Nečekaně fakt dobrá hra!

Autor: Saracen | 11.8.2021 | 7

Tak nějak mám pocit, že v deskovkach mám docela přehled. Jasně, nejsem uplnej geek, kterej by znal každej den co vyjde, ale hry mám rád a o „známějšich“ titulech mám prostě povědomí.

Tuhle hru jsem tak nějak náhodou vzal do ruky ve Světě deskových her a že jako o co tam jde. Pak mi místní pán vysvětlil, o co se jedná a já dostal chuť to zkusit. Jeli jsme na týden na dovolenou s partou lidí, tak se to i hodilo…

Pravidla jen v němčině, takže stahuji anglická z webu a jdeme na to. Nejdřív doma pár her ve dvou, s ženou, na vyzkoušení a pochopení a hele, ono je to fakt dobrý!

Na dovo jsme to potom většinou hráli ve čtyřech a taky super. 

A o co jde? Každý hráč dostane z trhacího bloku stejnou stránečku (na jedno použití) s obdélníkovou sítí čtverečků (7×15), které jsou v různých „skupinkach“ rozdělené do různých tvarů a barev (celkem pět barev). Hráč na tahu hodí třemi kostkami, ktere určují barvu a současně třemi kostkami, které určují číslo. Potom si tento hráč vybere kombinaci jedné barevné a jedné číselné kostky a všichni ostatní hráči si vybírají ze zbylých čtyř kostek jakoukoli kombinaci čísla a barvy. Potom všichni hráči na své kartičce fixou (tužka není tak výrazná) vyškrtají oblast přesně té kombinace, kterou si na kostkách vybrali. Když si tedy jako první hráč vyberu červenou barvu a na druhé kostce hozenou dvojku, mohu vyškrtat pouze takovou oblast sousedících čtverečků jedné bavy, která má červenou barvu a jsou to přesně dva čtverečky vedle sebe. Nebo i třeba v množině pěti čverečků v jedné oblasti jen dva (to, co jsem hodil), ale potom mě čeká ještě počkat na červenou trojku. No a každé další škrtaní musí navazovat na nějaké čtverečky, které jste zakřížkovali už dřive. Nemůžete tedy dělat několik vykřížkovaných ostruvků, kde se Vám zachce, ale postupně škrtáte pěkně jeden velký celek. Barev je pět a čísel také pět. Šestá strana (ano, kostka má šest stěn :-)) je vždy žolík. Podle kostky buď na barvu, nebo na číslo. Ale pozor (!), žolíci můžou dojít (vyškrtávají se na kartě pod herní oblastí) a když nemáte žolíka, nebo nemáte vhodnou kombinaci kostek k vyškrtání, prostě nehrajete a ztrácíte tah.

Ilustrační obrázek

A kdo vlastně vyhraje? Ten kdo má nejvíc bodů. :-) A jak je získáte? Různě :-) Nejčastěji se získávájí body za vyplněné sloupce v herní oblasti. Každý sloupec je jinak obodovaný: ty uprostřed jsou za nejméně bodů a ty na straně potom za nejvíc – je to logické. Vyškrat sloupec úplně na kraji je prostě fakt náročný. Vtipně je tady řešené odstupňování bodování. Vždy když někdo vyškrtá nějaký sloupec, zahlásí to ostatním hráčům a získá body, které jsou pod ním uvedené. Ostatní hráči si tuto bodovou hodnotu pod příslušným sloupcem škrtnou a už hrají o nižší hodnotu, která ale i tak není k zahození a v konečném bodování je opravdu důležitý každý bod :-). Takže když někdo jako první získá sloupec úplně na kraji, dostane pět bodů a všichni ostatní už hrají „jen“ o body tři. Tam už je potom jedno, jestli jste druzí, nebo čtvrtí – prostě vsichni ostatní, kteří ho vyškrtají, dostanou tři body.

Druhou možností, jak získat body, je vyškrtat vsechny čtverečky od jedné barvy. Komu se to povede, zahlásí a získá pět bodů. Všichni ostatní potom body tři.

Třetí možností je potom jeden bod za každého nevyužitého žolíka. Těch máte na začátku hry 8. Vždy když je použijete, jednoho si škrtnete. Každý nezakřížkovaný Vám potom přinese jeden bod.

No a poslední, čtvrtou možností, jak získat body jsou hvězdy. Teda získat… spíš neztratit :-) Na hracim plánu jsou rozmístěny v několika čtverečcích symboly hvězd. Každá hvězda, která na konci hry zůstane neškrtnutá, se rovná ztrátě dvou bodů.

A kdy hra končí? Když některý z hráčů vyškrtá dvě kompletní barvy na hracím plánu. Potom ihned (!) nastává konec hry a následuje bodování.

 

No a jak nás hra bavila? Bavila nas opravdu hodně moc. Je to fakt skvělý, jak ve dvou, tak ve čtyřech. Neustále živíte šanci na vítězství – protože Vám to přece na kostkách může padnout a ostatním ne :-). Když jste na tahu, snažíte se správným výběrem kostek znepříjemnit škrtání ostatním, a když hru dohrajete, fakt máte chuť hrát hned znova ještě jednu, poslední (!) hru. :-) Super je, že hra je celkem krátká – max 20 minut. Vlastně vůbec nezáleží na počtu hráčů, spíš na počtu hodů… a je už jedno, kdo a kolik lidi háže. :-) Super taky je, že je hra jednoduchá na vysvětlení a jste s kýmkoli schopni hrát za pět minut po otevření krabicee. Jediný mínus vidim v počtu hracich listů, které dříve nebo později prostě dojdou :-(. Ale to trochu zlehčuju. :-) Listů tam je spousta, jen my jsme je odehráli asi za 14 dní. Takže budem muset kupovat znovu celou hru. Ale hra stojí 300 korun i s fixkama, takže to jde a upřímně, já autory za tuhle hru rád podpořím (ano, jasně, jde to nakopírovat, ale já je prostě rád podpořím ;-)). Navíc super je, že jsou k romu rozšíření!! Teda, spíš náhradní trhací bloky. Je jich celkem šest různých dalších, takže kombinací barev a čísel je fakt dost.

Na to, že se nejedná o úplně známou hru, je to za mě pecková záležitost, která je zábavná, rychlá a tyhle složitější „piškvorky“ si oblíbili i lidi, kteří hry normálně moc nehrajou.....

Noch Mal! opravdu doporučuju vlastně úplně všem. :-) Tím, že je hra krátká a jednoduchá, hodí se jak večer po uspávání dětí ve dvou, tak jako párty hra na chatu. Nebo jako odpočinek od „velkých her“ v rámci hracího víkendu a dovedu si představit pár partií na cesty do vlaku.

V kontextu využitelnosti hry dávám 85 %. :-)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky za recenzi :) Hru jsme si díky ní koupili a je fakt skvělá.

25.8.2021 08:51:41

Vybíráme z Bazaru

Settlers: Vládcové Severu (CZ)
Settlers: Vládcové Severu (CZ)
Akt. cena: 360 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas