, jak v tomto ohledu rozšířit své obzory. Hru totiž sestrojil muž, kterému daná témata nejsou nikterak cizí. Jako zkušený vědec byl schopen dát hře reálné a uvěřitelné základy, jež v blízké budoucnosti nemusí zůstat pouze jen fikcí. 

Pokud se tedy rozhodnete sám (ano, hra nabízí i variantu jednoho hráče) a nebo se svými přáteli pustit do velkolepého projektu napříč desítkami generací a přeměnit tak Mars na obyvatelnou planetu, nezbývá už nic jiného, než si hru pořídit. Za poměrně přijatelnou cenu cirka jednoho tisíce korun českých (rok 2019) pak dostanete krabici nabitou vědomostmi a zábavy na nejen dlouhé zimní večery.

Jak to celé funguje?

Vy, v roli mocné korporace, nakupujete projekty v podobě herních karet a následně je realizujete. Rozmanitost jednotlivých projektů je nad hranice vaší fantazie a pokud i to by se někomu zdálo málo, není nic jednodušího než si pořídit některé z rozšíření této hry. Cíl je prostý, zasloužit se o teraformaci Marsu více, než vaši protihráči. Aby takové plné osídlení planety bylo možné, je potřeba splnit tři základní podmínky pro život, kterými jsou voda, kyslík a teplota. Jejich množstevní hodnoty opět odpovídají realným předpokladům a hru tak činí zase o kousek věrohodnější.

V každém svém kole má hráč dvě akce, které lze realizovat. Možností je opět nespočet, a to nejen díky kartám projektů které vlastníte, ale lze zakoupit například jeden z pěti titulů, vyhlásit soutěž, na kterou si nejvíce věříte, nebo využít některé ze standardních projektů, jež máte na herním plánu neustále k dispozici. Většina těchto atributů vám pak na konci hry přináší vítězné body, jejichž součet určí vítěze. 

Po odehrání jednoho kola (představujícího jednu generaci) všemi hráči nastává fáze produkce, kdy všichni zúčastnění vyprodukují své zásoby. Každý hráč vlastní svou kartu zdrojů, na níž je ukazatel výše příjmu a políčka, které fungují jako sklady jednotlivých zásob. Tyto zásoby v podobě financí, oceli, titanu, rostlin, energie a tepla používáte k realizování vašich projektů, které vás pochopitelně něco stojí a tenčí tak vaše zásoby. 

Hra končí ve chvíli, jakmile všechny tři hlavní atributy (kyslík, voda, teplota) dosáhnou úrovně potřebné k tomu, aby byl Mars úspěšně teraformován a připraven tak k trvalému osídlení. Tyto důležité ukazatele jsou společné pro všechny hráče a často bývají nekompromisní podmínkou pro realizaci značné části projektů. Jejich ukazatele najdete výrazně znázorněné přímo na herním plánu v podobě teploměru, počítadla procentuálního podílu kyslíku v atmosféře a zásoby vodních zdrojů. Jakmile je spuštěn konec hry, dohraje se aktuální kolo a následuje sčítání vítězných bodů a závěrečné vyhodnocení celé hry.

Zajímavým ukazatelem k zamyšlení je na konci hry také počet lidských generací, tedy čas, jenž by pravděpodobně byl pro tento obří projekt lidstva potřebný. Vy to však díky této hře zvládnete za nějaké dvě hodinky, což je přijatelná doba i pro příležitostní hráče.

Herní komponenty

Tady vás nejvíce potěší herní plán s dostatečně velkou mapou Marsu s geograficky věrnými popisky, na kterou přímo budete realizovat některé své projekty. Grafické zpracování jednotlivých karet projektů a herního plánu mnoho hráčů odsuzuje, já jsem ovšem úplně opačného názoru a ke grafickému designu celé hry nemám žádné větší výhrady. Pravdou je, že mapa Marsu mohla být na základě dnes již dostupných fotografií o něco realističtější, nemám to však autorovi za zlé. 

Co už možná za menší problém považuji, je karta zdrojů. Poměrně tenký lesklý papír může hráčům činit problémy, obzvláště pak ve chvíli, kdy někdo nechtěně drcne do stolu a přítomné kostičky prezentující počet zásob rázem ztratí své pozice a nastane tak zmatek v tom, kam vlastně původně patřily.

Zmiňované kostičky jsou dalším neopomenutelným komponentem této hry. Jsou vyvedeny ve třech barvách (zlatá, stříbrná, bronzová), které slouží k rozlišení jejich hodnoty, a používají se jako ukazatel počtu vašich materiálních zásob či financí. Jejich kvalita je zprvu zdánlivě perfektní, postupným hraním se však barva odírá a rychle tak ztrácí na své kráse. Svému účelu však budou sloužit stále stejně dobře. 

V neposlední řadě bych rád zmínil insert, jenž svou povrchovou úpravou připomíná krajinný ráz planety Mars a tím zas o kousek vylepšuje atmosféru vesmírného budování. Jeho technické řešení má ovšem, jako u většiny her, své praktické nedostatky a tak pokud si her vážíte a pečujete o ně s láskou, budete nuceni si nějaký ten insert zakoupit, nebo minimálně sáhnout po nějakých pytlíčcích či krabičkách na uskladnění herních komponent.

Atmosféra hry

Tady bude hodně záležet na vaší fantazii a na tom, jak moc se dokážete do své role vžít. Prostor pro skvělý zážitek tu určitě je. Strategické plánování budoucnosti vaší korporace působí věrohodným dojmem a vy tak máte možnost se na chvíli stát mocným magnátem disponujícím obrovským kapitálem a dělat si tak na Marsu v rámci možností, co se vám zachce. Ke hře bych rozhodně doporučil tématicky doprovodnou hudbu, které je na příslušných kanálech opravdu dostatek a která tak ještě více podtrhuje tuto významnou událost.

Závěrem...

Asi už tušíte, že já jsem hrou nadšený. Obrovský plus dávám již několikrát zmiňovaným vědeckým podkladům. Opravdu zde nemám moc co vytknout. Herní mechaniky, vizuál, zpracování herních komponent, to všechno dohromady šlape na jedničku. Snad jen ta herní doba by mohla být trochu delší, abych si mohl déle vychutnávat to strategické plánování svých dalších kroků, ale to je můj problém a rozhodně nijak neovlivní mé plné hodnocení. Zkrátka a dobře, když se hra dělá s láskou, hráči to ocení :) 5/5

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Tam za horizontem událostí
Mars má vodu, uhlík a 24 hodinový den, takže je to další logický krok v našem vesmírném programu. Nic to ovšem nemění na tom, že mě v té hře neporazíš. Věda nevěda...

14.2.2019 17:57:24

díky za recenzi
Zaujala mě zmínka o hudbě ke hře. Mám Mars moc rád, takže byl bych rád nějakému tipu na doprovodnou hudbu. Díky.

14.2.2019 17:57:53

pro Stana
My pouštíme vždy něco z youtube. Například zkus vyhledat "teraforming mars background music".

14.2.2019 18:08:48

Hudba k Marsu
https://youtu.be/EUMAKE281sY k téhle hře pouštíme hlavně hudební žánr Space ambient

14.2.2019 21:16:58

Najdi si
Melodice
Do vyhledavace zadej prislusnou hru a mas x hodin hudby

16.2.2019 10:02:25

Vybíráme z Bazaru

Neta tanka deluxe ks edicia
Neta tanka deluxe ks edicia
Akt. cena: 50 €
Končí za: 7 dnů

Offcanvas