Neotřelý mechanismus & komplexní příběh

Autor: Ferry007 | 20.7.2020 | 1

V této hře se vydáte v roli tatínka Samuela pomoci své dceři, která z neznámého důvodu upadla do kómatu. Ve hře řešíte hádanky a prozkoumáváte jednotlivé místnosti a tím se dostáváte dále a dále, až se po šesti hodinách hry dopracujete k jednomu z 9 možných konců.

!!! POZOR !!!

I když jsem se snažil nenapsat žádné konkrétní spoilery, přesto prozrazuji dost o herních mechanismech, což může leckomu vadit!!!

O této hře jsem se dozvěděl z videa od Rexher. Hrál jsem už různé jiné únikové hry, ale od této jsem měl velká očekávání. Slibovala velmi silný příběh, zajímavé hádanky, možnost rozhodování a několik konců. To znamená v podstatě všechno jinak než obvyklé únikové hry. Tyto jsou totiž všechny postavené na podobném mechanismu s malými odchylkami. Jak se povedlo hře Procitnutí být jiná?

  1. Mechanismus hry

    Pravidla hry jsou velmi jednoduchá. Vše se točí kolem knihy příběhů a aplikace. V balení je kolem dvaceti karet místnosti a asi 150 karet předmětů, plánů, hádanek atd. V průběhu hry budete procházet místnosti, lízat si karty s hádankami a předměty, a zadávat odpovědi do aplikace, která vám – stejně jako kniha – bude říkat, co máte dále dělat.

    Skvělé na této hře je, že procházíte různé místnosti. Vezmete jednu až dvě karty, které spojíte k sobě a položíte na základní hrací desku. Na lícových stranách je obrázek místnosti. K tomu vždy dostanete plán místnosti. Ten rozděluje místnost do několika částí. Pokud zvolíte určitou část místnosti, přečtete v knize příběhů, co se stane. Jenže! Logika hry je taková, že standardně nemůžete projít celou místnost. Musíte logicky uvažovat, která místa potřebujete pro splnění úkolů projít. Totiž to, že chcete nějaké místo objevit, označíte akčním žetonem a následně přečtete text z knihy příběhů. Žetonů máte ale omezené množství, třeba 5 na místnost, která je rozdělená na 9 úseků. Proto se může snadno stát, že vám žetony dojdou. Někdy stačí vyřešit hádanky, které jste doposud nechtěli řešit, někdy musíte sáhnout kartách zoufalství. Ty vám nějaké žetony přidají. Nechci spoilovat, co vám ještě provedou, ale zpočátku to není tak hrozné, jak by se mohlo zdát.

    Poté, co vám kniha řekne, co máte dělat, se může stát, že si líznete kartu předmětu. Ty se ve hře využívají způsobem „pokud máš kartu 0568, vezmi kartu 0985, jinak vezmi kartu 0645“.

    Dalším prvkem ve hře jsou karty, na kterých se máte rozhodovat, co dál. Je to rozhodnutí typu, jestli si dám k večeři sekanou nebo jogurt. Bez jakéhokoliv kontextu musíte udělat závažný závěr, který velmi zásadně ovlivní vaše další pokračování.

    Posledním typem karty jsou karty odchodu. Až budete chtít (což je super!), můžete je použít, přečíst odpovídající odstavec v knize a tak z místnosti odejít.

    Takto projdete celou hru, až se jednou dostanete k textu „konec hry“ a přečtete si, jak Samuel dopadl…
  2. Příběh

    Samotné nastínění na první straně v knize příběhu navodí dosti tajemnou atmosféru. Musíte se snažit dostat Lizzy zpět! Snad se vám to povede…

    Příběh ovšem neubíhá tak plynule, jak bych očekával. Když jsme hru hráli, tak jsem já byl tím, kdo vždy přečetl odstavec v knize, když bylo potřeba. Příběh na sebe navazuje, ale atmosféra za chvíli zmizí, protože nastane něco, co jste prostě nečekali a nedává vám to až takový smysl. Tedy aspoň z pozice toho, kdo to čte. Neustále listování v knize je totiž dosti protivné a únavné. Přesto je tu konečně komplexní příběh, který dává alespoň trochu smysl a hlavně se odvíjí trochu podle vás. Snad si tím moc neprotiřečím… Kdyby byla lépe propracovaná herní rozhodnutí „buď a nebo“, hodnotil bych 9,5/10. Ostatním se totiž příběh zdál skvělý a logický se zajímavými zvraty.
  3. Hádanky

    Hádanky nemají nějaké zvláštnosti, jako bývá známo u jiných únikovek. Nejsou ani stěžejní částí hry – zde jde hlavně o příběh. Přesto je systém velmi propracovaný. Na vyřešení hádanek potřebujete i několik karet z různých místností. Proto se je vyplatí sbírat. Pokud je po vyřešení některé z hádanek už nebudete potřebovat, hra vám to řekne.

    Navíc kontrola správnosti řešení s aplikací funguje skvěle. Ušetří se tak hodně herního materiálu a umožní vám zobrazit počet potřebných karet a až 3 nápovědy + řešení. My sami opravdu hojně nápovědy využívali, ale to asi jen kvůli tomu, že jsme mimořádně natvrdlí.
  4. Kvalita zpracování

    Komponenty jsou zde vlastně jen karty a 18 dřevěných koleček. Karty jsou na kvalitním papíře a krásně detailní. Avšak pozor! Jednou jsme řešili úkol s ohledem na obsah karty místnosti. Nějak nám to nevycházelo, museli jsme použít akční žeton, díky kterému jsme dostali zvětšený obrázek dané lokace, na kterém bylo něco trochu jiného. Nechci říkat, čeho se to týkalo, ale příklad – na obrázku místnosti je miska s dvěma jablky, ale na líznuté kartě (detailu) je miska se třemi jablky a jednou hruškou.

  5. Odlišnosti od jiných únikovek

    Těžko porovnávat tuto hru s klasickými únikovkami, protože toto není klasická úniková hra. Herní doba přímo vybízí k více sezením. Nijak se zde neměří čas, a ani není důležité jak rychle a správně vyřešíte všechny hádanky.

    Využití aplikace je skvělý způsob, jak ani trochu nenapovědět, jaké je řešení hádanek. Prostě můžete zadávat tak dlouho, než se vám to povede. Podobný způsob využívají EXIT hry od Dina, kde se zjišťují čísla na šifrovacím kotouči. Proto tento sytém kvituji, navíc je díky tomu hra levnější a dokáže efektivněji zobrazit nápovědy pro nás, natvrdlé.

    Navíc hra poskytuje velkou volnost a hráč se necítí svázaný tím, co ve hře může dělat. Na druhou stranu je ale dosti náhodné, které lokace se rozhodnete prozkoumat a která rozhodnutí zvolíte. Tak se totiž může stát, že vás menší zaváhání může stát opravdu hodně.

    Celkově se mi hra líbila, doporučuji ji, podle mě se koupě vyplatí. Jen bych jí nebral mezi úplné nehráče, ty by mohla znudit dosti dlouhá hrací doba. Pokud byste měli možnost si hru od někoho vypůjčit, rozhodně ani chvíli neváhejte, za těch 6 hodin zážitku to stojí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny: Karetní hra (2. edice) ROZŠÍRENIE
Hra o trůny: Karetní hra (2. edice) ROZŠÍRENIE
Akt. cena: 15 €
Končí za: 6 dnů

Offcanvas