Necháte se chytit do pasti?

Autor: Lucies | 5.9.2021 | 7

Baví vás párty hry a často se scházíte po večerech ve větším počtu hráčů? Pokud ano, už jste si možná v obchodech s deskovkami všimli menší hry V pasti, ve které si budete hrát se slovy. Nečekejte ale žádné Aktivity, V pasti je promyšlenější a opravdu dobře fungující hra, která je ale zároveň velmi jednoduchá a zvládnou ji i všichni hráči začátečníci.

Přestože se V pasti určitě řadí mezi párty hry, možná budete překvapeni jejím tématem. Během partie se hráči rozdělí do dvou týmů, které budou představovat skupinky hrdinů. Ti mají za úkol projít nebezpečným podzemím a překonat všechny nástrahy, které tam na ně čekají. Dejte si ale pozor, cesta to nebude jednoduchá. Čekají na vás totiž obtížné úkoly, zapeklité kletby a občas i děsivá monstra.

Hra vyšla pod záštitou Czech Games Edition s tím, že distribuci má na starosti vydavatelství MindOK. Autory hry je trojice Jan Březina, Martin Hrabálek a Michal Požárek. Ani jeden z nich sice v minulosti nevydal spoustu deskových her, přesto ukázali, že i první vydaná deskovka může být skvělá a dá se s ní získat srdce nejednoho hráče.

Privátní: DSC_0006.JPG
Rozehraná partie hry

 

Jak se to hraje?

Hra V pasti funguje v podstatě na jednoduchém principu. Dva týmy se střídají v hádání slov, které jim jeden člen týmu popisuje. To je mechanismus, který všichni dobře známe z výše zmiňovaných Aktivit. Jenže pozor! Během objevování podzemí na vás totiž vaši spoluhráči mohou naklást takzvané pasti neboli zakázaná slova, která během popisování nesmíte použít. Největší háček je v tom, že nevíte, jaká slova si druhý tým vybral. Proto, zatímco budete popisovat slovo vašemu týmu, se musíte soustředit na to, abyste nezmínili žádné slovo, které by druhý tým mohl napsat na svůj seznam pastí.

Náš tým si například vytáhl slovo „mrakodrap“. K tomuto slovu jsme vymysleli pasti, které by protihráči mohli k popisu použít. Vybrali jsme slova jako „město“, „vysoký“ nebo „dům“. Potom jsme předali slovo napovídači druhého týmu, který musel v časovém limitu popsat svým spoluhráčům slovo mrakodrap. Bohužel během napovídání řekl, že je to vysoký dům, tedy použil hned dvě zakázaná slova, takže jeho tým byl v tomto kole neúspěšný.

Privátní: DSC_00112.JPG
Kladení slovních pastí

Počet pastí, které můžete nastražit, udává to, jak daleko se v podzemí nacházíte. Vždycky, když uhodnete slovo správně, posouváte se o políčko dopředu, zatímco v případě neúspěchu zůstáváte stát. Různá políčka v podzemí umožňují kladení různého počtu pastí. Pokud navíc stojíte na políčku s kletbou, budete se muset vypořádat během hádání s nepříjemností, kterou kletba způsobuje. Postupně se k vám navíc přibližuje monstrum, se kterým budete muset svést litý slovní souboj.

Vítězem hry se stává ten tým, který porazí příšeru. Čím lépe budete během hry hádat slova, tím rychleji budete postupovat směrem k příšeře. Proto se s ní setkáte dříve a budete mít více času na to ji porazit.

 

Privátní: DSC_0010.JPG
Útok mumie

Zábava pro všechny

Může se zdát, že hra V pasti obsahuje velké množství komponent a je relativně složitá, ale rozhodně se nemusíte bát. Zahrajte si první partii a brzy uvidíte, že pravidla jsou velmi jednoduchá. Nejtěžší na hře je rozhodně správně odhadnout, co si asi myslí vaši protihráči a jaké pasti by na vás asi tak mohli nachystat.

Hra obsahuje dvě sady slov, ze kterých si můžete vybrat. Hrát tak můžete běžnou hru, ve které najdete normální slova, a fantasy hru, která kromě běžných slov obsahuje ještě speciální slova z fantasy světa. Obtížnost hry si můžete sami přizpůsobovat podle toho, jak si sestavíte základní mapu a jakou obtížnost příšer budete hrát. Pokud se vám bude hra zdát příliš těžká, můžete také úplně vynechat kletby. Samozřejmě je možné si pár kleteb do hry i přidat.

V pasti se výborně hodí pro jakoukoliv větší skupinku hráčů. Vhodná naopak není pro méně než čtyři hráče, protože každý tým musí obsahovat alespoň dva členy. Více si ale hru užijete, pokud budete hrát například v šesti nebo osmi hráčích. Při větším počtu hráčů je sice možné hru hrát, ale už se všichni nemusí dostat ke slovu. To ale může vyhovovat stydlivějším hráčům.

Privátní: DSC_00152.JPG
Makety knih a karty

Komponenty a design

Deskovka V pasti vás může zmást už při pohledu na krabici. Celé hra je totiž vyvedená ve velmi dětském stylu, který vzbuzuje pocit, že patří na stůl mladších hráčů. Rozhodně tomu tak ale není. Hra je určená pro hráče od osmi let, ale málokteří osmiletí si již poradí s konceptem pastí, takže ji lze doporučit spíše pro děti od dvanácti let. I komponenty uvnitř krabice bohužel vzbuzují pocit, že V pasti je hra pro malé děti. Jinak jsou ale pěkné a přidávají hře na fantasy atmosféře.

Privátní: DSC_0013.JPG
Dostupné příšery

Figurky hrdinů a příšer jsou vyrobeny z kartonu. V krabici najdete přiložené plastové stojánky. Pro jednodušší párty hru je takovéto provedení určitě dostačující. V krabici dále najdete spoustu oboustranných karet se slovy a karty kleteb a monster. Těchto karet je ve hře poměrně hodně, pokud se ale do V pasti budete pouštět pravidelně, pravděpodobně se vám již brzy budou slova opakovat, což hru velmi usnadní. To můžete řešit pomocí sepsání vlastních seznamů slov, nebo stažení některých z internetu.

Dále krabice obsahuje přesýpací hodiny, žetony napovídajícího hráče a čtyři makety knih, pomocí kterých se vybírají popisovaná slova. Uvnitř najdete také přehled hry a stručná pravidla, ve kterých byste měli nalézt odpovědi na všechny vaše otázky ohledně herních mechanismů. Pravidla jsou sepsaná přehledně a dohledat v nich jednoduše jakoukoliv informaci není problém.

 

Privátní: DSC_0007.JPG
Rozehraná partie

Celkové hodnocení

Závěrem lze říct, že V pasti je zábavná párty hra pro všechny, kteří nechtějí stále dokola hrát Aktivity a Krycí jména. Výhodou hry je, že vyžaduje i přemýšlení a plánování, ale zároveň je opravdu interaktivní a s kamarády nebo rodinou se nad ní určitě hodně nasmějete. V malé krabici se toho navíc skrývá poměrně hodně a o zábavu na celý večer je tak s touhle hrou obvykle postaráno.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky moc za recenzi, potěšila! ;)

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

7.9.2021 10:31:07

Vybíráme z Bazaru

Forbidden Stars (EN)
Forbidden Stars (EN)
Akt. cena: 5000 Kč
Končí za: 12 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas