Návrat zombií

Autor: martinsun | 18.4.2021 | 4

Mysleli si, že vyhráli. Mysleli si, že když ubránili školu, že vše bude opět v pořádku. Bohužel se mýlili. Zombie se stáhly do stok a jejich počty jen rostly. Nyní jsou zpět a útočí po celém městě…

Privátní: Zombie Teenz - Víko.jpg
Do útoku!

 

Hra Zombie Teenz Evoluce volně navazuje na předchozí díl Zombie Kidz Evoluce. S prvním dílem ji spojuje zejména téma a nezapomenutelné grafické zpracování. Hráči se ocitnou v rolích odrostlejších dětí, které se snaží v zombiemi zamořeném městě nalézt dostatek surovin k vytvoření léku, který zvrátí zombie infekci. 

Opět se jedná o kooperativní hru s rozvojem, kdy obsah hry objevujete postupně – čím více odehraných her, tím více odemčeného obsahu. 

 

Připravte si zásoby, apokalypsa se blíží – obsah krabice

Jako u prvního dílu i v této krabici naleznete základní herní plán, standies základních hrdinů a čtyři kartičky hord zombií (dále jen „zombií“) v různých barvách. A samozřejmě nechybí ani tolik milované obálky. Když je dcera viděla, hned je všechny vyrovnala na jednotlivé hromádky a těšila se, až je budeme postupně rozbalovat. Radost a očekávání byly fakt obrovské.

Privátní: Zombie Teenz - Herní plán.jpg
Herní plán

 

Už přicházejí - příprava hry

Na začátku hry si každý hráč vybere, za jakou postavu bude hrát. Rozhodování bylo velmi náročné… každý jsme dostali tu postavu, které jsme se podobali nejvíc. Mezi postavami není herně žádný rozdíl. 

Na plánu vyberete jeden výlez ze stok a na něj umístíte kartičku zombie v dané barvě. 

A hra může začít. 

Privátní: Zombie Teenz - Hrdinové.jpg
Naše parta hrdinů

 

Jsou všude ve městě – průběh hry

Na začátku svého tahu si hráč hodí bílou kostkou. Podle právě hozené barvy buď nasadí zombii z řady vedle hracího plánu na výlez ze stok v dané barvě, nebo pohne určenou zombií na hracím plánu v požadovaném směru. Zombie vždy směřují k jedné z budov, kterou se snaží obsadit. Pokud se to jedné z nich podaří  a měla by se dál pohnout, přeskočí na další budovu. Jakmile jsou obsazeny všechny čtyři budovy ve městě, hra končí. 

Dvě strany kostky jsou vyhrazeny pro otazníky. A pokud padne právě otazník, hráči si tahají kartu událostí. Některé karty mají pozitivní efekt, např. „přestávka“, kdy zombie nedělají nic. Jiné naopak způsobí, že se pohnou všechny zombie na plánu. Což může také znamenat rychlý konec hry. 

Privátní: Zombie Teenz - Horda zombií.jpg
Zombie horda v pohybu

 

Úkolem hráčů je donést 4 bedny z budov ve městě do školy uprostřed hracího plánu. 

Ve svém tahu provede hráč libovolné dvě akce (klidně i tu samou opakovaně):

  • Pohyb na vedlejší pole
  • Úzok (na zombii na stejném poli, ta se pak vrací zpět do řady mimo herní plán)
  • Předání bedny hráči na sousedním poli

 

Může se také jedné nebo obou akcí vzdát.

Pak hraje další hráč. 

 

Už je to za námi – konec hry

Hra končí výhrou hráčů v momentě, kdy donesou všechny 4 bedny se zásobami do školy. Pokud do té doby ale stihnou zombie obsadit všechny 4 budovy ve městě, hráči naopak prohrají. 

 

Putování po zamořeném městě aneb naše dojmy z hraní

Na vlnách apokalypsy - Herní zážitek  

Při porovnání s prvním dílem mi hra připadala vyladěnější v tom, že měla hladší průběh. Zombie mají jasně určenu cíl svého směřování a my jsme se na ně mohli nachystat. Mohli jsme dopředu plánovat, která z nich představuje největší nebezpečí, a eliminovat ji jako první. 

Navíc novější díl obsahuje karty událostí, které dokáží příjemně ovlivnit probíhající hru a z relativně bezpečných situací velmi rychle vykouzlit nemrtvé peklo na herním plánu. 

Privátní: Zombie Teenz - Jednorázové události.jpg
Události mohou výrazně zamíchat se situací na herní desce.

 

Co bude za rohem? - Překvapení 

Největším tahákem zejména pro děti (ale ano, přiznám to, i já jsem byl zvědavý...) představují zalepené obálky, které otevíráte po určitém počtu odehraných her. Za každou odehranou hru nalepujete na zadní část pravidel jednu nálepku mozku a pokud splníte jeden z dopředu daných úkolů (misí) tak i pohár. Jakmile se dostanete k místu, nad kterým je natištěná obálka, otevřete ji. A právě tady má hra své největší kouzlo. Radost ze splněného úkolu a hlavně z toho, že si děti mohou otevřít obálku, je nezměrná. Dcera už hned na začátku po hmatu prozkoumala všechny obálky. Měla přehled, které jsou tenké, které naopak tlusté, které se prohýbají a které naopak obsahují tvrdé komponenty. Chtít je otevřít byl ten správný motor, který ji táhl do dalšího hraní, i když se jí pozdě večer zavíraly oči. 

Privátní: Zombie Teenz - Obálky za postup.jpg
Co v nich asi je?

 

Kronika boje se zombiemi - Příběh

Velmi příjemným zpestřením je samotný příběh ve hře. Postupně odkrýváte, co se v průběhu hry děje na jejím pozadí. Vše sledujete formou komiksu, který postupně dolepujete do knihy pravidel. V komiksu vidíte své vlastní postavy, které tak dostávají o něco větší hloubku. 

Zas na druhou stranu nějaký velký příběh nečekejte. Přesto, že se nejedná o velký příběh, dokáže si pohrát s emocemi a ke konci i jedna malá slzička ukápla. 

Privátní: Zombie Teenz - Komix.jpg
Příběh v naší oblíbené grafice

 

Rozhřešení a mír pro nemrtvé  – shrnutí 

Se hrou jsme byli maximálně spokojeni. Při hře ve dvou je skvělým prvkem pasivní hráč, který je nastálo umístěný ve škole. Aktivní hráči se pak mohou soustředit na eliminaci zombie a nemusí si přebírat přenášenou bednu ve škole. Při hře více hráčů se všichni musí daleko víc domlouvat na předávání beden se surovinami. Prostřední pasivní hráč prostě chybí.  Ale o to víc vynikne kooperační prvek. 

Oceňuji také to, že se děti mohou samy rozhodovat, a dospělý je spíš nasměruje, než aby dělal rozhodnutí za ně. Takže se tu nijak rušivě neprojevuje prvek „alfa–hráče“. 

Drobnou výtku mám snad jen ke kartám událostí, které by si zasloužily trochu silnější papír. Karty se nám při stálém míchání a předávání do dětských rukou trochu pomačkaly. 

Hru doporučuji hlavně rodinám s dětmi. Ideální věk je kolem sedmi, osmi let (zde bylo nadšení největší). Dvanáctiletá si sice také ráda zahrála, ale nadšení bylo řádově nižší…

 

Zde končí oficální část recenze. Nyní už víte, co od hry můžete čekat a můžete se směle pustit do jejího hraní. 

 

Privátní: Zombie Teenz - Obsazené budovy.jpg
Zombie jsou všude

 

ZAMOŘENÁ ZÓNA - VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!!!

Následující část obsahuje komentář k částem hry, které objevíte až v průběhu hraní. 

Nečtěte dál, pokud nechcete přijít o překvapení!

 

Privátní: Zombie Teenz - Události  rub.jpg
!!!Spoiler alert!!!

 

Posily jsou na cestě

V průběhu hry jsme narazili na několik společníků, kteří nám pomáhali. Asi největší posilou je pes, kterého mohou hráči ovládat pomocí využití svých akcí. Ten pak může útočit na jednotlivé zombie na herním plánu. Nejednou nám zachránil krk. A dcery ho milovaly. 

Dále do hry přijdou další postavy, za které mohou hráči hrát a které si můžete vybrat místo těch stávajících.

Privátní: Zombie Teenz - Rakeťák.jpg
Posily jsou na cestě a s nimi i jejich nové vlastnosti.

 

Ukaž co umíš – zvláštění schopnosti postav

Výrazným prvkem ve hře jsou zvláštní schopnosti vašich postav. Ty nejsou předem dané, jako tomu bylo v prvním díle, ale vždy na začátku každé hry si je hráči vybírají. Můžete se tak dostat k tryskobatohu, který vám umožní se okamžitě přemístit na jakékoliv místo na herním plánu, petardám, útočícím na zombie nebo třeba k robotickým pažím, které pomáhají s přenosem beden. 

Použití těchto schopností však není zadarmo. Pokud je máte ve hře, přidáváte si k bílé kostce ještě černou. Ta může do hry přinést další zombie, které jsou už nachystány v řadě vedle herního plánu. 

Nicméně bez zvláštních schopností bych si hru už nedokázal představit. A třeba zmiňovaný tryskobatoh byla naše stálá výbava. 

 

Je jich tu víc než jsme si mysleli – Další nepřátelé

Postupně zjistíte, že se některé zombie staly radioaktivními a na jejich odstranění z plánu potřebujete místo jednoho útoku, útoky dva. Dále do hry přichází také boss, který je nezastavitelný a na plánu dělá krátery, které musíte odstranit, abyste se mohli z rozbitého políčka pohnout.

 

Konec apokalypsy

Celkově hra skvěle šlape až do otevření poslední, desáté obálky. Poslední splněná mise odemyká další herní mód. V tomto módu hraje jeden hráč za zombie proti ostatním hráčům. Ve hře mu pomáhají jeho versus karty a odpadají kostky.

Navíc je na stránkách vydavatele možné stáhnout další herní módy, které propojují Zombie Kidz se Zombie Teenz a přinášejí tak hře další variabilitu. Obzvlášť pokud otevřete i další 4 obálky, které získáváte za splněné úkoly a výzvy.

Privátní: Zombie Teenz -Postava.jpg
Zvládli jsme to…

 

Krátery v textu

Do zakázané zóny bohužel patří ještě jedna připomínka. V překladu do češtiny řádil šotek a na několika místech a v pravidlech jsou rozdíly oproti originálu. Nevím, jestli došlo ke změně pravidel v průběhu hry nebo se jedná jen o nešťastnou formulaci. Nejsou to sice zásadní chyby, ale neznalého hráče mohou docela zmást. Já na ně přišel tak, že mi to prostě ve hře nedávalo smysl a rozhodl jsem se podívat, zda to chápu dobře...

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Proč má karta události "Výpad" jinou velikost písma?

26.4.2021 09:31:55

Vybíráme z Bazaru

Exodus: Proxima Centauri (EN)
Exodus: Proxima Centauri (EN)
Akt. cena: 99 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas