Ninja Dice - recenze

Autor: Zaar | 15.11.2015 | 3

„Jé, to je hezká krabička.“

První věc, která na Ninja Dice zaujme, je krychlová krabička s motivem ninji, která se vám bude krásně vyjímat na poličce. Krabička je molitanová, se zipem, příjemná na dotek, malá a skladná. Celá hra se do ní vejde i s případným rozšířením. Krabička obsahuje:

6 černých kostek, 5 bílých kostek, 4 barevné kostky, mince, pravidla

 

„Kdo nakrade nejvíc?“

Účelem hry je za 3 herní kola získat co nejvíce pokladů z pokladnice domu. V každé fázi je průchod domem těžší a těžší. Možné je okrádat i ostatní hráče, a tak snižovat náskok ostatních.

 

„Jaký ten dům bude?“

Na začátku útoku je třeba hodit černými kostkami (4,5 nebo 6, podle kola) a určit, jak bude pokladnice chráněna. Váš ninja se může setkat se třemi druhy překážek: Zámek, ochranka a obyvatel.

 

„Tolik překážek, naštěstí jsem ninja.“

Váš ninja má ve svém arzenálu řadu možností, jak se dostat k pokladu. Okolo obyvatele, či ochranky je možno se proplížit, případně je usmrtit pomocí shurikenu. Na zámky pak má připraveny paklíče. Své možnosti si hodíte vždy všemi 5 bílými kostkami. Pokud hráči padne symbol ninji (žolíka), může si vybrat akci, jakou chce.

Nejzajímavějším symbolem na kostce je ale symbol štěstí. Ten umožňuje znásobit 4x jinou kostku.

 

„Zas tak jednoduché to mít nebudeš!“

Ostatní hráči, kteří zrovna neútočí, hází barevnými kostkami a aktivnímu hráči tak postupně ubývá čas na vykradení pokladnice (pokud ostatním padnou symboly hodin). Dále mají na svých kostkách symbol šípu, kterým můžou okrást jiného hráče.

 

„Nešahej na ty kostky!“

Hra využívá unikátní systém určení výsledků hodu. Záleží totiž na pozici kostek po hodu. Symbol štěstí a symbol šípu (který je na barevných kostkách neaktivního hráče) má totiž směrovou čáru, která určuje, na co se kostka vztahuje. Symbol štěstí může znásobit jen ty kostky, které jsou před ním. Taktéž symbolem šípu je možné okrást jen ty hráče, kteří mají své kostky před šípem. Kostky tak musí po hodu zůstat chvíli ležet, aby byly vyhodnoceny správně.

 

„Kolik jsem získal z pokladnice?“

Za každou černou kostku, kterou hráč porazí, získá minci. Pokud nepoužije ani jeden shuriken, získá jednu minci navíc. Podle kola hry získává navíc aktivní hráč bonus za překonání všech překážek. Pokud hráč dostane strach z přibývajících hodin a rozhodne se uprchnout, získá jen body za poražené kostky.

 

„Budeme hrát znovu?“

Určitě. Hra je svižná, rychle odehraná. Díky kradení se baví a zapojují všichni hráči.

Určitě ale není vhodná pro hráče, kteří nemají rádi náhodu. V Ninja Dice se totiž náhodně rozdělují jak překážky, tak i jejich pokoření. Aktivní hráč může přehazovat své kostky donekonečna, ale mezitím se mu ostatní snaží hodit hodiny. V případě 4 kostek s hodinami je chycen a nezískává nic. Nešťastné samozřejmě je, když ostatním padnou 4 hodiny hned v prvním hodu a hráč nemohl nic ovlivnit.

Díky náhodě je ale každá hra úplně jiná a i pokud se zrovna nedaří, není to tak hrozné, protože celá 3 kola jsou odehrána za cca 15 minut a může se jet znovu.

 

„Není to moc lehké? Slyšel jsem, že jsou rozšíření.“

Na Ninja Dice už vyšlo i několik rozšíření. V ČR jsou zatím nedostupná, ale autoři je stále testují, takže jsou ke stažení na BGG. Zatímco v základní verzi je dům proražen téměř vždy, u rozšíření s novými lokalitami se karta otáčí a je třeba zvažovat i dobrovolný útěk. Další rozšíření jsme ještě neměli možnost otestovat, přidává různé schopnosti ninjům a vypadá zajímavě.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

...
výborná a svižná recka na svižnou hru...

15.11.2015 21:05:25

Vybíráme z Bazaru

Scythe modulární herní plán
Scythe modulární herní plán
Akt. cena: 680 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas