Nové hrozby, nové výzvy, nové nemoci

Autor: Azz | 4.5.2022 | 2

Už je pro vás záchrana světa před zkázou přinášenou různými nemocemi brnkačka? Cholera, svrab či pravé neštovice berete za dětskou nemoc a covidu se smějete do tváře, bez ohledu na to, že vir nemá tvář? Pak asi potřebujete rozšířit svůj Pandemic a podívat se, zda je rozšíření Nové hrozby to pravé pro vás.

Pandemic asi není příliš třeba představovat. Jedná se o legendu mezi hrami, která nás provází již řadu let. Pokud by však něčí pozornosti stále ještě unikal, zde najdete popis původní hry – se čtením začněte nejdřív tam.

Pro ostatní se podíváme na zoubek rozšíření Pandemic: Nové hrozby, které nově přináší na český trh vydavatelství Blackfire, a dostalo se mi do ruky k recenzi.

Jen pro úplnost, toto rozšíření bylo k dostání již dříve, původně vyšlo v roce 2009, nicméně se změnil vydavatel pro českou verzi právě na Blackfire.

Privátní: Krabice_IMG_20220428_195005.jpg
Krabice s hrou

Co najdeme v krabici

Krabice rozšíření má stejný formát a velikost jako původní hra, což může být na první pohled trochu překvapivé vzhledem k tomu, že se jedná o rozšíření. Nicméně, samotná krabice je celkem naditá obsahem a zároveň slouží jako insert i pro původní hru. Vše tak máte pěkně zabalené na jednom místě.

Krom plastového insertu najdete v krabici také 5 Petriho misek, do kterých uložíte kostičky nemocí z původní hry, a jednu novou, fialovou. Zároveň je doplníte slušivými samolepkami v barvách nemocí. Jde o hezký tematický organizér.

Privátní: Insert_IMG_20220428_195040.jpg
Insert – základní hra s rozšířením

Dále přináší hra celou řadu karet nových rolí, kterých se můžete ujmout, nové karty akcí, novou kartu epidemie, aby vaše hra byla ještě těžší, možnost hrát až v 5 hráčích a celkem 3 nové varianty hry, které můžete do hry zapojit a kombinovat. Rozhodně toho tedy není málo.

Privátní: Nové role_IMG_20220428_200423.jpg
Nové role

Ty tři nové varianty si trochu přiblížíme.

 

Virulentní kmen

V této variantě nahradíte karty epidemie novými, které mají ještě jednu další specifickou vlastnost pro jednu z nemocí. Nemoc, na kterou budou mít karty vliv, se určí vždy až v průběhu hry a zůstává po celou dobu partie stejná.

Jedná se o poměrně nenásilné zvýšení obtížnosti, kdy vám krom standardního zvýšení obtížnosti plynoucího z epidemie, přibude ještě nějaký náhodný element pro jednu z nemocí. Zvláště pokud nemáte ve hře všechny karty epidemie, nevíte, co přesně vás potká. Dodatečné události pro virulentní kmen nejsou zdrcující, ale mohou přinést zajímavé zvraty.
Tuto variantu jednoduše implementujete do hry. Nepřináší žádné zásadní změny v průběhu hry, ale příjemně osvěží standardně zajetý průběh epidemií o další náhodný rozměr.

Privátní: Virulentní_kmenIMG_20220428_200347.jpg
Karty epidemií – virulentní kmen

 

Mutace

Pokud zvolíte přidání Mutace, dostane se vám do hry pátá nemoc, která se po světě šíří podle trochu jiných pravidel. Objevení léku na ni není tak náročné na karty (odhodíte 5 libovolných karet měst, přičemž alespoň v jednom musí být kostička této nemoci), ale na druhou stranu má tato nemoc jen 12 kostiček, takže její zásoba může dojít rychle. Toto rozšíření už je více viditelné na herní ploše a působí pěkně.

Nová nemoc se šíří trochu jiným způsobem a celkově se chová trochu jinak, takže její použití mi přijde jako „větší“ rozšíření než výše zmíněný Virulentní kmen.

Privátní: Mutace_IMG_20220428_200718.jpg
Mutace – karty a kostičky nemocí

 

Terorista

V rámci poslední možné úpravy pravidel se může jeden z hráčů stát teroristou a hraje tedy společně s hrou proti ostatním hráčům. Tato varianta se nedá hrát ve dvou hráčích, doporučená je pro 3–4. Jedná se o systém „jeden proti všem“, přičemž se terorista pohybuje po mapě skrytě a rozsévá fialovou nemoc. K tomu mu slouží speciální záznamový arch a používá stejné karty měst jako ostatní hráči.

Osobně nejsem příznivcem her se skrytým pohybem ani her všichni proti jednomu. Varianta pro Pandemic je to tedy zajímavá, ale dělá ze hry už pouze semi-kooperační, což prostě není můj šálek čaje.

Mechanikám teroristy jako takovým nemám co vytknout, může hráčům pěkně zatopit, ale pro mne osobně tato varianta úplně není.

Privátní: Terorista_IMG_20220428_200500.jpg
Základní výbava teroristy

 

Celkové hodnocení

Hned při rozbalení mě nadmíru potěšil insert, do kterého vše dobře zapadne a nahradíte tak původní krabici. Petriho misky představují hezké vylepšení možnosti skladování kostiček nemocí a působí na stole velice pěkně. Pokud se vám podaří v průběhu hry nějakou nemoc vymýtit, můžete ji pěkně definitivně zavřít do misky, což je fajn pocit. Snad už jen kvůli insertu stojí rozšíření za zvážení.

Varianty hry se mezi sebou dají kombinovat, respektive – Virulentní kmen můžete zkombinovat s ostatními dvěma variantami, které obě využívají fialové kostky. Připočteme-li možnost hrát až v pěti hráčích a množství nových rolí, tak rozšíření rozhodně přináší opravdu nemálo možností, jak původní Pandemic obohatit.

Mechaniky fungují ve všech modulech velice dobře a není jim moc co vytknout. Pandemic je sám o sobě velice dobře fungující klasikou a Nové hrozby na tom nic nemění. V tomto směru je to rozšíření, jak má být. Pro zkušené hráče přináší novou výzvu a dobře zvyšuje obtížnost. Přitom si mohou hráči zároveň regulovat, jak moc chtějí obtížnost navýšit.

Slabší stránku vidím v kompatibilitě překladu s předchozími verzemi. Původní Pandemic vlastním již pěknou řádku let, ale až nyní jsem se dostal k rozšíření. Proto se občas rozchází terminologie použitá na kartách akcí v rozšíření s terminologií užitou v mé původní verzi. Musel jsem se v průběhu hry párkrát zamyslet, co vlastně ta karta znamená. V tomto směru nejde o žádnou extra velkou vadu, stačí si kartu 3× přečíst a obě verze sladíte. Nicméně je to lehký vroubek na kráse.

Ale abych byl zcela upřímný, nemohu porovnat konzistenci současné verze překladu základní hry a rozšíření. Zároveň je možné, že tímto nešvarem trpí i starší verze rozšíření. Tudíž si dovolím na tuto nesrovnalost jen upozornit, ale nehodlám jí připisovat žádnou větší váhu.

Vzato kolem a kolem je Pandemic: Nové hrozby dobrým rozšířením, kterým okořeníte původní hru, dostanete pěkný nový materiál, který hru vylepšuje i po stránce vizuální a v možnostech skladování. Zvyšuje obtížnost a nabízí dobrou variabilitu.

Kdo má Pandemic rád, a vytáhne ho častěji na stůl, měl by o tomto rozšíření rozhodně popřemýšlet.

Privátní: Hra_IMG_20220428_200059.jpg
Hra dvou hráčů s použitím variant Virulentní kmen a Mutace

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ta fotka toho insertu je nějaká divná :o) Pohled z výšky sice zkresluje, ale podle mě ty karty se tam všechny určitě takto nevejdou (neobalené karty ze základu a tohoto rozšíření). Musí být rozděleny na 3 hromádky a pak se ukáže velká slabina tohoto insertu - není tam nikde udělané místo na prst, aby ty karty šly vůbec vyndat. Nejjednodušší je pak celou tu krabici otočit a všechno vysypat :o) Ale dobře, udělal jsem si z kartonu takové “elko” a mám ho zasunuté pod těmi kartami, právě abych je nemusel dolovat výše uvedeným způsobem…

4.5.2022 18:02:12

Martinus71 - na fotce je právě vidět, že karty z insertu snadno vytáhneš za gumičku :-)

4.5.2022 20:15:29

@iwen Tjn, akorát od té doby, co jsem nedávno po letech vytáhl #Dostihy a sázky a našel všechny gumičky rozleptané a nalepené na kartách, tak už je radši nepoužívám :o) Nebo bych je musel vždycky časem vyměnit, ale to je jednodušší je nepoužívat.

4.5.2022 21:12:12

Co se názvosloví týče, je zachováno to z poslední verze od BF. Pandemik putuje od vydavatele k vydavateli, takže dodržet názvosloví, které se průběžně mění bohužel našlo…

5.5.2022 07:31:35

Azz

@Pelly Je mi to úplně jasné (pracuju v lokalizacích, vím jaké to umí být utrpení). I proto jsem psal, že tomu nepřisuzuji větší váhu, zvlášť pokud je to konzistentí se současnou verzí, tak je to OK.

5.5.2022 09:10:37

Azz

@Martinus71 Jsou tam všechny karty, co k pandemicu mám, tj. základ + toto rozšíření na dvou hromádkách. Kvůli fotce jsem rozhodně nic nevyndaval :-) 

Takže pro mě je insert fajn, normálně inserty neřeším a mám vše v krabici tak, jak to tam je (raději si koupím hru, než insert, a kutil na vlastní výrobu nejsem). Ale pokud ho někde dostanu, tak jsem rád. Za mě tohle funguje dobře.

Já zase bez gumičky nejedu. V každé krabici jich mám pár navíc hozených, abych mohl nahradit při případném přetržení. Za posledních 10 let si vybavuju jen jeden případ rozleptaných gumiček a to je riziko, které asi jsem ochotný podstoupit.

 

5.5.2022 09:23:41

Vybíráme z Bazaru

Cestou necestou
Cestou necestou
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 16 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas